12/10/2016

Δημόσια εκσκαφή φωλιάς Caretta- caretta

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), ως μέρος του προγράμματος ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού προγραμμάτισαν δημόσια εκσκαφή στην παραλία Καλαμακίου, μπροστά από το ξενοδοχείο Crystal την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

dhmosia-ekskafh-fwlias-caretta-caretta-IMG_6126.jpg

Ο αριθμός των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta) έφτασε το τρέχον έτος σχεδόν τις 1500 φωλιές καθιστώντας ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη για τους δύο φορείς να ενημερώνουν τους Ζακυνθινούς και τους επισκέπτες του νησιού για το έργο που επιτελούν στην Προστατευόμενη Περιοχή του κόλπου Λαγανά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ, συλλέγει καθημερινά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις φωλιές θαλάσσιας χελώνας κατά τις περιόδους φωλεοποίησης, εκκόλαψης και εκσκαφών. Οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., κατά την περίοδο των εκσκαφών, ανοίγουν ορισμένες φωλιές μετά τη λήξη της επώασης, έτσι καθορίζουν το ποσοστό επιτυχίας καθώς και τον συνολικό αριθμό αυγών που η φωλιά περιείχε. Οι αριθμοί αυτοί παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την προστασία του είδους, όπως πόσοι νεοσσοί παρήχθησαν κάθε σεζόν. Περιστασιακά, κάποιες εκσκαφές φωλιών περιέχουν ζωντανούς νεοσσούς, που είτε παγιδεύτηκαν από πέτρες ή συμπαγή άμμο ή ήταν πολύ αδύναμα για να βγουν στην επιφάνεια της άμμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αξιολογείται αν αυτά είναι αρκετά ισχυρά για το ταξίδι τους στην θάλασσα, ή αν πρέπει να τοποθετηθούν ξανά κάτω από την άμμο ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναδυθούν το επόμενο βράδυ.

Όσοι παρακολούθησαν την δημόσια εκσκαφή είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι κρύβεται στις φωλιές των Caretta Caretta και να κατανοήσουν το σκοπό των μέτρων προστασίας που καθορίζονται από το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού είναι ένα σημαντικό έργο για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ. Από την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας εκτελούν μια σειρά δράσεων για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη σημασία της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας. Ενημερώνουν τους επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας, στους σταθμούς των φυλάκων και το Ενημερωτικό Εκθεσιακό Κέντρο του Ε.Θ.Π.Ζ., στους ενημερωτικούς σταθμούς και κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ και σε δημόσιες εκσκαφές και απελευθερώσεις αποθεραπευόμενων θαλάσσιων χελωνών.

Πληροφορίες: Anna Lamaj, Project Leader: Zakynthos Project. Τηλ.: 6940454976

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2025

    Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2025

    Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/03/2025

    Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές

    Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!