09/01/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2016);

Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για όλες τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις του Δεκεμβρίου στο Κέντρο Διάσωσης.

Χωρίς αμφιβολία, ο χειμώνας είναι πια εδώ.

Στην αρχή του μήνα οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και υπήρχε αρκετή ηλιοφάνεια. Αυτές οι ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες έδωσαν την ευκαιρία στις χελώνες να περάσουν περισσότερο χρόνο στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές πριν απελευθερωθούν και επιστρέψουν στη θάλασσα. Ωστόσο, κοντά στο τέλος του μήνα τα πράγματα γρήγορα άλλαξαν και μάλιστα στην Αθήνα χιόνισε, κάτι πραγματικά σπάνιο! Φυσικά, όλες οι χελώνες οι οποίες ακόμη περιθάλπονται, έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή αλλιώς στο «θερμοκήπιο», όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Εκεί απολαμβάνουν την ασφάλεια, τη ζεστασιά και τη φροντίδα των αφοσιωμένων εθελοντών μας που αψηφούν τις καιρικές συνθήκες για να τις βοηθήσουν. Ακόμα, αυτός ο μήνας μας επιφύλαξε και μερικές όμορφες εκδηλώσεις εδώ στο Κέντρο Διάσωσης. Θα μιλήσουμε για αυτές παρακάτω.

Τα νέα των εθελοντών

Το να βρίσκεται κάποιος σε ένα ξένο μέρος, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του στις γιορτές, είναι πάντα δύσκολο. Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας από το εξωτερικό, τη Lena, τη Johanna, τη Gabrielle και τον Bobby που ήταν μαζί μας αυτά τα Χριστούγεννα. Ακόμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εθελοντή μας Phil, ο οποίος, ως ντόπιος, κάλεσε τους υπόλοιπους στο υπέροχο τραπέζι που οργάνωσε στο σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-archelon_xmas.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Τρεις τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για νοσηλεία στο Κέντρο Διάσωσης τον Δεκέμβριο.

Η «Αγγελική» είναι μια καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 60,5 εκατοστών και βάρος 23 κιλών. Έφτασε στο Κέντρο μας από τη Λευκάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2016 με τραυματισμό στο κεφάλι, ο οποίος οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Η «Ελευθερία» ήρθε στο Κέντρο στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από τη Σαλαμίνα, υποφέροντας από υποθερμία. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 75,5 εκατοστών και βάρος 50 κιλών πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 2016.

Η «Διώνη», που έφτασε από το Ρέθυμνο στις 18 Δεκεμβρίου 2016, είναι μια ακόμη καρέτα-καρέτα. Ζυγίζει 17 κιλά και το καβούκι της έχει μήκος 58,5 εκατοστά. Το τραύμα στο κεφάλι της έχει προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και σκόπιμα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διάσωση των τραυματισμένων αυτών χελωνών.

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στις αρχές του μήνα, τρεις χελώνες που είχαν αναρρώσει πλήρως απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.

Η «Έος» ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Ναύπακτο στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016 από την παραλία «Καταφυγή» στην Αττική.

Η «Λήδα» είχε σταλεί στο Κέντρο μας στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Νάξο, έχοντας καταπιεί πετονιά, και φέροντας τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό της. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ακολούθησε η απελευθέρωσή της στον Σαρωνικό Κόλπο. Καθότι η χελώνα είχε διασωθεί από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το αρχικό σχέδιο ήταν να απελευθερωθεί στο νησί σε συνεργασία μαζί τους. Ωστόσο, λόγω της απεργίας στην οποία συμμετείχαν τα πληρώματα των πλοίων, η «Λήδα» απελευθερώθηκε τελικά στην Αττική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για τη διάσωση αυτής της χελώνας και για τη συνεργασία τους στην απελευθέρωσή της. Για φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou/photos/a.401074840002299.1073741828.401066216669828/1040718832704560/?type=3&theater

Ο «Απόλλωνας», μια καρέτα-καρέτα με τραυματισμένο πτερύγιο, είχε έρθει από τη Σάμο την 1η Ιουνίου 2015. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας του απελευθερώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου από την παραλία της Καταφυγής στην Αττική.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-apollon_lyda.jpg

Περισσότερα νέα

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2016-goodallatRC.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=NJaeeXPFqxU&feature=youtube

Ακόμα, στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχει το σχετικό άρθρο. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=884

Ωστόσο, θα ήθελα να κρατήσω δύο γραμμές από το άρθρο αυτό, γιατί νομίζω ότι συμπυκνώνουν αυτό που πρέπει να θυμόμαστε. Όταν ένας μαθητής είπε στην Δρ. Γκούνταλ ότι θα ήθελε να υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι άνθρωποι σαν εκείνη, η διάσημη επιστήμονας απάντησε: «Μα ο καθένας από εσάς μπορεί να γίνει σαν εμένα».

Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, η Δρ. Γκούνταλ παρουσίασε δύο διαλέξεις ˙ μια στο Σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα (American Community Schools of Athens, ACS) και την άλλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βίντεο με την ομιλία της στο ACS μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου:

http://www.acs.gr/daily-blog/2016/12/8/dr-jane-goodall-presenting-at-acs-athens-dec-16-2016.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Στις 23 Δεκεμβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργάνωσε στο Κέντρο Διάσωσης το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του. Νομίζω πώς όλοι θα συμφωνήσουν ότι περάσαμε πολύ όμορφα! Φωτογραφίες από το γεύνα μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/archelon.gr/photos/pcb.10154683483581328/10154683425926328/?type=3&theater

Ξέρατε ότι...

Η δόκτωρ Γκούνταλ έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το Roots & Shoots (Ρίζες & Βλαστοί). Μάλιστα το έχει εφαρμόσει ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για να μάθετε περισσότερα δείτε εδώ:

http://www.rootsandshoots.org/ και εδώ: http://www.janegoodall.org/

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!