Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)
Η εθελόντριά μας στο κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τις εξελίξεις του Μαρτίου 2017.
«Εάν ήμασταν λογικοί, το μέλλον θα ήταν πραγματικά αφιλόξενο. Αλλά είμαστε κάτι παραπάνω από λογικοί. Είμαστε ανθρώπινα πλάσματα και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα και μπορούμε να δουλέψουμε.» (Jacques-Yves Cousteau, 1910-1997)
Η ανωτέρω συμβουλή από τον μεγάλο εξερευνητή και υπέρμαχο των θαλασσών είναι η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ (είτε είναι στα πεδία δράσης, είτε στο γραφείο, είτε στο Κέντρο Διάσωσης), οι οποίοι έχουν πίστη και ελπίδα, και εργάζονται πολύ σκληρά για να βοηθήσουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του περιβάλλοντός της όλο το χρόνο. Αυτή τη χρονιά, ο απρόβλεπτος καιρός, απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχει επηρεάσει τις θαλάσσιες χελώνες, οδηγώντας πολλές σε θεραπεία για υποθερμία.
Χελωνο-ενημέρωση
Αφίξεις
«Φαίδρα» : Η Φαίδρα, μια καρέτα-καρέτα με μακρύ λαιμό και τραυματισμούς στα πτερύγια που πιθανότατα προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυ ή πετονιά, έφτασε από το νησί της Τήλου από το Δήμαρχο του νησιού στις 15 Μαρτίου 2017. Ο Δήμαρχος περιέθαλψε αρχικά τη χελώνα στο φυσικό της περιβάλλον με τη βοήθεια του τοπικού κτηνιάτρου. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο ενυδρείο της Ρόδου, όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τον εκεί αρμόδιο κτηνίατρο και εστάλη μετά στο Κέντρο Διάσωσης μόλις υπήρξε διαθέσιμος χώρος για αυτήν. Το καβούκι της έχει διάμετρο 70 εκ. και ζυγίζει 31,5 κιλά. Δεν τρώει ακόμα, αλλά λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα-θεραπεία για τις πληγές της. Πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και τη σύζυγο του Θησέα της Αθήνας.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση και τη μεταφορά αυτών των χελωνών.
Τελευταίες ειδήσεις
Θάνατοι
«Αθηνά-Ιόλη» : Η Αθηνά-Ιόλη, η οποία έφτασε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 από την Κόρινθο με τραύμα στο κεφάλι, κατέληξε στις 22 Φεβρουαρίου 2017.
«Αφροδίτη» : Η Αφροδίτη, η οποία είχε φτάσει στις 2 Οκτώβρη 2016 από την Πρέβεζα με μια γενική μόλυνση σε όλο της το σώμα, κατέληξε στις 7 Μαρτίου 2017.
Ειδικές ευχαριστίες
Ειδικές ευχαριστίες στη Hartmann Hellas (http://gr.hartmann.info/) , για τη γενναιόδωρη δωρεά της σε ιατρικές προμήθειες για την περίθαλψη και θεραπεία των θαλάσσιων χελωνών.
Γνωρίζετε ότι...
Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και υπάρχει λόγος για αυτό: παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας-ισορροπίας του οικοσυστήματος της Γης. Πέραν του ότι συντελούν στο να παραμένουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι υδάτινες αποικίες σε καλή κατάσταση, φέρνουν και σημαντικά θρεπτικά στοιχεία από τη θάλασσα στις παραλίες και στους παράκτιους αμμόλοφους. Επίσης συντελούν στη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας λόγω του ότι τρέφονται με σπόγγους, μέδουσες/τσούχτρες κλπ, και (στην περίπτωση των μικρών), παρέχουν τροφή για άλλα ζώα. Για να κατεβάσετε μια δωρεάν ενημερωτική έκδοση με μοναδικές φωτογραφίες, κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://oceana.org/sites/default/files/reports/Why_Healthy_Oceans_Need_Sea_Turtles.pdf
Δυστυχώς, δεν γνωρίζουν όλοι την αξία των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες συχνά σκοτώνονται σκόπιμα και βάναυσα ή βασανίζονται για ποικίλους λόγους, ίσως επειδή αποτελούν πιθανές απειλές για αλιευτικά δίχτυα ή εργαλεία όταν παγιδεύονται μέσα σε αυτά και προσπαθούν να δραπετεύσουν. Ευτυχώς, ένα νέο πρόγραμμα επιδοτούμενο από την WWF, χρησιμοποιεί φώτα LED στα δίχτυα για να «προειδοποιεί» τις χελώνες και να τις απωθεί. Οι χελώνες μπορούν να δουν τα φώτα (τα οποία τα ψάρια δεν μπορούν), αποφεύγοντας έτσι τα δίχτυα. Δοκιμές σε τέτοια δίχτυα με χρήση LED οδήγησαν σε 60% μείωση της παγίδευσης των χελωνών, και παράλληλα σε 20% αύξηση στην αλίευση. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.worldwildlife.org/magazine/issues/spring-2017/articles/can-led-lights-save-sea-turtles.
Ημερίδα στο Ρέθυμνο για τις θαλάσσιες χελώνες
Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κόλπο του Λαγανά, στην Ζάκυνθο, κατά το 2016
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Θέσεις Υπεύθυνων & Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/10/2024
Προγράμματα Εθελοντισμού 2025: Σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανακοινώνει με χαρά τα Προγράμματα Εθελοντισμού για το 2025. Εάν είσαι παθιασμένος με τη προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμείς να έχεις ένα θετικό αντίκτυπο, σε προσκαλούμε να γίνεις μέλος της αφοσιωμένης ομάδας εθελοντών μας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό ΔΤ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.