07/04/2017

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)

Η εθελόντριά μας στο κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τις εξελίξεις του Μαρτίου 2017.

«Εάν ήμασταν λογικοί, το μέλλον θα ήταν πραγματικά αφιλόξενο. Αλλά είμαστε κάτι παραπάνω από λογικοί. Είμαστε ανθρώπινα πλάσματα και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα και μπορούμε να δουλέψουμε.» (Jacques-Yves Cousteau, 1910-1997)

Η ανωτέρω συμβουλή από τον μεγάλο εξερευνητή και υπέρμαχο των θαλασσών είναι η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ (είτε είναι στα πεδία δράσης, είτε στο γραφείο, είτε στο Κέντρο Διάσωσης), οι οποίοι έχουν πίστη και ελπίδα, και εργάζονται πολύ σκληρά για να βοηθήσουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του περιβάλλοντός της όλο το χρόνο. Αυτή τη χρονιά, ο απρόβλεπτος καιρός, απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχει επηρεάσει τις θαλάσσιες χελώνες, οδηγώντας πολλές σε θεραπεία για υποθερμία.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-2017-Christina190317.jpg

«Φαίδρα» : Η Φαίδρα, μια καρέτα-καρέτα με μακρύ λαιμό και τραυματισμούς στα πτερύγια που πιθανότατα προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυ ή πετονιά, έφτασε από το νησί της Τήλου από το Δήμαρχο του νησιού στις 15 Μαρτίου 2017. Ο Δήμαρχος περιέθαλψε αρχικά τη χελώνα στο φυσικό της περιβάλλον με τη βοήθεια του τοπικού κτηνιάτρου. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο ενυδρείο της Ρόδου, όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τον εκεί αρμόδιο κτηνίατρο και εστάλη μετά στο Κέντρο Διάσωσης μόλις υπήρξε διαθέσιμος χώρος για αυτήν. Το καβούκι της έχει διάμετρο 70 εκ. και ζυγίζει 31,5 κιλά. Δεν τρώει ακόμα, αλλά λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα-θεραπεία για τις πληγές της. Πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και τη σύζυγο του Θησέα της Αθήνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-2017-Rhea290317.jpg

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση και τη μεταφορά αυτών των χελωνών.

Τελευταίες ειδήσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-2017-DIONYSOS.jpg

Θάνατοι

«Αθηνά-Ιόλη» : Η Αθηνά-Ιόλη, η οποία έφτασε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 από την Κόρινθο με τραύμα στο κεφάλι, κατέληξε στις 22 Φεβρουαρίου 2017.

«Αφροδίτη» : Η Αφροδίτη, η οποία είχε φτάσει στις 2 Οκτώβρη 2016 από την Πρέβεζα με μια γενική μόλυνση σε όλο της το σώμα, κατέληξε στις 7 Μαρτίου 2017.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-2017-Dion.jpg

Ειδικές ευχαριστίες

Ειδικές ευχαριστίες στη Hartmann Hellas (http://gr.hartmann.info/) , για τη γενναιόδωρη δωρεά της σε ιατρικές προμήθειες για την περίθαλψη και θεραπεία των θαλάσσιων χελωνών.

Γνωρίζετε ότι...

Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και υπάρχει λόγος για αυτό: παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας-ισορροπίας του οικοσυστήματος της Γης. Πέραν του ότι συντελούν στο να παραμένουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι υδάτινες αποικίες σε καλή κατάσταση, φέρνουν και σημαντικά θρεπτικά στοιχεία από τη θάλασσα στις παραλίες και στους παράκτιους αμμόλοφους. Επίσης συντελούν στη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας λόγω του ότι τρέφονται με σπόγγους, μέδουσες/τσούχτρες κλπ, και (στην περίπτωση των μικρών), παρέχουν τροφή για άλλα ζώα. Για να κατεβάσετε μια δωρεάν ενημερωτική έκδοση με μοναδικές φωτογραφίες, κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://oceana.org/sites/default/files/reports/Why_Healthy_Oceans_Need_Sea_Turtles.pdf

Δυστυχώς, δεν γνωρίζουν όλοι την αξία των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες συχνά σκοτώνονται σκόπιμα και βάναυσα ή βασανίζονται για ποικίλους λόγους, ίσως επειδή αποτελούν πιθανές απειλές για αλιευτικά δίχτυα ή εργαλεία όταν παγιδεύονται μέσα σε αυτά και προσπαθούν να δραπετεύσουν. Ευτυχώς, ένα νέο πρόγραμμα επιδοτούμενο από την WWF, χρησιμοποιεί φώτα LED στα δίχτυα για να «προειδοποιεί» τις χελώνες και να τις απωθεί. Οι χελώνες μπορούν να δουν τα φώτα (τα οποία τα ψάρια δεν μπορούν), αποφεύγοντας έτσι τα δίχτυα. Δοκιμές σε τέτοια δίχτυα με χρήση LED οδήγησαν σε 60% μείωση της παγίδευσης των χελωνών, και παράλληλα σε 20% αύξηση στην αλίευση. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.worldwildlife.org/magazine/issues/spring-2017/articles/can-led-lights-save-sea-turtles.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!