Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2016);
Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για όλες τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις του Δεκεμβρίου στο Κέντρο Διάσωσης.
Χωρίς αμφιβολία, ο χειμώνας είναι πια εδώ.
Στην αρχή του μήνα οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και υπήρχε αρκετή ηλιοφάνεια. Αυτές οι ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες έδωσαν την ευκαιρία στις χελώνες να περάσουν περισσότερο χρόνο στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές πριν απελευθερωθούν και επιστρέψουν στη θάλασσα. Ωστόσο, κοντά στο τέλος του μήνα τα πράγματα γρήγορα άλλαξαν και μάλιστα στην Αθήνα χιόνισε, κάτι πραγματικά σπάνιο! Φυσικά, όλες οι χελώνες οι οποίες ακόμη περιθάλπονται, έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή αλλιώς στο «θερμοκήπιο», όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Εκεί απολαμβάνουν την ασφάλεια, τη ζεστασιά και τη φροντίδα των αφοσιωμένων εθελοντών μας που αψηφούν τις καιρικές συνθήκες για να τις βοηθήσουν. Ακόμα, αυτός ο μήνας μας επιφύλαξε και μερικές όμορφες εκδηλώσεις εδώ στο Κέντρο Διάσωσης. Θα μιλήσουμε για αυτές παρακάτω.
Τα νέα των εθελοντών
Το να βρίσκεται κάποιος σε ένα ξένο μέρος, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του στις γιορτές, είναι πάντα δύσκολο. Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας από το εξωτερικό, τη Lena, τη Johanna, τη Gabrielle και τον Bobby που ήταν μαζί μας αυτά τα Χριστούγεννα. Ακόμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εθελοντή μας Phil, ο οποίος, ως ντόπιος, κάλεσε τους υπόλοιπους στο υπέροχο τραπέζι που οργάνωσε στο σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων.
Χελωνο-ενημέρωση
Αφίξεις
Τρεις τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για νοσηλεία στο Κέντρο Διάσωσης τον Δεκέμβριο.
Η «Αγγελική» είναι μια καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 60,5 εκατοστών και βάρος 23 κιλών. Έφτασε στο Κέντρο μας από τη Λευκάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2016 με τραυματισμό στο κεφάλι, ο οποίος οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.
Η «Ελευθερία» ήρθε στο Κέντρο στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από τη Σαλαμίνα, υποφέροντας από υποθερμία. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 75,5 εκατοστών και βάρος 50 κιλών πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 2016.
Η «Διώνη», που έφτασε από το Ρέθυμνο στις 18 Δεκεμβρίου 2016, είναι μια ακόμη καρέτα-καρέτα. Ζυγίζει 17 κιλά και το καβούκι της έχει μήκος 58,5 εκατοστά. Το τραύμα στο κεφάλι της έχει προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και σκόπιμα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διάσωση των τραυματισμένων αυτών χελωνών.
Απελευθερώσεις
Ευτυχώς, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στις αρχές του μήνα, τρεις χελώνες που είχαν αναρρώσει πλήρως απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.
Η «Έος» ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Ναύπακτο στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016 από την παραλία «Καταφυγή» στην Αττική.
Η «Λήδα» είχε σταλεί στο Κέντρο μας στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Νάξο, έχοντας καταπιεί πετονιά, και φέροντας τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό της. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ακολούθησε η απελευθέρωσή της στον Σαρωνικό Κόλπο. Καθότι η χελώνα είχε διασωθεί από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το αρχικό σχέδιο ήταν να απελευθερωθεί στο νησί σε συνεργασία μαζί τους. Ωστόσο, λόγω της απεργίας στην οποία συμμετείχαν τα πληρώματα των πλοίων, η «Λήδα» απελευθερώθηκε τελικά στην Αττική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για τη διάσωση αυτής της χελώνας και για τη συνεργασία τους στην απελευθέρωσή της. Για φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:
Ο «Απόλλωνας», μια καρέτα-καρέτα με τραυματισμένο πτερύγιο, είχε έρθει από τη Σάμο την 1η Ιουνίου 2015. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας του απελευθερώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου από την παραλία της Καταφυγής στην Αττική.
Περισσότερα νέα
https://www.youtube.com/watch?v=NJaeeXPFqxU&feature=youtube
Ακόμα, στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχει το σχετικό άρθρο. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=884
Ωστόσο, θα ήθελα να κρατήσω δύο γραμμές από το άρθρο αυτό, γιατί νομίζω ότι συμπυκνώνουν αυτό που πρέπει να θυμόμαστε. Όταν ένας μαθητής είπε στην Δρ. Γκούνταλ ότι θα ήθελε να υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι άνθρωποι σαν εκείνη, η διάσημη επιστήμονας απάντησε: «Μα ο καθένας από εσάς μπορεί να γίνει σαν εμένα».
Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, η Δρ. Γκούνταλ παρουσίασε δύο διαλέξεις ˙ μια στο Σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα (American Community Schools of Athens, ACS) και την άλλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βίντεο με την ομιλία της στο ACS μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου:
Στις 23 Δεκεμβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργάνωσε στο Κέντρο Διάσωσης το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του. Νομίζω πώς όλοι θα συμφωνήσουν ότι περάσαμε πολύ όμορφα! Φωτογραφίες από το γεύνα μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.facebook.com/archelon.gr/photos/pcb.10154683483581328/10154683425926328/?type=3&theater
Ξέρατε ότι...
Η δόκτωρ Γκούνταλ έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το Roots & Shoots (Ρίζες & Βλαστοί). Μάλιστα το έχει εφαρμόσει ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για να μάθετε περισσότερα δείτε εδώ:
http://www.rootsandshoots.org/ και εδώ: http://www.janegoodall.org/
Η Ενέργεια για Ζωή ταξιδεύει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Θηρασιά
Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ συζητάει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.