Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2016)?
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1 έως 31 Αυγούστου 2016.
Όπως συνήθως, ο Αύγουστος είναι «φορτωμένος» μήνας στο Κέντρο Διάσωσης και όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες με άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες χελώνες που περιθάλφθηκαν το χειμώνα θεραπεύτηκαν και θ’ απελευθερωθούν σύντομα. Οι μακροχρόνιοι εθελοντές από το εξωτερικό και οι τοπικοί εθελοντές ημέρας εργάστηκαν πολύ σκληρά για τη μεταφορά των νέων αφίξεων από τα λιμάνια ή τους σταθμούς λεωφορείων, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και ημερήσιες περιθάλψεις, καθαρίζοντας δεξαμενές, ετοιμάζοντας φαγητό, παρακολουθώντας την πρόοδό τους και κάνοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές που διατηρούν το Κέντρο Διάσωσης σε λειτουργία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και το ενδιαφέρον τους για τις χελώνες.
Αριθμός χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016: 38
Χελωνο-ενημέρωση
Αφίξεις
Ο ‘Patrick’, μια καρέτα με καβούκι μήκους 55,1 εκατοστών και βάρος 21,5 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Αυγούστου 2016. Η χελώνα, που βρέθηκε από την ομάδα του Αμβρακικού του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει σπασμένο πτερύγιο και τραύμα στο κεφάλι. Δε μπορεί να γίνει τίποτα για να διορθωθεί το πτερύγιο αλλά φαίνεται ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αρκετά καλά και ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθεί σύντομα.
Ο ‘Τριαντάφυλλος’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Αυγούστου 2016 από το Πόρτο Χέλι (Πελοπόννησος). Η καρέτα καρέτα (μήκος καβουκιού 33,5 εκατοστά και βάρος 4 κιλά) λαμβάνει θεραπεία για πνευμονία.
Ο ‘Κώστας’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2016 από την Ικαρία έχοντας καταπιεί αγκίστρι (α). Σύμφωνα με τις ακτινογραφίες φαίνεται ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά αγκίστρια. Είναι προγραμματισμένη εγχείριση για την αφαίρεσή τους. Το καβούκι της χελώνας είναι 50,3 εκατοστά και ζυγίζει 17,5 κιλά. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μετά την εγχείριση.
Ο ‘Βασίλης’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Αυγούστου 2016 από το Νέο Μαρμαρά (Χαλκιδική) έχοντας καταπιεί αγκίστρι. Βρέθηκε στην παραλία βράδυ από τον Βασίλη, κάτοικο της περιοχής, και τα δυο του παιδιά. Το καβούκι της χελώνας είναι 31,9 εκατοστά και ζυγίζει 4 κιλά. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Η χελώνα αναρρώνει κι έχει ξεκινήσει να τρώει .
Η ‘Paria’, μια χελώνα που έφτασε από την Πάρο στις 16 Αυγούστου 2016 με τραύμα στο καβούκι που προκλήθηκε από προπέλα. Το μήκος του καβουκιού είναι 64,5 εκατοστά και ζυγίζει 33 κιλά. Το τραύμα είναι τόσο βαθύ σε ένα σημείο που φαίνεται η σπονδυλική της στήλη. Της λείπουν δύο σπόνδυλοι όμως παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να βουτήξει, να φάει και να κολυμπήσει φυσιολογικά. Της χορηγείται θεραπεία για να αποφευχθεί η μόλυνση.
Η ‘Salva’ έφτασε στις 20 Αυγούστου 2016 από το κοντινό νησί Κέα / Αγκίστρι έχοντας καταπιεί αγκίστρι που πρέπει ν’ αφαιρεθεί χειρουργικά. Η μικρή χελώνα έχει καβούκι μήκους 30,7 εκατοστών και ζυγίζει μόλις 4 κιλά.
Ο ‘Theo’, μια μικρή χελώνα με καβούκι μήκους 32,1 εκατοστών και βάρος 4,5 κιλά, έφτασε από τη Σκιάθο στις 23 Αυγούστου 2016 έχοντας καταπιεί αγκίστρι που αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα από την Olympic Air.
Η ‘Αλεξάνδρα’, μια ενήλικη καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 78 εκατοστών και βάρος 45,8 κιλά, βρέθηκε από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού, τη βοήθεια του οποίου εκτιμούμε βαθύτατα. Η χελώνα, που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Αυγούστου 2016 από το Κατάφουρκο, φέρει παλαιότερο τραύμα στο κεφάλι που της προκαλεί προβλήματα.
Η ‘Michaela’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 30 Αυγούστου 2016 από τη Σάμο με τραύμα στο κεφάλι που είχε προκληθεί εσκεμμένα από ανθρώπινο χέρι, πιθανόν με κατσαβίδι. Μήκος 73,5 εκατοστά και βάρος 38 κιλά.
Θάνατοι
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι καμία χελώνα δεν έχασε τη ζωή της τον Αύγουστο.
Απελευθερώσεις
Πραγματοποιήθηκαν τρεις απελευθερώσεις τον Αύγουστο 2016:
Ο ‘Νίκος’, μια καρέτα που έφτασε στις 30 Μαρτίου 2013 από τη Χίο με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς στην Πελοπόννησο στις 21 Αυγούστου 2016 με τη βοήθεια του προσωπικού του πάρκου. (για περισσότερες πληροφορίες για το πάρκο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/en/)
Ο ‘Ζαχαρίας’, μια καρέτα καρέτα που είχε φτάσει από την Εύβοια στις 2 Ιανουαρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Αυγούστου 2016 από σκάφος στην περιοχή της Αναβύσσου.
Ο ‘Δημήτριος-Παύλος’, η μεγαλύτερη καρέτα καρέτα που περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, είχε φτάσει στις 23 Οκτωβρίου 2015 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στην Κυπαρισσία στις 29 Αυγούστου 2016 σε συνεργασία με το Κόστα Ναβαρίνο. Δείτε το σχετικό άρθρο και φωτογραφίες: http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=858.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε
Την Olympic Air για τη βοήθεια στη διάσωση του ‘Theo’.
Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού (για πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με την προστατευμένη περιοχή, βλ. http://www.amvrakikos.eu/english/foreas.pdf)
Τον Στέλιο, ένα αφοσιωμένο μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που πάντα βρίσκει χρόνο να βοηθήσει όταν χρειάζεται.
Όλους τους ανθρώπους που δίνοντας χρόνο, ενέργεια και φροντίδα στις χελώνες, έκαναν δυνατή τη διάσωσή τους.
Ξέρατε ότι ...
Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής της συμπεριφοράς των χελωνών. Διάφορες «κατασκευές» (για παράδειγμα, μια ξύλινη κατασκευή που μοιάζει με προβλήτα), μπάλες, αντικείμενα από τα οποία κρέμονται κομμάτια ψαριού, κτλ. προστίθενται στις μεγάλες δεξαμενές για να δίνουν στις χελώνες τη δυνατότητα να κάνουν κάτι, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, για να παρατηρούμε τι κάνουν όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Το πρόγραμμα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά μπορείτε να δείτε κάποια από τα αντικείμενα που βρίσκονται στις δεξαμενές αν επισκεφτείτε στο Κέντρο.
Απελευθερώθηκε με επιτυχία η «Βασιλεία» στο Ρέθυμνο
Απελευθέρωση της θαλάσσιας χελώνας «Βασιλείας» στο Ρέθυμνο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.