13/07/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);

Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Μαΐου 2017.

“Η Αγάπη είναι ο στόχος, η Ζωή είναι το Ταξίδι” (Μότο του Προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Αυτό το μήνα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την 25η επέτειο συνεργασίας του με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ. (Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, δείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ http://www.archelon.gr/contents/pro_life.php?row=row4 ή την επίσημη ιστοσελίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Life της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει ένα άρθρο για το πρόγραμμα των υγροτόπων της Στυμφαλίας εδώ στην Ελλάδα (http://www.lifestymfalia.gr/en/News/latest-news/20170614_InternationalConference).

Το πρόγραμμα αυτό είναι τώρα πιο κρίσιμης σημασίας από ποτέ, με έναν αριθμό- ρεκόρ χελωνών για αυτή την εποχή του έτους να φιλοξενούνται στο ΚΔ, υποφέροντας δυστυχώς οι περισσότερες από τραυματισμούς στο κεφάλι που έχουν προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το αν αυτό το ρεκόρ οφείλεται σε αυξημένη βία από συγκεκριμένα άτομα ή σε αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και δραστηριοποίηση της ακτοφυλακής και του κοινού γενικότερα δε μπορεί να προσδιοριστεί. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πολλές, πολλές τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που απαιτούν θεραπεία.

Ευχαριστούμε όλους τους ξένους εθελοντές για τη σκληρή τους δουλειά για τη φροντίδα των χελωνών, και ευχαριστούμε επίσης τους εθελοντές μας στην Ελλάδα για τη συνεχή στήριξη και τις συνεισφορές τους τόσο για τη διατήρηση της υγείας των χελωνών και για την αποτελεσματική λειτουργία του ΚΔ κάτω από κάποιες φορές δύσκολες συνθήκες.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2017-rc_work_may.jpg

ΑΦΙΞΕΙΣ

Η «Νύχτα» έφτασε από την Πάτρα στις 10 Μαΐου 2017 με τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το μήκος του καβουκιού της είναι 60 εκ., και η χελώνα ζυγίζει 23 κιλά.

Η «Ακέσο ΙΙ» είναι μια καρέτα που βρέθηκε από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο στο τοπικό λιμάνι και εστάλη στο ΚΔ για θεραπεία στις 16 Μαΐου 2017. Η χελώνα, που το καβούκι της φτάνει τα 61.9 εκ. και η οποία ζυγίζει 36 κιλά, φέρει τραυματισμούς που μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα θήρευσης από φώκια. (Να σημειωθεί ότι οι φώκιες Μονάχους μονάχους αποτελούν επίσης προστατευόμενο είδος.) Η χελώνα αναρρώνει και ελπίζουμε πως θα επανέλθει.

Τέτοιες επιθέσεις δε συνηθίζονται στην Ελλάδα παρά μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή στη Ζάκυνθο. Για λεπτομέρειες για τη σχέση της φώκιας και της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο, δείτε την αναφορά του ΑΡΧΕΛΩΝ στο http://www.archelon.gr/files/bibliography/%7B4%7DMargaritoulis11MonkSeal%20Predation.pdf

Ο «Άδωνις» βρέθηκε στις 20 Μαΐου 2017 σε μια κοντινή παραλία στον Άλιμο. Η χελώνα δεν είχε εμφανείς τραυματισμούς, αλλά η κατάστασή της ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένη.

Η «Μαρία» έφτασε στο ΚΔ στις 25 Μαΐου 2017 από τη Σαγιάδα με τραυματισμό στο κεφάλι, σκόπιμα προκληθείσα από ανθρώπινα χέρια. Έφερε ακόμη έναν παλιό τραυματισμό στο αριστερό της πτερύγιο, και η κατάστασή της ήταν πολύ αδύναμη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Η «Έρικα», μια καρέτα με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, βελτιώνεται. Έτυχε να βρίσκομαι στο ΚΔ πριν από κάποιους μήνες, όταν έφτασε στην Αθήνα από το Ναύπλιο με αυτοκίνητο από τον άνθρωπο που τη βρήκε. Ο τραυματισμός στο κεφάλι της ήταν πάρα πολύ σοβαρός και τα πράγματα δε φαίνονταν καλά. Ωστόσο, χάρη στην εξαιρετική φροντίδα που δέχτηκε στο ΚΔ από τον Παύλο Τσάρο και όλους τους εθελοντές, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του ατόμου που τη βρήκε, κατάφερε να κρατηθεί. Χθες, εξεπλάγην ευχάριστα όταν την είδα να χαλαρώνει στον πυθμένα της μικρής της δεξαμενής στη ΜΕΘ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταδυθεί, τουλάχιστον σε ρηχή περιοχή. Η θέληση –και η ικανότητα– αυτών των τραυματισμένων χελωνών να επιβιώσουν, σε συνδυασμό με την αφοσίωση, αφιέρωση και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που τις φροντίζουν – είναι για μένα πηγή έμπνευσης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

Ο «Άλκης», μια αρσενική καρέτα που βρέθηκε στο λιμάνι στο Κατάκολο, έφτασε στο ΚΔ στις 13 Μαΐου 2017. Η χελώνα έφερε τραυματισμό στο κεφάλι προκληθείσα σκόπιμα από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, πέθανε λίγο μετά την άφιξή του εξαιτίας της σοβαρότητας του τραυματισμού του. Το μήκος του καβουκιού της χελώνας ήταν 61.0 εκ. και ζύγιζε 70 κιλά.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ

