09/01/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2016);

Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για όλες τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις του Δεκεμβρίου στο Κέντρο Διάσωσης.

Χωρίς αμφιβολία, ο χειμώνας είναι πια εδώ.

Στην αρχή του μήνα οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και υπήρχε αρκετή ηλιοφάνεια. Αυτές οι ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες έδωσαν την ευκαιρία στις χελώνες να περάσουν περισσότερο χρόνο στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές πριν απελευθερωθούν και επιστρέψουν στη θάλασσα. Ωστόσο, κοντά στο τέλος του μήνα τα πράγματα γρήγορα άλλαξαν και μάλιστα στην Αθήνα χιόνισε, κάτι πραγματικά σπάνιο! Φυσικά, όλες οι χελώνες οι οποίες ακόμη περιθάλπονται, έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή αλλιώς στο «θερμοκήπιο», όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Εκεί απολαμβάνουν την ασφάλεια, τη ζεστασιά και τη φροντίδα των αφοσιωμένων εθελοντών μας που αψηφούν τις καιρικές συνθήκες για να τις βοηθήσουν. Ακόμα, αυτός ο μήνας μας επιφύλαξε και μερικές όμορφες εκδηλώσεις εδώ στο Κέντρο Διάσωσης. Θα μιλήσουμε για αυτές παρακάτω.

Τα νέα των εθελοντών

Το να βρίσκεται κάποιος σε ένα ξένο μέρος, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του στις γιορτές, είναι πάντα δύσκολο. Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας από το εξωτερικό, τη Lena, τη Johanna, τη Gabrielle και τον Bobby που ήταν μαζί μας αυτά τα Χριστούγεννα. Ακόμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εθελοντή μας Phil, ο οποίος, ως ντόπιος, κάλεσε τους υπόλοιπους στο υπέροχο τραπέζι που οργάνωσε στο σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-archelon_xmas.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Τρεις τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για νοσηλεία στο Κέντρο Διάσωσης τον Δεκέμβριο.

Η «Αγγελική» είναι μια καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 60,5 εκατοστών και βάρος 23 κιλών. Έφτασε στο Κέντρο μας από τη Λευκάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2016 με τραυματισμό στο κεφάλι, ο οποίος οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Η «Ελευθερία» ήρθε στο Κέντρο στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από τη Σαλαμίνα, υποφέροντας από υποθερμία. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 75,5 εκατοστών και βάρος 50 κιλών πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 2016.

Η «Διώνη», που έφτασε από το Ρέθυμνο στις 18 Δεκεμβρίου 2016, είναι μια ακόμη καρέτα-καρέτα. Ζυγίζει 17 κιλά και το καβούκι της έχει μήκος 58,5 εκατοστά. Το τραύμα στο κεφάλι της έχει προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και σκόπιμα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διάσωση των τραυματισμένων αυτών χελωνών.

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στις αρχές του μήνα, τρεις χελώνες που είχαν αναρρώσει πλήρως απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.

Η «Έος» ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Ναύπακτο στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016 από την παραλία «Καταφυγή» στην Αττική.

Η «Λήδα» είχε σταλεί στο Κέντρο μας στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Νάξο, έχοντας καταπιεί πετονιά, και φέροντας τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό της. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ακολούθησε η απελευθέρωσή της στον Σαρωνικό Κόλπο. Καθότι η χελώνα είχε διασωθεί από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το αρχικό σχέδιο ήταν να απελευθερωθεί στο νησί σε συνεργασία μαζί τους. Ωστόσο, λόγω της απεργίας στην οποία συμμετείχαν τα πληρώματα των πλοίων, η «Λήδα» απελευθερώθηκε τελικά στην Αττική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για τη διάσωση αυτής της χελώνας και για τη συνεργασία τους στην απελευθέρωσή της. Για φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou/photos/a.401074840002299.1073741828.401066216669828/1040718832704560/?type=3&theater

Ο «Απόλλωνας», μια καρέτα-καρέτα με τραυματισμένο πτερύγιο, είχε έρθει από τη Σάμο την 1η Ιουνίου 2015. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας του απελευθερώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου από την παραλία της Καταφυγής στην Αττική.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-apollon_lyda.jpg

Περισσότερα νέα

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-goodallatRC.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=NJaeeXPFqxU&feature=youtube

Ακόμα, στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχει το σχετικό άρθρο. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=884

Ωστόσο, θα ήθελα να κρατήσω δύο γραμμές από το άρθρο αυτό, γιατί νομίζω ότι συμπυκνώνουν αυτό που πρέπει να θυμόμαστε. Όταν ένας μαθητής είπε στην Δρ. Γκούνταλ ότι θα ήθελε να υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι άνθρωποι σαν εκείνη, η διάσημη επιστήμονας απάντησε: «Μα ο καθένας από εσάς μπορεί να γίνει σαν εμένα».

Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, η Δρ. Γκούνταλ παρουσίασε δύο διαλέξεις ˙ μια στο Σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα (American Community Schools of Athens, ACS) και την άλλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βίντεο με την ομιλία της στο ACS μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου:

http://www.acs.gr/daily-blog/2016/12/8/dr-jane-goodall-presenting-at-acs-athens-dec-16-2016.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Στις 23 Δεκεμβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργάνωσε στο Κέντρο Διάσωσης το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του. Νομίζω πώς όλοι θα συμφωνήσουν ότι περάσαμε πολύ όμορφα! Φωτογραφίες από το γεύνα μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/archelon.gr/photos/pcb.10154683483581328/10154683425926328/?type=3&theater

Ξέρατε ότι...

Η δόκτωρ Γκούνταλ έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το Roots & Shoots (Ρίζες & Βλαστοί). Μάλιστα το έχει εφαρμόσει ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για να μάθετε περισσότερα δείτε εδώ:

http://www.rootsandshoots.org/ και εδώ: http://www.janegoodall.org/

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!