10/05/2010

Ο Κόσμος της Χελώνας βραβεύει το έργο του Δημήτρη Μαργαριτούλη

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-1-Fisheries-Forum.jpg

Ο Διεθνής Σύλλογος για την Θαλάσσια Χελώνα διοργανώνει κάθε χρόνο το Ετήσιο Συμπόσιο για την Βιολογία και την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Το συμπόσιο διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή, και το φετινό συμπόσιο, με τίτλο “Ο Κόσμος της Χελώνας” έγινε στην Γκόα της Ινδίας από τις 27 ως τις 29 Απριλίου, με 450 συμμετέχοντες από 60 χώρες.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μέλος του Διεθνούς Συλλόγου για την Θαλάσσια Χελώνα και έχει κάθε χρόνο σημαντική παρουσία, ενώ το 2006 διοργάνωσε το συμπόσιο στην Αγία Πελαγία της Κρήτης. Και φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ έδωσε το παρών με την συμμετοχή οχτώ μελών και συνεργατών του και την παρουσίαση έρευνας με τρεις παρουσιάσεις και τρία πόστερ.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-2-IMG_0091.jpg

Η κορύφωση για την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γκόα ήρθε στην τελετή λήξης του συμποσίου, όταν ανακοινώθηκε πως το βραβείο για το δια βίου επίτευγμα (lifetime achievement award) απονέμεται στον Δημήτρη Μαργαριτούλη. Κατά την απονομή του βραβείου έγινε ιδιαίτερος λόγος για το μακροχρόνιο έργο του που έφερε την θαλάσσια χελώνα της Μεσογείου στο προσκήνιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αλλά και για την υποστήριξή του προς προγράμματα μελέτης και προστασίας σε πολλές χώρες της περιοχής.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-3-IMG_0069.jpg

Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης έλαβε το βραβείο για το δια βίου επίτευγμα από τον πρόεδρο του Διεθνούς Συλλόγου Καρτίκ Σάνκερ. Στην ομιλία του, ο ιδρυτής του ΑΡΧΕΛΩΝ είπε πως πριν από τριαντατριά χρόνια, σε μια μικρή παραλία της Ζακύνθου, δεν φανταζόταν την εξέλιξη που θα έπαιρνε η προστασία της θαλάσσιας χελώνας, που έκτοτε και σήμερα εξακολουθεί να αντλεί τον ενθουσιασμό και την ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά νέων εθελοντών και ερευνητών που εργάζονται σκληρά για την μελέτη και την προστασία της. Δήλωσε επίσης πως θα συνεχίσει να είναι παρών.

Πράγματι ο ΑΡΧΕΛΩΝ εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως οργανισμούς σε αριθμό εθελοντών που συμμετάσχουν στα προγράμματα προστασίας για την Καρέτα καρέτα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διεξάγει και συμμετέχει σε επιστημονική έρευνα ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την προστασία της στην Μεσόγειο όσο και για την κατανόηση της βιολογίας της θαλάσσιας χελώνας. Είναι ευχάριστο πως σε κάθε συμπόσιο συναντάμε παλιούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που έχουν συνεχίσει να εργάζονται για την έρευνα και προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε άλλες χώρες και οργανισμούς ή έχουν ξεκινήσει πρωτότυπα προγράμματα.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-4-IMG_0076.jpg

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συμποσίου ήταν η αυξημένη συμμετοχή ερευνητών από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και η έμφαση που δόθηκε σε προγράμματα για την επίλυση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν σε απομονωμένες παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και οι μικρής κλίμακας ψαράδες, των οποίων η συνεργασία είναι πολύτιμη για την διάσωση της θαλάσσιας χελώνας.

Με το τέλος της τελετής λήξης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Συλλόγου για την Θαλάσσια Χελώνα Καρτίκ Σάνκερ παρέδωσε την σκυτάλη στον επόμενο πρόεδρο, Jeffrey Seminoff, που θα διοργανώσει το συμπόσιο στο San Diego της Καλιφόρνιας τον Απρίλιο του 2011. (Νίκος Βαλλιάνος)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!