15/06/2018

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Χελώνες ή Τουρίστες; Μπορούμε να ζήσουμε μαζί.

Με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας των Θαλάσσιων Χελωνών, ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του, πέρυσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην παρουσία επίπλων θαλάσσης στις κρίσιμες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη φέτος, καθώς οι παραλίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες.

Ειδικότερα, στις παραλίες του κόλπου Χανίων που έχουν μήκος 13 χλμ., μετρήθηκαν πέρυσι περισσότερες από 10.000 ξαπλώστρες με ομπρέλες, που εμπόδιζαν τις χελώνες να βγουν στην ακτή για να αφήσουν τα αυγά τους, αριθμός διπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς. Στις παραλίες του Ρεθύμνου σημειώθηκε 10% περίπου αύξηση, ενώ μετρήθηκαν πάνω από 11.000 ξαπλώστρες με πλήρη κορεσμό του μετώπου της παραλίας. Αύξηση 10- 30% στον αριθμό των επίπλων θαλάσσης σημειώθηκε επίσης το 2017 στις παραλίες του Λακωνικού κόλπου και στην παραλία του νότιου Κυπαρισσιακού, και έφθασε στο 50% στην παραλία του βόρειου Κυπαρισσιακού στη Νέδα.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo1_crete.jpg

Πέρα από την αύξηση του αριθμού των επίπλων θαλάσσης, σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των επίπλων αυτών απομακρύνονταν κάθε νύχτα από τους ιδιοκτήτες τους, γεγονός που επέτρεψε την ωοτοκία στα σημεία αυτά. Το 2017, έως και 60% των επιχειρηματιών εφάρμοσαν το μέτρο αυτό στο Ρέθυμνο, έως 70% αυτών στα Χανιά και για τρίτη χρονιά το 100% στη Μεσσαρά Κρήτης.

Φώτα και ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες το βράδυ, κίνηση τροχοφόρων, καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα επίσης πρέπει να αποφεύγονται. Στις παραλίες ωοτοκίας που ήδη αποτελούν δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για εκατοντάδες χιλιάδων τουρίστες κάθε χρόνο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ προωθεί την εφαρμογή απλών και αποτελεσματικών πρακτικών που περιορίζουν τις ανθρώπινες επιπτώσεις.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές που βοηθούν την προστασία, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Χρειάζεται συνεργασία και προσοχή σε απλά και σημαντικά πράγματα για να εξασφαλίσουμε και φέτος την ωοτοκία, το πρώτο βήμα στο δύσκολο αγώνα επιβίωσης των μαγικών αυτών ζώων της θάλασσας.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo2_crete.jpg

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις παραλίες ωοτοκίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, το 2017 σημειώθηκε 30% αύξηση στον αριθμό των επίπλων θαλάσσης σε σχέση με το 2016, με εξαίρεση την περιοχή απόλυτης προστασίας στα Σεκάνια και το Μαραθωνήσι όπου απαγορεύονται ολοσχερώς. Στο θαλάσσιο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου παρατηρήθηκε το 2017 μεγάλος αριθμός παραβάσεων ορίου ταχύτητας σκαφών και παράνομης αγκυροβολίας, αυξημένος αριθμός νεκρών ζώων καθώς και υπέρμετρη αύξηση του αριθμού των σκαφών που μεταφέρουν επισκέπτες για παρατήρηση στη θάλασσα.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo3_zakynthos.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζει την εφαρμογή των μέτρων και των περιορισμών των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν ληφθεί σε φυσικές περιοχές με μεγάλη οικολογική αξία. Πρόσφατα ζητήθηκε παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για την παράνομη και καταστροφική διενέργεια αγώνων ταχύτητας από μοτοσικλέτες στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo4_kyparissia.jpg

