13/07/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);

Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Μαΐου 2017.

“Η Αγάπη είναι ο στόχος, η Ζωή είναι το Ταξίδι” (Μότο του Προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Αυτό το μήνα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την 25η επέτειο συνεργασίας του με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ. (Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, δείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ http://www.archelon.gr/contents/pro_life.php?row=row4 ή την επίσημη ιστοσελίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Life της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει ένα άρθρο για το πρόγραμμα των υγροτόπων της Στυμφαλίας εδώ στην Ελλάδα (http://www.lifestymfalia.gr/en/News/latest-news/20170614_InternationalConference).

Το πρόγραμμα αυτό είναι τώρα πιο κρίσιμης σημασίας από ποτέ, με έναν αριθμό- ρεκόρ χελωνών για αυτή την εποχή του έτους να φιλοξενούνται στο ΚΔ, υποφέροντας δυστυχώς οι περισσότερες από τραυματισμούς στο κεφάλι που έχουν προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το αν αυτό το ρεκόρ οφείλεται σε αυξημένη βία από συγκεκριμένα άτομα ή σε αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και δραστηριοποίηση της ακτοφυλακής και του κοινού γενικότερα δε μπορεί να προσδιοριστεί. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πολλές, πολλές τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που απαιτούν θεραπεία.

Ευχαριστούμε όλους τους ξένους εθελοντές για τη σκληρή τους δουλειά για τη φροντίδα των χελωνών, και ευχαριστούμε επίσης τους εθελοντές μας στην Ελλάδα για τη συνεχή στήριξη και τις συνεισφορές τους τόσο για τη διατήρηση της υγείας των χελωνών και για την αποτελεσματική λειτουργία του ΚΔ κάτω από κάποιες φορές δύσκολες συνθήκες.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2017-rc_work_may.jpg

ΑΦΙΞΕΙΣ

Η «Νύχτα» έφτασε από την Πάτρα στις 10 Μαΐου 2017 με τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το μήκος του καβουκιού της είναι 60 εκ., και η χελώνα ζυγίζει 23 κιλά.

Η «Ακέσο ΙΙ» είναι μια καρέτα που βρέθηκε από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο στο τοπικό λιμάνι και εστάλη στο ΚΔ για θεραπεία στις 16 Μαΐου 2017. Η χελώνα, που το καβούκι της φτάνει τα 61.9 εκ. και η οποία ζυγίζει 36 κιλά, φέρει τραυματισμούς που μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα θήρευσης από φώκια. (Να σημειωθεί ότι οι φώκιες Μονάχους μονάχους αποτελούν επίσης προστατευόμενο είδος.) Η χελώνα αναρρώνει και ελπίζουμε πως θα επανέλθει.

Τέτοιες επιθέσεις δε συνηθίζονται στην Ελλάδα παρά μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή στη Ζάκυνθο. Για λεπτομέρειες για τη σχέση της φώκιας και της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο, δείτε την αναφορά του ΑΡΧΕΛΩΝ στο http://www.archelon.gr/files/bibliography/%7B4%7DMargaritoulis11MonkSeal%20Predation.pdf

Ο «Άδωνις» βρέθηκε στις 20 Μαΐου 2017 σε μια κοντινή παραλία στον Άλιμο. Η χελώνα δεν είχε εμφανείς τραυματισμούς, αλλά η κατάστασή της ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένη.

Η «Μαρία» έφτασε στο ΚΔ στις 25 Μαΐου 2017 από τη Σαγιάδα με τραυματισμό στο κεφάλι, σκόπιμα προκληθείσα από ανθρώπινα χέρια. Έφερε ακόμη έναν παλιό τραυματισμό στο αριστερό της πτερύγιο, και η κατάστασή της ήταν πολύ αδύναμη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Η «Έρικα», μια καρέτα με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, βελτιώνεται. Έτυχε να βρίσκομαι στο ΚΔ πριν από κάποιους μήνες, όταν έφτασε στην Αθήνα από το Ναύπλιο με αυτοκίνητο από τον άνθρωπο που τη βρήκε. Ο τραυματισμός στο κεφάλι της ήταν πάρα πολύ σοβαρός και τα πράγματα δε φαίνονταν καλά. Ωστόσο, χάρη στην εξαιρετική φροντίδα που δέχτηκε στο ΚΔ από τον Παύλο Τσάρο και όλους τους εθελοντές, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του ατόμου που τη βρήκε, κατάφερε να κρατηθεί. Χθες, εξεπλάγην ευχάριστα όταν την είδα να χαλαρώνει στον πυθμένα της μικρής της δεξαμενής στη ΜΕΘ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταδυθεί, τουλάχιστον σε ρηχή περιοχή. Η θέληση –και η ικανότητα– αυτών των τραυματισμένων χελωνών να επιβιώσουν, σε συνδυασμό με την αφοσίωση, αφιέρωση και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που τις φροντίζουν – είναι για μένα πηγή έμπνευσης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

Ο «Άλκης», μια αρσενική καρέτα που βρέθηκε στο λιμάνι στο Κατάκολο, έφτασε στο ΚΔ στις 13 Μαΐου 2017. Η χελώνα έφερε τραυματισμό στο κεφάλι προκληθείσα σκόπιμα από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, πέθανε λίγο μετά την άφιξή του εξαιτίας της σοβαρότητας του τραυματισμού του. Το μήκος του καβουκιού της χελώνας ήταν 61.0 εκ. και ζύγιζε 70 κιλά.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ

