04/10/2016

Απελευθερώθηκε με επιτυχία η «Βασιλεία» στο Ρέθυμνο

Η «Βασιλεία, μια θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα, μήκους 68εκ που βρέθηκε άρρωστη στο νησί της Λευκάδας στις 15 Ιουλίου, απελευθερώθηκε στο Ρέθυμνο την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην παραλία του Αδελιανού Κάμπου, μπροστά από το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach.

Η «Βασιλεία» περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής, όπου μεταφέρθηκε όταν κάτοικοι της Λευκάδας παρατήρησαν ότι ήταν αποδυναμωμένη και δεν μπορούσε να καταδυθεί .

apeleutherw8hke-me-epityxia-h-basileia-sto-rethymno-Vasileias1.jpg

Η «Βασιλεία» υπήρξε από τις τυχερές χελώνες καθώς ανάρρωσε πολύ γρήγορα και απελευθερώθηκε ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Η εκδήλωση της απελευθέρωσης πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης-Γραφείο Τουρισμού, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού και με την οικονομική υποστήριξη του ξενοδοχείου Aquila Rithymna Beach του ομίλου Aquila Hotels and Resorts.

apeleutherw8hke-me-epityxia-h-basileia-sto-rethymno-Vasileias2.jpg

Στην εκδήλωση απελευθέρωσης παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία συγκινημένη δήλωσε τη σημαντικότητα της προστασίας και του σεβασμού όχι μόνο της θαλάσσιας χελώνας αλλά οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, με τον οποίο ο άνθρωπος οφείλει να συμβιώνει αρμονικά .

Ο κόλπος του Ρεθύμνου (από τη Σκαλέτα έως και την πόλη του Ρεθύμνου) αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ελλάδα. Έτσι οι επισκέπτες του έχουν τη μοναδική δυνατότητα να δουν κατά την περίοδο ωοτοκίας ίχνη θαλάσσιας χελώνας, φωλιές του είδους, χελωνάκια και αμμοθινικά οικοσυστήματα με την ιδιαίτερη τους βλάστηση.

Επιλέχθηκε, για αυτό το λόγο, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ως ημέρα της απελευθέρωσης της «Βασιλείας», αποτελώντας μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες της περιοχής την θαλάσσια χελώνα και να ενημερωθούν για τις απειλές που αντιμετωπίζει το απειλούμενο είδος και ο βιότοπος αναπαραγωγής του. . Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και τη διάσωση του είδους, η εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης παίζει καθοριστικό ρόλο και συνδέεται άρρηκτα με τη συνεργασία των αρμόδιων Δήμων αλλά και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες.

apeleutherw8hke-me-epityxia-h-basileia-sto-rethymno-Vasileias3.jpg

Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει υπάρξει σημαντικός υποστηρικτής στην προσπάθεια του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη, τα βήματα όμως που πρέπει να γίνουν είναι ακόμα πολλά και σημαντικά. Το μέλλον της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη είναι ακόμα ασταθές! Για τον λόγο αυτό η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων από τις επιχειρήσεις και το Δήμο, καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας και εκκόλαψης (Μάιος έως και Οκτώβριος κάθε έτους) πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά, συστηματικά και χωρίς διακρίσεις.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, για μια ακόμη φορά, ευχαριστεί τον όμιλο Aquila Hotels and Resorts και ιδιαιτέρως το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach για την χρόνια υποστήριξη και καλή συνεργασία αναφορικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων στην παραλία ωοτοκίας του Ρεθύμνου, καθώς και για την κάλυψη των εξόδων περίθαλψης της «Βασιλείας».

Επιπλέον ευχαριστεί τον Δήμο Ρεθύμνης για την συμμετοχή του στην εκδήλωση, με την εκπροσώπησή του μέσω της Αντιδημάρχου Τουρισμού και Πολιτισμού κας Πέπης Μπιρλιράκη.

apeleutherw8hke-me-epityxia-h-basileia-sto-rethymno-Vasileias4.jpg

Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ.: 6937352379 fb: ARCHELON Crete, ARCHELON, the official page

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!