28/03/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Φεβρουάριος 2016)?

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 23.

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι δεν υπήρξαν νέες αφίξεις χελωνών, ούτε νεκρές χελώνες. Οπότε καταγράφουμε τα τελευταία νέα σχετικά με τις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης.

Η «Άρτεμις», η χελώνα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, αφού διασώθηκε μαζί με μια ομάδα προσφύγων σε ένα ακατοίκητο Ελληνικό νησί και η οποία μεταφέρθηκε από την Aegean Airlines στην Αθήνα (δείτε την προηγούμενη έκθεση για λεπτομέρειες), δείχνει σημάδια βελτίωσης. Έχει αρχίσει να τρώει μόνη της, ένδειξη πάντα θετική.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-stella_in_tank.jpg

Η «Ρετσίνα», μια πράσινη χελώνα (με μήκος καβουκιού 46 εκατοστά και βάρος 10,5 κιλά), αρχίζει πλέον να τρώει μόνη της. Ας ελπίσουμε, ότι θα συνεχίσει η βελτίωση της υγείας της.

Η «Πέρσα», είναι μια όμορφη, μεγάλη Caretta η οποία ήρθε τραυματισμένη στο κεφάλι. Εξαιτίας του τραυματισμού, ο λαιμός της ήταν στριμμένος προς τη μία πλευρά. Το προσωπικό του Κέντρου Διάσωσης προσπάθησε να καλύψει μερικώς την δεξαμενή της, έτσι ώστε να προστατεύεται από τα γύρο ερεθίσματα και αυτό την έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεται να είναι χαλαρή και απαλλαγμένη από το άγχος και ο λαιμός της έχει σταδιακά ισιώσει. (Επειδή δεν θέλαμε να ενοχληθεί, δεν έχουμε πρόσφατη φωτογραφία της).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-Sunny_2016.jpg

Ο «Δημήτρης-Παύλος», η μεγαλύτερη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, (με καβούκι 92 εκατοστά και βάρος 87 κιλά), έπρεπε να μετακινηθεί σε εσωτερικό χώρο σε μια μικρότερη δεξαμενή για να προστατευτεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Περνά τον περισσότερο χρόνο του στο πυθμένα της δεξαμενής και εξακολουθεί να τρέφεται με σωλήνα. Με σκοπό να καθαριστεί και να του χορηγηθεί η θεραπεία του, οι εθελοντές χρησιμοποιούν μια ειδική συσκευή για την ανύψωση και την μετακίνησή του, κατά τρόπο που του προκαλεί το λιγότερο άγχος και την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να μετακινηθεί και πάλι σε μια μεγάλη, εξωτερική δεξαμενή, όπου θα είναι πιο άνετος.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-febrouarios-2016-display_items_removed.jpg

Μια έκθεση από τα ευρήματα που ανακτώνται από τις χελώνες μας - δηλαδή άγκιστρα όλων των μεγεθών, πετονιές σε όλα τα μήκη, κομμάτια από πλαστικό, ακόμη και ένα ζευγάρι φωσφορίζουσες ράβδοι – λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μπορείτε να έρθετε και να ρίξετε μια ματιά.

Γνωρίζετε ότι...

Για πολλά χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μελετήσει χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο, έναν προστατευμένο κόλπο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των θαλάσσιων χελωνών. Το 2002, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το πρώτο έργο τηλεμετρίας του. Αυτό ήταν μέρος ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου Ζωή-Φύση της Ε.Ε. που διεξήχθη από τον ΕΤΑΝΑΜ, τον Οργανισμό Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου. Δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν στα καβούκια των χελωνών και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται και χαρτογραφούνται στο seaturtle.org. Από τότε, κάθε φορά που υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, κι άλλες χελώνες καταγράφονται και παρακολουθούνται. Αυτή τη στιγμή, μόνο μία χελώνα, που ονομάζεται «Alan» εξακολουθεί να εκπέμπει. Για να δείτε χάρτη της κίνησής της, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?tag_id=127977

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παραπάνω έργο, δείτε στις δύο σελίδες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: http://www.archelon.gr/contents/pro_life_telemetry.php?row=row4 και http://www.archelon.gr/contents/pedio_amvrakikos.php?row=row3.

Αν θέλετε να βοηθήσετε τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συνεχίσει το έργο αυτό, μπορείτε να γίνετε χορηγός σε μια από τις χελώνες του Αμβρακικού κόλπου. Για λεπτομέρειες, δείτε στην ιστοσελίδα: http://www.archelon.gr/eng/Sponsor_Amvrakikos_turtle.php?row=row9.

Αν σας ενδιαφέρει να εργαστείτε ως εθελοντής στον Αμβρακικό κόλπο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Θεώνη Καρκούλια, Υπεύθυνη Εθελοντών, στο volunteers@archelon.gr ή στο +30-210-5231342.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!