Η έμπρακτη υποστήριξη της προστασίας
Άνθρωποι και χελώνες: μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Όποιος έρχεται στο Κέντρο Διάσωσης ή συναντάει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Ελλάδας, καταλαβαίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να πραγματοποιηθεί ο στόχος μας.
Επί 40 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, πραγματοποιεί συστηματική παρακολούθηση και έρευνα σε πληθυσμούς και βιοτόπους καθώς και διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών από όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές όμως, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τους εθελοντές και τους υποστηρικτές μας. Κατά το 2022 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 συμβολικές υιοθεσίες θαλάσσιων χελωνών. Σχεδόν οι μισοί από τους «υιοθέτες» ήταν άνθρωποι που συνάντησαν τους εθελοντές το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο, στα Χανιά, στον Κυπαρισσιακό, την Κορώνη και τον Λακωνικό. Από αυτούς έμαθαν για τους κινδύνους που απειλούν τα θαλάσσια αυτά ζώα, τη σημασία των λιγοστών παραλιών ωοτοκίας για την επιβίωσή τους και έλαβαν οδηγίες για την συμπεριφορά τους στην παραλία έτσι ώστε να βοηθήσουν στην προστασία τους. «Υιοθέτησαν» ένα χελωνάκι, μία μητέρα χελώνα ή μία φωλιά και μας βοήθησαν να καλύψουμε 110 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας, προστατεύοντας περισσότερες από 3.800 φωλιές θαλάσσιων χελωνών.
«Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το ότι μερικοί σταθεροί φίλοι μας από περιοχές ωοτοκίας κάνουν μία νέα υιοθεσία κάθε χρόνο και έχουν ολόκληρη συλλογή με λούτρινα χελωνάκια του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας.
Τα καθημερινά έξοδα περίθαλψης και διατροφής μίας τραυματισμένης χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης είναι κατά μέσο όρο 5€. Οι «υιοθεσίες» στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αφορούν τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται υπό περίθαλψη και υποστηρίζουν την διατροφή και τα φάρμακα του ζώου για 1 μήνα, 10 ημέρες ή ακόμη και μερικές ημέρες, όπως κάνουν αρκετά σχολεία.
«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλα τα παιδιά που μάζεψαν χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας των χελωνών», λέει η Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης εκπαιδευτικές δράσεις για περισσότερους από 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία από όλη τη χώρα.
Πολλοί άνθρωποι έκαναν μία «υιοθεσία» μετά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Διάσωσης γιατί εκτίμησαν το έργο που επιτελείται για την διάσωση των ζώων. Υπάρχουν και αρκετοί που επέλεξαν την ξενάγηση Sea Turtle Rescue Tour «υιοθετώντας» μία χελώνα πριν την επίσκεψή τους. Με την υποστήριξη όλων αυτών έγινε δυνατό να συνεχιστεί η περίθαλψη 29 χελωνών από προηγούμενα χρόνια και να γίνει υποδοχή 33 νέων τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών τη χρονιά που πέρασε. «Το 2022 υποδεχτήκαμε 11.000 επισκέπτες που ενημερώθηκαν για τις χελώνες και το θαλάσσιο περιβάλλον και υποστήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ασφαλή επανένταξη 32 θαλάσσιων χελωνών πίσω στη θάλασσα μετά από την ανάρρωση τους στο Κέντρο Διάσωσης», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.
Από τις δωρεές των εθελοντών, των μαθητών, των επισκεπτών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και στους Ενημερωτικούς Σταθμούς στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 350.000 €. «Κανένα από τα επιτεύγματα του Συλλόγου δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την οικονομική υποστήριξη του κόσμου. Χρωστάμε σε όλους ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου.
To 2023 η προσπάθεια συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενούνται 16 θαλάσσιες χελώνες οι οποίες περιθάλπονται εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι ή πνευμονικής λοίμωξης.
Μπορείς να καλύψεις τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα για μία από αυτές, κάνοντας μία υιοθεσία. Κάθε υιοθέτης λαμβάνει πιστοποιητικό υιοθεσίας και ενημερωτικό υλικό για την χελώνα του, αλλά και για όλες τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω newsletter!
Κάνε μία υιοθεσία τώρα.
Μάθε περισσότερα για τις χελώνες που είναι τώρα στο Κέντρο Διάσωσης
Μάθε περισσότερα για το πως μπορείς να υποστηρίξεις τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ
Gail Schofield
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.