Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2016)?
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1 έως 31 Αυγούστου 2016.
Όπως συνήθως, ο Αύγουστος είναι «φορτωμένος» μήνας στο Κέντρο Διάσωσης και όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες με άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες χελώνες που περιθάλφθηκαν το χειμώνα θεραπεύτηκαν και θ’ απελευθερωθούν σύντομα. Οι μακροχρόνιοι εθελοντές από το εξωτερικό και οι τοπικοί εθελοντές ημέρας εργάστηκαν πολύ σκληρά για τη μεταφορά των νέων αφίξεων από τα λιμάνια ή τους σταθμούς λεωφορείων, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και ημερήσιες περιθάλψεις, καθαρίζοντας δεξαμενές, ετοιμάζοντας φαγητό, παρακολουθώντας την πρόοδό τους και κάνοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές που διατηρούν το Κέντρο Διάσωσης σε λειτουργία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και το ενδιαφέρον τους για τις χελώνες.
Αριθμός χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016: 38
Χελωνο-ενημέρωση
Αφίξεις
Ο ‘Patrick’, μια καρέτα με καβούκι μήκους 55,1 εκατοστών και βάρος 21,5 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Αυγούστου 2016. Η χελώνα, που βρέθηκε από την ομάδα του Αμβρακικού του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει σπασμένο πτερύγιο και τραύμα στο κεφάλι. Δε μπορεί να γίνει τίποτα για να διορθωθεί το πτερύγιο αλλά φαίνεται ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αρκετά καλά και ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθεί σύντομα.
Ο ‘Τριαντάφυλλος’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Αυγούστου 2016 από το Πόρτο Χέλι (Πελοπόννησος). Η καρέτα καρέτα (μήκος καβουκιού 33,5 εκατοστά και βάρος 4 κιλά) λαμβάνει θεραπεία για πνευμονία.
Ο ‘Κώστας’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2016 από την Ικαρία έχοντας καταπιεί αγκίστρι (α). Σύμφωνα με τις ακτινογραφίες φαίνεται ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά αγκίστρια. Είναι προγραμματισμένη εγχείριση για την αφαίρεσή τους. Το καβούκι της χελώνας είναι 50,3 εκατοστά και ζυγίζει 17,5 κιλά. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μετά την εγχείριση.
Ο ‘Βασίλης’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Αυγούστου 2016 από το Νέο Μαρμαρά (Χαλκιδική) έχοντας καταπιεί αγκίστρι. Βρέθηκε στην παραλία βράδυ από τον Βασίλη, κάτοικο της περιοχής, και τα δυο του παιδιά. Το καβούκι της χελώνας είναι 31,9 εκατοστά και ζυγίζει 4 κιλά. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Η χελώνα αναρρώνει κι έχει ξεκινήσει να τρώει .
Η ‘Paria’, μια χελώνα που έφτασε από την Πάρο στις 16 Αυγούστου 2016 με τραύμα στο καβούκι που προκλήθηκε από προπέλα. Το μήκος του καβουκιού είναι 64,5 εκατοστά και ζυγίζει 33 κιλά. Το τραύμα είναι τόσο βαθύ σε ένα σημείο που φαίνεται η σπονδυλική της στήλη. Της λείπουν δύο σπόνδυλοι όμως παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να βουτήξει, να φάει και να κολυμπήσει φυσιολογικά. Της χορηγείται θεραπεία για να αποφευχθεί η μόλυνση.
Η ‘Salva’ έφτασε στις 20 Αυγούστου 2016 από το κοντινό νησί Κέα / Αγκίστρι έχοντας καταπιεί αγκίστρι που πρέπει ν’ αφαιρεθεί χειρουργικά. Η μικρή χελώνα έχει καβούκι μήκους 30,7 εκατοστών και ζυγίζει μόλις 4 κιλά.
Ο ‘Theo’, μια μικρή χελώνα με καβούκι μήκους 32,1 εκατοστών και βάρος 4,5 κιλά, έφτασε από τη Σκιάθο στις 23 Αυγούστου 2016 έχοντας καταπιεί αγκίστρι που αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα από την Olympic Air.
Η ‘Αλεξάνδρα’, μια ενήλικη καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 78 εκατοστών και βάρος 45,8 κιλά, βρέθηκε από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού, τη βοήθεια του οποίου εκτιμούμε βαθύτατα. Η χελώνα, που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Αυγούστου 2016 από το Κατάφουρκο, φέρει παλαιότερο τραύμα στο κεφάλι που της προκαλεί προβλήματα.
Η ‘Michaela’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 30 Αυγούστου 2016 από τη Σάμο με τραύμα στο κεφάλι που είχε προκληθεί εσκεμμένα από ανθρώπινο χέρι, πιθανόν με κατσαβίδι. Μήκος 73,5 εκατοστά και βάρος 38 κιλά.
Θάνατοι
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι καμία χελώνα δεν έχασε τη ζωή της τον Αύγουστο.
Απελευθερώσεις
Πραγματοποιήθηκαν τρεις απελευθερώσεις τον Αύγουστο 2016:
Ο ‘Νίκος’, μια καρέτα που έφτασε στις 30 Μαρτίου 2013 από τη Χίο με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς στην Πελοπόννησο στις 21 Αυγούστου 2016 με τη βοήθεια του προσωπικού του πάρκου. (για περισσότερες πληροφορίες για το πάρκο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/en/)
Ο ‘Ζαχαρίας’, μια καρέτα καρέτα που είχε φτάσει από την Εύβοια στις 2 Ιανουαρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Αυγούστου 2016 από σκάφος στην περιοχή της Αναβύσσου.
Ο ‘Δημήτριος-Παύλος’, η μεγαλύτερη καρέτα καρέτα που περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης το 2015, είχε φτάσει στις 23 Οκτωβρίου 2015 από την Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στην Κυπαρισσία στις 29 Αυγούστου 2016 σε συνεργασία με το Κόστα Ναβαρίνο. Δείτε το σχετικό άρθρο και φωτογραφίες: http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=858.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε
Την Olympic Air για τη βοήθεια στη διάσωση του ‘Theo’.
Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αμβρακικού (για πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με την προστατευμένη περιοχή, βλ. http://www.amvrakikos.eu/english/foreas.pdf)
Τον Στέλιο, ένα αφοσιωμένο μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που πάντα βρίσκει χρόνο να βοηθήσει όταν χρειάζεται.
Όλους τους ανθρώπους που δίνοντας χρόνο, ενέργεια και φροντίδα στις χελώνες, έκαναν δυνατή τη διάσωσή τους.
Ξέρατε ότι ...
Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής της συμπεριφοράς των χελωνών. Διάφορες «κατασκευές» (για παράδειγμα, μια ξύλινη κατασκευή που μοιάζει με προβλήτα), μπάλες, αντικείμενα από τα οποία κρέμονται κομμάτια ψαριού, κτλ. προστίθενται στις μεγάλες δεξαμενές για να δίνουν στις χελώνες τη δυνατότητα να κάνουν κάτι, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, για να παρατηρούμε τι κάνουν όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Το πρόγραμμα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά μπορείτε να δείτε κάποια από τα αντικείμενα που βρίσκονται στις δεξαμενές αν επισκεφτείτε στο Κέντρο.
Απελευθερώθηκε με επιτυχία η «Βασιλεία» στο Ρέθυμνο
Απελευθέρωση της θαλάσσιας χελώνας «Βασιλείας» στο Ρέθυμνο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό Δ.Τ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.