14/07/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούνιος 2017);

Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιουνίου 2017.

«Ο σκοπός της ζωής δεν είναι το να είμαστε χαρούμενοι. Είναι το να είμαστε χρήσιμοι, τίμιοι, συμπονετικοί, να κάνει τη διαφορά το γεγονός ότι ζήσαμε και ζήσαμε καλά.» Ralph Waldo Emerson (1802-1893)

Παρά τον αριθμό- ρεκόρ των χελωνών (η πλειοψηφία με σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι) και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες (που όχι μόνο είναι δυσάρεστες στη δουλειά, αλλά απαιτούν και επιπλέον προσπάθεια για να προστατευτούν οι χελώνες από τη ζέστη), όλοι στο Κέντρο Διάσωσης έκαναν εξαιρετική δουλειά. Εθελοντής προς εθελοντή, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Νέα από τις χελώνες

Ως συνήθως, ο Ιούνιος είναι μήνας με πολλή δουλειά στο Κέντρο Διάσωσης, και το 2017 δεν αποτελεί εξαίρεση: 12 τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για περίθαλψη, αλλά δυστυχώς δύο ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένες και πέθαναν αμέσως μετά την άφιξή τους.

Ο «Νηλέας» έφτασε στις 5 Ιουνίου 2017 από τη Μεσσηνία με τραυματισμούς στα πτερύγια προκληθέντες κατά πάσα πιθανότητα επειδή μπερδεύτηκε σε πετονιά. Ο «Νηλέας» διασώθηκε από τους ναυαγοσώστες της παραλίας του The Romanos Resort στο Costa Navarino σε συνεργασία με την ομάδα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που εργάζεται στην περιοχή. Πολλές ευχαριστίες στους ναυαγοσώστες και στο The Romanos Resort για τη βοήθειά τους στη διάσωση της χελώνας. (Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, στη Θεογονία του Ησιόδου, ο Νείλος αναφέρεται ως ένας από τους Ποταμούς, παιδιά του Τιτάνα θεού Ωκεανού από τη θεά αδελφή του Τηθύ, και αντιπροσωπεύει το Νείλο ποταμό.)

Η «Χαρούλα II», μια καρέτα που το καβούκι της φτάνει τα 57.7 εκ. και η οποία ζυγίζει 26.5 κιλά, έφτασε στις 6 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο. Η χελώνα λαμβάνει περίθαλψη για τραυματισμούς στο κεφάλι και το καβούκι, οι οποίοι και οι δυο προκλήθηκαν σκόπιμα από ανθρώπινη δράση.

Η «Τριάδα», της οποίας το καβούκι φτάνει τα 49.9 εκ. και η οποία ζυγίζει 15.5 κιλά, έφτασε από την Αλεξανδρούπολη στις 9 Ιουνίου 2017. Φέρει τραυματισμό στο κεφάλι προκληθέντα σκόπιμα από ανθρώπινη δράση. Η χελώνα διασώθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (http://www.evros-delta.gr/en/the-management-body) και, μετά από διαβουλεύσεις με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στάλθηκε στον ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ευχαριστούμε όσους ενεπλάκησαν στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Ο «Μπίλμπο» έφτασε από την Κεφαλονιά στις 16 Ιουνίου 2017 έχοντας καταπιεί δύο άγκιστρα, και φέροντας τραυματισμό στην εσωτερική πλευρά του καβουκιού και έναν όγκο στο λαιμό. Η ίδια χελώνα είχε θεραπευτεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και είχε απελευθερωθεί το 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο μετά την αφαίρεση αγκίστρου· το ίδιο διάστημα έφερε επίσης ένα παλιό τραύμα στο καβούκι το οποίο δε φαινόταν να του προκαλεί πρόβλημα. Τώρα, το 2017, η ίδια καρέτα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 81.7 εκ. και η οποία ζυγίζει 67.5 κιλά, βρέθηκε και πάλι στο λιμάνι του Αργοστολίου (όπου είχε βρεθεί και το 2016) και της παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και θεραπεία με αντιβιοτικά από την ένωση Kefalonia Wildlife Sense, προτού σταλεί στο ΚΔ. Η χελώνα έχει ακόμα μια κύστη ή όγκο στο λαιμό της, ένα δείγμα του οποίου πήραν μέλη του Kefalonia Wildlife Sense και το έστειλαν στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για έλεγχο. Πολλές ευχαριστίες στο Kefalonia Wildlife Sense για τη συνεχή συνεργασία στη διάσωση και θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Kalypso17.jpg

Ο «Άκης» έφτασε στις 16 Ιουνίου 2017 από το νησί της Αλοννήσου με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι προκληθέν σκόπιμα από ανθρώπινη ενέργεια. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 63.5 εκ. και η οποία ζυγίζει 34.5 κιλά, ήταν καλυμμένη με φύκια, πράγμα που υποδεικνύει ότι ήταν αδρανής για κάποιο διάστημα.

