18/05/2010

Γκόα, Ινδία, 24-30 Απριλίου 2010

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-DSC06387.jpg

«Turtles Connecting People» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος του συνεδρίου μιας και είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν και γενικά αγωνίζονται για τα ζώα αυτά που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μελετών έχουν πολλά μυστικά τους καλά κρυμμένα.

Η συνάντηση 700 περίπου ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, με κοινό σημείο τις Θαλάσσιες χελώνες, πραγματοποιήθηκε στην καταπράσινη και εξωτική Γκόα της Ινδίας. Ανάμεσα στα φοινικόδεντρα και δίπλα στον Ινδικό ωκεανό, συγκεντρώθηκαν επιστήμονες βιολόγοι, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί, κτηνίατροι, άνθρωποι από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από κυβερνήσεις, εθελοντές, φύλακες παραλιών, ψαράδες αλλά και πολλοί άλλοι με απώτερο στόχο την καλύτερη προστασία του πανάρχαιου αυτού θαλασσοπόρου.

Με την θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να αγγίζει το 85%, κάθε στιγμή έξω από κλιματιζόμενο χώρο συνοδευόταν από ασταμάτητο ιδρώτα και μόνιμο αίσθημα εξάντλησης. Θα μπορούσα χωρίς υπερβολή να παρομοιάσω την έκθεση μας σε καιρικές συνθήκες με είσοδο σε σάουνα! Παρόλα αυτά οι έξι μέρες περάσανε πολύ γρήγορα και μας γεμίσανε με γνώσεις για παγκόσμια ζητήματα που αφορούν τις Θαλάσσιες χελώνες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες αλληλεπιδρούν.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών που παρουσιάστηκαν και η συζήτηση που επακολούθησε, αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους συμμετέχοντες που πήραν ιδέες για μελλοντική έρευνα αλλά κυρίως δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία και κυρίως συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-margaritoulis.jpg

Δυστυχώς δεν λείψανε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως η Λίλη Βενιζέλου Πρόεδρος και Ιδρυτής του MEDASSET, Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών, που έσπασε τον γοφό της την τέταρτη ημέρα του Συμποσίου. Μετά από χειρουργική επέμβαση η κατάσταση της άρχισε να βελτιώνεται, αναμφίβολα με τη βοήθεια και υποστήριξη των υπολοίπων συμμετεχόντων του συνεδρίου. Ευχόμαστε να είναι γρήγορα περαστικά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αντιπροσωπεύτηκε στο συνέδριο από μεγάλη ομάδα. Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, η Αλίκη Παναγοπούλου, η Νίκη Διόγου και ο Ross Clifford, ο Νικος Βαλλιάνος, ο Alan Rees και ο Παύλος Τσάρος παρουσίασαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, Κυπαρισσία και στο Κέντρο Διάσωσης.

gkoa-india-24-30-apriliou-2010-SNV34691.jpg

Θα ήταν σοβαρή παράληψη μου αν δεν αναφερόμουν σε μια κυρίως παρουσίαση, αυτή του John Frazier. Ένας από του γνωστότερους «χελωνάδες» παγκοσμίως, στην ομιλία του με τίτλο: «η οικολογία των Θαλασσίων χελωνών και το ποτάμι του Ηράκλειτου», αναφερόμενος σαφώς στο αρχαιοελληνικό «τα πάντα ρει», ταρακούνησε και αφύπνισε το ακροατήριο με την φιλοσοφική του διάθεση και την δήλωση ότι τα πάντα αλλάζουν, παροτρύνοντας το κοινό να μην επαναπαύεται σε σταθερές αλλά να αναθεωρεί και να επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα και τις τεχνικές τους.

Επιστρέφουμε εμπλουτισμένοι με γνώσεις και γνωριμίες και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε του χρόνου στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια όπου το 31ο Συμπόσιο με τίτλο «Εμπνέοντας τις επόμενες γενεές για έρευνα και Διατήρηση» θα επιχειρήσει να επιτύχει ότι και τα προηγούμενα: να φέρει κοντά ανθρώπους από όλο το κόσμο για την προστασία 7 ειδών Θαλασσίων Χελωνών που απειλούνται να εξαφανιστούν. Το επόμενο ραντεβού είναι για 10-16 Απριλίου 2011. (Νίκη Διόγου)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!