14/07/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούνιος 2017);

Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιουνίου 2017.

«Ο σκοπός της ζωής δεν είναι το να είμαστε χαρούμενοι. Είναι το να είμαστε χρήσιμοι, τίμιοι, συμπονετικοί, να κάνει τη διαφορά το γεγονός ότι ζήσαμε και ζήσαμε καλά.» Ralph Waldo Emerson (1802-1893)

Παρά τον αριθμό- ρεκόρ των χελωνών (η πλειοψηφία με σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι) και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες (που όχι μόνο είναι δυσάρεστες στη δουλειά, αλλά απαιτούν και επιπλέον προσπάθεια για να προστατευτούν οι χελώνες από τη ζέστη), όλοι στο Κέντρο Διάσωσης έκαναν εξαιρετική δουλειά. Εθελοντής προς εθελοντή, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Νέα από τις χελώνες

Ως συνήθως, ο Ιούνιος είναι μήνας με πολλή δουλειά στο Κέντρο Διάσωσης, και το 2017 δεν αποτελεί εξαίρεση: 12 τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για περίθαλψη, αλλά δυστυχώς δύο ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένες και πέθαναν αμέσως μετά την άφιξή τους.

Ο «Νηλέας» έφτασε στις 5 Ιουνίου 2017 από τη Μεσσηνία με τραυματισμούς στα πτερύγια προκληθέντες κατά πάσα πιθανότητα επειδή μπερδεύτηκε σε πετονιά. Ο «Νηλέας» διασώθηκε από τους ναυαγοσώστες της παραλίας του The Romanos Resort στο Costa Navarino σε συνεργασία με την ομάδα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που εργάζεται στην περιοχή. Πολλές ευχαριστίες στους ναυαγοσώστες και στο The Romanos Resort για τη βοήθειά τους στη διάσωση της χελώνας. (Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, στη Θεογονία του Ησιόδου, ο Νείλος αναφέρεται ως ένας από τους Ποταμούς, παιδιά του Τιτάνα θεού Ωκεανού από τη θεά αδελφή του Τηθύ, και αντιπροσωπεύει το Νείλο ποταμό.)

Η «Χαρούλα II», μια καρέτα που το καβούκι της φτάνει τα 57.7 εκ. και η οποία ζυγίζει 26.5 κιλά, έφτασε στις 6 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο. Η χελώνα λαμβάνει περίθαλψη για τραυματισμούς στο κεφάλι και το καβούκι, οι οποίοι και οι δυο προκλήθηκαν σκόπιμα από ανθρώπινη δράση.

Η «Τριάδα», της οποίας το καβούκι φτάνει τα 49.9 εκ. και η οποία ζυγίζει 15.5 κιλά, έφτασε από την Αλεξανδρούπολη στις 9 Ιουνίου 2017. Φέρει τραυματισμό στο κεφάλι προκληθέντα σκόπιμα από ανθρώπινη δράση. Η χελώνα διασώθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (http://www.evros-delta.gr/en/the-management-body) και, μετά από διαβουλεύσεις με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στάλθηκε στον ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ευχαριστούμε όσους ενεπλάκησαν στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Ο «Μπίλμπο» έφτασε από την Κεφαλονιά στις 16 Ιουνίου 2017 έχοντας καταπιεί δύο άγκιστρα, και φέροντας τραυματισμό στην εσωτερική πλευρά του καβουκιού και έναν όγκο στο λαιμό. Η ίδια χελώνα είχε θεραπευτεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και είχε απελευθερωθεί το 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο μετά την αφαίρεση αγκίστρου· το ίδιο διάστημα έφερε επίσης ένα παλιό τραύμα στο καβούκι το οποίο δε φαινόταν να του προκαλεί πρόβλημα. Τώρα, το 2017, η ίδια καρέτα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 81.7 εκ. και η οποία ζυγίζει 67.5 κιλά, βρέθηκε και πάλι στο λιμάνι του Αργοστολίου (όπου είχε βρεθεί και το 2016) και της παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και θεραπεία με αντιβιοτικά από την ένωση Kefalonia Wildlife Sense, προτού σταλεί στο ΚΔ. Η χελώνα έχει ακόμα μια κύστη ή όγκο στο λαιμό της, ένα δείγμα του οποίου πήραν μέλη του Kefalonia Wildlife Sense και το έστειλαν στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για έλεγχο. Πολλές ευχαριστίες στο Kefalonia Wildlife Sense για τη συνεχή συνεργασία στη διάσωση και θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Kalypso17.jpg

Ο «Άκης» έφτασε στις 16 Ιουνίου 2017 από το νησί της Αλοννήσου με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι προκληθέν σκόπιμα από ανθρώπινη ενέργεια. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 63.5 εκ. και η οποία ζυγίζει 34.5 κιλά, ήταν καλυμμένη με φύκια, πράγμα που υποδεικνύει ότι ήταν αδρανής για κάποιο διάστημα.

