07/04/2023

Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν κάνει την θαλάσσια χελώνα Καρέττα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά άγρια ζώα της πατρίδας μας. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αποτελεί έναν πόλο έλξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Αττική, οι οποίοι ξεναγούνται, μαθαίνουν και βλέπουν από κοντά ένα από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια ζώα της Ελλάδας .

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις δράσεις μας από δασκάλους και μαθητές. Έχουν κλείσει όλες οι διαθέσιμες ώρες επισκέψεων μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 22-23, όμως τηρείται λίστα αναμονής που ενεργοποιείται σε περίπτωση ακυρώσεων» λέει η Άννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων. «Είναι πιθανόν να προστεθούν ώρες για διαδικτυακές επισκέψεις τον Μάιο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι εθελοντές. Αυτή η πρόσθετη δυνατότητα θα ενεργοποιηθεί με βάση τη λίστα αναμονής», συμπληρώνει.

Sofaki.jpg

Αν αναρωτιέστε πόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουμε την απάντηση στο παρακάτω Διάγραμμα, που αφορά τις 6 τελευταίες σχολικές χρονιές. Όπως φαίνεται εκεί, οι επισκέψεις σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προσαρμόστηκαν σε διαδικτυακό περιβάλλον και έτσι επέτρεψαν την εξ αποστάσεως ξενάγηση σε σχολεία από όλη την Ελλάδα. Η θερμή ανταπόκριση στο πρόγραμμα αυτό μας έπεισε να συνεχίσουμε τις διαδικτυακές ξεναγήσεις και την χρονιά 2021-2022, ενώ, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, υποδεχθήκαμε ξανά σχολεία και από κοντά. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά (2021-2022) περίπου 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος στις δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής στο Κέντρο Διάσωσης, και η επισκεψιμότητα πλησίασε κατά πολύ το επίπεδο του 2019.

10.jpg

«Το ποσοστό των μαθητών που συμμετείχαν σε διαδικτυακές ξεναγήσεις αντιπροσωπεύει το 44% του συνόλου», λέει η Άννα. «Μεγαλύτερη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είχαν μαθητές των τάξεων του Δημοτικού, ενώ δεν έλειψαν συμμετοχές τόσο μονάδων προσχολικής ηλικίας όσο και μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», συμπληρώνει επεξηγώντας το παρακάτω Διάγραμμα.

11.jpg

Με αφορμή τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται και περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης, τα παιδιά μαθαίνουν για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ γίνονται μάρτυρες των επιπτώσεων στην άγρια ζωή. Η μοναδική εμπειρία της «επαφής» με τις χελώνες που προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν την αξία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εξηγώντας ταυτόχρονα τους πρακτικούς τρόπους που μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην προσπάθεια. Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση έμπειρων στελεχών του Συλλόγου.

rescue_centreI_kids.jpg

Αν είσαι εκπαιδευτικός ή συντονίζεις κάποια ομάδα δες πως μπορείς να προγραμματίσεις τη συμμετοχή σε μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

Αν είσαι γονέας ή κηδεμόνας μάθε πως μπορείς να προγραμματίσεις μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα (πλην αργιών) εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!