09/01/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2016);

Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για όλες τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις του Δεκεμβρίου στο Κέντρο Διάσωσης.

Χωρίς αμφιβολία, ο χειμώνας είναι πια εδώ.

Στην αρχή του μήνα οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και υπήρχε αρκετή ηλιοφάνεια. Αυτές οι ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες έδωσαν την ευκαιρία στις χελώνες να περάσουν περισσότερο χρόνο στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές πριν απελευθερωθούν και επιστρέψουν στη θάλασσα. Ωστόσο, κοντά στο τέλος του μήνα τα πράγματα γρήγορα άλλαξαν και μάλιστα στην Αθήνα χιόνισε, κάτι πραγματικά σπάνιο! Φυσικά, όλες οι χελώνες οι οποίες ακόμη περιθάλπονται, έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή αλλιώς στο «θερμοκήπιο», όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Εκεί απολαμβάνουν την ασφάλεια, τη ζεστασιά και τη φροντίδα των αφοσιωμένων εθελοντών μας που αψηφούν τις καιρικές συνθήκες για να τις βοηθήσουν. Ακόμα, αυτός ο μήνας μας επιφύλαξε και μερικές όμορφες εκδηλώσεις εδώ στο Κέντρο Διάσωσης. Θα μιλήσουμε για αυτές παρακάτω.

Τα νέα των εθελοντών

Το να βρίσκεται κάποιος σε ένα ξένο μέρος, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του στις γιορτές, είναι πάντα δύσκολο. Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας από το εξωτερικό, τη Lena, τη Johanna, τη Gabrielle και τον Bobby που ήταν μαζί μας αυτά τα Χριστούγεννα. Ακόμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εθελοντή μας Phil, ο οποίος, ως ντόπιος, κάλεσε τους υπόλοιπους στο υπέροχο τραπέζι που οργάνωσε στο σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-archelon_xmas.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Τρεις τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για νοσηλεία στο Κέντρο Διάσωσης τον Δεκέμβριο.

Η «Αγγελική» είναι μια καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 60,5 εκατοστών και βάρος 23 κιλών. Έφτασε στο Κέντρο μας από τη Λευκάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2016 με τραυματισμό στο κεφάλι, ο οποίος οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Η «Ελευθερία» ήρθε στο Κέντρο στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από τη Σαλαμίνα, υποφέροντας από υποθερμία. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 75,5 εκατοστών και βάρος 50 κιλών πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 2016.

Η «Διώνη», που έφτασε από το Ρέθυμνο στις 18 Δεκεμβρίου 2016, είναι μια ακόμη καρέτα-καρέτα. Ζυγίζει 17 κιλά και το καβούκι της έχει μήκος 58,5 εκατοστά. Το τραύμα στο κεφάλι της έχει προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και σκόπιμα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διάσωση των τραυματισμένων αυτών χελωνών.

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στις αρχές του μήνα, τρεις χελώνες που είχαν αναρρώσει πλήρως απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.

Η «Έος» ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Ναύπακτο στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016 από την παραλία «Καταφυγή» στην Αττική.

Η «Λήδα» είχε σταλεί στο Κέντρο μας στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Νάξο, έχοντας καταπιεί πετονιά, και φέροντας τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό της. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ακολούθησε η απελευθέρωσή της στον Σαρωνικό Κόλπο. Καθότι η χελώνα είχε διασωθεί από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το αρχικό σχέδιο ήταν να απελευθερωθεί στο νησί σε συνεργασία μαζί τους. Ωστόσο, λόγω της απεργίας στην οποία συμμετείχαν τα πληρώματα των πλοίων, η «Λήδα» απελευθερώθηκε τελικά στην Αττική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για τη διάσωση αυτής της χελώνας και για τη συνεργασία τους στην απελευθέρωσή της. Για φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou/photos/a.401074840002299.1073741828.401066216669828/1040718832704560/?type=3&theater

Ο «Απόλλωνας», μια καρέτα-καρέτα με τραυματισμένο πτερύγιο, είχε έρθει από τη Σάμο την 1η Ιουνίου 2015. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας του απελευθερώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου από την παραλία της Καταφυγής στην Αττική.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-apollon_lyda.jpg

Περισσότερα νέα

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-goodallatRC.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=NJaeeXPFqxU&feature=youtube

Ακόμα, στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχει το σχετικό άρθρο. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=884

Ωστόσο, θα ήθελα να κρατήσω δύο γραμμές από το άρθρο αυτό, γιατί νομίζω ότι συμπυκνώνουν αυτό που πρέπει να θυμόμαστε. Όταν ένας μαθητής είπε στην Δρ. Γκούνταλ ότι θα ήθελε να υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι άνθρωποι σαν εκείνη, η διάσημη επιστήμονας απάντησε: «Μα ο καθένας από εσάς μπορεί να γίνει σαν εμένα».

Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, η Δρ. Γκούνταλ παρουσίασε δύο διαλέξεις ˙ μια στο Σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα (American Community Schools of Athens, ACS) και την άλλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βίντεο με την ομιλία της στο ACS μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου:

http://www.acs.gr/daily-blog/2016/12/8/dr-jane-goodall-presenting-at-acs-athens-dec-16-2016.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Στις 23 Δεκεμβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργάνωσε στο Κέντρο Διάσωσης το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του. Νομίζω πώς όλοι θα συμφωνήσουν ότι περάσαμε πολύ όμορφα! Φωτογραφίες από το γεύνα μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/archelon.gr/photos/pcb.10154683483581328/10154683425926328/?type=3&theater

Ξέρατε ότι...

Η δόκτωρ Γκούνταλ έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το Roots & Shoots (Ρίζες & Βλαστοί). Μάλιστα το έχει εφαρμόσει ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για να μάθετε περισσότερα δείτε εδώ:

http://www.rootsandshoots.org/ και εδώ: http://www.janegoodall.org/

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!