29/09/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2016)?

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1 έως 31 Αυγούστου 2016.

Όπως συνήθως, ο Αύγουστος είναι «φορτωμένος» μήνας στο Κέντρο Διάσωσης και όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες με άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες χελώνες που περιθάλφθηκαν το χειμώνα θεραπεύτηκαν και θ’ απελευθερωθούν σύντομα. Οι μακροχρόνιοι εθελοντές από το εξωτερικό και οι τοπικοί εθελοντές ημέρας εργάστηκαν πολύ σκληρά για τη μεταφορά των νέων αφίξεων από τα λιμάνια ή τους σταθμούς λεωφορείων, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και ημερήσιες περιθάλψεις, καθαρίζοντας δεξαμενές, ετοιμάζοντας φαγητό, παρακολουθώντας την πρόοδό τους και κάνοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές που διατηρούν το Κέντρο Διάσωσης σε λειτουργία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και το ενδιαφέρον τους για τις χελώνες.

Αριθμός χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016: 38

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Ο ‘Patrick’, μια καρέτα με καβούκι μήκους 55,1 εκατοστών και βάρος 21,5 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Αυγούστου 2016. Η χελώνα, που βρέθηκε από την ομάδα του Αμβρακικού του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει σπασμένο πτερύγιο και τραύμα στο κεφάλι. Δε μπορεί να γίνει τίποτα για να διορθωθεί το πτερύγιο αλλά φαίνεται ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αρκετά καλά και ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθεί σύντομα.

Ο ‘Τριαντάφυλλος’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Αυγούστου 2016 από το Πόρτο Χέλι (Πελοπόννησος). Η καρέτα καρέτα (μήκος καβουκιού 33,5 εκατοστά και βάρος 4 κιλά) λαμβάνει θεραπεία για πνευμονία.

Ο ‘Κώστας’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2016 από την Ικαρία έχοντας καταπιεί αγκίστρι (α). Σύμφωνα με τις ακτινογραφίες φαίνεται ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά αγκίστρια. Είναι προγραμματισμένη εγχείριση για την αφαίρεσή τους. Το καβούκι της χελώνας είναι 50,3 εκατοστά και ζυγίζει 17,5 κιλά. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μετά την εγχείριση.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Tinos.jpg

Ο ‘Βασίλης’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Αυγούστου 2016 από το Νέο Μαρμαρά (Χαλκιδική) έχοντας καταπιεί αγκίστρι. Βρέθηκε στην παραλία βράδυ από τον Βασίλη, κάτοικο της περιοχής, και τα δυο του παιδιά. Το καβούκι της χελώνας είναι 31,9 εκατοστά και ζυγίζει 4 κιλά. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Η χελώνα αναρρώνει κι έχει ξεκινήσει να τρώει .

Η ‘Paria’, μια χελώνα που έφτασε από την Πάρο στις 16 Αυγούστου 2016 με τραύμα στο καβούκι που προκλήθηκε από προπέλα. Το μήκος του καβουκιού είναι 64,5 εκατοστά και ζυγίζει 33 κιλά. Το τραύμα είναι τόσο βαθύ σε ένα σημείο που φαίνεται η σπονδυλική της στήλη. Της λείπουν δύο σπόνδυλοι όμως παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να βουτήξει, να φάει και να κολυμπήσει φυσιολογικά. Της χορηγείται θεραπεία για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Η ‘Salva’ έφτασε στις 20 Αυγούστου 2016 από το κοντινό νησί Κέα / Αγκίστρι έχοντας καταπιεί αγκίστρι που πρέπει ν’ αφαιρεθεί χειρουργικά. Η μικρή χελώνα έχει καβούκι μήκους 30,7 εκατοστών και ζυγίζει μόλις 4 κιλά.

Ο ‘Theo’, μια μικρή χελώνα με καβούκι μήκους 32,1 εκατοστών και βάρος 4,5 κιλά, έφτασε από τη Σκιάθο στις 23 Αυγούστου 2016 έχοντας καταπιεί αγκίστρι που αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα από την Olympic Air.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Haroula.jpg

Η ‘Αλεξάνδρα’, μια ενήλικη καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 78 εκατοστών και βάρος 45,8 κιλά, βρέθηκε από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού, τη βοήθεια του οποίου εκτιμούμε βαθύτατα. Η χελώνα, που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Αυγούστου 2016 από το Κατάφουρκο, φέρει παλαιότερο τραύμα στο κεφάλι που της προκαλεί προβλήματα.

Η ‘Michaela’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 30 Αυγούστου 2016 από τη Σάμο με τραύμα στο κεφάλι που είχε προκληθεί εσκεμμένα από ανθρώπινο χέρι, πιθανόν με κατσαβίδι. Μήκος 73,5 εκατοστά και βάρος 38 κιλά.

Θάνατοι

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι καμία χελώνα δεν έχασε τη ζωή της τον Αύγουστο.

Απελευθερώσεις

Πραγματοποιήθηκαν τρεις απελευθερώσεις τον Αύγουστο 2016:

Ο ‘Νίκος’, μια καρέτα που έφτασε στις 30 Μαρτίου 2013 από τη Χίο με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς στην Πελοπόννησο στις 21 Αυγούστου 2016 με τη βοήθεια του προσωπικού του πάρκου. (για περισσότερες πληροφορίες για το πάρκο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/en/)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Nikos_release.jpg

Ο ‘Ζαχαρίας’, μια καρέτα καρέτα που είχε φτάσει από την Εύβοια στις 2 Ιανουαρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Αυγούστου 2016 από σκάφος στην περιοχή της Αναβύσσου.

Ο ‘Δημήτριος-Παύλος’, η μεγαλύτερη καρέτα καρέτα που περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, είχε φτάσει στις 23 Οκτωβρίου 2015 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στην Κυπαρισσία στις 29 Αυγούστου 2016 σε συνεργασία με το Κόστα Ναβαρίνο. Δείτε το σχετικό άρθρο και φωτογραφίες: http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=858.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Dimitrios_Pavlos.jpg

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε

Την Olympic Air για τη βοήθεια στη διάσωση του ‘Theo’.

Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού (για πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με την προστατευμένη περιοχή, βλ. http://www.amvrakikos.eu/english/foreas.pdf)

Τον Στέλιο, ένα αφοσιωμένο μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που πάντα βρίσκει χρόνο να βοηθήσει όταν χρειάζεται.

Όλους τους ανθρώπους που δίνοντας χρόνο, ενέργεια και φροντίδα στις χελώνες, έκαναν δυνατή τη διάσωσή τους.

Ξέρατε ότι ...

Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής της συμπεριφοράς των χελωνών. Διάφορες «κατασκευές» (για παράδειγμα, μια ξύλινη κατασκευή που μοιάζει με προβλήτα), μπάλες, αντικείμενα από τα οποία κρέμονται κομμάτια ψαριού, κτλ. προστίθενται στις μεγάλες δεξαμενές για να δίνουν στις χελώνες τη δυνατότητα να κάνουν κάτι, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, για να παρατηρούμε τι κάνουν όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Το πρόγραμμα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά μπορείτε να δείτε κάποια από τα αντικείμενα που βρίσκονται στις δεξαμενές αν επισκεφτείτε στο Κέντρο.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!