Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
21/10/2016

Οι «ήρωες» της σεζόν

Πέρασε ακόμη μία καλοκαιρινή περίοδος των προγραμμάτων προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Μια απροσδόκητα ευχάριστη περίοδος με το διπλασιασμό των φωλιών στα κομβικά σημεία της Ζακύνθου, Πελοποννήσου και Κρήτης, κατά την οποία εθελοντές και άνθρωποι του Συλλόγου, ξεπέρασαν τον εαυτό τους και για μια ακόμη φορά εργάστηκαν σκληρά για έναν ευγενή σκοπό.

oi-hrwes-ths-sezon-heros_2016_1.jpg

Μια τυπική ημέρα εθελοντισμού στα εν λόγω προγράμματα, περιλάμβανε πρωινή παρατήρηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλασσίων χελωνών, μαγείρεμα μαζί με ιδιαίτερους ανθρώπους, ξεκούραση στην παραλία, ανταλλαγή ιδεών μετά από μια ευχάριστη και δημιουργική ημέρα στο βραδινό ομαδικό γεύμα. Το απόγευμα εμπλουτιζόταν με προετοιμασία και παρουσίαση σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και φορείς καθώς και στους περιβαλλοντικούς σταθμούς του Συλλόγου ενώ η μέρα έκλεινε με την νυχτερινή παρατήρηση θηλυκών χελωνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά και παραγωγικά η τυπική αυτή ημέρα είναι να υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός εθελοντών. Φέτος όπως και πέρυσι καταγράφηκε ανοδική πορεία του αριθμού των συμμετεχόντων εθελοντών (πλήρους και μερικής απασχόλησης), παρόλο αυτά, οι ανάγκες των προγραμμάτων αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που ο αριθμός των εθελοντών δεν ήταν επαρκής.

Για να εκτιμηθεί η κατάσταση σε πραγματικά γεγονότα, στην Ζάκυνθο η παρατήρηση της συμπεριφοράς των θηλυκών χελωνών κατά τη διάρκεια της νύχτας από έναν ειδικά εκπαιδευμένο εθελοντή επικεφαλής νυχτερινής βάρδιας μπορεί σε φυσιολογικά επίπεδα να ήταν 3 φορές την εβδομάδα. Φέτος παρόλα αυτά έφτασε τις 5 με 6 φορές μέσα σε μια εβδομάδα.

oi-hrwes-ths-sezon-heros_2016_2.jpg

Επιπλέον, με πάνω από 3000 φωλιές στον Κυπαρισσιακό κόλπο οι ήδη υπάρχοντες εθελοντές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό κατά την κρίσιμη περίοδο του Ιουλίου, συμβάλλοντας με αγνό αλτρουισμό και σθένος στην επίτευξη της ακριβούς καταγραφής όλων των φωλιών. Ακόμα και με ικανοποιητικά νούμερα εθελοντών για την εποχή του Σεπτεμβρίου οι εκσκαφές των φωλιών συνεχίζονταν με έντονους ρυθμούς.

Από την άλλη πλευρά, στην ιδιάζουσα περίπτωση της Κρήτης όπου οι παραλίες του Ρεθύμνου και Χανίων παρουσιάζουν διάβρωση και ο φυσικός πλούτος της υποβαθμίζεται λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης ήταν επιτακτική η ανάγκη περισσότερων Ελλήνων εθελοντών για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου.

Οι Υπεύθυνοι των Προγραμμάτων, από την πλευρά τους, ήταν επί εικοσιτετραώρου βάσεως στην πρώτη γραμμή για να επιβλέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος και να απαντάνε σε κάθε κλήση και έκκληση βοήθειας για την εκθαλάσσωση νεκρών χελωνών και παρακολούθηση φωλιών σε νέες περιοχές παντού στην νότια Ελλάδα. Ταυτόχρονα κατάφεραν να επιτύχουν πολλές φετινές και μελλοντικές υιοθεσίες τραυματισμένων χελωνών από μεγάλα ξενοδοχεία και φρόντισαν πάντα να είναι όλα στην εντέλεια χωρίς να ξεχνούν πόσο σημαντικός είναι ο σκοπός που εκπροσωπούν.

oi-hrwes-ths-sezon-heros_2016_3.jpg

Έτσι, σε ένα πολύ δυναμικό καλοκαίρι, πάνω από 760 εθελοντές κυρίως από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα παραβρέθηκαν στο πεδίο και στην φροντίδα τραυματισμένων χελωνών το διάστημα από τα μέσα Μαΐου μέχρι και σήμερα. Μέσα σε αυτούς οι πρώην εθελοντές ξεπερνούσαν τους 100, γεγονός που αποδεικνύει την δύναμη και το δέσιμο του Συλλόγου με τους ανθρώπους που έχουν περάσει από αυτόν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ευχαριστεί θερμά, τους πολύτιμους εθελοντές του για την σκληρή τους δουλειά ακόμα και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η έμπνευση που δίνουν οι νέοι αυτοί άνθρωποι αποτελεί υποστύλωμα για τον Σύλλογο και τροφοδότη ελπίδας για να πηγαίνει μπροστά και να αγωνίζεται συνεχώς για ένα λαμπρότερο μέλλον, για τις χελώνες, για το περιβάλλον και κυρίως για τους ανθρώπους αυτούς που ανιδιοτελώς προσφέρουν τον χρόνο τους σε αυτή την τόσο μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του είδους.

Επιπλέον ευχαριστώ απευθύνεται στους Υπευθύνους των Προγραμμάτων Ζακύνθου, Πελοποννήσου και Κρήτης για την άψογη δουλειά τους καθώς και για την μέριμνα της υγείας και ασφάλειας των ανεκτίμητων εθελοντών μας.

Στα πλαίσια όλης αυτής της προσπάθειας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά το καθιερωμένο πάρτι τερματισμού της καλοκαιρινής περιόδου για να τιμήσει τους αφοσιωμένους αυτούς ανθρώπους. Η συμμετοχή όλων ήταν συγκινητική συγκεντρώνοντας όλα τα προγράμματα στο ίδιο σημείο σαν μια «γροθιά επιτυχίας».

oi-hrwes-ths-sezon-heros_2016_4.jpg

Αναγνωρίζοντας, πάνω από όλα, την κούραση, το σθένος μα κυρίως την σημαντικότητα της εθελοντικής εργασίας γίνεται έκκληση για περισσότερους εθελοντές που θα δομήσουν τα προγράμματα του πεδίου την ερχόμενη περίοδο ωοτοκίας. Η συμμετοχή τους είναι ζωτικής σημασίας καθώς είναι αυτοί οι άνθρωποι που συλλέγουν τα δεδομένα φωλεοποίησης, προστατεύουν και φροντίζουν τις χελώνες, τις φωλιές και τους νεοσσούς και περιθάλπουν τις τραυματισμένες χελώνες, ενημερώνουν τον κόσμο και αποπνέουν όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι, τέλος, αυτοί που στοχεύουν σε μια πιο ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντικά κοινωνία επιδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος έχει την δύναμη και μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με ένα από τα αρχαιότερα είδη στον κόσμο, τις θαλάσσιες χελώνες.

Πληροφορίες / Αιτήσεις: Χαρά Παπαηλιού, Υπεύθυνη Εθελοντών, τηλ.: 210 5231342, 6937352382

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!