Η «Μαρίνα» έφτασε στο ΚΔ στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κέντρο του κεφαλιού, άλλον έναν τραυματισμό στη δεξιά μεριά του κεφαλιού της, καθώς και δυο αμυχές στην εσωτερική μεριά του λαιμού και του πτερυγίου της, επίσης στη δεξιά μεριά. Το καβούκι της χελώνας καρέτα έφτανε τα 59.8 εκ. και η ίδια ζυγίζει 30 κιλά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Jane17.jpg

Η καρέτα ζυγίζει 34 κιλά και το καβούκι της φτάνει τα 60.3 εκ. Πολλές ευχαριστίες στην Πέλλα, μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρέβεζα, για τη διάσωση τραυματισμένης χελώνας άλλη μια φορά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-Julia17.jpg

Η «Βισπάλα», μια καρέτα που το καβούκι της φτάνει τα 61 εκ. και η οποία ζυγίζει 25 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Ιουνίου 2017 με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ της έλειπε ένα πτερύγιο. Η χελώνα διασώθηκε από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με βάση τα Χανιά. (Το όνομα «Βισπάλα» προέρχεται από έναν αρχαίο Σανσκριτικό ύμνο, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κείμενα στην Ινδο- ευρωπαϊκή γλώσσα. Η γλώσσα των ύμνων είναι κάπως δυσνόητη, αλλά μια από τις μεταφράσεις λέει ότι η Βισπάλα ήταν μια γενναία πολεμίστρια που έχασε το πόδι της σε μια σπουδαία μάχη αλλά της δόθηκε ένα σιδερένιο πόδι για να το αντικαταστήσει.)

Απελευθερώσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-JuneReleases.jpg

Η «Χριστίνα» βρέθηκε στο Κατάκολο Ηλείας στις 19 Μαρτίου 2017 έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας στο Κέντρο Διάσωσης, και την πλήρη ανάρρωσή της, επέστρεψε στη θάλασσα την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017.

Ο «Λάζαρος», μια αρσενική καρέτα, έφτασε πό τη Ρόδο στις 4 Απριλίου 2017 με τραυματισμούς στο καβούκι που μοιάζουν να έχουν προκληθεί σκόπιμα από κάποιον με μαχαίρι. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πολλές φορές στο παρελθόν για τη διάσωση τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών – πολλές ευχαριστίες και σε εκείνους (Δείτε την ιστοσελίδα τους http://www.hcmr.gr/en/research-infrastructures/facilities-3/rhodes/ ). Νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για 2,5 μήνες, επανήλθε πλήρως, και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 26 Ιουνίου 2017 από την παραλία «Καταφυγή».

Η «Αγγελική» είχε διασωθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στη Λευκάδα, όπου βρέθηκε με τραυματισμό στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με την πολύτιμη βοήθεια των μελών του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας (LAWS), το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πολλές φορές στο παρελθόν για τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών – πολλές ευχαριστίες και σε εκείνους. (Δείτε την ιστοσελίδα τους http://lawslefkada.gr/en/about-us/). Η «Αγγελική» απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με σκάφος, με τη βοήθεια και υποστήριξη του Athens Divers Club την 1η Ιουνίου 2017. Πολλές ευχαριστίες για τη συνεχόμενη στήριξή τους και συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η «Άρτεμις» βρέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016 με υποθερμία, και μεταφέρθηκε στη μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων (Υπεύθυνη: κα. N. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε τις πρώτες βοήθειες, και έγιναν αναλυτικές εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις προτού σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για νοσηλεία. Επανήλθε πλήρως και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 12 Ιουνίου 2017 από την παραλία Καταφυγή.

H «Αλέξια» διασώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017 στην Άνδρο, όπου βρέθηκε καλυμμένη με πετρέλαιο και έχοντας καταπιεί ένα αγκίστρι. Πολλές ευχαριστίες στην Αλέξια και την ομάδα του LIFE ANDROS για τη διάσωση και τη φροντίδα της ΧΕΛΩΝΑΣ πριν τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχει αναρρώσει πλήρως και απελευθερώθηκε με σκάφος με τη βοήθεια και υποστήριξη του Athens Divers Club στις 23 Ιουνίου 2017.

Η «Θεοδώρα», μια νεαρή καρέτα (ζυγίζει μόλις 1.5 κιλό), βρέθηκε πολύ αδύναμη και εξαντλημένη στο Ρέθυμνο στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Ανάρρωσε πλήρως και απελευθερώθηκε με σκάφος στο Σαρωνικό στις 23 Ιουνίου 2017, με τη βοήθεια και τη στήριξη του Athens Divers Club. Για άλλη μια φορά, πολλές ευχαριστίες στο Athens Divers Club για τη συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Θάνατοι

Η «Φαίδρα», που είχε φτάσει στο ΚΔ στις 15 Μαρτίου 2017 από την Τήλο με τραυματισμό στο πτερύγιο από μπέρδεμα σε πετονιά ψαρέματος, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυματισμών της στις 2 Ιουνίου 2017.

Ο «Κόρινθος», που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2017 από την Κόρινθο με τραυματισμό στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέντα από ανθρώπινη δράση, πέθανε στις 24 Ιουνίου 2017 από τα τραύματά του.

Γνωρίζατε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2017-CC_and_jellyfish.jpg

Υπάρχουν πολλά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο που σχετίζονται με αυτό το πρόσφατο φαινόμενο του Κορινθιακού Κόλπου, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Για παράδειγμα, αυτός είναι ένας σύνδεσμος για ένα ρεπορτάζ του Alpha, που προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα: http://www.alphatv.gr/news/society/gemise-apo-medoyses-o-korinthiakos-kolpos και ένα σχετικό ρεπορτάζ στα αγγλικά: http://www.newgreektv.com/news-in-english-for-greeks/greece/item/22690-supreme-cou.rt-action-sought-over-jellyfish-infestation-in-corinthian-gulf

Υπάρχουν επίσης πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν θαλάσσιες χελώνες να τρέφονται με μέδουσες, για παράδειγμα: https://www.youtube.com/watch?v=L4x4bJI5mdo

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/09/2024

    Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2024

    Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/09/2024

    Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/08/2024

    Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/08/2024

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/08/2024

    Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο

    Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/07/2024

    Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!

    Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/07/2024

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!

    Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/07/2024

    Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!

    Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!