Η επανένταξη του Πολύφυτου είχε το πιο όμορφο τέλος
Κάτω από τον ζεστό ήλιο της Κρήτης και πάνω σε μια από τις ομορφότερες αμμουδιές του Ρεθύμνου, απελευθερώθηκε την Τρίτη 11 Ιουλίου ο «Πολύφυτος».
Όσες φορές και αν τύχει να παρευρεθείς στην επανένταξη ενός αποθεραπευμένου ζώου, τα συναισθήματα δεν αλλάζουν. Παρατηρώντας ένα ζώο, που αποτελεί κάτοικο αυτού του πλανήτη τα τελευταία 200.000.000 χρόνια, να έχει καταφέρει να επιβιώσει ύστερα από ένα ατυχές γεγονός, και να επιστρέφει πάλι πίσω στη θάλασσα, η συγκίνηση σε κατακλύζει. Η συγκίνηση αυτή κορυφώνεται τη στιγμή που το πρώτο κύμα αγγίζει και πάλι τα πτερύγια του Πολύφυτου και αυτά αρχίζουν και χτυπάνε πιο δυνατά στην προσπάθεια του να βρεθεί κάτω από το νερό όσο πιο γρήγορα μπορεί. Και όταν έρχεται η στιγμή να πάρει αυτή την πρώτη ανάσα προτού καταδυθεί ο κόσμος βγάζει ένα συναίσθημα δέους και ανακούφισης σαν να ήταν αυτοί στη θέση του.
Αυτές είναι οι στιγμές που κάποιος μπορεί να βιώσει σε μια δημόσια απελευθέρωση και αυτός είναι ο σκοπός μιας δημόσιας απελευθέρωσης. Είναι τώρα ο καιρός που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι απομακρυνθήκαμε πολύ από την φυσική μας πλευρά, σε σημείο που κοντεύουμε να ξεχάσουμε από που προερχόμαστε και πόσο, όχι απλώς η επιβίωση μας, αλλά η ποιότητα της πορείας μας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη εξαρτάται απόλυτα από την διατήρηση και την ισορροπία του κάθε οργανισμού που αποτελεί μέρος της πολυσύνθετης και αλληλένδετης αλυσίδας της ζωής.
Η όμορφη αυτή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, από αυτούς τους ανθρώπους, που έρχονται από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για 6 μήνες στις παραλίες της Κρήτης με μοναδικό σκοπό να προστατεύσουν τις θαλάσσιες χελώνες, τις φωλιές τους και τους βιοτόπους τους και να αποτελέσουν θεατές μιας τόσο όμορφης στιγμής.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με τις ομάδες του θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς που τίμησαν την απελευθέρωση του «Πολύφυτου» με την παρουσία τους. Την κα. Ρένα Κουτσαλεδάκη, πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τον κ. Μάνο Νικολουδάκη από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ρεθύμνου, τις Λιμενικές αρχές και φυσικά τον όμιλο Grecotel για την ευγενική του προσφορά για την υιοθεσία του «Πολύφυτου» για 6 μήνες, γεγονός που κάλυψε τα έξοδα περίθαλψης και μεταφοράς του και ιδιαιτέρως το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace που φιλοξένησε την τελετή και υποδέχθηκε με χαρά όλο τον κόσμο, ντόπιους και τουρίστες που θέλησαν να παρευρεθούν.
Η περίοδος ωοτοκίας συνεχίζεται και βρίσκεται στην σημαντικότερη του στιγμή. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει να υπενθυμίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων προστασίας των παραλιών ωοτοκίας για να μπορέσουν οι παραλίες αυτές να υποδεχθούν πολύ σύντομα τα πρώτα χελωνάκια της σεζόν.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Πληροφορίες:
Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη για το πρόγραμμα της Κρήτης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ Τηλ.: 6937352379, fb: ARCHELON Crete, ARCHELON, the official page
500 Φωλιές της Caretta caretta στη Ζάκυνθο!
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/12/2025
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας
Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2025
Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου
Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/12/2025
Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου
Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/12/2025
Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025
Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/12/2025
Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου
Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/12/2025
Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/11/2025
Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/11/2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.