Η «Μαρίνα» έφτασε στο ΚΔ στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κέντρο του κεφαλιού, άλλον έναν τραυματισμό στη δεξιά μεριά του κεφαλιού της, καθώς και δυο αμυχές στην εσωτερική μεριά του λαιμού και του πτερυγίου της, επίσης στη δεξιά μεριά. Το καβούκι της χελώνας καρέτα έφτανε τα 59.8 εκ. και η ίδια ζυγίζει 30 κιλά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Jane17.jpg

Η καρέτα ζυγίζει 34 κιλά και το καβούκι της φτάνει τα 60.3 εκ. Πολλές ευχαριστίες στην Πέλλα, μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρέβεζα, για τη διάσωση τραυματισμένης χελώνας άλλη μια φορά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Julia17.jpg

Η «Βισπάλα», μια καρέτα που το καβούκι της φτάνει τα 61 εκ. και η οποία ζυγίζει 25 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Ιουνίου 2017 με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ της έλειπε ένα πτερύγιο. Η χελώνα διασώθηκε από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με βάση τα Χανιά. (Το όνομα «Βισπάλα» προέρχεται από έναν αρχαίο Σανσκριτικό ύμνο, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κείμενα στην Ινδο- ευρωπαϊκή γλώσσα. Η γλώσσα των ύμνων είναι κάπως δυσνόητη, αλλά μια από τις μεταφράσεις λέει ότι η Βισπάλα ήταν μια γενναία πολεμίστρια που έχασε το πόδι της σε μια σπουδαία μάχη αλλά της δόθηκε ένα σιδερένιο πόδι για να το αντικαταστήσει.)

Απελευθερώσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-JuneReleases.jpg

Η «Χριστίνα» βρέθηκε στο Κατάκολο Ηλείας στις 19 Μαρτίου 2017 έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας στο Κέντρο Διάσωσης, και την πλήρη ανάρρωσή της, επέστρεψε στη θάλασσα την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017.

Ο «Λάζαρος», μια αρσενική καρέτα, έφτασε πό τη Ρόδο στις 4 Απριλίου 2017 με τραυματισμούς στο καβούκι που μοιάζουν να έχουν προκληθεί σκόπιμα από κάποιον με μαχαίρι. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πολλές φορές στο παρελθόν για τη διάσωση τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών – πολλές ευχαριστίες και σε εκείνους (Δείτε την ιστοσελίδα τους http://www.hcmr.gr/en/research-infrastructures/facilities-3/rhodes/ ). Νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για 2,5 μήνες, επανήλθε πλήρως, και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 26 Ιουνίου 2017 από την παραλία «Καταφυγή».

Η «Αγγελική» είχε διασωθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στη Λευκάδα, όπου βρέθηκε με τραυματισμό στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με την πολύτιμη βοήθεια των μελών του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας (LAWS), το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πολλές φορές στο παρελθόν για τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών – πολλές ευχαριστίες και σε εκείνους. (Δείτε την ιστοσελίδα τους http://lawslefkada.gr/en/about-us/). Η «Αγγελική» απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με σκάφος, με τη βοήθεια και υποστήριξη του Athens Divers Club την 1η Ιουνίου 2017. Πολλές ευχαριστίες για τη συνεχόμενη στήριξή τους και συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η «Άρτεμις» βρέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016 με υποθερμία, και μεταφέρθηκε στη μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων (Υπεύθυνη: κα. N. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε τις πρώτες βοήθειες, και έγιναν αναλυτικές εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις προτού σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για νοσηλεία. Επανήλθε πλήρως και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 12 Ιουνίου 2017 από την παραλία Καταφυγή.

H «Αλέξια» διασώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017 στην Άνδρο, όπου βρέθηκε καλυμμένη με πετρέλαιο και έχοντας καταπιεί ένα αγκίστρι. Πολλές ευχαριστίες στην Αλέξια και την ομάδα του LIFE ANDROS για τη διάσωση και τη φροντίδα της ΧΕΛΩΝΑΣ πριν τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχει αναρρώσει πλήρως και απελευθερώθηκε με σκάφος με τη βοήθεια και υποστήριξη του Athens Divers Club στις 23 Ιουνίου 2017.

Η «Θεοδώρα», μια νεαρή καρέτα (ζυγίζει μόλις 1.5 κιλό), βρέθηκε πολύ αδύναμη και εξαντλημένη στο Ρέθυμνο στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Ανάρρωσε πλήρως και απελευθερώθηκε με σκάφος στο Σαρωνικό στις 23 Ιουνίου 2017, με τη βοήθεια και τη στήριξη του Athens Divers Club. Για άλλη μια φορά, πολλές ευχαριστίες στο Athens Divers Club για τη συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Θάνατοι

Η «Φαίδρα», που είχε φτάσει στο ΚΔ στις 15 Μαρτίου 2017 από την Τήλο με τραυματισμό στο πτερύγιο από μπέρδεμα σε πετονιά ψαρέματος, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυματισμών της στις 2 Ιουνίου 2017.

Ο «Κόρινθος», που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2017 από την Κόρινθο με τραυματισμό στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέντα από ανθρώπινη δράση, πέθανε στις 24 Ιουνίου 2017 από τα τραύματά του.

Γνωρίζατε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-CC_and_jellyfish.jpg

Υπάρχουν πολλά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο που σχετίζονται με αυτό το πρόσφατο φαινόμενο του Κορινθιακού Κόλπου, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Για παράδειγμα, αυτός είναι ένας σύνδεσμος για ένα ρεπορτάζ του Alpha, που προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα: http://www.alphatv.gr/news/society/gemise-apo-medoyses-o-korinthiakos-kolpos και ένα σχετικό ρεπορτάζ στα αγγλικά: http://www.newgreektv.com/news-in-english-for-greeks/greece/item/22690-supreme-cou.rt-action-sought-over-jellyfish-infestation-in-corinthian-gulf

Υπάρχουν επίσης πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν θαλάσσιες χελώνες να τρέφονται με μέδουσες, για παράδειγμα: https://www.youtube.com/watch?v=L4x4bJI5mdo

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!