18/09/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούλιος 2017);

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιουλίου του 2017.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, από την πεποίθηση ότι κάποιος άλλος, θα το σώσει» Robert Swan

Ευτυχώς, πολλές από τις χελώνες που δέχθηκαν αγωγή και θεραπεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν αναρρώσει και τώρα που όλες οι μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές λειτουργούν, μπορούμε να τις παρακολουθούμε και να τις απελευθερώσουμε γρηγορότερα από ό,τι ήταν δυνατόν την περασμένη χρονιά. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των χελωνών που κατά το παρόν διάστημα δέχονται θεραπεία, αν και είναι ακόμη αρκετά μεγάλος, είναι περισσότερο διαχειρίσιμος.

Τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους εθελοντές για την αφοσίωση τους και για την σκληρή δουλειά τους, κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων ημερών του καύσωνα που έπληξαν την περιοχή μας.

Με περισσότερα άτομα στις παραλίες και στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η οποία συμπίπτει και με το ζευγάρωμα της Καρέτα, την φωλεοποίηση και την εκκόλαψη, υπάρχουν περισσότερες αναφορές για “μπλεγμένες» χελώνες (τραυματισμένες ή νεκρές). Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργάζονται στο πεδίο, είναι συντονισμένες για τη διάσωση και την περίθαλψη των τραυματισμένων χελωνών, τις οποίες βρίσκουν ή αναφέρονται σε αυτούς, και στην οργάνωση τις μεταφοράς τους, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα. Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές και στους πολίτες για τον ενδιαφέρον τους στις θαλάσσιες χελώνες.

Ο «Ηλιος», Μία καρέτα που το καβούκι της έχει μήκος 61.3 εκ. και ζυγίζει 28 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ στις 14 Ιουλίου 2017. Η χελώνα είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με ένα τραύμα στο κεφάλι, στη δεξιά πλευρά, ακριβώς πάνω από το μάτι της. Το τραύμα είχε επί σκοπώ προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Ευχαριστούμε τη Μονάδα Σπάνιων και Άγριων Ζώων ( Επικεφαλής της μονάδας η κα. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και όλους τους φοιτητές για την προσφορά των πρώτων βοηθειών και για την οργάνωση της μεταφοράς της χελώνας στο Κ.Δ.

Η «Θάλεια» ήρθε από την Πρέβεζα στις 28 Ιουλίου του 2017. Το καβούκι της χελώνας είναι 58.9 εκ. μήκους και ζυγίζει 28 κιλά. Διασώθηκε στην Πέλλα, από ένα μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που έχει συνεισφέρει στη διάσωση πολλών χελωνών στο παρελθόν. Η Θάλεια, δεν έχει εμφανή τραύματα, και μέσω μιας εξέτασης αποκαλύφθηκε ότι το πλάστρον είναι μαλακό, πράγμα που κάποιες φορές καταδεικνύει ότι η χελώνα πάσχει από υποσιτισμό.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-Syra_rescue.jpg

Η «Χάτι» βρέθηκε να κολυμπάει κοντά στο λιμάνι του Αργοστολίου από το Σύλλογο Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Η χελώνα ήταν καλυμμένη με βδέλλες κάτω από τον λαιμό, στην περιοχή της αφόδευσης, και σε όλες τις κοιλότητες γύρω από τα πτερύγια της. Η θηλυκή χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 73.8εκ, και ζυγίζει 55.7 κιλά, δεν έχει εμφανή τραύματα. Παρόλα αυτά, η μόλυνση από τις βδέλλες είναι συνήθως ένδειξη αδράνειας για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα. είναι η δεύτερη χελώνα αυτό το χρόνο που βρέθηκε, της χορηγήθηκε αγωγή και διασώθηκε από την ομάδα και έπειτα εστάλη στο Κ.Δ για αποκατάσταση. ( Δείτε τη σελίδα τους στο https://wildlifesense.com/en/kefalonia/ )

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-Rika_rescue.jpg

Η «Αθηνά», μια θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 63.0 εκ και έχει βάρος 25.0 κιλά, έφθασε στο Κ.Δ στις 12 Ιουλίου του 2017. Η χελώνα, η οποία βρέθηκε στον Πλαταμώνα, είχε τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, η χελώνα πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων της στις 29 Ιουλίου του 2017.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-Coco_rescue.jpg

Απελευθερώσεις

Η «Σου», μια θαλάσσια χελώνα, η οποία έφθασε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2016 από τις Σπέτσες, επανάκτησε τις δυνάμεις της και αφέθηκε ελεύθερη στον κόλπο του Σαρωνικού στις 29 Ιουλίου του 2017. Η χελώνα είχε βρεθεί αδύναμη να επιπλέει στην επιφάνεια. Είχε δύο πολύ παλιά τραύματα στο κεφάλι (της έλειπε ένα πτερύγιο και ένα κομμάτι από το καβούκι της σε σχήμα ημισέληνου), τα οποία δεν ήταν η πηγή του προβλήματος της. Αφού της χορηγήθηκε αγωγή με αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα, επανάκτησε τις δυνάμεις της και αφέθηκε ελεύθερη. Πολλά ευχαριστώ στη Σου και Ασίζ, που τη διέσωσαν και υποστήριξαν οικονομικά την αποκατάσταση της.

