14/09/2017

Ενίσχυση από Πράσινο Ταμείο για LIFE EUROTURTLES

Ενίσχυση από Πράσινο Ταμείο για LIFE EUROTURTLES

Το πρόγραμμά μας «Συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης ευρωπαϊκών πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών» με κωδικό όνομα LIFE EUROTURTLES, έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2021. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένας από τους βασικούς Δικαιούχους και εκπροσωπεί την Ελλάδα. Συνολικά συμμετέχουν 9 δικαιούχοι από 6 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Κύπρος). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωσή και τους Δικαιούχους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις όπως: Προστασία των φωλιών και χρήση drones για την έγκαιρη ανίχνευσή τους, ενημερώσεις ψαράδων για το σωστό τρόπο απεμπλοκής χελωνών από τα εργαλεία τους και διαμοιρασμό ειδικών εργαλείων για το σκοπό αυτό, καθαρισμό του βυθού στο Μεσολόγγι, παρακολούθηση χελωνών στη θάλασσα με τη χρήση ειδικών πομπών, αναβάθμιση του Κέντρου Διάσωσης, προώθηση κανονισμών στις περιοχές φωλεοποίησης προκειμένου να μειωθεί η απώλεια των ενδιαιτημάτων και η διατάραξη της ωοτοκίας και της επώασης, ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από ειδικές δράσεις ενημέρωσης.

Με την απόφαση 121.5/2017 το πρόγραμμά μας έτυχε και συγχρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, λαμβάνοντας υπ’ όψη την διάρκεια του έργου και τον ετήσιο προϋπολογισμό για την ίδια συμμετοχή μας. Το πρόγραμμα υπηρετεί προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και αντίστοιχα και της Ελλάδας, ως κράτους –μέλους όπως άλλωστε όλα τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προγράμματα LIFE και επιπλέον συνάδουν με τους σκοπούς του Πράσινου Ταμείου.

enisxysh-apo-prasino-tameio-gia-life-euroturtles-Project1.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!