Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη
Το Πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα (Caretta caretta) του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε στις κύριες παραλίες ωοτοκίας, στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς, από αρχές Μαΐου μέχρι αρχές Οκτωβρίου 2021.
Οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος κατέγραψαν 533 φωλιές σε 31 χλμ. παραλίας που επιτηρήθηκαν και φρόντισαν για την προστασία τους από το ποδοπάτημα, τον πλημμυρισμό και την φωτο-ρύπανση. Επίσης από τους εθελοντές ενημερώθηκαν για την παρουσία και την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή στο Ρέθυμνο περίπου 9.600 επισκέπτες, στα Χανιά 2.700 επισκέπτες και 1.700 στον κόλπο της Μεσσαράς. Στις περιοχές των Χανίων και του κόλπου της Μεσσαράς, εκτός από τους εθελοντές που ήρθαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν επίσης αφοσιωμένοι τοπικοί εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ.
«Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές και τους Υπεύθυνους πεδίου που συμμετείχαν στις δράσεις του καλοκαιριού που πέρασε. Περπάτησαν πολλά χιλιόμετρα και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό», λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, βιολόγος και Υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για την Κρήτη.
Οι υπεύθυνοι πεδίου ήταν οι: Eva Horcajo Berna και Μια Κοτζαγεώργη (Συντονιστές παρακολούθησης), Colette Ballantyne και Tania Gil Anton ( Υπεύθυνοι παρακολούθησης), Mahe Le Blet και Megan McFarland (Υπεύθυνοι ευαισθητοποίησης του κοινού), Zonne Van Der Pol (Συντονιστής Κατασκήνωσης και Εθελοντών), Fabiola Cecchini και Katherine Landy (Υπεύθυνοι ευαισθητοποίησης του κοινού, κατασκήνωσης και εθελοντών), και Paul Grammel (βοηθός προγράμματος).
«Ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλες στις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο κυρίως, αλλά και στα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς, που φρόντισαν να διατηρηθεί η δυνατότητα ωοτοκίας των χελωνών στις συγκεκριμένες αυτές παραλίες απομακρύνοντας τη νύχτα τα έπιπλα θαλάσσης- Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα το κάνουν όλοι», τονίζει η Λυδία.
Και τι έγινε με τη φωτο-ρύπανση; «Θετικό ήταν ότι ο Δήμος Πλατανιά Χανίων έσβησε τα δημόσια φώτα σε τμήμα της παραλίας την περίοδο της εκκόλαψης, ώστε να μην αποπροσανατολίζονται τα χελωνάκια, αλλά σε όλες τις άλλες περιοχές το πρόβλημα παρέμεινε», συμπληρώνει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Επίσης, δεν έλλειψαν καταστροφές στους βιοτόπους, όπως η χωρίς άδεια διάνοιξη παραλιακού δρόμου από το Καλαμάκι προς τον Αφραθιά στον κόλπο της Μεσσαράς» συνεχίζει.
Οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στην Κρήτη έχουν ενταχθεί σε 4 περιοχές του δικτύου Natura 2000 ως εξής: η παραλία Ρεθύμνου περιλαμβάνεται στην GR4330004, η παραλία Χανίων περιλαμβάνεται στην GR4340003 (και ελάχιστα στην GR4340006) και η παραλία κόλπου Μεσσαράς περιλαμβάνεται στην GR4310004). Για μία ακόμη φορά επισημαίνεται ότι στις περιοχές Natura 2000 εφαρμόζονται ιδιαίτερες διατάξεις για τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σχεδίων έργων που τις αφορούν.
Μάθετε περισσότερα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας κατά το 2021 σε κάθε περιοχή στη ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ εδώ
Μάθετε περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη και τις υπόλοιπες περιοχές εδώ
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στη νότια Πελοπόννησο
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.