Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Φεβρουάριος 2016)?
Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 23.
Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι δεν υπήρξαν νέες αφίξεις χελωνών, ούτε νεκρές χελώνες. Οπότε καταγράφουμε τα τελευταία νέα σχετικά με τις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης.
Η «Άρτεμις», η χελώνα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, αφού διασώθηκε μαζί με μια ομάδα προσφύγων σε ένα ακατοίκητο Ελληνικό νησί και η οποία μεταφέρθηκε από την Aegean Airlines στην Αθήνα (δείτε την προηγούμενη έκθεση για λεπτομέρειες), δείχνει σημάδια βελτίωσης. Έχει αρχίσει να τρώει μόνη της, ένδειξη πάντα θετική.
Η «Ρετσίνα», μια πράσινη χελώνα (με μήκος καβουκιού 46 εκατοστά και βάρος 10,5 κιλά), αρχίζει πλέον να τρώει μόνη της. Ας ελπίσουμε, ότι θα συνεχίσει η βελτίωση της υγείας της.
Η «Πέρσα», είναι μια όμορφη, μεγάλη Caretta η οποία ήρθε τραυματισμένη στο κεφάλι. Εξαιτίας του τραυματισμού, ο λαιμός της ήταν στριμμένος προς τη μία πλευρά. Το προσωπικό του Κέντρου Διάσωσης προσπάθησε να καλύψει μερικώς την δεξαμενή της, έτσι ώστε να προστατεύεται από τα γύρο ερεθίσματα και αυτό την έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεται να είναι χαλαρή και απαλλαγμένη από το άγχος και ο λαιμός της έχει σταδιακά ισιώσει. (Επειδή δεν θέλαμε να ενοχληθεί, δεν έχουμε πρόσφατη φωτογραφία της).
Ο «Δημήτρης-Παύλος», η μεγαλύτερη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, (με καβούκι 92 εκατοστά και βάρος 87 κιλά), έπρεπε να μετακινηθεί σε εσωτερικό χώρο σε μια μικρότερη δεξαμενή για να προστατευτεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Περνά τον περισσότερο χρόνο του στο πυθμένα της δεξαμενής και εξακολουθεί να τρέφεται με σωλήνα. Με σκοπό να καθαριστεί και να του χορηγηθεί η θεραπεία του, οι εθελοντές χρησιμοποιούν μια ειδική συσκευή για την ανύψωση και την μετακίνησή του, κατά τρόπο που του προκαλεί το λιγότερο άγχος και την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να μετακινηθεί και πάλι σε μια μεγάλη, εξωτερική δεξαμενή, όπου θα είναι πιο άνετος.
Μια έκθεση από τα ευρήματα που ανακτώνται από τις χελώνες μας - δηλαδή άγκιστρα όλων των μεγεθών, πετονιές σε όλα τα μήκη, κομμάτια από πλαστικό, ακόμη και ένα ζευγάρι φωσφορίζουσες ράβδοι – λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μπορείτε να έρθετε και να ρίξετε μια ματιά.
Γνωρίζετε ότι...
Για πολλά χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μελετήσει χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο, έναν προστατευμένο κόλπο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των θαλάσσιων χελωνών. Το 2002, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το πρώτο έργο τηλεμετρίας του. Αυτό ήταν μέρος ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου Ζωή-Φύση της Ε.Ε. που διεξήχθη από τον ΕΤΑΝΑΜ, τον Οργανισμό Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου. Δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν στα καβούκια των χελωνών και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται και χαρτογραφούνται στο seaturtle.org. Από τότε, κάθε φορά που υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, κι άλλες χελώνες καταγράφονται και παρακολουθούνται. Αυτή τη στιγμή, μόνο μία χελώνα, που ονομάζεται «Alan» εξακολουθεί να εκπέμπει. Για να δείτε χάρτη της κίνησής της, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?tag_id=127977
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παραπάνω έργο, δείτε στις δύο σελίδες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: http://www.archelon.gr/contents/pro_life_telemetry.php?row=row4 και http://www.archelon.gr/contents/pedio_amvrakikos.php?row=row3.
Αν θέλετε να βοηθήσετε τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συνεχίσει το έργο αυτό, μπορείτε να γίνετε χορηγός σε μια από τις χελώνες του Αμβρακικού κόλπου. Για λεπτομέρειες, δείτε στην ιστοσελίδα: http://www.archelon.gr/eng/Sponsor_Amvrakikos_turtle.php?row=row9.
Αν σας ενδιαφέρει να εργαστείτε ως εθελοντής στον Αμβρακικό κόλπο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Θεώνη Καρκούλια, Υπεύθυνη Εθελοντών, στο volunteers@archelon.gr ή στο +30-210-5231342.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
Αποκριάτικη Γιορτή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών (3η Μαρίνα Γλυφάδας)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό Δ.Τ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.