Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη
Το Πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα (Caretta caretta) του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε στις κύριες παραλίες ωοτοκίας, στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς, από αρχές Μαΐου μέχρι αρχές Οκτωβρίου 2021.
Οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος κατέγραψαν 533 φωλιές σε 31 χλμ. παραλίας που επιτηρήθηκαν και φρόντισαν για την προστασία τους από το ποδοπάτημα, τον πλημμυρισμό και την φωτο-ρύπανση. Επίσης από τους εθελοντές ενημερώθηκαν για την παρουσία και την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή στο Ρέθυμνο περίπου 9.600 επισκέπτες, στα Χανιά 2.700 επισκέπτες και 1.700 στον κόλπο της Μεσσαράς. Στις περιοχές των Χανίων και του κόλπου της Μεσσαράς, εκτός από τους εθελοντές που ήρθαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν επίσης αφοσιωμένοι τοπικοί εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ.
«Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές και τους Υπεύθυνους πεδίου που συμμετείχαν στις δράσεις του καλοκαιριού που πέρασε. Περπάτησαν πολλά χιλιόμετρα και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό», λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, βιολόγος και Υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για την Κρήτη.
Οι υπεύθυνοι πεδίου ήταν οι: Eva Horcajo Berna και Μια Κοτζαγεώργη (Συντονιστές παρακολούθησης), Colette Ballantyne και Tania Gil Anton ( Υπεύθυνοι παρακολούθησης), Mahe Le Blet και Megan McFarland (Υπεύθυνοι ευαισθητοποίησης του κοινού), Zonne Van Der Pol (Συντονιστής Κατασκήνωσης και Εθελοντών), Fabiola Cecchini και Katherine Landy (Υπεύθυνοι ευαισθητοποίησης του κοινού, κατασκήνωσης και εθελοντών), και Paul Grammel (βοηθός προγράμματος).
«Ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλες στις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο κυρίως, αλλά και στα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς, που φρόντισαν να διατηρηθεί η δυνατότητα ωοτοκίας των χελωνών στις συγκεκριμένες αυτές παραλίες απομακρύνοντας τη νύχτα τα έπιπλα θαλάσσης- Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα το κάνουν όλοι», τονίζει η Λυδία.
Και τι έγινε με τη φωτο-ρύπανση; «Θετικό ήταν ότι ο Δήμος Πλατανιά Χανίων έσβησε τα δημόσια φώτα σε τμήμα της παραλίας την περίοδο της εκκόλαψης, ώστε να μην αποπροσανατολίζονται τα χελωνάκια, αλλά σε όλες τις άλλες περιοχές το πρόβλημα παρέμεινε», συμπληρώνει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Επίσης, δεν έλλειψαν καταστροφές στους βιοτόπους, όπως η χωρίς άδεια διάνοιξη παραλιακού δρόμου από το Καλαμάκι προς τον Αφραθιά στον κόλπο της Μεσσαράς» συνεχίζει.
Οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στην Κρήτη έχουν ενταχθεί σε 4 περιοχές του δικτύου Natura 2000 ως εξής: η παραλία Ρεθύμνου περιλαμβάνεται στην GR4330004, η παραλία Χανίων περιλαμβάνεται στην GR4340003 (και ελάχιστα στην GR4340006) και η παραλία κόλπου Μεσσαράς περιλαμβάνεται στην GR4310004). Για μία ακόμη φορά επισημαίνεται ότι στις περιοχές Natura 2000 εφαρμόζονται ιδιαίτερες διατάξεις για τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σχεδίων έργων που τις αφορούν.
Μάθετε περισσότερα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας κατά το 2021 σε κάθε περιοχή στη ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ εδώ
Μάθετε περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη και τις υπόλοιπες περιοχές εδώ
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στη νότια Πελοπόννησο
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.