Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούνιος 2017);
Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιουνίου 2017.
«Ο σκοπός της ζωής δεν είναι το να είμαστε χαρούμενοι. Είναι το να είμαστε χρήσιμοι, τίμιοι, συμπονετικοί, να κάνει τη διαφορά το γεγονός ότι ζήσαμε και ζήσαμε καλά.» Ralph Waldo Emerson (1802-1893)
Παρά τον αριθμό- ρεκόρ των χελωνών (η πλειοψηφία με σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι) και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες (που όχι μόνο είναι δυσάρεστες στη δουλειά, αλλά απαιτούν και επιπλέον προσπάθεια για να προστατευτούν οι χελώνες από τη ζέστη), όλοι στο Κέντρο Διάσωσης έκαναν εξαιρετική δουλειά. Εθελοντής προς εθελοντή, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Νέα από τις χελώνες
Ως συνήθως, ο Ιούνιος είναι μήνας με πολλή δουλειά στο Κέντρο Διάσωσης, και το 2017 δεν αποτελεί εξαίρεση: 12 τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για περίθαλψη, αλλά δυστυχώς δύο ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένες και πέθαναν αμέσως μετά την άφιξή τους.
Ο «Νηλέας» έφτασε στις 5 Ιουνίου 2017 από τη Μεσσηνία με τραυματισμούς στα πτερύγια προκληθέντες κατά πάσα πιθανότητα επειδή μπερδεύτηκε σε πετονιά. Ο «Νηλέας» διασώθηκε από τους ναυαγοσώστες της παραλίας του The Romanos Resort στο Costa Navarino σε συνεργασία με την ομάδα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που εργάζεται στην περιοχή. Πολλές ευχαριστίες στους ναυαγοσώστες και στο The Romanos Resort για τη βοήθειά τους στη διάσωση της χελώνας. (Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, στη Θεογονία του Ησιόδου, ο Νείλος αναφέρεται ως ένας από τους Ποταμούς, παιδιά του Τιτάνα θεού Ωκεανού από τη θεά αδελφή του Τηθύ, και αντιπροσωπεύει το Νείλο ποταμό.)
Η «Χαρούλα II», μια καρέτα που το καβούκι της φτάνει τα 57.7 εκ. και η οποία ζυγίζει 26.5 κιλά, έφτασε στις 6 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο. Η χελώνα λαμβάνει περίθαλψη για τραυματισμούς στο κεφάλι και το καβούκι, οι οποίοι και οι δυο προκλήθηκαν σκόπιμα από ανθρώπινη δράση.
Η «Τριάδα», της οποίας το καβούκι φτάνει τα 49.9 εκ. και η οποία ζυγίζει 15.5 κιλά, έφτασε από την Αλεξανδρούπολη στις 9 Ιουνίου 2017. Φέρει τραυματισμό στο κεφάλι προκληθέντα σκόπιμα από ανθρώπινη δράση. Η χελώνα διασώθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (http://www.evros-delta.gr/en/the-management-body) και, μετά από διαβουλεύσεις με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στάλθηκε στον ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ευχαριστούμε όσους ενεπλάκησαν στη διάσωση αυτής της χελώνας.
Ο «Μπίλμπο» έφτασε από την Κεφαλονιά στις 16 Ιουνίου 2017 έχοντας καταπιεί δύο άγκιστρα, και φέροντας τραυματισμό στην εσωτερική πλευρά του καβουκιού και έναν όγκο στο λαιμό. Η ίδια χελώνα είχε θεραπευτεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και είχε απελευθερωθεί το 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο μετά την αφαίρεση αγκίστρου· το ίδιο διάστημα έφερε επίσης ένα παλιό τραύμα στο καβούκι το οποίο δε φαινόταν να του προκαλεί πρόβλημα. Τώρα, το 2017, η ίδια καρέτα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 81.7 εκ. και η οποία ζυγίζει 67.5 κιλά, βρέθηκε και πάλι στο λιμάνι του Αργοστολίου (όπου είχε βρεθεί και το 2016) και της παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και θεραπεία με αντιβιοτικά από την ένωση Kefalonia Wildlife Sense, προτού σταλεί στο ΚΔ. Η χελώνα έχει ακόμα μια κύστη ή όγκο στο λαιμό της, ένα δείγμα του οποίου πήραν μέλη του Kefalonia Wildlife Sense και το έστειλαν στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για έλεγχο. Πολλές ευχαριστίες στο Kefalonia Wildlife Sense για τη συνεχή συνεργασία στη διάσωση και θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Ο «Άκης» έφτασε στις 16 Ιουνίου 2017 από το νησί της Αλοννήσου με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι προκληθέν σκόπιμα από ανθρώπινη ενέργεια. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 63.5 εκ. και η οποία ζυγίζει 34.5 κιλά, ήταν καλυμμένη με φύκια, πράγμα που υποδεικνύει ότι ήταν αδρανής για κάποιο διάστημα.
Η «Μαρίνα» έφτασε στο ΚΔ στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κέντρο του κεφαλιού, άλλον έναν τραυματισμό στη δεξιά μεριά του κεφαλιού της, καθώς και δυο αμυχές στην εσωτερική μεριά του λαιμού και του πτερυγίου της, επίσης στη δεξιά μεριά. Το καβούκι της χελώνας καρέτα έφτανε τα 59.8 εκ. και η ίδια ζυγίζει 30 κιλά.
Η καρέτα ζυγίζει 34 κιλά και το καβούκι της φτάνει τα 60.3 εκ. Πολλές ευχαριστίες στην Πέλλα, μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρέβεζα, για τη διάσωση τραυματισμένης χελώνας άλλη μια φορά.
