28/03/2023

Η έμπρακτη υποστήριξη της προστασίας

Άνθρωποι και χελώνες: μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Όποιος έρχεται στο Κέντρο Διάσωσης ή συναντάει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Ελλάδας, καταλαβαίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να πραγματοποιηθεί ο στόχος μας.

Επί 40 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, πραγματοποιεί συστηματική παρακολούθηση και έρευνα σε πληθυσμούς και βιοτόπους καθώς και διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών από όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές όμως, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τους εθελοντές και τους υποστηρικτές μας. Κατά το 2022 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 συμβολικές υιοθεσίες θαλάσσιων χελωνών. Σχεδόν οι μισοί από τους «υιοθέτες» ήταν άνθρωποι που συνάντησαν τους εθελοντές το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο, στα Χανιά, στον Κυπαρισσιακό, την Κορώνη και τον Λακωνικό. Από αυτούς έμαθαν για τους κινδύνους που απειλούν τα θαλάσσια αυτά ζώα, τη σημασία των λιγοστών παραλιών ωοτοκίας για την επιβίωσή τους και έλαβαν οδηγίες για την συμπεριφορά τους στην παραλία έτσι ώστε να βοηθήσουν στην προστασία τους. «Υιοθέτησαν» ένα χελωνάκι, μία μητέρα χελώνα ή μία φωλιά και μας βοήθησαν να καλύψουμε 110 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας, προστατεύοντας περισσότερες από 3.800 φωλιές θαλάσσιων χελωνών.

«Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το ότι μερικοί σταθεροί φίλοι μας από περιοχές ωοτοκίας κάνουν μία νέα υιοθεσία κάθε χρόνο και έχουν ολόκληρη συλλογή με λούτρινα χελωνάκια του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας.

archelon-TURTLE-TOY.jpg

Τα καθημερινά έξοδα περίθαλψης και διατροφής μίας τραυματισμένης χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης είναι κατά μέσο όρο 5€. Οι «υιοθεσίες» στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αφορούν τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται υπό περίθαλψη και υποστηρίζουν την διατροφή και τα φάρμακα του ζώου για 1 μήνα, 10 ημέρες ή ακόμη και μερικές ημέρες, όπως κάνουν αρκετά σχολεία.

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλα τα παιδιά που μάζεψαν χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας των χελωνών», λέει η Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης εκπαιδευτικές δράσεις για περισσότερους από 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία από όλη τη χώρα.

Πολλοί άνθρωποι έκαναν μία «υιοθεσία» μετά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Διάσωσης γιατί εκτίμησαν το έργο που επιτελείται για την διάσωση των ζώων. Υπάρχουν και αρκετοί που επέλεξαν την ξενάγηση Sea Turtle Rescue Tour «υιοθετώντας» μία χελώνα πριν την επίσκεψή τους. Με την υποστήριξη όλων αυτών έγινε δυνατό να συνεχιστεί η περίθαλψη 29 χελωνών από προηγούμενα χρόνια και να γίνει υποδοχή 33 νέων τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών τη χρονιά που πέρασε. «Το 2022 υποδεχτήκαμε 11.000 επισκέπτες που ενημερώθηκαν για τις χελώνες και το θαλάσσιο περιβάλλον και υποστήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ασφαλή επανένταξη 32 θαλάσσιων χελωνών πίσω στη θάλασσα μετά από την ανάρρωση τους στο Κέντρο Διάσωσης», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.

Screenshot 2023-03-21 153507.png

Από τις δωρεές των εθελοντών, των μαθητών, των επισκεπτών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και στους Ενημερωτικούς Σταθμούς στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 350.000 €. «Κανένα από τα επιτεύγματα του Συλλόγου δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την οικονομική υποστήριξη του κόσμου. Χρωστάμε σε όλους ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου.

To 2023 η προσπάθεια συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενούνται 16 θαλάσσιες χελώνες οι οποίες περιθάλπονται εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι ή πνευμονικής λοίμωξης.

Μπορείς να καλύψεις τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα για μία από αυτές, κάνοντας μία υιοθεσία. Κάθε υιοθέτης λαμβάνει πιστοποιητικό υιοθεσίας και ενημερωτικό υλικό για την χελώνα του, αλλά και για όλες τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω newsletter!

Κάνε μία υιοθεσία τώρα.

Μάθε περισσότερα για τις χελώνες που είναι τώρα στο Κέντρο Διάσωσης

Μάθε περισσότερα για το πως μπορείς να υποστηρίξεις τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!