Γκόα, Ινδία, 24-30 Απριλίου 2010
«Turtles Connecting People» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος του συνεδρίου μιας και είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν και γενικά αγωνίζονται για τα ζώα αυτά που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μελετών έχουν πολλά μυστικά τους καλά κρυμμένα.
Η συνάντηση 700 περίπου ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, με κοινό σημείο τις Θαλάσσιες χελώνες, πραγματοποιήθηκε στην καταπράσινη και εξωτική Γκόα της Ινδίας. Ανάμεσα στα φοινικόδεντρα και δίπλα στον Ινδικό ωκεανό, συγκεντρώθηκαν επιστήμονες βιολόγοι, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί, κτηνίατροι, άνθρωποι από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από κυβερνήσεις, εθελοντές, φύλακες παραλιών, ψαράδες αλλά και πολλοί άλλοι με απώτερο στόχο την καλύτερη προστασία του πανάρχαιου αυτού θαλασσοπόρου.
Με την θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να αγγίζει το 85%, κάθε στιγμή έξω από κλιματιζόμενο χώρο συνοδευόταν από ασταμάτητο ιδρώτα και μόνιμο αίσθημα εξάντλησης. Θα μπορούσα χωρίς υπερβολή να παρομοιάσω την έκθεση μας σε καιρικές συνθήκες με είσοδο σε σάουνα! Παρόλα αυτά οι έξι μέρες περάσανε πολύ γρήγορα και μας γεμίσανε με γνώσεις για παγκόσμια ζητήματα που αφορούν τις Θαλάσσιες χελώνες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες αλληλεπιδρούν.
Τα αποτελέσματα των ερευνητών που παρουσιάστηκαν και η συζήτηση που επακολούθησε, αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους συμμετέχοντες που πήραν ιδέες για μελλοντική έρευνα αλλά κυρίως δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία και κυρίως συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.
Δυστυχώς δεν λείψανε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως η Λίλη Βενιζέλου Πρόεδρος και Ιδρυτής του MEDASSET, Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών, που έσπασε τον γοφό της την τέταρτη ημέρα του Συμποσίου. Μετά από χειρουργική επέμβαση η κατάσταση της άρχισε να βελτιώνεται, αναμφίβολα με τη βοήθεια και υποστήριξη των υπολοίπων συμμετεχόντων του συνεδρίου. Ευχόμαστε να είναι γρήγορα περαστικά.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αντιπροσωπεύτηκε στο συνέδριο από μεγάλη ομάδα. Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, η Αλίκη Παναγοπούλου, η Νίκη Διόγου και ο Ross Clifford, ο Νικος Βαλλιάνος, ο Alan Rees και ο Παύλος Τσάρος παρουσίασαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, Κυπαρισσία και στο Κέντρο Διάσωσης.
Θα ήταν σοβαρή παράληψη μου αν δεν αναφερόμουν σε μια κυρίως παρουσίαση, αυτή του John Frazier. Ένας από του γνωστότερους «χελωνάδες» παγκοσμίως, στην ομιλία του με τίτλο: «η οικολογία των Θαλασσίων χελωνών και το ποτάμι του Ηράκλειτου», αναφερόμενος σαφώς στο αρχαιοελληνικό «τα πάντα ρει», ταρακούνησε και αφύπνισε το ακροατήριο με την φιλοσοφική του διάθεση και την δήλωση ότι τα πάντα αλλάζουν, παροτρύνοντας το κοινό να μην επαναπαύεται σε σταθερές αλλά να αναθεωρεί και να επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα και τις τεχνικές τους.
Επιστρέφουμε εμπλουτισμένοι με γνώσεις και γνωριμίες και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε του χρόνου στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια όπου το 31ο Συμπόσιο με τίτλο «Εμπνέοντας τις επόμενες γενεές για έρευνα και Διατήρηση» θα επιχειρήσει να επιτύχει ότι και τα προηγούμενα: να φέρει κοντά ανθρώπους από όλο το κόσμο για την προστασία 7 ειδών Θαλασσίων Χελωνών που απειλούνται να εξαφανιστούν. Το επόμενο ραντεβού είναι για 10-16 Απριλίου 2011. (Νίκη Διόγου)
Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών
Ο Κόσμος της Χελώνας βραβεύει το έργο του Δημήτρη Μαργαριτούλη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!