29/09/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2016)?

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1 έως 31 Αυγούστου 2016.

Όπως συνήθως, ο Αύγουστος είναι «φορτωμένος» μήνας στο Κέντρο Διάσωσης και όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες με άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες χελώνες που περιθάλφθηκαν το χειμώνα θεραπεύτηκαν και θ’ απελευθερωθούν σύντομα. Οι μακροχρόνιοι εθελοντές από το εξωτερικό και οι τοπικοί εθελοντές ημέρας εργάστηκαν πολύ σκληρά για τη μεταφορά των νέων αφίξεων από τα λιμάνια ή τους σταθμούς λεωφορείων, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και ημερήσιες περιθάλψεις, καθαρίζοντας δεξαμενές, ετοιμάζοντας φαγητό, παρακολουθώντας την πρόοδό τους και κάνοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές που διατηρούν το Κέντρο Διάσωσης σε λειτουργία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και το ενδιαφέρον τους για τις χελώνες.

Αριθμός χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016: 38

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Ο ‘Patrick’, μια καρέτα με καβούκι μήκους 55,1 εκατοστών και βάρος 21,5 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Αυγούστου 2016. Η χελώνα, που βρέθηκε από την ομάδα του Αμβρακικού του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει σπασμένο πτερύγιο και τραύμα στο κεφάλι. Δε μπορεί να γίνει τίποτα για να διορθωθεί το πτερύγιο αλλά φαίνεται ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αρκετά καλά και ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθεί σύντομα.

Ο ‘Τριαντάφυλλος’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Αυγούστου 2016 από το Πόρτο Χέλι (Πελοπόννησος). Η καρέτα καρέτα (μήκος καβουκιού 33,5 εκατοστά και βάρος 4 κιλά) λαμβάνει θεραπεία για πνευμονία.

Ο ‘Κώστας’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2016 από την Ικαρία έχοντας καταπιεί αγκίστρι (α). Σύμφωνα με τις ακτινογραφίες φαίνεται ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά αγκίστρια. Είναι προγραμματισμένη εγχείριση για την αφαίρεσή τους. Το καβούκι της χελώνας είναι 50,3 εκατοστά και ζυγίζει 17,5 κιλά. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μετά την εγχείριση.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Tinos.jpg

Ο ‘Βασίλης’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Αυγούστου 2016 από το Νέο Μαρμαρά (Χαλκιδική) έχοντας καταπιεί αγκίστρι. Βρέθηκε στην παραλία βράδυ από τον Βασίλη, κάτοικο της περιοχής, και τα δυο του παιδιά. Το καβούκι της χελώνας είναι 31,9 εκατοστά και ζυγίζει 4 κιλά. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Η χελώνα αναρρώνει κι έχει ξεκινήσει να τρώει .

Η ‘Paria’, μια χελώνα που έφτασε από την Πάρο στις 16 Αυγούστου 2016 με τραύμα στο καβούκι που προκλήθηκε από προπέλα. Το μήκος του καβουκιού είναι 64,5 εκατοστά και ζυγίζει 33 κιλά. Το τραύμα είναι τόσο βαθύ σε ένα σημείο που φαίνεται η σπονδυλική της στήλη. Της λείπουν δύο σπόνδυλοι όμως παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να βουτήξει, να φάει και να κολυμπήσει φυσιολογικά. Της χορηγείται θεραπεία για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Η ‘Salva’ έφτασε στις 20 Αυγούστου 2016 από το κοντινό νησί Κέα / Αγκίστρι έχοντας καταπιεί αγκίστρι που πρέπει ν’ αφαιρεθεί χειρουργικά. Η μικρή χελώνα έχει καβούκι μήκους 30,7 εκατοστών και ζυγίζει μόλις 4 κιλά.

Ο ‘Theo’, μια μικρή χελώνα με καβούκι μήκους 32,1 εκατοστών και βάρος 4,5 κιλά, έφτασε από τη Σκιάθο στις 23 Αυγούστου 2016 έχοντας καταπιεί αγκίστρι που αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα από την Olympic Air.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Haroula.jpg

Η ‘Αλεξάνδρα’, μια ενήλικη καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 78 εκατοστών και βάρος 45,8 κιλά, βρέθηκε από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού, τη βοήθεια του οποίου εκτιμούμε βαθύτατα. Η χελώνα, που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Αυγούστου 2016 από το Κατάφουρκο, φέρει παλαιότερο τραύμα στο κεφάλι που της προκαλεί προβλήματα.

Η ‘Michaela’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 30 Αυγούστου 2016 από τη Σάμο με τραύμα στο κεφάλι που είχε προκληθεί εσκεμμένα από ανθρώπινο χέρι, πιθανόν με κατσαβίδι. Μήκος 73,5 εκατοστά και βάρος 38 κιλά.

Θάνατοι

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι καμία χελώνα δεν έχασε τη ζωή της τον Αύγουστο.

Απελευθερώσεις

Πραγματοποιήθηκαν τρεις απελευθερώσεις τον Αύγουστο 2016:

Ο ‘Νίκος’, μια καρέτα που έφτασε στις 30 Μαρτίου 2013 από τη Χίο με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς στην Πελοπόννησο στις 21 Αυγούστου 2016 με τη βοήθεια του προσωπικού του πάρκου. (για περισσότερες πληροφορίες για το πάρκο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/en/)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Nikos_release.jpg

Ο ‘Ζαχαρίας’, μια καρέτα καρέτα που είχε φτάσει από την Εύβοια στις 2 Ιανουαρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Αυγούστου 2016 από σκάφος στην περιοχή της Αναβύσσου.

Ο ‘Δημήτριος-Παύλος’, η μεγαλύτερη καρέτα καρέτα που περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, είχε φτάσει στις 23 Οκτωβρίου 2015 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στην Κυπαρισσία στις 29 Αυγούστου 2016 σε συνεργασία με το Κόστα Ναβαρίνο. Δείτε το σχετικό άρθρο και φωτογραφίες: http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=858.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2016-Dimitrios_Pavlos.jpg

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε

Την Olympic Air για τη βοήθεια στη διάσωση του ‘Theo’.

Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού (για πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με την προστατευμένη περιοχή, βλ. http://www.amvrakikos.eu/english/foreas.pdf)

Τον Στέλιο, ένα αφοσιωμένο μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που πάντα βρίσκει χρόνο να βοηθήσει όταν χρειάζεται.

Όλους τους ανθρώπους που δίνοντας χρόνο, ενέργεια και φροντίδα στις χελώνες, έκαναν δυνατή τη διάσωσή τους.

Ξέρατε ότι ...

Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής της συμπεριφοράς των χελωνών. Διάφορες «κατασκευές» (για παράδειγμα, μια ξύλινη κατασκευή που μοιάζει με προβλήτα), μπάλες, αντικείμενα από τα οποία κρέμονται κομμάτια ψαριού, κτλ. προστίθενται στις μεγάλες δεξαμενές για να δίνουν στις χελώνες τη δυνατότητα να κάνουν κάτι, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, για να παρατηρούμε τι κάνουν όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Το πρόγραμμα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά μπορείτε να δείτε κάποια από τα αντικείμενα που βρίσκονται στις δεξαμενές αν επισκεφτείτε στο Κέντρο.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!