28/03/2023

Η έμπρακτη υποστήριξη της προστασίας

Άνθρωποι και χελώνες: μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Όποιος έρχεται στο Κέντρο Διάσωσης ή συναντάει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Ελλάδας, καταλαβαίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να πραγματοποιηθεί ο στόχος μας.

Επί 40 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, πραγματοποιεί συστηματική παρακολούθηση και έρευνα σε πληθυσμούς και βιοτόπους καθώς και διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών από όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές όμως, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τους εθελοντές και τους υποστηρικτές μας. Κατά το 2022 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 συμβολικές υιοθεσίες θαλάσσιων χελωνών. Σχεδόν οι μισοί από τους «υιοθέτες» ήταν άνθρωποι που συνάντησαν τους εθελοντές το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο, στα Χανιά, στον Κυπαρισσιακό, την Κορώνη και τον Λακωνικό. Από αυτούς έμαθαν για τους κινδύνους που απειλούν τα θαλάσσια αυτά ζώα, τη σημασία των λιγοστών παραλιών ωοτοκίας για την επιβίωσή τους και έλαβαν οδηγίες για την συμπεριφορά τους στην παραλία έτσι ώστε να βοηθήσουν στην προστασία τους. «Υιοθέτησαν» ένα χελωνάκι, μία μητέρα χελώνα ή μία φωλιά και μας βοήθησαν να καλύψουμε 110 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας, προστατεύοντας περισσότερες από 3.800 φωλιές θαλάσσιων χελωνών.

«Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το ότι μερικοί σταθεροί φίλοι μας από περιοχές ωοτοκίας κάνουν μία νέα υιοθεσία κάθε χρόνο και έχουν ολόκληρη συλλογή με λούτρινα χελωνάκια του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας.

archelon-TURTLE-TOY.jpg

Τα καθημερινά έξοδα περίθαλψης και διατροφής μίας τραυματισμένης χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης είναι κατά μέσο όρο 5€. Οι «υιοθεσίες» στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αφορούν τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται υπό περίθαλψη και υποστηρίζουν την διατροφή και τα φάρμακα του ζώου για 1 μήνα, 10 ημέρες ή ακόμη και μερικές ημέρες, όπως κάνουν αρκετά σχολεία.

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλα τα παιδιά που μάζεψαν χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας των χελωνών», λέει η Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης εκπαιδευτικές δράσεις για περισσότερους από 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία από όλη τη χώρα.

Πολλοί άνθρωποι έκαναν μία «υιοθεσία» μετά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Διάσωσης γιατί εκτίμησαν το έργο που επιτελείται για την διάσωση των ζώων. Υπάρχουν και αρκετοί που επέλεξαν την ξενάγηση Sea Turtle Rescue Tour «υιοθετώντας» μία χελώνα πριν την επίσκεψή τους. Με την υποστήριξη όλων αυτών έγινε δυνατό να συνεχιστεί η περίθαλψη 29 χελωνών από προηγούμενα χρόνια και να γίνει υποδοχή 33 νέων τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών τη χρονιά που πέρασε. «Το 2022 υποδεχτήκαμε 11.000 επισκέπτες που ενημερώθηκαν για τις χελώνες και το θαλάσσιο περιβάλλον και υποστήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ασφαλή επανένταξη 32 θαλάσσιων χελωνών πίσω στη θάλασσα μετά από την ανάρρωση τους στο Κέντρο Διάσωσης», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.

Screenshot 2023-03-21 153507.png

Από τις δωρεές των εθελοντών, των μαθητών, των επισκεπτών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και στους Ενημερωτικούς Σταθμούς στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 350.000 €. «Κανένα από τα επιτεύγματα του Συλλόγου δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την οικονομική υποστήριξη του κόσμου. Χρωστάμε σε όλους ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου.

To 2023 η προσπάθεια συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενούνται 16 θαλάσσιες χελώνες οι οποίες περιθάλπονται εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι ή πνευμονικής λοίμωξης.

Μπορείς να καλύψεις τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα για μία από αυτές, κάνοντας μία υιοθεσία. Κάθε υιοθέτης λαμβάνει πιστοποιητικό υιοθεσίας και ενημερωτικό υλικό για την χελώνα του, αλλά και για όλες τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω newsletter!

Κάνε μία υιοθεσία τώρα.

Μάθε περισσότερα για τις χελώνες που είναι τώρα στο Κέντρο Διάσωσης

Μάθε περισσότερα για το πως μπορείς να υποστηρίξεις τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!