28/03/2023

Η έμπρακτη υποστήριξη της προστασίας

Άνθρωποι και χελώνες: μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Όποιος έρχεται στο Κέντρο Διάσωσης ή συναντάει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Ελλάδας, καταλαβαίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να πραγματοποιηθεί ο στόχος μας.

Επί 40 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, πραγματοποιεί συστηματική παρακολούθηση και έρευνα σε πληθυσμούς και βιοτόπους καθώς και διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών από όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές όμως, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τους εθελοντές και τους υποστηρικτές μας. Κατά το 2022 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 συμβολικές υιοθεσίες θαλάσσιων χελωνών. Σχεδόν οι μισοί από τους «υιοθέτες» ήταν άνθρωποι που συνάντησαν τους εθελοντές το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο, στα Χανιά, στον Κυπαρισσιακό, την Κορώνη και τον Λακωνικό. Από αυτούς έμαθαν για τους κινδύνους που απειλούν τα θαλάσσια αυτά ζώα, τη σημασία των λιγοστών παραλιών ωοτοκίας για την επιβίωσή τους και έλαβαν οδηγίες για την συμπεριφορά τους στην παραλία έτσι ώστε να βοηθήσουν στην προστασία τους. «Υιοθέτησαν» ένα χελωνάκι, μία μητέρα χελώνα ή μία φωλιά και μας βοήθησαν να καλύψουμε 110 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας, προστατεύοντας περισσότερες από 3.800 φωλιές θαλάσσιων χελωνών.

«Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το ότι μερικοί σταθεροί φίλοι μας από περιοχές ωοτοκίας κάνουν μία νέα υιοθεσία κάθε χρόνο και έχουν ολόκληρη συλλογή με λούτρινα χελωνάκια του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας.

archelon-TURTLE-TOY.jpg

Τα καθημερινά έξοδα περίθαλψης και διατροφής μίας τραυματισμένης χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης είναι κατά μέσο όρο 5€. Οι «υιοθεσίες» στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αφορούν τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται υπό περίθαλψη και υποστηρίζουν την διατροφή και τα φάρμακα του ζώου για 1 μήνα, 10 ημέρες ή ακόμη και μερικές ημέρες, όπως κάνουν αρκετά σχολεία.

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλα τα παιδιά που μάζεψαν χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας των χελωνών», λέει η Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης εκπαιδευτικές δράσεις για περισσότερους από 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία από όλη τη χώρα.

Πολλοί άνθρωποι έκαναν μία «υιοθεσία» μετά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Διάσωσης γιατί εκτίμησαν το έργο που επιτελείται για την διάσωση των ζώων. Υπάρχουν και αρκετοί που επέλεξαν την ξενάγηση Sea Turtle Rescue Tour «υιοθετώντας» μία χελώνα πριν την επίσκεψή τους. Με την υποστήριξη όλων αυτών έγινε δυνατό να συνεχιστεί η περίθαλψη 29 χελωνών από προηγούμενα χρόνια και να γίνει υποδοχή 33 νέων τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών τη χρονιά που πέρασε. «Το 2022 υποδεχτήκαμε 11.000 επισκέπτες που ενημερώθηκαν για τις χελώνες και το θαλάσσιο περιβάλλον και υποστήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ασφαλή επανένταξη 32 θαλάσσιων χελωνών πίσω στη θάλασσα μετά από την ανάρρωση τους στο Κέντρο Διάσωσης», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.

Screenshot 2023-03-21 153507.png

Από τις δωρεές των εθελοντών, των μαθητών, των επισκεπτών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και στους Ενημερωτικούς Σταθμούς στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 350.000 €. «Κανένα από τα επιτεύγματα του Συλλόγου δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την οικονομική υποστήριξη του κόσμου. Χρωστάμε σε όλους ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου.

To 2023 η προσπάθεια συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενούνται 16 θαλάσσιες χελώνες οι οποίες περιθάλπονται εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι ή πνευμονικής λοίμωξης.

Μπορείς να καλύψεις τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα για μία από αυτές, κάνοντας μία υιοθεσία. Κάθε υιοθέτης λαμβάνει πιστοποιητικό υιοθεσίας και ενημερωτικό υλικό για την χελώνα του, αλλά και για όλες τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω newsletter!

Κάνε μία υιοθεσία τώρα.

Μάθε περισσότερα για τις χελώνες που είναι τώρα στο Κέντρο Διάσωσης

Μάθε περισσότερα για το πως μπορείς να υποστηρίξεις τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!