Τα μέλη και οι εθελοντές του συλλόγου δίνουν και φέτος δυναμικό «παρών» στις παραλίες ωοτοκίας σε Ζάκυνθο, Κρήτη και Πελοπόννησο ενημερώνοντας χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες με σταθμούς ενημέρωσης και φυλλάδια, παρουσιάσεις και συζητήσεις, αλλά και πρακτικές παρεμβάσεις συνεργασίας με δήμους και ξενοδοχεία.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo5_crete.jpg

Το 2017 διπλασιάστηκαν τα δεκάδες χιλιόμετρα παραλίας που παρακολουθούνται στα προγράμματα πεδίου, ενώ έχουν φτάσει φέτος εκεί οι πρώτοι εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στην οικογένεια του ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr ) προστίθενται συνεχώς καινούργια μέλη ελλήνων και ξένων εθελοντών που συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε προγράμματα ενημέρωσης και καταγραφής, ζώντας παράλληλα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo6_crete.jpg

Οι ομάδες στα προγράμματα πεδίου, στις οποίες συμμετέχουν και φοιτητές πολλών ειδικοτήτων, έχουν αρχίσει να υποδέχονται και φέτος τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες που εναπόθεσαν τα αυγά τους στις προστατευόμενες παραλίες και είναι σε εγρήγορση για τους επόμενους μήνες της επώασης ώστε να προστατέψουν τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo7_8_zakynthos.jpg

Μόνο πέρυσι σχεδόν 130.000 νεοσσοί καρέτα, σε σύνολο 195.000 που εκκολάφθηκαν στις παραλίες που παρακολουθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «σώθηκαν» χάρη στα μέτρα προστασίας που εφαρμόστηκαν στις φωλιές με την καίρια παρέμβαση μελών και εθελοντών του Συλλόγου. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι παρά το μεγάλο αριθμό νεοσσών που φθάνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο, μόνο ένα στα 1000 χελωνάκια θα φτάσει σε ηλικία αναπαραγωγής, καθώς θηρεύονται από πολλούς άλλους θαλάσσιους οργανισμούς όπως ψάρια και θαλασσοπούλια.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo9_hatchlings.jpg

Υπάρχουν όμως και οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι στη θάλασσα. Σημαντικότατη απειλή για τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών είναι τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα, καθώς οι χελώνες μπερδεύουν τις σακούλες με τη βασική τους τροφή που βρίσκουν στη φύση, όπως πχ τις μέδουσες και κατά λάθος τις καταπίνουν. Το ξένο υλικό φράζει το πεπτικό τους σύστημα και τελικά τις οδηγεί στο θάνατο. Οι υπεύθυνοι του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν, κατά καιρούς, βρει μεγάλα κομμάτια και υπολείμματα από πλαστικές σακούλες μέσα στο στομάχι των ζώων που είχαν τραυματισθεί θανάσιμα από ταχύπλοα και είχε σπάσει το καβούκι τους. Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έφθασαν το 2017, 72 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από τα οποία , απελευθερώθηκαν μετά από τη θεραπεία τους 44, πέθαναν 30, ενώ τα υπόλοιπα 20 περιθάλπονται ακόμη με την πολύτιμη βοήθεια πολυάριθμων εθελοντών .

Τη μοναδική εμπειρία να δουν από κοντά το έργο και την προσπάθεια διάσωσης τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών έχουν κάθε χρόνο περίπου 15.000 μαθητές σχολείων και 6.000 επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, 3η μαρίνα Γλυφάδας.

afierwma-sthn-pagkosmia-mera-twn-thalassiwn-xelwnwn-16-iouniou-2018-photo10_11_rescue_center.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κλείνει φέτος 35 χρόνια ενεργής παρουσίας στον αγώνα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Ελπίζουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στις θάλασσες του πλανήτη μας και ότι θα μπορούμε να ζήσουμε μαζί, άνθρωποι και χελώνες, στα χρόνια που έρχονται.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

- Πάρε μέρος στα προγράμματα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ

- Γίνε υποστηρικτής μας και υιοθέτησε μία θαλάσσια χελώνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!