10/05/2010

Ο Κόσμος της Χελώνας βραβεύει το έργο του Δημήτρη Μαργαριτούλη

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-1-Fisheries-Forum.jpg

Ο Διεθνής Σύλλογος για την Θαλάσσια Χελώνα διοργανώνει κάθε χρόνο το Ετήσιο Συμπόσιο για την Βιολογία και την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Το συμπόσιο διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή, και το φετινό συμπόσιο, με τίτλο “Ο Κόσμος της Χελώνας” έγινε στην Γκόα της Ινδίας από τις 27 ως τις 29 Απριλίου, με 450 συμμετέχοντες από 60 χώρες.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μέλος του Διεθνούς Συλλόγου για την Θαλάσσια Χελώνα και έχει κάθε χρόνο σημαντική παρουσία, ενώ το 2006 διοργάνωσε το συμπόσιο στην Αγία Πελαγία της Κρήτης. Και φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ έδωσε το παρών με την συμμετοχή οχτώ μελών και συνεργατών του και την παρουσίαση έρευνας με τρεις παρουσιάσεις και τρία πόστερ.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-2-IMG_0091.jpg

Η κορύφωση για την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γκόα ήρθε στην τελετή λήξης του συμποσίου, όταν ανακοινώθηκε πως το βραβείο για το δια βίου επίτευγμα (lifetime achievement award) απονέμεται στον Δημήτρη Μαργαριτούλη. Κατά την απονομή του βραβείου έγινε ιδιαίτερος λόγος για το μακροχρόνιο έργο του που έφερε την θαλάσσια χελώνα της Μεσογείου στο προσκήνιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αλλά και για την υποστήριξή του προς προγράμματα μελέτης και προστασίας σε πολλές χώρες της περιοχής.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-3-IMG_0069.jpg

Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης έλαβε το βραβείο για το δια βίου επίτευγμα από τον πρόεδρο του Διεθνούς Συλλόγου Καρτίκ Σάνκερ. Στην ομιλία του, ο ιδρυτής του ΑΡΧΕΛΩΝ είπε πως πριν από τριαντατριά χρόνια, σε μια μικρή παραλία της Ζακύνθου, δεν φανταζόταν την εξέλιξη που θα έπαιρνε η προστασία της θαλάσσιας χελώνας, που έκτοτε και σήμερα εξακολουθεί να αντλεί τον ενθουσιασμό και την ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά νέων εθελοντών και ερευνητών που εργάζονται σκληρά για την μελέτη και την προστασία της. Δήλωσε επίσης πως θα συνεχίσει να είναι παρών.

Πράγματι ο ΑΡΧΕΛΩΝ εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως οργανισμούς σε αριθμό εθελοντών που συμμετάσχουν στα προγράμματα προστασίας για την Καρέτα καρέτα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διεξάγει και συμμετέχει σε επιστημονική έρευνα ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την προστασία της στην Μεσόγειο όσο και για την κατανόηση της βιολογίας της θαλάσσιας χελώνας. Είναι ευχάριστο πως σε κάθε συμπόσιο συναντάμε παλιούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που έχουν συνεχίσει να εργάζονται για την έρευνα και προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε άλλες χώρες και οργανισμούς ή έχουν ξεκινήσει πρωτότυπα προγράμματα.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-4-IMG_0076.jpg

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συμποσίου ήταν η αυξημένη συμμετοχή ερευνητών από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και η έμφαση που δόθηκε σε προγράμματα για την επίλυση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν σε απομονωμένες παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και οι μικρής κλίμακας ψαράδες, των οποίων η συνεργασία είναι πολύτιμη για την διάσωση της θαλάσσιας χελώνας.

Με το τέλος της τελετής λήξης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Συλλόγου για την Θαλάσσια Χελώνα Καρτίκ Σάνκερ παρέδωσε την σκυτάλη στον επόμενο πρόεδρο, Jeffrey Seminoff, που θα διοργανώσει το συμπόσιο στο San Diego της Καλιφόρνιας τον Απρίλιο του 2011. (Νίκος Βαλλιάνος)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/11/2025

    Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue

    Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/11/2025

    6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!

    Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!