07/04/2023

Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν κάνει την θαλάσσια χελώνα Καρέττα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά άγρια ζώα της πατρίδας μας. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αποτελεί έναν πόλο έλξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Αττική, οι οποίοι ξεναγούνται, μαθαίνουν και βλέπουν από κοντά ένα από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια ζώα της Ελλάδας .

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις δράσεις μας από δασκάλους και μαθητές. Έχουν κλείσει όλες οι διαθέσιμες ώρες επισκέψεων μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 22-23, όμως τηρείται λίστα αναμονής που ενεργοποιείται σε περίπτωση ακυρώσεων» λέει η Άννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων. «Είναι πιθανόν να προστεθούν ώρες για διαδικτυακές επισκέψεις τον Μάιο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι εθελοντές. Αυτή η πρόσθετη δυνατότητα θα ενεργοποιηθεί με βάση τη λίστα αναμονής», συμπληρώνει.

Sofaki.jpg

Αν αναρωτιέστε πόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουμε την απάντηση στο παρακάτω Διάγραμμα, που αφορά τις 6 τελευταίες σχολικές χρονιές. Όπως φαίνεται εκεί, οι επισκέψεις σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προσαρμόστηκαν σε διαδικτυακό περιβάλλον και έτσι επέτρεψαν την εξ αποστάσεως ξενάγηση σε σχολεία από όλη την Ελλάδα. Η θερμή ανταπόκριση στο πρόγραμμα αυτό μας έπεισε να συνεχίσουμε τις διαδικτυακές ξεναγήσεις και την χρονιά 2021-2022, ενώ, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, υποδεχθήκαμε ξανά σχολεία και από κοντά. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά (2021-2022) περίπου 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος στις δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής στο Κέντρο Διάσωσης, και η επισκεψιμότητα πλησίασε κατά πολύ το επίπεδο του 2019.

10.jpg

«Το ποσοστό των μαθητών που συμμετείχαν σε διαδικτυακές ξεναγήσεις αντιπροσωπεύει το 44% του συνόλου», λέει η Άννα. «Μεγαλύτερη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είχαν μαθητές των τάξεων του Δημοτικού, ενώ δεν έλειψαν συμμετοχές τόσο μονάδων προσχολικής ηλικίας όσο και μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», συμπληρώνει επεξηγώντας το παρακάτω Διάγραμμα.

11.jpg

Με αφορμή τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται και περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης, τα παιδιά μαθαίνουν για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ γίνονται μάρτυρες των επιπτώσεων στην άγρια ζωή. Η μοναδική εμπειρία της «επαφής» με τις χελώνες που προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν την αξία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εξηγώντας ταυτόχρονα τους πρακτικούς τρόπους που μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην προσπάθεια. Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση έμπειρων στελεχών του Συλλόγου.

rescue_centreI_kids.jpg

Αν είσαι εκπαιδευτικός ή συντονίζεις κάποια ομάδα δες πως μπορείς να προγραμματίσεις τη συμμετοχή σε μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

Αν είσαι γονέας ή κηδεμόνας μάθε πως μπορείς να προγραμματίσεις μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα (πλην αργιών) εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!