07/04/2017

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)

Η εθελόντριά μας στο κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τις εξελίξεις του Μαρτίου 2017.

«Εάν ήμασταν λογικοί, το μέλλον θα ήταν πραγματικά αφιλόξενο. Αλλά είμαστε κάτι παραπάνω από λογικοί. Είμαστε ανθρώπινα πλάσματα και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα και μπορούμε να δουλέψουμε.» (Jacques-Yves Cousteau, 1910-1997)

Η ανωτέρω συμβουλή από τον μεγάλο εξερευνητή και υπέρμαχο των θαλασσών είναι η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ (είτε είναι στα πεδία δράσης, είτε στο γραφείο, είτε στο Κέντρο Διάσωσης), οι οποίοι έχουν πίστη και ελπίδα, και εργάζονται πολύ σκληρά για να βοηθήσουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του περιβάλλοντός της όλο το χρόνο. Αυτή τη χρονιά, ο απρόβλεπτος καιρός, απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχει επηρεάσει τις θαλάσσιες χελώνες, οδηγώντας πολλές σε θεραπεία για υποθερμία.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-2017-Christina190317.jpg

«Φαίδρα» : Η Φαίδρα, μια καρέτα-καρέτα με μακρύ λαιμό και τραυματισμούς στα πτερύγια που πιθανότατα προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυ ή πετονιά, έφτασε από το νησί της Τήλου από το Δήμαρχο του νησιού στις 15 Μαρτίου 2017. Ο Δήμαρχος περιέθαλψε αρχικά τη χελώνα στο φυσικό της περιβάλλον με τη βοήθεια του τοπικού κτηνιάτρου. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο ενυδρείο της Ρόδου, όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τον εκεί αρμόδιο κτηνίατρο και εστάλη μετά στο Κέντρο Διάσωσης μόλις υπήρξε διαθέσιμος χώρος για αυτήν. Το καβούκι της έχει διάμετρο 70 εκ. και ζυγίζει 31,5 κιλά. Δεν τρώει ακόμα, αλλά λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα-θεραπεία για τις πληγές της. Πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και τη σύζυγο του Θησέα της Αθήνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-2017-Rhea290317.jpg

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση και τη μεταφορά αυτών των χελωνών.

Τελευταίες ειδήσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-2017-DIONYSOS.jpg

Θάνατοι

«Αθηνά-Ιόλη» : Η Αθηνά-Ιόλη, η οποία έφτασε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 από την Κόρινθο με τραύμα στο κεφάλι, κατέληξε στις 22 Φεβρουαρίου 2017.

«Αφροδίτη» : Η Αφροδίτη, η οποία είχε φτάσει στις 2 Οκτώβρη 2016 από την Πρέβεζα με μια γενική μόλυνση σε όλο της το σώμα, κατέληξε στις 7 Μαρτίου 2017.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-2017-Dion.jpg

Ειδικές ευχαριστίες

Ειδικές ευχαριστίες στη Hartmann Hellas (http://gr.hartmann.info/) , για τη γενναιόδωρη δωρεά της σε ιατρικές προμήθειες για την περίθαλψη και θεραπεία των θαλάσσιων χελωνών.

Γνωρίζετε ότι...

Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και υπάρχει λόγος για αυτό: παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας-ισορροπίας του οικοσυστήματος της Γης. Πέραν του ότι συντελούν στο να παραμένουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι υδάτινες αποικίες σε καλή κατάσταση, φέρνουν και σημαντικά θρεπτικά στοιχεία από τη θάλασσα στις παραλίες και στους παράκτιους αμμόλοφους. Επίσης συντελούν στη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας λόγω του ότι τρέφονται με σπόγγους, μέδουσες/τσούχτρες κλπ, και (στην περίπτωση των μικρών), παρέχουν τροφή για άλλα ζώα. Για να κατεβάσετε μια δωρεάν ενημερωτική έκδοση με μοναδικές φωτογραφίες, κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://oceana.org/sites/default/files/reports/Why_Healthy_Oceans_Need_Sea_Turtles.pdf

Δυστυχώς, δεν γνωρίζουν όλοι την αξία των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες συχνά σκοτώνονται σκόπιμα και βάναυσα ή βασανίζονται για ποικίλους λόγους, ίσως επειδή αποτελούν πιθανές απειλές για αλιευτικά δίχτυα ή εργαλεία όταν παγιδεύονται μέσα σε αυτά και προσπαθούν να δραπετεύσουν. Ευτυχώς, ένα νέο πρόγραμμα επιδοτούμενο από την WWF, χρησιμοποιεί φώτα LED στα δίχτυα για να «προειδοποιεί» τις χελώνες και να τις απωθεί. Οι χελώνες μπορούν να δουν τα φώτα (τα οποία τα ψάρια δεν μπορούν), αποφεύγοντας έτσι τα δίχτυα. Δοκιμές σε τέτοια δίχτυα με χρήση LED οδήγησαν σε 60% μείωση της παγίδευσης των χελωνών, και παράλληλα σε 20% αύξηση στην αλίευση. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.worldwildlife.org/magazine/issues/spring-2017/articles/can-led-lights-save-sea-turtles.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!