29/09/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2016)?

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1 έως 31 Αυγούστου 2016.

Όπως συνήθως, ο Αύγουστος είναι «φορτωμένος» μήνας στο Κέντρο Διάσωσης και όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες με άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες χελώνες που περιθάλφθηκαν το χειμώνα θεραπεύτηκαν και θ’ απελευθερωθούν σύντομα. Οι μακροχρόνιοι εθελοντές από το εξωτερικό και οι τοπικοί εθελοντές ημέρας εργάστηκαν πολύ σκληρά για τη μεταφορά των νέων αφίξεων από τα λιμάνια ή τους σταθμούς λεωφορείων, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και ημερήσιες περιθάλψεις, καθαρίζοντας δεξαμενές, ετοιμάζοντας φαγητό, παρακολουθώντας την πρόοδό τους και κάνοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές που διατηρούν το Κέντρο Διάσωσης σε λειτουργία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και το ενδιαφέρον τους για τις χελώνες.

Αριθμός χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016: 38

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Ο ‘Patrick’, μια καρέτα με καβούκι μήκους 55,1 εκατοστών και βάρος 21,5 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Αυγούστου 2016. Η χελώνα, που βρέθηκε από την ομάδα του Αμβρακικού του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει σπασμένο πτερύγιο και τραύμα στο κεφάλι. Δε μπορεί να γίνει τίποτα για να διορθωθεί το πτερύγιο αλλά φαίνεται ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αρκετά καλά και ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθεί σύντομα.

Ο ‘Τριαντάφυλλος’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Αυγούστου 2016 από το Πόρτο Χέλι (Πελοπόννησος). Η καρέτα καρέτα (μήκος καβουκιού 33,5 εκατοστά και βάρος 4 κιλά) λαμβάνει θεραπεία για πνευμονία.

Ο ‘Κώστας’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2016 από την Ικαρία έχοντας καταπιεί αγκίστρι (α). Σύμφωνα με τις ακτινογραφίες φαίνεται ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά αγκίστρια. Είναι προγραμματισμένη εγχείριση για την αφαίρεσή τους. Το καβούκι της χελώνας είναι 50,3 εκατοστά και ζυγίζει 17,5 κιλά. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μετά την εγχείριση.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Tinos.jpg

Ο ‘Βασίλης’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Αυγούστου 2016 από το Νέο Μαρμαρά (Χαλκιδική) έχοντας καταπιεί αγκίστρι. Βρέθηκε στην παραλία βράδυ από τον Βασίλη, κάτοικο της περιοχής, και τα δυο του παιδιά. Το καβούκι της χελώνας είναι 31,9 εκατοστά και ζυγίζει 4 κιλά. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Η χελώνα αναρρώνει κι έχει ξεκινήσει να τρώει .

Η ‘Paria’, μια χελώνα που έφτασε από την Πάρο στις 16 Αυγούστου 2016 με τραύμα στο καβούκι που προκλήθηκε από προπέλα. Το μήκος του καβουκιού είναι 64,5 εκατοστά και ζυγίζει 33 κιλά. Το τραύμα είναι τόσο βαθύ σε ένα σημείο που φαίνεται η σπονδυλική της στήλη. Της λείπουν δύο σπόνδυλοι όμως παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να βουτήξει, να φάει και να κολυμπήσει φυσιολογικά. Της χορηγείται θεραπεία για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Η ‘Salva’ έφτασε στις 20 Αυγούστου 2016 από το κοντινό νησί Κέα / Αγκίστρι έχοντας καταπιεί αγκίστρι που πρέπει ν’ αφαιρεθεί χειρουργικά. Η μικρή χελώνα έχει καβούκι μήκους 30,7 εκατοστών και ζυγίζει μόλις 4 κιλά.

Ο ‘Theo’, μια μικρή χελώνα με καβούκι μήκους 32,1 εκατοστών και βάρος 4,5 κιλά, έφτασε από τη Σκιάθο στις 23 Αυγούστου 2016 έχοντας καταπιεί αγκίστρι που αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα από την Olympic Air.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Haroula.jpg

Η ‘Αλεξάνδρα’, μια ενήλικη καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 78 εκατοστών και βάρος 45,8 κιλά, βρέθηκε από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού, τη βοήθεια του οποίου εκτιμούμε βαθύτατα. Η χελώνα, που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Αυγούστου 2016 από το Κατάφουρκο, φέρει παλαιότερο τραύμα στο κεφάλι που της προκαλεί προβλήματα.

Η ‘Michaela’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 30 Αυγούστου 2016 από τη Σάμο με τραύμα στο κεφάλι που είχε προκληθεί εσκεμμένα από ανθρώπινο χέρι, πιθανόν με κατσαβίδι. Μήκος 73,5 εκατοστά και βάρος 38 κιλά.

Θάνατοι

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι καμία χελώνα δεν έχασε τη ζωή της τον Αύγουστο.

Απελευθερώσεις

Πραγματοποιήθηκαν τρεις απελευθερώσεις τον Αύγουστο 2016:

Ο ‘Νίκος’, μια καρέτα που έφτασε στις 30 Μαρτίου 2013 από τη Χίο με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς στην Πελοπόννησο στις 21 Αυγούστου 2016 με τη βοήθεια του προσωπικού του πάρκου. (για περισσότερες πληροφορίες για το πάρκο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/en/)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Nikos_release.jpg

Ο ‘Ζαχαρίας’, μια καρέτα καρέτα που είχε φτάσει από την Εύβοια στις 2 Ιανουαρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Αυγούστου 2016 από σκάφος στην περιοχή της Αναβύσσου.

Ο ‘Δημήτριος-Παύλος’, η μεγαλύτερη καρέτα καρέτα που περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, είχε φτάσει στις 23 Οκτωβρίου 2015 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στην Κυπαρισσία στις 29 Αυγούστου 2016 σε συνεργασία με το Κόστα Ναβαρίνο. Δείτε το σχετικό άρθρο και φωτογραφίες: http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=858.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Dimitrios_Pavlos.jpg

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε

Την Olympic Air για τη βοήθεια στη διάσωση του ‘Theo’.

Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού (για πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με την προστατευμένη περιοχή, βλ. http://www.amvrakikos.eu/english/foreas.pdf)

Τον Στέλιο, ένα αφοσιωμένο μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που πάντα βρίσκει χρόνο να βοηθήσει όταν χρειάζεται.

Όλους τους ανθρώπους που δίνοντας χρόνο, ενέργεια και φροντίδα στις χελώνες, έκαναν δυνατή τη διάσωσή τους.

Ξέρατε ότι ...

Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής της συμπεριφοράς των χελωνών. Διάφορες «κατασκευές» (για παράδειγμα, μια ξύλινη κατασκευή που μοιάζει με προβλήτα), μπάλες, αντικείμενα από τα οποία κρέμονται κομμάτια ψαριού, κτλ. προστίθενται στις μεγάλες δεξαμενές για να δίνουν στις χελώνες τη δυνατότητα να κάνουν κάτι, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, για να παρατηρούμε τι κάνουν όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Το πρόγραμμα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά μπορείτε να δείτε κάποια από τα αντικείμενα που βρίσκονται στις δεξαμενές αν επισκεφτείτε στο Κέντρο.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!