Ευτυχώς, αριθμός χελωνών που θεραπεύτηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα ανέκτησαν την υγεία τους και μπορέσαμε να τις απελευθερώσουμε πίσω στη θάλασσα. (Δυστυχώς, οι δεξαμενές τους γρήγορα γέμισαν από νέες αφίξεις!) Ευχόμαστε για όλες τις απελευθερωμένες χελώνες μια μακρά και ασφαλή ζωή πίσω στο θαλάσσιο σπίτι τους.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2017-may_releases.jpg

Στις 13 Φεβρουαρίου 2017, την παραμονή του Αγ. Βαλεντίνου, η «Βαλεντίνα» βρέθηκε στην Κέρκυρα να πάσχει από σοβαρή υποθερμία. Μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Υπεύθυνη Τμήματος κ. Ν. Κομνηνού), όπου η χελώνα έλαβε τις πρώτες βοήθειες, και διεξήχθησαν εκτεταμένες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις. Μόλις η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου ανάρρωνε για περίπου τρεις μήνες. Ανέκτησε πλήρως την υγεία της και απελευθερώθηκε στις 12 Μαΐου 2017.

Η «Γαία» βρέθηκε στην Κέρκυρα με τραυματισμό στο κεφάλι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 και στάλθηκε στο Κέντρο Διάσωσης για θεραπεία. Επανήλθε πλήρως και απελευθερώθηκε στον Αργοσαρωνικό Κόλπο στις 30 Μαΐου 2017 στην παραλία «Καταφυγή» (57ο χλμ Αθηνών- Σουνίου) μαζί με το Σχολείο Σταυράκη, που έχει στηρίξει τον ΑΡΧΕΛΩΝ υιοθετώντας τραυματισμένες χελώνες! Η απελευθέρωση προβλήθηκε και στην εκπομπή Happy Day του καναλιού Alpha. Μπορείτε να δείτε βίντεο της απελευθέρωσης στο http://www.alphatv.gr/shows/entertainment/happyday/webtv/thalassies-helones-kareta-kareta-apeleytheronontai-sti-thalassa.

Η «Ευγενία» βρέθηκε να πάσχει από υποθερμία στη Λέρο στις 3 Νοεμβρίου 2016. Ο κτηνίατρος κ. Μιχάλης Κοντραφούρης, μέλος του Δικτύου Διάσωσης ΑΡΙΩΝ , τη φρόντισε και της προσέφερε τις πρώτες βοήθειες προτού τη στείλει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Είχε αναρρώσει πλήρως και, σε εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας, απελευθερώθηκε στις 23 Μαΐου 2017.

Η «Λούνα» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Ιουνίου 2016 έχοντας καταπιεί ένα άγκιστρο και πετονιά. Θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 25 Μαΐου 2017 με σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο. Πολλές ευχαριστίες στο Athens Divers Club για την παροχή του σκάφους και τη συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την απελευθέρωση αυτή.

Η «Αγγελική» είχε φτάσει στο ΚΔ στις 7 Δεκεμβρίου 2016 από τη Λευκάδα με έναν τραυματισμό στο κεφάλι προκληθέντα από άνθρωπο. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο από την ακτή στις 2 Μαΐου 2017. Πολλές ευχαριστίες στη Βούλα από το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας για τη βοήθειά της στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Άλλα νέα

Όπως συνηθίζει κάθε χρόνο το Μάιο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ οργάνωσε μια ιδιαίτερη εκδήλωση για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας. Φέτος, ο καιρός ήταν ασυνήθιστα κρύος και βροχερός για την εποχή, και ανησυχούσαμε ότι ο κόσμος δε θα ερχόταν. ΟΜΩΣ, είχαμε τη χαρά να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην εκδήλωση (πάνω από 300!), και, ως συνήθως, όλοι περάσαμε καλά. Ο δήμαρχος Γλυφάδας Κος Γιώργος Παπανικολάου, μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, Κο Θωμά Αράπη, συμμετείχαν στα «μεγάλα εγκαίνια» δυο νέων μεγάλων εξωτερικών δεξαμενών που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE EuroTurtles . (Για άρθρο σχετικά με την εκδήλωση, δείτε το http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=915

Για άλλη μια φορά, ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και το προσωπικό που βοήθησαν ώστε η μέρα αυτή να γίνει ξεχωριστή.

Ιδιαίτερες Ευχαριστίες

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2017-cranes2017.jpg

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εθελοντές τις περιοχής, Φιλ και Τζον, που έκαναν πάρα πολλές βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης, ενώ βοηθούν και στη φροντίδα των χελωνών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Πρόγραμμα LIFE EuroTurtles της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αγοράς των δυο μεγάλων και εξαιρετικά αναγκαίων εξωτερικών δεξαμενών. Τώρα είναι και πάλι εφικτό έξι χελώνες ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν τους μύες τους και να εξασκηθούν στην κολύμβηση, την κατάδυση και την εύρεση τροφής στις μεγαλύτερες και βαθύτερες εξωτερικές δεξαμενές, καθώς παρακολουθείται η πρόοδός τους πριν την απελευθέρωσή τους.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-2017-aquavital2017.jpg

Τέλος, αλλά σίγουρα με εξίσου μεγάλη σημασία, ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Aquavital για την παροχή φίλτρου νερού με τη δυνατότητα παροχής τόσο κρύου όσο και ζεστού νερού, το οποίο εκτιμάται από όσους εργάζονται ή επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης.

Γνωρίζατε ότι...

Οι δραστηριότητες πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται σε πλήρη άνθηση, καθώς εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά της χρονιάς στη Ζάκυνθο! Υπάρχουν ακόμα κάποιες διαθέσιμες θέσεις για εθελοντές, αν λοιπόν ενδιαφέρεστε, κάντε την αίτησή σας. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ή την επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!