27/01/2022

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στη νότια Πελοπόννησο

Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα πραγματοποιήθηκαν στο Ρωμανό, την Κορώνη Μεσσηνίας και στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου από τέλος Μαΐου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία στις τρεις αυτές περιοχές ωοτοκίας καταγράφηκαν συνολικά 650 φωλιές σε περίπου 29 χλμ. παραλίας που επιτηρήθηκαν. Επιπλέον, οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημέρωσαν περίπου 2000 επισκέπτες στις περιοχές Κορώνης και Λακωνικού.

h-wotokia-twn-thalassiwn-xelwnwn-sth-notia-peloponnhso-ARCHELON_LAKONIKOS_1.jpg

«Ευχαριστούμε τους ερευνητές, τους εθελοντές και τους Υπεύθυνους πεδίου, που παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, έφεραν σε πέρας τις δράσεις», λέει η Γαλήνη Σαμλίδου, βιολόγος, Υπεύθυνη για τα Προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο.

Τις δράσεις στο Ρωμανό πραγματοποίησε ο Κώστας Τενεκετζής. Στην Κορώνη Υπεύθυνος παρακολούθησης ήταν ο Neil Davis. Υπεύθυνοι πεδίου στο Λακωνικό ήσαν ο Θάνος Μιχαηλίδης (Συντονιστής παρακολούθησης) και η Constance Giradeau (Υπεύθυνη παρακολούθησης). Η Ηλέκτρα Αθηναίου ήταν βοηθός του Προγράμματος νότιας Πελοποννήσου.

Ένα από τα πιο απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίζεται ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών είναι η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης τη νύχτα ώστε να υπάρχει επαρκής ελεύθερος διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία, χωρίς εμπόδια. «Υπήρξε ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις, που με συνέπεια και καλή συνεργασία εφάρμοσαν τα μέτρα στην Κορώνη. Ομοίως, στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας του Λακωνικού κόλπου, από ένα σημείο και μετά, παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στην εφαρμογή του μέτρου – ελπίζουμε να ανταποκριθούν όλοι οι φορείς και οι επιχειρήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι», συμπληρώνει η Γαλήνη.

Τι συνέβη όμως όταν άρχισαν να εκκολάπτονται οι φωλιές στο Λακωνικό; Παρατηρήθηκαν μικρά χελωνάκια να αποπροσανατολίζονται από τη φωταύγεια ενώ είχαν ήδη μπει στη θάλασσα και να βγαίνουν ξανά στη στεριά. «Το πρόβλημα της φωτο-ρύπανσης στην παραλιακή ζώνη του Λακωνικού κόλπου παρέμεινε εξαιρετικά έντονο – ελπίζουμε σε ευρύτερη συνεργασία και καλύτερα αποτελέσματα τις επόμενες χρονιές » λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Παράδειγμα προς μίμηση ήταν η συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τις ξενοδοχειακές μονάδες Costa Navarino στην παραλία Ρωμανός, οι οποίες με συνέπεια φρόντισαν να διατηρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή της Καρέττα» προσθέτει.

h-wotokia-twn-thalassiwn-xelwnwn-sth-notia-peloponnhso-ARCHELON_LAKONIKOS_2.jpg

Οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην νότια Πελοπόννησο έχουν ενταχθεί σε 2 περιοχές του δικτύου Natura 2000, ως εξής:

-παραλίες Λακωνικού κόλπου Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι (συνολικά 8,4χλμ.) και Ευρώτα (15χλμ.) στην περιοχή GR2540003 «Εκβολές Ευρώτα, περιοχή Βρονταμά και θαλάσσια περιοχή Λακωνικού Κόλπου»

- παραλία Κορώνης Ζάγκα Μεμί (2,7χλμ.) και παραλία Ρωμανού (2,7χλμ.) στην περιοχή GR2550010 «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας».

Μάθετε περισσότερα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας κατά το 2021 στη ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ εδώ

Μάθετε περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο και τις υπόλοιπες περιοχές εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!