Γκόα, Ινδία, 24-30 Απριλίου 2010

«Turtles Connecting People» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος του συνεδρίου μιας και είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν και γενικά αγωνίζονται για τα ζώα αυτά που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μελετών έχουν πολλά μυστικά τους καλά κρυμμένα.
Η συνάντηση 700 περίπου ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, με κοινό σημείο τις Θαλάσσιες χελώνες, πραγματοποιήθηκε στην καταπράσινη και εξωτική Γκόα της Ινδίας. Ανάμεσα στα φοινικόδεντρα και δίπλα στον Ινδικό ωκεανό, συγκεντρώθηκαν επιστήμονες βιολόγοι, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί, κτηνίατροι, άνθρωποι από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από κυβερνήσεις, εθελοντές, φύλακες παραλιών, ψαράδες αλλά και πολλοί άλλοι με απώτερο στόχο την καλύτερη προστασία του πανάρχαιου αυτού θαλασσοπόρου.
Με την θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να αγγίζει το 85%, κάθε στιγμή έξω από κλιματιζόμενο χώρο συνοδευόταν από ασταμάτητο ιδρώτα και μόνιμο αίσθημα εξάντλησης. Θα μπορούσα χωρίς υπερβολή να παρομοιάσω την έκθεση μας σε καιρικές συνθήκες με είσοδο σε σάουνα! Παρόλα αυτά οι έξι μέρες περάσανε πολύ γρήγορα και μας γεμίσανε με γνώσεις για παγκόσμια ζητήματα που αφορούν τις Θαλάσσιες χελώνες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες αλληλεπιδρούν.
Τα αποτελέσματα των ερευνητών που παρουσιάστηκαν και η συζήτηση που επακολούθησε, αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους συμμετέχοντες που πήραν ιδέες για μελλοντική έρευνα αλλά κυρίως δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία και κυρίως συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Δυστυχώς δεν λείψανε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως η Λίλη Βενιζέλου Πρόεδρος και Ιδρυτής του MEDASSET, Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών, που έσπασε τον γοφό της την τέταρτη ημέρα του Συμποσίου. Μετά από χειρουργική επέμβαση η κατάσταση της άρχισε να βελτιώνεται, αναμφίβολα με τη βοήθεια και υποστήριξη των υπολοίπων συμμετεχόντων του συνεδρίου. Ευχόμαστε να είναι γρήγορα περαστικά.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αντιπροσωπεύτηκε στο συνέδριο από μεγάλη ομάδα. Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, η Αλίκη Παναγοπούλου, η Νίκη Διόγου και ο Ross Clifford, ο Νικος Βαλλιάνος, ο Alan Rees και ο Παύλος Τσάρος παρουσίασαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, Κυπαρισσία και στο Κέντρο Διάσωσης.

Θα ήταν σοβαρή παράληψη μου αν δεν αναφερόμουν σε μια κυρίως παρουσίαση, αυτή του John Frazier. Ένας από του γνωστότερους «χελωνάδες» παγκοσμίως, στην ομιλία του με τίτλο: «η οικολογία των Θαλασσίων χελωνών και το ποτάμι του Ηράκλειτου», αναφερόμενος σαφώς στο αρχαιοελληνικό «τα πάντα ρει», ταρακούνησε και αφύπνισε το ακροατήριο με την φιλοσοφική του διάθεση και την δήλωση ότι τα πάντα αλλάζουν, παροτρύνοντας το κοινό να μην επαναπαύεται σε σταθερές αλλά να αναθεωρεί και να επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα και τις τεχνικές τους.
Επιστρέφουμε εμπλουτισμένοι με γνώσεις και γνωριμίες και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε του χρόνου στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια όπου το 31ο Συμπόσιο με τίτλο «Εμπνέοντας τις επόμενες γενεές για έρευνα και Διατήρηση» θα επιχειρήσει να επιτύχει ότι και τα προηγούμενα: να φέρει κοντά ανθρώπους από όλο το κόσμο για την προστασία 7 ειδών Θαλασσίων Χελωνών που απειλούνται να εξαφανιστούν. Το επόμενο ραντεβού είναι για 10-16 Απριλίου 2011. (Νίκη Διόγου)
Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών
Ο Κόσμος της Χελώνας βραβεύει το έργο του Δημήτρη Μαργαριτούλη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025!
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2026
O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός
Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/01/2026
Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!
Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/12/2025
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας
Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2025
Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου
Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/12/2025
Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου
Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/12/2025
Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025
Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/12/2025
Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου
Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/12/2025
Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/11/2025
Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.


