Η αντιπυρική προστασία δεν μπορεί να καταστρέφει σπάνια προστατευόμενα δάση
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ. Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας για τη χωρίς σχέδιο και μέριμνα για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος εκτέλεση δασοτεχνικών εργασιών αντιπυρικής προστασίας εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα στις 14 και στις 23 Ιουνίου 2021 με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αγνοώντας μάλιστα τις υποδείξεις του Φορέα Διαχείρισης.
Στις 10 Μαΐου 2021, κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας 18 περιοχές της Αττικής με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και με σκοπό «την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών». Τμήμα της περιοχής στα όρια του Δήμου Μαραθώνα είναι χαρακτηρισμένο ως εθνικό πάρκο και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Ειδικά το περίφημο δάσος κουκουναριάς αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας (2270* «Θίνες με δάση από Pinus pinea ή/και Pinus pinaster») και η προστασία του απαιτεί συγκεκριμένους χειρισμούς για τη διασφάλιση της οικολογικής ακεραιότητας και της αναγέννησης του οικοσυστήματος.
Παρά το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα Υμηττού και Ν.Α. Αττικής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ήπιες εργασίες με σκοπό την αντιπυρική προστασία, ώστε να προστατεύονται οι ευαίσθητοι οικότοποι, αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη από τη ΓΓΠΠ κατά τον σχεδιασμό και εκτέλεση των εργασιών. Όπως προκύπτει από φωτογραφίες και στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, από τις επεμβάσεις των μηχανημάτων του εργολάβου έχουν ξεριζωθεί και καταστραφεί μικρά δεντράκια κουκουναριάς και έχουν αποκλαδωθεί όλα ανεξαρτήτως ηλικίας τα άτομα κουκουναριάς σε ύψος 3μ. Οι οργανώσεις επισημαίνουν πως η φυσική αναγέννηση του εξαιρετικά ευαίσθητου οικοτόπου της κουκουναριάς στις αμμοθίνες, είναι το μεγαλύτερο και χρόνιο πρόβλημα του εθνικού πάρκου. Η δίχως σχεδιασμό και σεβασμό για το οικοσύστημα επέμβαση των μηχανημάτων αποψίλωσης του υπορόφου με καταστροφέα εμποδίζει την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, ενώ η αποκλάδωση χλωρών κλάδων των ιστάμενων δένδρων, εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών, εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητάς τους και επιδεινώνει το πρόβλημα.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αντιπυρική θωράκιση της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κρίσιμη προϋπόθεση για την προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων μας καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος. Βασικός πυλώνας της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης δασικών πυρκαγιών είναι η διαχείριση των δασικών εκτάσεων και της καύσιμης ύλης. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα, εγκαίρως, πάντα με γνώμονα και την υγεία των δασικών οικοσυστημάτων, ιδίως των σπάνιων και πλέον ευαίσθητων σε επεμβάσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη διατήρηση οικοτόπων και ειδών, αλλά παράλληλα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και της χώρας εν γένει. Οι καθυστερημένες επεμβάσεις εντός της αντιπυρικής περιόδου, χωρίς την συναίνεση των φορέων που είναι αρμόδιοι για τη περιβαλλοντική προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και καθ΄υπέρβαση της σχετικής νομοθεσίας δεν εξυπηρετούν ούτε την αντιπυρική προστασία ούτε την αειφορική διαχείριση σημαντικά οικολογικών περιοχών.
Οι δασοτεχνικές εργασίες αντιπυρικής προστασίας που έλαβαν χώρα εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στις 14 και στις 23 Ιουνίου εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα τους βάσει της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και για την αρμοδιότητα της ΓΓΠΠ να εκδίδει ανάλογες αποφάσεις διαχείρισης δασικών εκτάσεων (και ειδικότερα προστατευόμενων) χωρίς τη συνεργασία των καθ΄υλην αρμόδιων αρχών και καθ΄ υπέρβαση της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για αντίστοιχες εργασίες εντός άλλων προστατευόμενων περιοχών, όπως στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, ο οποίος υπάγεται επίσης στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχειρισης.
Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούμε τον ΓΓΠΠ να παύσει άμεσα τις δασοτεχνικές εργασίες αντιπυρικής προστασίας εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα και να συνεργαστεί με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και το αρμόδιο δασαρχείο, οι υποδείξεις των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της οικολογικής ακεραιότητας του σπάνιου οικοσυστήματος.
Η Διαδικτυακή Επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Η Καρέττα συνεχίζει να επισκέπτεται τις παραλίες της Κρήτης για να γεννήσει
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις