Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Φεβρουάριος 2016)?
Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 23.
Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι δεν υπήρξαν νέες αφίξεις χελωνών, ούτε νεκρές χελώνες. Οπότε καταγράφουμε τα τελευταία νέα σχετικά με τις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης.
Η «Άρτεμις», η χελώνα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, αφού διασώθηκε μαζί με μια ομάδα προσφύγων σε ένα ακατοίκητο Ελληνικό νησί και η οποία μεταφέρθηκε από την Aegean Airlines στην Αθήνα (δείτε την προηγούμενη έκθεση για λεπτομέρειες), δείχνει σημάδια βελτίωσης. Έχει αρχίσει να τρώει μόνη της, ένδειξη πάντα θετική.
Η «Ρετσίνα», μια πράσινη χελώνα (με μήκος καβουκιού 46 εκατοστά και βάρος 10,5 κιλά), αρχίζει πλέον να τρώει μόνη της. Ας ελπίσουμε, ότι θα συνεχίσει η βελτίωση της υγείας της.
Η «Πέρσα», είναι μια όμορφη, μεγάλη Caretta η οποία ήρθε τραυματισμένη στο κεφάλι. Εξαιτίας του τραυματισμού, ο λαιμός της ήταν στριμμένος προς τη μία πλευρά. Το προσωπικό του Κέντρου Διάσωσης προσπάθησε να καλύψει μερικώς την δεξαμενή της, έτσι ώστε να προστατεύεται από τα γύρο ερεθίσματα και αυτό την έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεται να είναι χαλαρή και απαλλαγμένη από το άγχος και ο λαιμός της έχει σταδιακά ισιώσει. (Επειδή δεν θέλαμε να ενοχληθεί, δεν έχουμε πρόσφατη φωτογραφία της).
Ο «Δημήτρης-Παύλος», η μεγαλύτερη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, (με καβούκι 92 εκατοστά και βάρος 87 κιλά), έπρεπε να μετακινηθεί σε εσωτερικό χώρο σε μια μικρότερη δεξαμενή για να προστατευτεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Περνά τον περισσότερο χρόνο του στο πυθμένα της δεξαμενής και εξακολουθεί να τρέφεται με σωλήνα. Με σκοπό να καθαριστεί και να του χορηγηθεί η θεραπεία του, οι εθελοντές χρησιμοποιούν μια ειδική συσκευή για την ανύψωση και την μετακίνησή του, κατά τρόπο που του προκαλεί το λιγότερο άγχος και την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να μετακινηθεί και πάλι σε μια μεγάλη, εξωτερική δεξαμενή, όπου θα είναι πιο άνετος.
Μια έκθεση από τα ευρήματα που ανακτώνται από τις χελώνες μας - δηλαδή άγκιστρα όλων των μεγεθών, πετονιές σε όλα τα μήκη, κομμάτια από πλαστικό, ακόμη και ένα ζευγάρι φωσφορίζουσες ράβδοι – λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μπορείτε να έρθετε και να ρίξετε μια ματιά.
Γνωρίζετε ότι...
Για πολλά χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μελετήσει χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο, έναν προστατευμένο κόλπο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των θαλάσσιων χελωνών. Το 2002, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το πρώτο έργο τηλεμετρίας του. Αυτό ήταν μέρος ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου Ζωή-Φύση της Ε.Ε. που διεξήχθη από τον ΕΤΑΝΑΜ, τον Οργανισμό Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου. Δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν στα καβούκια των χελωνών και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται και χαρτογραφούνται στο seaturtle.org. Από τότε, κάθε φορά που υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, κι άλλες χελώνες καταγράφονται και παρακολουθούνται. Αυτή τη στιγμή, μόνο μία χελώνα, που ονομάζεται «Alan» εξακολουθεί να εκπέμπει. Για να δείτε χάρτη της κίνησής της, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?tag_id=127977
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παραπάνω έργο, δείτε στις δύο σελίδες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: http://www.archelon.gr/contents/pro_life_telemetry.php?row=row4 και http://www.archelon.gr/contents/pedio_amvrakikos.php?row=row3.
Αν θέλετε να βοηθήσετε τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συνεχίσει το έργο αυτό, μπορείτε να γίνετε χορηγός σε μια από τις χελώνες του Αμβρακικού κόλπου. Για λεπτομέρειες, δείτε στην ιστοσελίδα: http://www.archelon.gr/eng/Sponsor_Amvrakikos_turtle.php?row=row9.
Αν σας ενδιαφέρει να εργαστείτε ως εθελοντής στον Αμβρακικό κόλπο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Θεώνη Καρκούλια, Υπεύθυνη Εθελοντών, στο volunteers@archelon.gr ή στο +30-210-5231342.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
Αποκριάτικη Γιορτή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών (3η Μαρίνα Γλυφάδας)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.