Ευτυχώς, αριθμός χελωνών που θεραπεύτηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα ανέκτησαν την υγεία τους και μπορέσαμε να τις απελευθερώσουμε πίσω στη θάλασσα. (Δυστυχώς, οι δεξαμενές τους γρήγορα γέμισαν από νέες αφίξεις!) Ευχόμαστε για όλες τις απελευθερωμένες χελώνες μια μακρά και ασφαλή ζωή πίσω στο θαλάσσιο σπίτι τους.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2017-may_releases.jpg

Στις 13 Φεβρουαρίου 2017, την παραμονή του Αγ. Βαλεντίνου, η «Βαλεντίνα» βρέθηκε στην Κέρκυρα να πάσχει από σοβαρή υποθερμία. Μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Υπεύθυνη Τμήματος κ. Ν. Κομνηνού), όπου η χελώνα έλαβε τις πρώτες βοήθειες, και διεξήχθησαν εκτεταμένες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις. Μόλις η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου ανάρρωνε για περίπου τρεις μήνες. Ανέκτησε πλήρως την υγεία της και απελευθερώθηκε στις 12 Μαΐου 2017.

Η «Γαία» βρέθηκε στην Κέρκυρα με τραυματισμό στο κεφάλι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 και στάλθηκε στο Κέντρο Διάσωσης για θεραπεία. Επανήλθε πλήρως και απελευθερώθηκε στον Αργοσαρωνικό Κόλπο στις 30 Μαΐου 2017 στην παραλία «Καταφυγή» (57ο χλμ Αθηνών- Σουνίου) μαζί με το Σχολείο Σταυράκη, που έχει στηρίξει τον ΑΡΧΕΛΩΝ υιοθετώντας τραυματισμένες χελώνες! Η απελευθέρωση προβλήθηκε και στην εκπομπή Happy Day του καναλιού Alpha. Μπορείτε να δείτε βίντεο της απελευθέρωσης στο http://www.alphatv.gr/shows/entertainment/happyday/webtv/thalassies-helones-kareta-kareta-apeleytheronontai-sti-thalassa.

Η «Ευγενία» βρέθηκε να πάσχει από υποθερμία στη Λέρο στις 3 Νοεμβρίου 2016. Ο κτηνίατρος κ. Μιχάλης Κοντραφούρης, μέλος του Δικτύου Διάσωσης ΑΡΙΩΝ , τη φρόντισε και της προσέφερε τις πρώτες βοήθειες προτού τη στείλει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Είχε αναρρώσει πλήρως και, σε εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας, απελευθερώθηκε στις 23 Μαΐου 2017.

Η «Λούνα» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Ιουνίου 2016 έχοντας καταπιεί ένα άγκιστρο και πετονιά. Θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 25 Μαΐου 2017 με σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο. Πολλές ευχαριστίες στο Athens Divers Club για την παροχή του σκάφους και τη συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την απελευθέρωση αυτή.

Η «Αγγελική» είχε φτάσει στο ΚΔ στις 7 Δεκεμβρίου 2016 από τη Λευκάδα με έναν τραυματισμό στο κεφάλι προκληθέντα από άνθρωπο. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο από την ακτή στις 2 Μαΐου 2017. Πολλές ευχαριστίες στη Βούλα από το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας για τη βοήθειά της στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Άλλα νέα

Όπως συνηθίζει κάθε χρόνο το Μάιο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ οργάνωσε μια ιδιαίτερη εκδήλωση για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας. Φέτος, ο καιρός ήταν ασυνήθιστα κρύος και βροχερός για την εποχή, και ανησυχούσαμε ότι ο κόσμος δε θα ερχόταν. ΟΜΩΣ, είχαμε τη χαρά να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην εκδήλωση (πάνω από 300!), και, ως συνήθως, όλοι περάσαμε καλά. Ο δήμαρχος Γλυφάδας Κος Γιώργος Παπανικολάου, μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, Κο Θωμά Αράπη, συμμετείχαν στα «μεγάλα εγκαίνια» δυο νέων μεγάλων εξωτερικών δεξαμενών που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE EuroTurtles . (Για άρθρο σχετικά με την εκδήλωση, δείτε το http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=915

Για άλλη μια φορά, ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και το προσωπικό που βοήθησαν ώστε η μέρα αυτή να γίνει ξεχωριστή.

Ιδιαίτερες Ευχαριστίες

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2017-cranes2017.jpg

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εθελοντές τις περιοχής, Φιλ και Τζον, που έκαναν πάρα πολλές βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης, ενώ βοηθούν και στη φροντίδα των χελωνών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Πρόγραμμα LIFE EuroTurtles της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αγοράς των δυο μεγάλων και εξαιρετικά αναγκαίων εξωτερικών δεξαμενών. Τώρα είναι και πάλι εφικτό έξι χελώνες ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν τους μύες τους και να εξασκηθούν στην κολύμβηση, την κατάδυση και την εύρεση τροφής στις μεγαλύτερες και βαθύτερες εξωτερικές δεξαμενές, καθώς παρακολουθείται η πρόοδός τους πριν την απελευθέρωσή τους.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2017-aquavital2017.jpg

Τέλος, αλλά σίγουρα με εξίσου μεγάλη σημασία, ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Aquavital για την παροχή φίλτρου νερού με τη δυνατότητα παροχής τόσο κρύου όσο και ζεστού νερού, το οποίο εκτιμάται από όσους εργάζονται ή επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης.

Γνωρίζατε ότι...

Οι δραστηριότητες πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται σε πλήρη άνθηση, καθώς εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά της χρονιάς στη Ζάκυνθο! Υπάρχουν ακόμα κάποιες διαθέσιμες θέσεις για εθελοντές, αν λοιπόν ενδιαφέρεστε, κάντε την αίτησή σας. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ή την επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!