Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούλιος 2017);
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιουλίου του 2017.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, από την πεποίθηση ότι κάποιος άλλος, θα το σώσει» Robert Swan
Ευτυχώς, πολλές από τις χελώνες που δέχθηκαν αγωγή και θεραπεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν αναρρώσει και τώρα που όλες οι μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές λειτουργούν, μπορούμε να τις παρακολουθούμε και να τις απελευθερώσουμε γρηγορότερα από ό,τι ήταν δυνατόν την περασμένη χρονιά. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των χελωνών που κατά το παρόν διάστημα δέχονται θεραπεία, αν και είναι ακόμη αρκετά μεγάλος, είναι περισσότερο διαχειρίσιμος.
Τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους εθελοντές για την αφοσίωση τους και για την σκληρή δουλειά τους, κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων ημερών του καύσωνα που έπληξαν την περιοχή μας.
Με περισσότερα άτομα στις παραλίες και στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η οποία συμπίπτει και με το ζευγάρωμα της Καρέτα, την φωλεοποίηση και την εκκόλαψη, υπάρχουν περισσότερες αναφορές για “μπλεγμένες» χελώνες (τραυματισμένες ή νεκρές). Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργάζονται στο πεδίο, είναι συντονισμένες για τη διάσωση και την περίθαλψη των τραυματισμένων χελωνών, τις οποίες βρίσκουν ή αναφέρονται σε αυτούς, και στην οργάνωση τις μεταφοράς τους, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα. Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές και στους πολίτες για τον ενδιαφέρον τους στις θαλάσσιες χελώνες.
Ο «Ηλιος», Μία καρέτα που το καβούκι της έχει μήκος 61.3 εκ. και ζυγίζει 28 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ στις 14 Ιουλίου 2017. Η χελώνα είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με ένα τραύμα στο κεφάλι, στη δεξιά πλευρά, ακριβώς πάνω από το μάτι της. Το τραύμα είχε επί σκοπώ προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Ευχαριστούμε τη Μονάδα Σπάνιων και Άγριων Ζώων ( Επικεφαλής της μονάδας η κα. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και όλους τους φοιτητές για την προσφορά των πρώτων βοηθειών και για την οργάνωση της μεταφοράς της χελώνας στο Κ.Δ.
Η «Θάλεια» ήρθε από την Πρέβεζα στις 28 Ιουλίου του 2017. Το καβούκι της χελώνας είναι 58.9 εκ. μήκους και ζυγίζει 28 κιλά. Διασώθηκε στην Πέλλα, από ένα μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που έχει συνεισφέρει στη διάσωση πολλών χελωνών στο παρελθόν. Η Θάλεια, δεν έχει εμφανή τραύματα, και μέσω μιας εξέτασης αποκαλύφθηκε ότι το πλάστρον είναι μαλακό, πράγμα που κάποιες φορές καταδεικνύει ότι η χελώνα πάσχει από υποσιτισμό.
Η «Χάτι» βρέθηκε να κολυμπάει κοντά στο λιμάνι του Αργοστολίου από το Σύλλογο Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Η χελώνα ήταν καλυμμένη με βδέλλες κάτω από τον λαιμό, στην περιοχή της αφόδευσης, και σε όλες τις κοιλότητες γύρω από τα πτερύγια της. Η θηλυκή χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 73.8εκ, και ζυγίζει 55.7 κιλά, δεν έχει εμφανή τραύματα. Παρόλα αυτά, η μόλυνση από τις βδέλλες είναι συνήθως ένδειξη αδράνειας για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα. είναι η δεύτερη χελώνα αυτό το χρόνο που βρέθηκε, της χορηγήθηκε αγωγή και διασώθηκε από την ομάδα και έπειτα εστάλη στο Κ.Δ για αποκατάσταση. ( Δείτε τη σελίδα τους στο https://wildlifesense.com/en/kefalonia/ )
Η «Αθηνά», μια θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 63.0 εκ και έχει βάρος 25.0 κιλά, έφθασε στο Κ.Δ στις 12 Ιουλίου του 2017. Η χελώνα, η οποία βρέθηκε στον Πλαταμώνα, είχε τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, η χελώνα πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων της στις 29 Ιουλίου του 2017.
Απελευθερώσεις
Η «Σου», μια θαλάσσια χελώνα, η οποία έφθασε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2016 από τις Σπέτσες, επανάκτησε τις δυνάμεις της και αφέθηκε ελεύθερη στον κόλπο του Σαρωνικού στις 29 Ιουλίου του 2017. Η χελώνα είχε βρεθεί αδύναμη να επιπλέει στην επιφάνεια. Είχε δύο πολύ παλιά τραύματα στο κεφάλι (της έλειπε ένα πτερύγιο και ένα κομμάτι από το καβούκι της σε σχήμα ημισέληνου), τα οποία δεν ήταν η πηγή του προβλήματος της. Αφού της χορηγήθηκε αγωγή με αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα, επανάκτησε τις δυνάμεις της και αφέθηκε ελεύθερη. Πολλά ευχαριστώ στη Σου και Ασίζ, που τη διέσωσαν και υποστήριξαν οικονομικά την αποκατάσταση της.