Η «Βισπάλα», μια καρέτα που το καβούκι της φτάνει τα 61 εκ. και η οποία ζυγίζει 25 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Ιουνίου 2017 με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ της έλειπε ένα πτερύγιο. Η χελώνα διασώθηκε από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με βάση τα Χανιά. (Το όνομα «Βισπάλα» προέρχεται από έναν αρχαίο Σανσκριτικό ύμνο, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κείμενα στην Ινδο- ευρωπαϊκή γλώσσα. Η γλώσσα των ύμνων είναι κάπως δυσνόητη, αλλά μια από τις μεταφράσεις λέει ότι η Βισπάλα ήταν μια γενναία πολεμίστρια που έχασε το πόδι της σε μια σπουδαία μάχη αλλά της δόθηκε ένα σιδερένιο πόδι για να το αντικαταστήσει.)
Απελευθερώσεις
Η «Χριστίνα» βρέθηκε στο Κατάκολο Ηλείας στις 19 Μαρτίου 2017 έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας στο Κέντρο Διάσωσης, και την πλήρη ανάρρωσή της, επέστρεψε στη θάλασσα την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017.
Ο «Λάζαρος», μια αρσενική καρέτα, έφτασε πό τη Ρόδο στις 4 Απριλίου 2017 με τραυματισμούς στο καβούκι που μοιάζουν να έχουν προκληθεί σκόπιμα από κάποιον με μαχαίρι. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πολλές φορές στο παρελθόν για τη διάσωση τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών – πολλές ευχαριστίες και σε εκείνους (Δείτε την ιστοσελίδα τους http://www.hcmr.gr/en/research-infrastructures/facilities-3/rhodes/ ). Νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για 2,5 μήνες, επανήλθε πλήρως, και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 26 Ιουνίου 2017 από την παραλία «Καταφυγή».
Η «Αγγελική» είχε διασωθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στη Λευκάδα, όπου βρέθηκε με τραυματισμό στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με την πολύτιμη βοήθεια των μελών του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας (LAWS), το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πολλές φορές στο παρελθόν για τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών – πολλές ευχαριστίες και σε εκείνους. (Δείτε την ιστοσελίδα τους http://lawslefkada.gr/en/about-us/). Η «Αγγελική» απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με σκάφος, με τη βοήθεια και υποστήριξη του Athens Divers Club την 1η Ιουνίου 2017. Πολλές ευχαριστίες για τη συνεχόμενη στήριξή τους και συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Η «Άρτεμις» βρέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016 με υποθερμία, και μεταφέρθηκε στη μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων (Υπεύθυνη: κα. N. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε τις πρώτες βοήθειες, και έγιναν αναλυτικές εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις προτού σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για νοσηλεία. Επανήλθε πλήρως και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 12 Ιουνίου 2017 από την παραλία Καταφυγή.
H «Αλέξια» διασώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017 στην Άνδρο, όπου βρέθηκε καλυμμένη με πετρέλαιο και έχοντας καταπιεί ένα αγκίστρι. Πολλές ευχαριστίες στην Αλέξια και την ομάδα του LIFE ANDROS για τη διάσωση και τη φροντίδα της ΧΕΛΩΝΑΣ πριν τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχει αναρρώσει πλήρως και απελευθερώθηκε με σκάφος με τη βοήθεια και υποστήριξη του Athens Divers Club στις 23 Ιουνίου 2017.
Η «Θεοδώρα», μια νεαρή καρέτα (ζυγίζει μόλις 1.5 κιλό), βρέθηκε πολύ αδύναμη και εξαντλημένη στο Ρέθυμνο στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Ανάρρωσε πλήρως και απελευθερώθηκε με σκάφος στο Σαρωνικό στις 23 Ιουνίου 2017, με τη βοήθεια και τη στήριξη του Athens Divers Club. Για άλλη μια φορά, πολλές ευχαριστίες στο Athens Divers Club για τη συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Θάνατοι
Η «Φαίδρα», που είχε φτάσει στο ΚΔ στις 15 Μαρτίου 2017 από την Τήλο με τραυματισμό στο πτερύγιο από μπέρδεμα σε πετονιά ψαρέματος, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυματισμών της στις 2 Ιουνίου 2017.
Ο «Κόρινθος», που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2017 από την Κόρινθο με τραυματισμό στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέντα από ανθρώπινη δράση, πέθανε στις 24 Ιουνίου 2017 από τα τραύματά του.
Γνωρίζατε ότι...
Υπάρχουν πολλά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο που σχετίζονται με αυτό το πρόσφατο φαινόμενο του Κορινθιακού Κόλπου, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Για παράδειγμα, αυτός είναι ένας σύνδεσμος για ένα ρεπορτάζ του Alpha, που προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα: http://www.alphatv.gr/news/society/gemise-apo-medoyses-o-korinthiakos-kolpos και ένα σχετικό ρεπορτάζ στα αγγλικά: http://www.newgreektv.com/news-in-english-for-greeks/greece/item/22690-supreme-cou.rt-action-sought-over-jellyfish-infestation-in-corinthian-gulf
Υπάρχουν επίσης πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν θαλάσσιες χελώνες να τρέφονται με μέδουσες, για παράδειγμα: https://www.youtube.com/watch?v=L4x4bJI5mdo
500 Φωλιές της Caretta caretta στη Ζάκυνθο!
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2025
Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/07/2025
Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης
Οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των Συστάσεων που έχει υιοθετήσει η Διαρκής Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης προς την χώρα μας σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.