28/03/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Φεβρουάριος 2016)?

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 23.

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι δεν υπήρξαν νέες αφίξεις χελωνών, ούτε νεκρές χελώνες. Οπότε καταγράφουμε τα τελευταία νέα σχετικά με τις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης.

Η «Άρτεμις», η χελώνα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, αφού διασώθηκε μαζί με μια ομάδα προσφύγων σε ένα ακατοίκητο Ελληνικό νησί και η οποία μεταφέρθηκε από την Aegean Airlines στην Αθήνα (δείτε την προηγούμενη έκθεση για λεπτομέρειες), δείχνει σημάδια βελτίωσης. Έχει αρχίσει να τρώει μόνη της, ένδειξη πάντα θετική.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-stella_in_tank.jpg

Η «Ρετσίνα», μια πράσινη χελώνα (με μήκος καβουκιού 46 εκατοστά και βάρος 10,5 κιλά), αρχίζει πλέον να τρώει μόνη της. Ας ελπίσουμε, ότι θα συνεχίσει η βελτίωση της υγείας της.

Η «Πέρσα», είναι μια όμορφη, μεγάλη Caretta η οποία ήρθε τραυματισμένη στο κεφάλι. Εξαιτίας του τραυματισμού, ο λαιμός της ήταν στριμμένος προς τη μία πλευρά. Το προσωπικό του Κέντρου Διάσωσης προσπάθησε να καλύψει μερικώς την δεξαμενή της, έτσι ώστε να προστατεύεται από τα γύρο ερεθίσματα και αυτό την έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεται να είναι χαλαρή και απαλλαγμένη από το άγχος και ο λαιμός της έχει σταδιακά ισιώσει. (Επειδή δεν θέλαμε να ενοχληθεί, δεν έχουμε πρόσφατη φωτογραφία της).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-Sunny_2016.jpg

Ο «Δημήτρης-Παύλος», η μεγαλύτερη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, (με καβούκι 92 εκατοστά και βάρος 87 κιλά), έπρεπε να μετακινηθεί σε εσωτερικό χώρο σε μια μικρότερη δεξαμενή για να προστατευτεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Περνά τον περισσότερο χρόνο του στο πυθμένα της δεξαμενής και εξακολουθεί να τρέφεται με σωλήνα. Με σκοπό να καθαριστεί και να του χορηγηθεί η θεραπεία του, οι εθελοντές χρησιμοποιούν μια ειδική συσκευή για την ανύψωση και την μετακίνησή του, κατά τρόπο που του προκαλεί το λιγότερο άγχος και την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να μετακινηθεί και πάλι σε μια μεγάλη, εξωτερική δεξαμενή, όπου θα είναι πιο άνετος.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-display_items_removed.jpg

Μια έκθεση από τα ευρήματα που ανακτώνται από τις χελώνες μας - δηλαδή άγκιστρα όλων των μεγεθών, πετονιές σε όλα τα μήκη, κομμάτια από πλαστικό, ακόμη και ένα ζευγάρι φωσφορίζουσες ράβδοι – λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μπορείτε να έρθετε και να ρίξετε μια ματιά.

Γνωρίζετε ότι...

Για πολλά χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μελετήσει χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο, έναν προστατευμένο κόλπο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των θαλάσσιων χελωνών. Το 2002, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το πρώτο έργο τηλεμετρίας του. Αυτό ήταν μέρος ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου Ζωή-Φύση της Ε.Ε. που διεξήχθη από τον ΕΤΑΝΑΜ, τον Οργανισμό Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου. Δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν στα καβούκια των χελωνών και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται και χαρτογραφούνται στο seaturtle.org. Από τότε, κάθε φορά που υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, κι άλλες χελώνες καταγράφονται και παρακολουθούνται. Αυτή τη στιγμή, μόνο μία χελώνα, που ονομάζεται «Alan» εξακολουθεί να εκπέμπει. Για να δείτε χάρτη της κίνησής της, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?tag_id=127977

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παραπάνω έργο, δείτε στις δύο σελίδες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: http://www.archelon.gr/contents/pro_life_telemetry.php?row=row4 και http://www.archelon.gr/contents/pedio_amvrakikos.php?row=row3.

Αν θέλετε να βοηθήσετε τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συνεχίσει το έργο αυτό, μπορείτε να γίνετε χορηγός σε μια από τις χελώνες του Αμβρακικού κόλπου. Για λεπτομέρειες, δείτε στην ιστοσελίδα: http://www.archelon.gr/eng/Sponsor_Amvrakikos_turtle.php?row=row9.

Αν σας ενδιαφέρει να εργαστείτε ως εθελοντής στον Αμβρακικό κόλπο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Θεώνη Καρκούλια, Υπεύθυνη Εθελοντών, στο volunteers@archelon.gr ή στο +30-210-5231342.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!