Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
18/05/2010

Γκόα, Ινδία, 24-30 Απριλίου 2010

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-DSC06387.jpg

«Turtles Connecting People» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος του συνεδρίου μιας και είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν και γενικά αγωνίζονται για τα ζώα αυτά που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μελετών έχουν πολλά μυστικά τους καλά κρυμμένα.

Η συνάντηση 700 περίπου ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, με κοινό σημείο τις Θαλάσσιες χελώνες, πραγματοποιήθηκε στην καταπράσινη και εξωτική Γκόα της Ινδίας. Ανάμεσα στα φοινικόδεντρα και δίπλα στον Ινδικό ωκεανό, συγκεντρώθηκαν επιστήμονες βιολόγοι, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί, κτηνίατροι, άνθρωποι από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από κυβερνήσεις, εθελοντές, φύλακες παραλιών, ψαράδες αλλά και πολλοί άλλοι με απώτερο στόχο την καλύτερη προστασία του πανάρχαιου αυτού θαλασσοπόρου.

Με την θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να αγγίζει το 85%, κάθε στιγμή έξω από κλιματιζόμενο χώρο συνοδευόταν από ασταμάτητο ιδρώτα και μόνιμο αίσθημα εξάντλησης. Θα μπορούσα χωρίς υπερβολή να παρομοιάσω την έκθεση μας σε καιρικές συνθήκες με είσοδο σε σάουνα! Παρόλα αυτά οι έξι μέρες περάσανε πολύ γρήγορα και μας γεμίσανε με γνώσεις για παγκόσμια ζητήματα που αφορούν τις Θαλάσσιες χελώνες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες αλληλεπιδρούν.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών που παρουσιάστηκαν και η συζήτηση που επακολούθησε, αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους συμμετέχοντες που πήραν ιδέες για μελλοντική έρευνα αλλά κυρίως δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία και κυρίως συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-margaritoulis.jpg

Δυστυχώς δεν λείψανε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως η Λίλη Βενιζέλου Πρόεδρος και Ιδρυτής του MEDASSET, Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών, που έσπασε τον γοφό της την τέταρτη ημέρα του Συμποσίου. Μετά από χειρουργική επέμβαση η κατάσταση της άρχισε να βελτιώνεται, αναμφίβολα με τη βοήθεια και υποστήριξη των υπολοίπων συμμετεχόντων του συνεδρίου. Ευχόμαστε να είναι γρήγορα περαστικά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αντιπροσωπεύτηκε στο συνέδριο από μεγάλη ομάδα. Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, η Αλίκη Παναγοπούλου, η Νίκη Διόγου και ο Ross Clifford, ο Νικος Βαλλιάνος, ο Alan Rees και ο Παύλος Τσάρος παρουσίασαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, Κυπαρισσία και στο Κέντρο Διάσωσης.

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-SNV34691.jpg

Θα ήταν σοβαρή παράληψη μου αν δεν αναφερόμουν σε μια κυρίως παρουσίαση, αυτή του John Frazier. Ένας από του γνωστότερους «χελωνάδες» παγκοσμίως, στην ομιλία του με τίτλο: «η οικολογία των Θαλασσίων χελωνών και το ποτάμι του Ηράκλειτου», αναφερόμενος σαφώς στο αρχαιοελληνικό «τα πάντα ρει», ταρακούνησε και αφύπνισε το ακροατήριο με την φιλοσοφική του διάθεση και την δήλωση ότι τα πάντα αλλάζουν, παροτρύνοντας το κοινό να μην επαναπαύεται σε σταθερές αλλά να αναθεωρεί και να επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα και τις τεχνικές τους.

Επιστρέφουμε εμπλουτισμένοι με γνώσεις και γνωριμίες και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε του χρόνου στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια όπου το 31ο Συμπόσιο με τίτλο «Εμπνέοντας τις επόμενες γενεές για έρευνα και Διατήρηση» θα επιχειρήσει να επιτύχει ότι και τα προηγούμενα: να φέρει κοντά ανθρώπους από όλο το κόσμο για την προστασία 7 ειδών Θαλασσίων Χελωνών που απειλούνται να εξαφανιστούν. Το επόμενο ραντεβού είναι για 10-16 Απριλίου 2011. (Νίκη Διόγου)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/06/2026

    Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος

    Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2026

    Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση

    Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/05/2026

    Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation

    Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/05/2026

    Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»

    Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/05/2026

    Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!

    Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2026

    Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό

    Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/05/2026

    Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»

    Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2026

    Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία

    Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/04/2026

    Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!

    Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/04/2026

    Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου

    Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο

    Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!