07/04/2023

Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν κάνει την θαλάσσια χελώνα Καρέττα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά άγρια ζώα της πατρίδας μας. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αποτελεί έναν πόλο έλξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Αττική, οι οποίοι ξεναγούνται, μαθαίνουν και βλέπουν από κοντά ένα από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια ζώα της Ελλάδας .

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις δράσεις μας από δασκάλους και μαθητές. Έχουν κλείσει όλες οι διαθέσιμες ώρες επισκέψεων μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 22-23, όμως τηρείται λίστα αναμονής που ενεργοποιείται σε περίπτωση ακυρώσεων» λέει η Άννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων. «Είναι πιθανόν να προστεθούν ώρες για διαδικτυακές επισκέψεις τον Μάιο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι εθελοντές. Αυτή η πρόσθετη δυνατότητα θα ενεργοποιηθεί με βάση τη λίστα αναμονής», συμπληρώνει.

Sofaki.jpg

Αν αναρωτιέστε πόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουμε την απάντηση στο παρακάτω Διάγραμμα, που αφορά τις 6 τελευταίες σχολικές χρονιές. Όπως φαίνεται εκεί, οι επισκέψεις σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προσαρμόστηκαν σε διαδικτυακό περιβάλλον και έτσι επέτρεψαν την εξ αποστάσεως ξενάγηση σε σχολεία από όλη την Ελλάδα. Η θερμή ανταπόκριση στο πρόγραμμα αυτό μας έπεισε να συνεχίσουμε τις διαδικτυακές ξεναγήσεις και την χρονιά 2021-2022, ενώ, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, υποδεχθήκαμε ξανά σχολεία και από κοντά. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά (2021-2022) περίπου 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος στις δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής στο Κέντρο Διάσωσης, και η επισκεψιμότητα πλησίασε κατά πολύ το επίπεδο του 2019.

10.jpg

«Το ποσοστό των μαθητών που συμμετείχαν σε διαδικτυακές ξεναγήσεις αντιπροσωπεύει το 44% του συνόλου», λέει η Άννα. «Μεγαλύτερη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είχαν μαθητές των τάξεων του Δημοτικού, ενώ δεν έλειψαν συμμετοχές τόσο μονάδων προσχολικής ηλικίας όσο και μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», συμπληρώνει επεξηγώντας το παρακάτω Διάγραμμα.

11.jpg

Με αφορμή τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται και περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης, τα παιδιά μαθαίνουν για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ γίνονται μάρτυρες των επιπτώσεων στην άγρια ζωή. Η μοναδική εμπειρία της «επαφής» με τις χελώνες που προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν την αξία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εξηγώντας ταυτόχρονα τους πρακτικούς τρόπους που μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην προσπάθεια. Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση έμπειρων στελεχών του Συλλόγου.

rescue_centreI_kids.jpg

Αν είσαι εκπαιδευτικός ή συντονίζεις κάποια ομάδα δες πως μπορείς να προγραμματίσεις τη συμμετοχή σε μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

Αν είσαι γονέας ή κηδεμόνας μάθε πως μπορείς να προγραμματίσεις μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα (πλην αργιών) εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/07/2024

  Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!