27/01/2022

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στη νότια Πελοπόννησο

Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα πραγματοποιήθηκαν στο Ρωμανό, την Κορώνη Μεσσηνίας και στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου από τέλος Μαΐου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία στις τρεις αυτές περιοχές ωοτοκίας καταγράφηκαν συνολικά 650 φωλιές σε περίπου 29 χλμ. παραλίας που επιτηρήθηκαν. Επιπλέον, οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημέρωσαν περίπου 2000 επισκέπτες στις περιοχές Κορώνης και Λακωνικού.

h-wotokia-twn-thalassiwn-xelwnwn-sth-notia-peloponnhso-ARCHELON_LAKONIKOS_1.jpg

«Ευχαριστούμε τους ερευνητές, τους εθελοντές και τους Υπεύθυνους πεδίου, που παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, έφεραν σε πέρας τις δράσεις», λέει η Γαλήνη Σαμλίδου, βιολόγος, Υπεύθυνη για τα Προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο.

Τις δράσεις στο Ρωμανό πραγματοποίησε ο Κώστας Τενεκετζής. Στην Κορώνη Υπεύθυνος παρακολούθησης ήταν ο Neil Davis. Υπεύθυνοι πεδίου στο Λακωνικό ήσαν ο Θάνος Μιχαηλίδης (Συντονιστής παρακολούθησης) και η Constance Giradeau (Υπεύθυνη παρακολούθησης). Η Ηλέκτρα Αθηναίου ήταν βοηθός του Προγράμματος νότιας Πελοποννήσου.

Ένα από τα πιο απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίζεται ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών είναι η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης τη νύχτα ώστε να υπάρχει επαρκής ελεύθερος διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία, χωρίς εμπόδια. «Υπήρξε ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις, που με συνέπεια και καλή συνεργασία εφάρμοσαν τα μέτρα στην Κορώνη. Ομοίως, στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας του Λακωνικού κόλπου, από ένα σημείο και μετά, παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στην εφαρμογή του μέτρου – ελπίζουμε να ανταποκριθούν όλοι οι φορείς και οι επιχειρήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι», συμπληρώνει η Γαλήνη.

Τι συνέβη όμως όταν άρχισαν να εκκολάπτονται οι φωλιές στο Λακωνικό; Παρατηρήθηκαν μικρά χελωνάκια να αποπροσανατολίζονται από τη φωταύγεια ενώ είχαν ήδη μπει στη θάλασσα και να βγαίνουν ξανά στη στεριά. «Το πρόβλημα της φωτο-ρύπανσης στην παραλιακή ζώνη του Λακωνικού κόλπου παρέμεινε εξαιρετικά έντονο – ελπίζουμε σε ευρύτερη συνεργασία και καλύτερα αποτελέσματα τις επόμενες χρονιές » λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Παράδειγμα προς μίμηση ήταν η συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τις ξενοδοχειακές μονάδες Costa Navarino στην παραλία Ρωμανός, οι οποίες με συνέπεια φρόντισαν να διατηρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή της Καρέττα» προσθέτει.

h-wotokia-twn-thalassiwn-xelwnwn-sth-notia-peloponnhso-ARCHELON_LAKONIKOS_2.jpg

Οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην νότια Πελοπόννησο έχουν ενταχθεί σε 2 περιοχές του δικτύου Natura 2000, ως εξής:

-παραλίες Λακωνικού κόλπου Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι (συνολικά 8,4χλμ.) και Ευρώτα (15χλμ.) στην περιοχή GR2540003 «Εκβολές Ευρώτα, περιοχή Βρονταμά και θαλάσσια περιοχή Λακωνικού Κόλπου»

- παραλία Κορώνης Ζάγκα Μεμί (2,7χλμ.) και παραλία Ρωμανού (2,7χλμ.) στην περιοχή GR2550010 «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας».

Μάθετε περισσότερα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας κατά το 2021 στη ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ εδώ

Μάθετε περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο και τις υπόλοιπες περιοχές εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!