15/06/2018

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Χελώνες ή Τουρίστες; Μπορούμε να ζήσουμε μαζί.

Με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας των Θαλάσσιων Χελωνών, ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του, πέρυσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην παρουσία επίπλων θαλάσσης στις κρίσιμες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη φέτος, καθώς οι παραλίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες.

Ειδικότερα, στις παραλίες του κόλπου Χανίων που έχουν μήκος 13 χλμ., μετρήθηκαν πέρυσι περισσότερες από 10.000 ξαπλώστρες με ομπρέλες, που εμπόδιζαν τις χελώνες να βγουν στην ακτή για να αφήσουν τα αυγά τους, αριθμός διπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς. Στις παραλίες του Ρεθύμνου σημειώθηκε 10% περίπου αύξηση, ενώ μετρήθηκαν πάνω από 11.000 ξαπλώστρες με πλήρη κορεσμό του μετώπου της παραλίας. Αύξηση 10- 30% στον αριθμό των επίπλων θαλάσσης σημειώθηκε επίσης το 2017 στις παραλίες του Λακωνικού κόλπου και στην παραλία του νότιου Κυπαρισσιακού, και έφθασε στο 50% στην παραλία του βόρειου Κυπαρισσιακού στη Νέδα.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo1_crete.jpg

Πέρα από την αύξηση του αριθμού των επίπλων θαλάσσης, σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των επίπλων αυτών απομακρύνονταν κάθε νύχτα από τους ιδιοκτήτες τους, γεγονός που επέτρεψε την ωοτοκία στα σημεία αυτά. Το 2017, έως και 60% των επιχειρηματιών εφάρμοσαν το μέτρο αυτό στο Ρέθυμνο, έως 70% αυτών στα Χανιά και για τρίτη χρονιά το 100% στη Μεσσαρά Κρήτης.

Φώτα και ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες το βράδυ, κίνηση τροχοφόρων, καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα επίσης πρέπει να αποφεύγονται. Στις παραλίες ωοτοκίας που ήδη αποτελούν δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για εκατοντάδες χιλιάδων τουρίστες κάθε χρόνο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ προωθεί την εφαρμογή απλών και αποτελεσματικών πρακτικών που περιορίζουν τις ανθρώπινες επιπτώσεις.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές που βοηθούν την προστασία, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Χρειάζεται συνεργασία και προσοχή σε απλά και σημαντικά πράγματα για να εξασφαλίσουμε και φέτος την ωοτοκία, το πρώτο βήμα στο δύσκολο αγώνα επιβίωσης των μαγικών αυτών ζώων της θάλασσας.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo2_crete.jpg

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις παραλίες ωοτοκίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, το 2017 σημειώθηκε 30% αύξηση στον αριθμό των επίπλων θαλάσσης σε σχέση με το 2016, με εξαίρεση την περιοχή απόλυτης προστασίας στα Σεκάνια και το Μαραθωνήσι όπου απαγορεύονται ολοσχερώς. Στο θαλάσσιο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου παρατηρήθηκε το 2017 μεγάλος αριθμός παραβάσεων ορίου ταχύτητας σκαφών και παράνομης αγκυροβολίας, αυξημένος αριθμός νεκρών ζώων καθώς και υπέρμετρη αύξηση του αριθμού των σκαφών που μεταφέρουν επισκέπτες για παρατήρηση στη θάλασσα.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo3_zakynthos.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζει την εφαρμογή των μέτρων και των περιορισμών των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν ληφθεί σε φυσικές περιοχές με μεγάλη οικολογική αξία. Πρόσφατα ζητήθηκε παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για την παράνομη και καταστροφική διενέργεια αγώνων ταχύτητας από μοτοσικλέτες στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo4_kyparissia.jpg

Τα μέλη και οι εθελοντές του συλλόγου δίνουν και φέτος δυναμικό «παρών» στις παραλίες ωοτοκίας σε Ζάκυνθο, Κρήτη και Πελοπόννησο ενημερώνοντας χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες με σταθμούς ενημέρωσης και φυλλάδια, παρουσιάσεις και συζητήσεις, αλλά και πρακτικές παρεμβάσεις συνεργασίας με δήμους και ξενοδοχεία.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo5_crete.jpg

Το 2017 διπλασιάστηκαν τα δεκάδες χιλιόμετρα παραλίας που παρακολουθούνται στα προγράμματα πεδίου, ενώ έχουν φτάσει φέτος εκεί οι πρώτοι εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στην οικογένεια του ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr ) προστίθενται συνεχώς καινούργια μέλη ελλήνων και ξένων εθελοντών που συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε προγράμματα ενημέρωσης και καταγραφής, ζώντας παράλληλα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo6_crete.jpg

Οι ομάδες στα προγράμματα πεδίου, στις οποίες συμμετέχουν και φοιτητές πολλών ειδικοτήτων, έχουν αρχίσει να υποδέχονται και φέτος τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες που εναπόθεσαν τα αυγά τους στις προστατευόμενες παραλίες και είναι σε εγρήγορση για τους επόμενους μήνες της επώασης ώστε να προστατέψουν τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo7_8_zakynthos.jpg

Μόνο πέρυσι σχεδόν 130.000 νεοσσοί καρέτα, σε σύνολο 195.000 που εκκολάφθηκαν στις παραλίες που παρακολουθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «σώθηκαν» χάρη στα μέτρα προστασίας που εφαρμόστηκαν στις φωλιές με την καίρια παρέμβαση μελών και εθελοντών του Συλλόγου. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι παρά το μεγάλο αριθμό νεοσσών που φθάνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο, μόνο ένα στα 1000 χελωνάκια θα φτάσει σε ηλικία αναπαραγωγής, καθώς θηρεύονται από πολλούς άλλους θαλάσσιους οργανισμούς όπως ψάρια και θαλασσοπούλια.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo9_hatchlings.jpg

Υπάρχουν όμως και οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι στη θάλασσα. Σημαντικότατη απειλή για τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών είναι τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα, καθώς οι χελώνες μπερδεύουν τις σακούλες με τη βασική τους τροφή που βρίσκουν στη φύση, όπως πχ τις μέδουσες και κατά λάθος τις καταπίνουν. Το ξένο υλικό φράζει το πεπτικό τους σύστημα και τελικά τις οδηγεί στο θάνατο. Οι υπεύθυνοι του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν, κατά καιρούς, βρει μεγάλα κομμάτια και υπολείμματα από πλαστικές σακούλες μέσα στο στομάχι των ζώων που είχαν τραυματισθεί θανάσιμα από ταχύπλοα και είχε σπάσει το καβούκι τους. Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έφθασαν το 2017, 72 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από τα οποία , απελευθερώθηκαν μετά από τη θεραπεία τους 44, πέθαναν 30, ενώ τα υπόλοιπα 20 περιθάλπονται ακόμη με την πολύτιμη βοήθεια πολυάριθμων εθελοντών .

Τη μοναδική εμπειρία να δουν από κοντά το έργο και την προσπάθεια διάσωσης τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών έχουν κάθε χρόνο περίπου 15.000 μαθητές σχολείων και 6.000 επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, 3η μαρίνα Γλυφάδας.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo10_11_rescue_center.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κλείνει φέτος 35 χρόνια ενεργής παρουσίας στον αγώνα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Ελπίζουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στις θάλασσες του πλανήτη μας και ότι θα μπορούμε να ζήσουμε μαζί, άνθρωποι και χελώνες, στα χρόνια που έρχονται.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

- Πάρε μέρος στα προγράμματα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ

- Γίνε υποστηρικτής μας και υιοθέτησε μία θαλάσσια χελώνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!