28/03/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Φεβρουάριος 2016)?

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 23.

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι δεν υπήρξαν νέες αφίξεις χελωνών, ούτε νεκρές χελώνες. Οπότε καταγράφουμε τα τελευταία νέα σχετικά με τις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης.

Η «Άρτεμις», η χελώνα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, αφού διασώθηκε μαζί με μια ομάδα προσφύγων σε ένα ακατοίκητο Ελληνικό νησί και η οποία μεταφέρθηκε από την Aegean Airlines στην Αθήνα (δείτε την προηγούμενη έκθεση για λεπτομέρειες), δείχνει σημάδια βελτίωσης. Έχει αρχίσει να τρώει μόνη της, ένδειξη πάντα θετική.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-stella_in_tank.jpg

Η «Ρετσίνα», μια πράσινη χελώνα (με μήκος καβουκιού 46 εκατοστά και βάρος 10,5 κιλά), αρχίζει πλέον να τρώει μόνη της. Ας ελπίσουμε, ότι θα συνεχίσει η βελτίωση της υγείας της.

Η «Πέρσα», είναι μια όμορφη, μεγάλη Caretta η οποία ήρθε τραυματισμένη στο κεφάλι. Εξαιτίας του τραυματισμού, ο λαιμός της ήταν στριμμένος προς τη μία πλευρά. Το προσωπικό του Κέντρου Διάσωσης προσπάθησε να καλύψει μερικώς την δεξαμενή της, έτσι ώστε να προστατεύεται από τα γύρο ερεθίσματα και αυτό την έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεται να είναι χαλαρή και απαλλαγμένη από το άγχος και ο λαιμός της έχει σταδιακά ισιώσει. (Επειδή δεν θέλαμε να ενοχληθεί, δεν έχουμε πρόσφατη φωτογραφία της).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-Sunny_2016.jpg

Ο «Δημήτρης-Παύλος», η μεγαλύτερη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, (με καβούκι 92 εκατοστά και βάρος 87 κιλά), έπρεπε να μετακινηθεί σε εσωτερικό χώρο σε μια μικρότερη δεξαμενή για να προστατευτεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Περνά τον περισσότερο χρόνο του στο πυθμένα της δεξαμενής και εξακολουθεί να τρέφεται με σωλήνα. Με σκοπό να καθαριστεί και να του χορηγηθεί η θεραπεία του, οι εθελοντές χρησιμοποιούν μια ειδική συσκευή για την ανύψωση και την μετακίνησή του, κατά τρόπο που του προκαλεί το λιγότερο άγχος και την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να μετακινηθεί και πάλι σε μια μεγάλη, εξωτερική δεξαμενή, όπου θα είναι πιο άνετος.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-display_items_removed.jpg

Μια έκθεση από τα ευρήματα που ανακτώνται από τις χελώνες μας - δηλαδή άγκιστρα όλων των μεγεθών, πετονιές σε όλα τα μήκη, κομμάτια από πλαστικό, ακόμη και ένα ζευγάρι φωσφορίζουσες ράβδοι – λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μπορείτε να έρθετε και να ρίξετε μια ματιά.

Γνωρίζετε ότι...

Για πολλά χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μελετήσει χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο, έναν προστατευμένο κόλπο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των θαλάσσιων χελωνών. Το 2002, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το πρώτο έργο τηλεμετρίας του. Αυτό ήταν μέρος ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου Ζωή-Φύση της Ε.Ε. που διεξήχθη από τον ΕΤΑΝΑΜ, τον Οργανισμό Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου. Δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν στα καβούκια των χελωνών και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται και χαρτογραφούνται στο seaturtle.org. Από τότε, κάθε φορά που υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, κι άλλες χελώνες καταγράφονται και παρακολουθούνται. Αυτή τη στιγμή, μόνο μία χελώνα, που ονομάζεται «Alan» εξακολουθεί να εκπέμπει. Για να δείτε χάρτη της κίνησής της, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?tag_id=127977

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παραπάνω έργο, δείτε στις δύο σελίδες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: http://www.archelon.gr/contents/pro_life_telemetry.php?row=row4 και http://www.archelon.gr/contents/pedio_amvrakikos.php?row=row3.

Αν θέλετε να βοηθήσετε τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συνεχίσει το έργο αυτό, μπορείτε να γίνετε χορηγός σε μια από τις χελώνες του Αμβρακικού κόλπου. Για λεπτομέρειες, δείτε στην ιστοσελίδα: http://www.archelon.gr/eng/Sponsor_Amvrakikos_turtle.php?row=row9.

Αν σας ενδιαφέρει να εργαστείτε ως εθελοντής στον Αμβρακικό κόλπο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Θεώνη Καρκούλια, Υπεύθυνη Εθελοντών, στο volunteers@archelon.gr ή στο +30-210-5231342.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!