Η «Σοφία» που έφθασε στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 από τα Χανιά, της αφαιρέθηκε το αγκίστρι που είχε καταπιεί, ανέρρωσε και αφέθηκε ελεύθερη στις 29 Ιουλίου του 2017 στον κόλπο του Σαρωνικού.
Η «Ρέα», η οποία έφθασε στις 29 Μαρτίου του 2017 από την Ερμιόνη, έχοντας ένα αγκίστρι στο στομάχι της, κατάφερε να αποβάλλει το αγκίστρι φυσικά και απελευθερώθηκε στις 29 Ιουλίου 2017 στον κόλπο του Σαρωνικού.
Ο «Πολύφυτος», που έφθασε από την Λέρο στις 15 Φεβρουαρίου 2017 υποφέροντας από υποθερμία, αφέθηκε ελεύθερος στις 11 Ιουλίου 2017 στην Κρήτη σε συνεργασία με την ομάδα του Grecotel, η οποία γενναιόδωρα πλήρωσε όλα τα έξοδα της χελώνας καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας. Συγκεκριμένα, τις ευχαριστίες μας στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace για την φιλοξενία της εκδήλωσης και για την συνεργασία τους με την ομάδα Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Επίσης θερμές ευχαριστίες στις τοπικές αρχές, στην κα. Ρένα Κουτσαλεδάκη, στον κο. Μάνο Νικολουδάκη και στη λιμενική αστυνομία. Θα θέλαμε ξανά να ευχαριστήσουμε τον γιατρό κο. Κοντραφούρη, μέλος του Κέντρου Διάσωσης και Αποκατάστασης ΑΡΙΩΝ Κρήτης, http://www.arion.org.gr/ για τη διαρκή βοήθεια τους στη διάσωση και στην περίθαλψη του Πολύφυτου και άλλων θαλάσσιων χελωνών. Υπάρχει ανάλογο άρθρο και φωτογραφίες από την απελευθέρωση στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. To άρθρο δεν διατίθεται στα αγγλικά, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τις φωτογραφίες. http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=923
Πολλά ευχαριστώ στο Athens Divers Club, που για μία ακόμα φορά, μας παρείχαν τα σκάφη τους για την απελευθέρωση της Σοφίας, της Ρέας και της Σου. Και για τη συνεχή συνεργασία τους με τον Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για το βίντεο της απελευθέρωσης των τριών χελωνών, δείτε https://vimeo.com/228823540
ΘΑΝΑΤΟΙ
Aυτό το μήνα, υπήρξαν εφτά θάνατοι χελωνών, όλοι προκαλούμενοι από ανθρώπινη ενέργεια. Επιπρόσθετα, στις δύο χελώνες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι οποίες απεβίωσαν λίγου μετά την άφιξη τους, ακόμα πέντε χελώνες έχασαν τις ζωές τους, επειδή είχαν την ατυχία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους. Μία πέθανε από αγκίστρι που κατάπιε, η δεύτερη από ένα σκάφος που έπλεε με υπερβολική ταχύτητα, και πέντε πέθαναν από επιτηδευμένο χτύπημα στο κεφάλι και αφήνοντας τις να ξεψυχήσουν αργά.
Ο «Άκης» ο οποίος έφθασε στις 16 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο, με τραύμα στο κεφάλι, που είχε σκοπούμενα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια, κατέληξε στις 27 Ιουλίου 2017 εξαιτίας των τραυμάτων του.
Η «Λία», η οποία ήρθε από την Τήνο στις 22 Οκτωβρίου 2016, με ένα τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί επίτηδες από άνθρωπο, πέθανε στις 22 Οκτωβρίου 2016.
Η «Καλυψώ», μια θαλάσσια χελώνα, που ήρθε από το Ρέθυμνο στις 16 Ιουνίου 2017, πέθανε ένα μήνα αργότερα στις 16 Ιουλίου 2017. Η χελώνα είχε καταπιεί ένα αγκίστρι, ήταν πολύ αδύναμη να επιζήσει της εγχείρησης όταν κατέφθασε και οι προσπάθειες να την βοηθήσουμε να επανακτήσει τις δυνάμεις της, ήταν ανεπιτυχείς.
Η «Τριάδα», έφθασε στο Κ.Δ στις 9 Ιουνίου του 2017 από την Αλεξανδρούπολη, με ένα τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί σκοπούμενα από άνθρωπο. Η χελώνα ήταν αρκετά αδυνατισμένη όταν έφτασε, και της αφαιρέθηκε υγρό από τη μύτη. Παρόλες τις προσπάθειες να σωθεί, πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων της στις 19 Ιουλίου 2017.
Η «Καλλίστη», έφθασε στις 14 Ιουνίου 2017 από την Άρτα. Ήταν ακόμα μία χελώνα με τραύμα στο κεφάλι, προκαλούμενο από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, αποτέλεσμα των τραυμάτων της, ήταν ο θάνατος της στις 6 Ιουλίου 2017.
Γνωρίζατε ότι...
Να θυμάστε ότι.. βοηθάτε στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλαστικά (και των τραυματισμών των θαλάσσιων χελωνών και άλλων ζώων), λέγοντας ΌΧΙ στα πλαστικά καλαμάκια.
Δημόσια εκσκαφή φωλιάς Caretta caretta
Ενίσχυση από Πράσινο Ταμείο για LIFE EUROTURTLES
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.