Η «Σοφία» που έφθασε στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 από τα Χανιά, της αφαιρέθηκε το αγκίστρι που είχε καταπιεί, ανέρρωσε και αφέθηκε ελεύθερη στις 29 Ιουλίου του 2017 στον κόλπο του Σαρωνικού.

Η «Ρέα», η οποία έφθασε στις 29 Μαρτίου του 2017 από την Ερμιόνη, έχοντας ένα αγκίστρι στο στομάχι της, κατάφερε να αποβάλλει το αγκίστρι φυσικά και απελευθερώθηκε στις 29 Ιουλίου 2017 στον κόλπο του Σαρωνικού.

Ο «Πολύφυτος», που έφθασε από την Λέρο στις 15 Φεβρουαρίου 2017 υποφέροντας από υποθερμία, αφέθηκε ελεύθερος στις 11 Ιουλίου 2017 στην Κρήτη σε συνεργασία με την ομάδα του Grecotel, η οποία γενναιόδωρα πλήρωσε όλα τα έξοδα της χελώνας καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας. Συγκεκριμένα, τις ευχαριστίες μας στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace για την φιλοξενία της εκδήλωσης και για την συνεργασία τους με την ομάδα Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Επίσης θερμές ευχαριστίες στις τοπικές αρχές, στην κα. Ρένα Κουτσαλεδάκη, στον κο. Μάνο Νικολουδάκη και στη λιμενική αστυνομία. Θα θέλαμε ξανά να ευχαριστήσουμε τον γιατρό κο. Κοντραφούρη, μέλος του Κέντρου Διάσωσης και Αποκατάστασης ΑΡΙΩΝ Κρήτης, http://www.arion.org.gr/ για τη διαρκή βοήθεια τους στη διάσωση και στην περίθαλψη του Πολύφυτου και άλλων θαλάσσιων χελωνών. Υπάρχει ανάλογο άρθρο και φωτογραφίες από την απελευθέρωση στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. To άρθρο δεν διατίθεται στα αγγλικά, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τις φωτογραφίες. http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=923

Πολλά ευχαριστώ στο Athens Divers Club, που για μία ακόμα φορά, μας παρείχαν τα σκάφη τους για την απελευθέρωση της Σοφίας, της Ρέας και της Σου. Και για τη συνεχή συνεργασία τους με τον Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για το βίντεο της απελευθέρωσης των τριών χελωνών, δείτε https://vimeo.com/228823540

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-releases7_17.jpg

ΘΑΝΑΤΟΙ

Aυτό το μήνα, υπήρξαν εφτά θάνατοι χελωνών, όλοι προκαλούμενοι από ανθρώπινη ενέργεια. Επιπρόσθετα, στις δύο χελώνες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι οποίες απεβίωσαν λίγου μετά την άφιξη τους, ακόμα πέντε χελώνες έχασαν τις ζωές τους, επειδή είχαν την ατυχία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους. Μία πέθανε από αγκίστρι που κατάπιε, η δεύτερη από ένα σκάφος που έπλεε με υπερβολική ταχύτητα, και πέντε πέθαναν από επιτηδευμένο χτύπημα στο κεφάλι και αφήνοντας τις να ξεψυχήσουν αργά.

Ο «Άκης» ο οποίος έφθασε στις 16 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο, με τραύμα στο κεφάλι, που είχε σκοπούμενα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια, κατέληξε στις 27 Ιουλίου 2017 εξαιτίας των τραυμάτων του.

Η «Λία», η οποία ήρθε από την Τήνο στις 22 Οκτωβρίου 2016, με ένα τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί επίτηδες από άνθρωπο, πέθανε στις 22 Οκτωβρίου 2016.

Η «Καλυψώ», μια θαλάσσια χελώνα, που ήρθε από το Ρέθυμνο στις 16 Ιουνίου 2017, πέθανε ένα μήνα αργότερα στις 16 Ιουλίου 2017. Η χελώνα είχε καταπιεί ένα αγκίστρι, ήταν πολύ αδύναμη να επιζήσει της εγχείρησης όταν κατέφθασε και οι προσπάθειες να την βοηθήσουμε να επανακτήσει τις δυνάμεις της, ήταν ανεπιτυχείς.

Η «Τριάδα», έφθασε στο Κ.Δ στις 9 Ιουνίου του 2017 από την Αλεξανδρούπολη, με ένα τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί σκοπούμενα από άνθρωπο. Η χελώνα ήταν αρκετά αδυνατισμένη όταν έφτασε, και της αφαιρέθηκε υγρό από τη μύτη. Παρόλες τις προσπάθειες να σωθεί, πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων της στις 19 Ιουλίου 2017.

Η «Καλλίστη», έφθασε στις 14 Ιουνίου 2017 από την Άρτα. Ήταν ακόμα μία χελώνα με τραύμα στο κεφάλι, προκαλούμενο από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, αποτέλεσμα των τραυμάτων της, ήταν ο θάνατος της στις 6 Ιουλίου 2017.

Γνωρίζατε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-Cartoon_did_you_know.jpg

Να θυμάστε ότι.. βοηθάτε στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλαστικά (και των τραυματισμών των θαλάσσιων χελωνών και άλλων ζώων), λέγοντας ΌΧΙ στα πλαστικά καλαμάκια.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!