Η επανένταξη του Πολύφυτου είχε το πιο όμορφο τέλος
Κάτω από τον ζεστό ήλιο της Κρήτης και πάνω σε μια από τις ομορφότερες αμμουδιές του Ρεθύμνου, απελευθερώθηκε την Τρίτη 11 Ιουλίου ο «Πολύφυτος».
Όσες φορές και αν τύχει να παρευρεθείς στην επανένταξη ενός αποθεραπευμένου ζώου, τα συναισθήματα δεν αλλάζουν. Παρατηρώντας ένα ζώο, που αποτελεί κάτοικο αυτού του πλανήτη τα τελευταία 200.000.000 χρόνια, να έχει καταφέρει να επιβιώσει ύστερα από ένα ατυχές γεγονός, και να επιστρέφει πάλι πίσω στη θάλασσα, η συγκίνηση σε κατακλύζει. Η συγκίνηση αυτή κορυφώνεται τη στιγμή που το πρώτο κύμα αγγίζει και πάλι τα πτερύγια του Πολύφυτου και αυτά αρχίζουν και χτυπάνε πιο δυνατά στην προσπάθεια του να βρεθεί κάτω από το νερό όσο πιο γρήγορα μπορεί. Και όταν έρχεται η στιγμή να πάρει αυτή την πρώτη ανάσα προτού καταδυθεί ο κόσμος βγάζει ένα συναίσθημα δέους και ανακούφισης σαν να ήταν αυτοί στη θέση του.
Αυτές είναι οι στιγμές που κάποιος μπορεί να βιώσει σε μια δημόσια απελευθέρωση και αυτός είναι ο σκοπός μιας δημόσιας απελευθέρωσης. Είναι τώρα ο καιρός που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι απομακρυνθήκαμε πολύ από την φυσική μας πλευρά, σε σημείο που κοντεύουμε να ξεχάσουμε από που προερχόμαστε και πόσο, όχι απλώς η επιβίωση μας, αλλά η ποιότητα της πορείας μας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη εξαρτάται απόλυτα από την διατήρηση και την ισορροπία του κάθε οργανισμού που αποτελεί μέρος της πολυσύνθετης και αλληλένδετης αλυσίδας της ζωής.
Η όμορφη αυτή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, από αυτούς τους ανθρώπους, που έρχονται από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για 6 μήνες στις παραλίες της Κρήτης με μοναδικό σκοπό να προστατεύσουν τις θαλάσσιες χελώνες, τις φωλιές τους και τους βιοτόπους τους και να αποτελέσουν θεατές μιας τόσο όμορφης στιγμής.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με τις ομάδες του θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς που τίμησαν την απελευθέρωση του «Πολύφυτου» με την παρουσία τους. Την κα. Ρένα Κουτσαλεδάκη, πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τον κ. Μάνο Νικολουδάκη από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ρεθύμνου, τις Λιμενικές αρχές και φυσικά τον όμιλο Grecotel για την ευγενική του προσφορά για την υιοθεσία του «Πολύφυτου» για 6 μήνες, γεγονός που κάλυψε τα έξοδα περίθαλψης και μεταφοράς του και ιδιαιτέρως το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace που φιλοξένησε την τελετή και υποδέχθηκε με χαρά όλο τον κόσμο, ντόπιους και τουρίστες που θέλησαν να παρευρεθούν.
Η περίοδος ωοτοκίας συνεχίζεται και βρίσκεται στην σημαντικότερη του στιγμή. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει να υπενθυμίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων προστασίας των παραλιών ωοτοκίας για να μπορέσουν οι παραλίες αυτές να υποδεχθούν πολύ σύντομα τα πρώτα χελωνάκια της σεζόν.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Πληροφορίες:
Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη για το πρόγραμμα της Κρήτης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ Τηλ.: 6937352379, fb: ARCHELON Crete, ARCHELON, the official page
500 Φωλιές της Caretta caretta στη Ζάκυνθο!
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».