18/05/2010

Γκόα, Ινδία, 24-30 Απριλίου 2010

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-DSC06387.jpg

«Turtles Connecting People» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος του συνεδρίου μιας και είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν και γενικά αγωνίζονται για τα ζώα αυτά που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μελετών έχουν πολλά μυστικά τους καλά κρυμμένα.

Η συνάντηση 700 περίπου ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, με κοινό σημείο τις Θαλάσσιες χελώνες, πραγματοποιήθηκε στην καταπράσινη και εξωτική Γκόα της Ινδίας. Ανάμεσα στα φοινικόδεντρα και δίπλα στον Ινδικό ωκεανό, συγκεντρώθηκαν επιστήμονες βιολόγοι, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί, κτηνίατροι, άνθρωποι από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από κυβερνήσεις, εθελοντές, φύλακες παραλιών, ψαράδες αλλά και πολλοί άλλοι με απώτερο στόχο την καλύτερη προστασία του πανάρχαιου αυτού θαλασσοπόρου.

Με την θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να αγγίζει το 85%, κάθε στιγμή έξω από κλιματιζόμενο χώρο συνοδευόταν από ασταμάτητο ιδρώτα και μόνιμο αίσθημα εξάντλησης. Θα μπορούσα χωρίς υπερβολή να παρομοιάσω την έκθεση μας σε καιρικές συνθήκες με είσοδο σε σάουνα! Παρόλα αυτά οι έξι μέρες περάσανε πολύ γρήγορα και μας γεμίσανε με γνώσεις για παγκόσμια ζητήματα που αφορούν τις Θαλάσσιες χελώνες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες αλληλεπιδρούν.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών που παρουσιάστηκαν και η συζήτηση που επακολούθησε, αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους συμμετέχοντες που πήραν ιδέες για μελλοντική έρευνα αλλά κυρίως δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία και κυρίως συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-margaritoulis.jpg

Δυστυχώς δεν λείψανε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως η Λίλη Βενιζέλου Πρόεδρος και Ιδρυτής του MEDASSET, Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών, που έσπασε τον γοφό της την τέταρτη ημέρα του Συμποσίου. Μετά από χειρουργική επέμβαση η κατάσταση της άρχισε να βελτιώνεται, αναμφίβολα με τη βοήθεια και υποστήριξη των υπολοίπων συμμετεχόντων του συνεδρίου. Ευχόμαστε να είναι γρήγορα περαστικά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αντιπροσωπεύτηκε στο συνέδριο από μεγάλη ομάδα. Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, η Αλίκη Παναγοπούλου, η Νίκη Διόγου και ο Ross Clifford, ο Νικος Βαλλιάνος, ο Alan Rees και ο Παύλος Τσάρος παρουσίασαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, Κυπαρισσία και στο Κέντρο Διάσωσης.

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-SNV34691.jpg

Θα ήταν σοβαρή παράληψη μου αν δεν αναφερόμουν σε μια κυρίως παρουσίαση, αυτή του John Frazier. Ένας από του γνωστότερους «χελωνάδες» παγκοσμίως, στην ομιλία του με τίτλο: «η οικολογία των Θαλασσίων χελωνών και το ποτάμι του Ηράκλειτου», αναφερόμενος σαφώς στο αρχαιοελληνικό «τα πάντα ρει», ταρακούνησε και αφύπνισε το ακροατήριο με την φιλοσοφική του διάθεση και την δήλωση ότι τα πάντα αλλάζουν, παροτρύνοντας το κοινό να μην επαναπαύεται σε σταθερές αλλά να αναθεωρεί και να επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα και τις τεχνικές τους.

Επιστρέφουμε εμπλουτισμένοι με γνώσεις και γνωριμίες και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε του χρόνου στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια όπου το 31ο Συμπόσιο με τίτλο «Εμπνέοντας τις επόμενες γενεές για έρευνα και Διατήρηση» θα επιχειρήσει να επιτύχει ότι και τα προηγούμενα: να φέρει κοντά ανθρώπους από όλο το κόσμο για την προστασία 7 ειδών Θαλασσίων Χελωνών που απειλούνται να εξαφανιστούν. Το επόμενο ραντεβού είναι για 10-16 Απριλίου 2011. (Νίκη Διόγου)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Προστάτεψε τις Θαλάσσιες Χελώνες στη Μεσόγειο

    Κάθε δύο χρόνια, αυτά τα αρχαία πλάσματα ξεκινούν μια μετανάστευση από τα μέρη τροφοληψίας τους προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους. Είναι ανυποψίαστα για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν προκειμένου να συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα αλιευτικά δίχτυα στα οποία οι χελώνες μπορεί να κολυμπήσουν, να μπλεχτούν και πιθανώς να πνιγούν. Και όταν φτάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους, ίσως χρειαστεί να ανταγωνιστούν τους τουρίστες για έναν ήσυχο, ασφαλή χώρο χωρίς έπιπλα παραλίας, ώστε να μπορέσουν να γεννήσουν τα αυγά τους. Η υποστήριξή τους ώστε να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον κύκλο της ζωής τους αποτελεί τον βασικό σκοπό των εθελοντικών προγραμμάτων του AΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/02/2025

    Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές

    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/02/2025

    Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024

    Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2025

    Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο

    Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/02/2025

    Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ

    Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2025

    Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

    Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!