14/07/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούνιος 2017);

Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιουνίου 2017.

«Ο σκοπός της ζωής δεν είναι το να είμαστε χαρούμενοι. Είναι το να είμαστε χρήσιμοι, τίμιοι, συμπονετικοί, να κάνει τη διαφορά το γεγονός ότι ζήσαμε και ζήσαμε καλά.» Ralph Waldo Emerson (1802-1893)

Παρά τον αριθμό- ρεκόρ των χελωνών (η πλειοψηφία με σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι) και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες (που όχι μόνο είναι δυσάρεστες στη δουλειά, αλλά απαιτούν και επιπλέον προσπάθεια για να προστατευτούν οι χελώνες από τη ζέστη), όλοι στο Κέντρο Διάσωσης έκαναν εξαιρετική δουλειά. Εθελοντής προς εθελοντή, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Νέα από τις χελώνες

Ως συνήθως, ο Ιούνιος είναι μήνας με πολλή δουλειά στο Κέντρο Διάσωσης, και το 2017 δεν αποτελεί εξαίρεση: 12 τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για περίθαλψη, αλλά δυστυχώς δύο ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένες και πέθαναν αμέσως μετά την άφιξή τους.

Ο «Νηλέας» έφτασε στις 5 Ιουνίου 2017 από τη Μεσσηνία με τραυματισμούς στα πτερύγια προκληθέντες κατά πάσα πιθανότητα επειδή μπερδεύτηκε σε πετονιά. Ο «Νηλέας» διασώθηκε από τους ναυαγοσώστες της παραλίας του The Romanos Resort στο Costa Navarino σε συνεργασία με την ομάδα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που εργάζεται στην περιοχή. Πολλές ευχαριστίες στους ναυαγοσώστες και στο The Romanos Resort για τη βοήθειά τους στη διάσωση της χελώνας. (Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, στη Θεογονία του Ησιόδου, ο Νείλος αναφέρεται ως ένας από τους Ποταμούς, παιδιά του Τιτάνα θεού Ωκεανού από τη θεά αδελφή του Τηθύ, και αντιπροσωπεύει το Νείλο ποταμό.)

Η «Χαρούλα II», μια καρέτα που το καβούκι της φτάνει τα 57.7 εκ. και η οποία ζυγίζει 26.5 κιλά, έφτασε στις 6 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο. Η χελώνα λαμβάνει περίθαλψη για τραυματισμούς στο κεφάλι και το καβούκι, οι οποίοι και οι δυο προκλήθηκαν σκόπιμα από ανθρώπινη δράση.

Η «Τριάδα», της οποίας το καβούκι φτάνει τα 49.9 εκ. και η οποία ζυγίζει 15.5 κιλά, έφτασε από την Αλεξανδρούπολη στις 9 Ιουνίου 2017. Φέρει τραυματισμό στο κεφάλι προκληθέντα σκόπιμα από ανθρώπινη δράση. Η χελώνα διασώθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (http://www.evros-delta.gr/en/the-management-body) και, μετά από διαβουλεύσεις με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στάλθηκε στον ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ευχαριστούμε όσους ενεπλάκησαν στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Ο «Μπίλμπο» έφτασε από την Κεφαλονιά στις 16 Ιουνίου 2017 έχοντας καταπιεί δύο άγκιστρα, και φέροντας τραυματισμό στην εσωτερική πλευρά του καβουκιού και έναν όγκο στο λαιμό. Η ίδια χελώνα είχε θεραπευτεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και είχε απελευθερωθεί το 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο μετά την αφαίρεση αγκίστρου· το ίδιο διάστημα έφερε επίσης ένα παλιό τραύμα στο καβούκι το οποίο δε φαινόταν να του προκαλεί πρόβλημα. Τώρα, το 2017, η ίδια καρέτα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 81.7 εκ. και η οποία ζυγίζει 67.5 κιλά, βρέθηκε και πάλι στο λιμάνι του Αργοστολίου (όπου είχε βρεθεί και το 2016) και της παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και θεραπεία με αντιβιοτικά από την ένωση Kefalonia Wildlife Sense, προτού σταλεί στο ΚΔ. Η χελώνα έχει ακόμα μια κύστη ή όγκο στο λαιμό της, ένα δείγμα του οποίου πήραν μέλη του Kefalonia Wildlife Sense και το έστειλαν στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για έλεγχο. Πολλές ευχαριστίες στο Kefalonia Wildlife Sense για τη συνεχή συνεργασία στη διάσωση και θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Kalypso17.jpg

Ο «Άκης» έφτασε στις 16 Ιουνίου 2017 από το νησί της Αλοννήσου με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι προκληθέν σκόπιμα από ανθρώπινη ενέργεια. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 63.5 εκ. και η οποία ζυγίζει 34.5 κιλά, ήταν καλυμμένη με φύκια, πράγμα που υποδεικνύει ότι ήταν αδρανής για κάποιο διάστημα.

Η «Μαρίνα» έφτασε στο ΚΔ στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κέντρο του κεφαλιού, άλλον έναν τραυματισμό στη δεξιά μεριά του κεφαλιού της, καθώς και δυο αμυχές στην εσωτερική μεριά του λαιμού και του πτερυγίου της, επίσης στη δεξιά μεριά. Το καβούκι της χελώνας καρέτα έφτανε τα 59.8 εκ. και η ίδια ζυγίζει 30 κιλά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Jane17.jpg

Η καρέτα ζυγίζει 34 κιλά και το καβούκι της φτάνει τα 60.3 εκ. Πολλές ευχαριστίες στην Πέλλα, μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρέβεζα, για τη διάσωση τραυματισμένης χελώνας άλλη μια φορά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Julia17.jpg

Η «Βισπάλα», μια καρέτα που το καβούκι της φτάνει τα 61 εκ. και η οποία ζυγίζει 25 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Ιουνίου 2017 με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ της έλειπε ένα πτερύγιο. Η χελώνα διασώθηκε από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με βάση τα Χανιά. (Το όνομα «Βισπάλα» προέρχεται από έναν αρχαίο Σανσκριτικό ύμνο, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κείμενα στην Ινδο- ευρωπαϊκή γλώσσα. Η γλώσσα των ύμνων είναι κάπως δυσνόητη, αλλά μια από τις μεταφράσεις λέει ότι η Βισπάλα ήταν μια γενναία πολεμίστρια που έχασε το πόδι της σε μια σπουδαία μάχη αλλά της δόθηκε ένα σιδερένιο πόδι για να το αντικαταστήσει.)

Απελευθερώσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-JuneReleases.jpg

Η «Χριστίνα» βρέθηκε στο Κατάκολο Ηλείας στις 19 Μαρτίου 2017 έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας στο Κέντρο Διάσωσης, και την πλήρη ανάρρωσή της, επέστρεψε στη θάλασσα την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017.

Ο «Λάζαρος», μια αρσενική καρέτα, έφτασε πό τη Ρόδο στις 4 Απριλίου 2017 με τραυματισμούς στο καβούκι που μοιάζουν να έχουν προκληθεί σκόπιμα από κάποιον με μαχαίρι. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πολλές φορές στο παρελθόν για τη διάσωση τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών – πολλές ευχαριστίες και σε εκείνους (Δείτε την ιστοσελίδα τους http://www.hcmr.gr/en/research-infrastructures/facilities-3/rhodes/ ). Νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για 2,5 μήνες, επανήλθε πλήρως, και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 26 Ιουνίου 2017 από την παραλία «Καταφυγή».

Η «Αγγελική» είχε διασωθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στη Λευκάδα, όπου βρέθηκε με τραυματισμό στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με την πολύτιμη βοήθεια των μελών του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας (LAWS), το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πολλές φορές στο παρελθόν για τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών – πολλές ευχαριστίες και σε εκείνους. (Δείτε την ιστοσελίδα τους http://lawslefkada.gr/en/about-us/). Η «Αγγελική» απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με σκάφος, με τη βοήθεια και υποστήριξη του Athens Divers Club την 1η Ιουνίου 2017. Πολλές ευχαριστίες για τη συνεχόμενη στήριξή τους και συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η «Άρτεμις» βρέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016 με υποθερμία, και μεταφέρθηκε στη μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων (Υπεύθυνη: κα. N. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε τις πρώτες βοήθειες, και έγιναν αναλυτικές εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις προτού σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για νοσηλεία. Επανήλθε πλήρως και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 12 Ιουνίου 2017 από την παραλία Καταφυγή.

H «Αλέξια» διασώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017 στην Άνδρο, όπου βρέθηκε καλυμμένη με πετρέλαιο και έχοντας καταπιεί ένα αγκίστρι. Πολλές ευχαριστίες στην Αλέξια και την ομάδα του LIFE ANDROS για τη διάσωση και τη φροντίδα της ΧΕΛΩΝΑΣ πριν τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχει αναρρώσει πλήρως και απελευθερώθηκε με σκάφος με τη βοήθεια και υποστήριξη του Athens Divers Club στις 23 Ιουνίου 2017.

Η «Θεοδώρα», μια νεαρή καρέτα (ζυγίζει μόλις 1.5 κιλό), βρέθηκε πολύ αδύναμη και εξαντλημένη στο Ρέθυμνο στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Ανάρρωσε πλήρως και απελευθερώθηκε με σκάφος στο Σαρωνικό στις 23 Ιουνίου 2017, με τη βοήθεια και τη στήριξη του Athens Divers Club. Για άλλη μια φορά, πολλές ευχαριστίες στο Athens Divers Club για τη συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Θάνατοι

Η «Φαίδρα», που είχε φτάσει στο ΚΔ στις 15 Μαρτίου 2017 από την Τήλο με τραυματισμό στο πτερύγιο από μπέρδεμα σε πετονιά ψαρέματος, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυματισμών της στις 2 Ιουνίου 2017.

Ο «Κόρινθος», που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2017 από την Κόρινθο με τραυματισμό στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέντα από ανθρώπινη δράση, πέθανε στις 24 Ιουνίου 2017 από τα τραύματά του.

Γνωρίζατε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-CC_and_jellyfish.jpg

Υπάρχουν πολλά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο που σχετίζονται με αυτό το πρόσφατο φαινόμενο του Κορινθιακού Κόλπου, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Για παράδειγμα, αυτός είναι ένας σύνδεσμος για ένα ρεπορτάζ του Alpha, που προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα: http://www.alphatv.gr/news/society/gemise-apo-medoyses-o-korinthiakos-kolpos και ένα σχετικό ρεπορτάζ στα αγγλικά: http://www.newgreektv.com/news-in-english-for-greeks/greece/item/22690-supreme-cou.rt-action-sought-over-jellyfish-infestation-in-corinthian-gulf

Υπάρχουν επίσης πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν θαλάσσιες χελώνες να τρέφονται με μέδουσες, για παράδειγμα: https://www.youtube.com/watch?v=L4x4bJI5mdo

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!