Ημερίδα στο Ρέθυμνο για τις θαλάσσιες χελώνες
Εν όψει της επερχόμενης ωοτοκίας που ξεκινά σε ένα μόλις μήνα, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ βρέθηκε στην Κρήτη με στόχο να υπενθυμίσει την τήρηση των μέτρων διαχείρισης για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων αναπαραγωγής της αλλά και να ενημερώσει τις τοπικές αρχές της Κρήτης για το διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES.

Η πρώτη συνάντηση για τη θερινή περίοδο 2017 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου στο Ρέθυμνο, την μεγαλύτερη σε αριθμό φωλιών, περιοχή ωοτοκίας της Κρήτης, ύστερα από πρωτοβουλία της ΠΕ Ρεθύμνου και του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στα Χανιά (σε συνεργασία με την ΠΕ Χανίων την 7 Απριλίου 2017) όσο και στις Μοίρες Ηρακλείου τον Μάιο. Η συγκεκριμένη ημερίδα στόχευε αφενός στην σωστή ενημέρωση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλία ωοτοκίας του κόλπου Ρεθύμνου, των τοπικών φορέων και υπηρεσιών, αφετέρου στον εποικοδομητικό προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκομένων σχετικά με το πως θα επιτευχθεί η βιώσιμη διαχείριση της παραλίας ωοτοκίας μέσα από την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
Ειδικότερα οι εκπρόσωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που χρειάζεται να ληφθούν, γεγονός που αποτέλεσε τη βάση για ουσιαστικό διάλογο αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόλπος Ρεθύμνου, τα οποία δυστυχώς, όπως όλοι συμφώνησαν, είναι αρκετά, καθώς πρόκειται για ένα υποβαθμισμένο παράκτιο οικοσύστημα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει δεχθεί πληθώρα ανθρωπίνων παρεμβάσεων.

Πέρα από τον προβληματισμό που επικράτησε για την υφιστάμενη κατάσταση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενημερώθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι για τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος στα πλαίσια του προγράμματος LIFE EUROTURTLES, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2021. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο διακρατικός χαρακτήρας του έργου, που υλοποιείται με τη συμμετοχή Κροατίας, Σλοβενίας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας και φυσικά της χώρας μας.
Εκ μέρους του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, για την παρουσία τους, την Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Ρεθύμνου, κα Λιονή Μαρία, τον κ. Ανωμεριανάκη Επαμεινώνδα που εκπροσώπησε τη Λιμενική Αρχή, τον κ. Αλεφαντινό Μίνωα, Αντιδήμαρχο Ρεθύμνου αλλά και τους επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στην συνάντηση. Τέλος ευχαριστούμε θερμά το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ρεθύμνου για την άριστη διοργάνωση της ημερίδας.
O ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει ενεργά στο Street Relays 2017
Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Κοινό ΔΤ. Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/05/2026
Πρόσκληση: Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2026
Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία
Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο


