Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
04/10/2016

Απελευθερώθηκε με επιτυχία η «Βασιλεία» στο Ρέθυμνο

Η «Βασιλεία, μια θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα, μήκους 68εκ που βρέθηκε άρρωστη στο νησί της Λευκάδας στις 15 Ιουλίου, απελευθερώθηκε στο Ρέθυμνο την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην παραλία του Αδελιανού Κάμπου, μπροστά από το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach.

Η «Βασιλεία» περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής, όπου μεταφέρθηκε όταν κάτοικοι της Λευκάδας παρατήρησαν ότι ήταν αποδυναμωμένη και δεν μπορούσε να καταδυθεί .

apeleutherw8hke-me-epityxia-h-basileia-sto-rethymno-Vasileias1.jpg

Η «Βασιλεία» υπήρξε από τις τυχερές χελώνες καθώς ανάρρωσε πολύ γρήγορα και απελευθερώθηκε ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Η εκδήλωση της απελευθέρωσης πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης-Γραφείο Τουρισμού, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού και με την οικονομική υποστήριξη του ξενοδοχείου Aquila Rithymna Beach του ομίλου Aquila Hotels and Resorts.

apeleutherw8hke-me-epityxia-h-basileia-sto-rethymno-Vasileias2.jpg

Στην εκδήλωση απελευθέρωσης παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία συγκινημένη δήλωσε τη σημαντικότητα της προστασίας και του σεβασμού όχι μόνο της θαλάσσιας χελώνας αλλά οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, με τον οποίο ο άνθρωπος οφείλει να συμβιώνει αρμονικά .

Ο κόλπος του Ρεθύμνου (από τη Σκαλέτα έως και την πόλη του Ρεθύμνου) αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ελλάδα. Έτσι οι επισκέπτες του έχουν τη μοναδική δυνατότητα να δουν κατά την περίοδο ωοτοκίας ίχνη θαλάσσιας χελώνας, φωλιές του είδους, χελωνάκια και αμμοθινικά οικοσυστήματα με την ιδιαίτερη τους βλάστηση.

Επιλέχθηκε, για αυτό το λόγο, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ως ημέρα της απελευθέρωσης της «Βασιλείας», αποτελώντας μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες της περιοχής την θαλάσσια χελώνα και να ενημερωθούν για τις απειλές που αντιμετωπίζει το απειλούμενο είδος και ο βιότοπος αναπαραγωγής του. . Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και τη διάσωση του είδους, η εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης παίζει καθοριστικό ρόλο και συνδέεται άρρηκτα με τη συνεργασία των αρμόδιων Δήμων αλλά και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες.

apeleutherw8hke-me-epityxia-h-basileia-sto-rethymno-Vasileias3.jpg

Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει υπάρξει σημαντικός υποστηρικτής στην προσπάθεια του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη, τα βήματα όμως που πρέπει να γίνουν είναι ακόμα πολλά και σημαντικά. Το μέλλον της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη είναι ακόμα ασταθές! Για τον λόγο αυτό η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων από τις επιχειρήσεις και το Δήμο, καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας και εκκόλαψης (Μάιος έως και Οκτώβριος κάθε έτους) πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά, συστηματικά και χωρίς διακρίσεις.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, για μια ακόμη φορά, ευχαριστεί τον όμιλο Aquila Hotels and Resorts και ιδιαιτέρως το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach για την χρόνια υποστήριξη και καλή συνεργασία αναφορικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων στην παραλία ωοτοκίας του Ρεθύμνου, καθώς και για την κάλυψη των εξόδων περίθαλψης της «Βασιλείας».

Επιπλέον ευχαριστεί τον Δήμο Ρεθύμνης για την συμμετοχή του στην εκδήλωση, με την εκπροσώπησή του μέσω της Αντιδημάρχου Τουρισμού και Πολιτισμού κας Πέπης Μπιρλιράκη.

apeleutherw8hke-me-epityxia-h-basileia-sto-rethymno-Vasileias4.jpg

Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ.: 6937352379 fb: ARCHELON Crete, ARCHELON, the official page

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/11/2025

    Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις

    Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/11/2025

    Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue

    Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/11/2025

    6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!

    Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!