10/05/2010

Ο Κόσμος της Χελώνας βραβεύει το έργο του Δημήτρη Μαργαριτούλη

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-1-Fisheries-Forum.jpg

Ο Διεθνής Σύλλογος για την Θαλάσσια Χελώνα διοργανώνει κάθε χρόνο το Ετήσιο Συμπόσιο για την Βιολογία και την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Το συμπόσιο διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή, και το φετινό συμπόσιο, με τίτλο “Ο Κόσμος της Χελώνας” έγινε στην Γκόα της Ινδίας από τις 27 ως τις 29 Απριλίου, με 450 συμμετέχοντες από 60 χώρες.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μέλος του Διεθνούς Συλλόγου για την Θαλάσσια Χελώνα και έχει κάθε χρόνο σημαντική παρουσία, ενώ το 2006 διοργάνωσε το συμπόσιο στην Αγία Πελαγία της Κρήτης. Και φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ έδωσε το παρών με την συμμετοχή οχτώ μελών και συνεργατών του και την παρουσίαση έρευνας με τρεις παρουσιάσεις και τρία πόστερ.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-2-IMG_0091.jpg

Η κορύφωση για την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γκόα ήρθε στην τελετή λήξης του συμποσίου, όταν ανακοινώθηκε πως το βραβείο για το δια βίου επίτευγμα (lifetime achievement award) απονέμεται στον Δημήτρη Μαργαριτούλη. Κατά την απονομή του βραβείου έγινε ιδιαίτερος λόγος για το μακροχρόνιο έργο του που έφερε την θαλάσσια χελώνα της Μεσογείου στο προσκήνιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αλλά και για την υποστήριξή του προς προγράμματα μελέτης και προστασίας σε πολλές χώρες της περιοχής.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-3-IMG_0069.jpg

Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης έλαβε το βραβείο για το δια βίου επίτευγμα από τον πρόεδρο του Διεθνούς Συλλόγου Καρτίκ Σάνκερ. Στην ομιλία του, ο ιδρυτής του ΑΡΧΕΛΩΝ είπε πως πριν από τριαντατριά χρόνια, σε μια μικρή παραλία της Ζακύνθου, δεν φανταζόταν την εξέλιξη που θα έπαιρνε η προστασία της θαλάσσιας χελώνας, που έκτοτε και σήμερα εξακολουθεί να αντλεί τον ενθουσιασμό και την ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά νέων εθελοντών και ερευνητών που εργάζονται σκληρά για την μελέτη και την προστασία της. Δήλωσε επίσης πως θα συνεχίσει να είναι παρών.

Πράγματι ο ΑΡΧΕΛΩΝ εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως οργανισμούς σε αριθμό εθελοντών που συμμετάσχουν στα προγράμματα προστασίας για την Καρέτα καρέτα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διεξάγει και συμμετέχει σε επιστημονική έρευνα ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την προστασία της στην Μεσόγειο όσο και για την κατανόηση της βιολογίας της θαλάσσιας χελώνας. Είναι ευχάριστο πως σε κάθε συμπόσιο συναντάμε παλιούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που έχουν συνεχίσει να εργάζονται για την έρευνα και προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε άλλες χώρες και οργανισμούς ή έχουν ξεκινήσει πρωτότυπα προγράμματα.

o-kosmos-ths-xelwnas-brabeuei-to-ergo-tou-dhmhtrh-margaritoulh-MESA-4-IMG_0076.jpg

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συμποσίου ήταν η αυξημένη συμμετοχή ερευνητών από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και η έμφαση που δόθηκε σε προγράμματα για την επίλυση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν σε απομονωμένες παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και οι μικρής κλίμακας ψαράδες, των οποίων η συνεργασία είναι πολύτιμη για την διάσωση της θαλάσσιας χελώνας.

Με το τέλος της τελετής λήξης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Συλλόγου για την Θαλάσσια Χελώνα Καρτίκ Σάνκερ παρέδωσε την σκυτάλη στον επόμενο πρόεδρο, Jeffrey Seminoff, που θα διοργανώσει το συμπόσιο στο San Diego της Καλιφόρνιας τον Απρίλιο του 2011. (Νίκος Βαλλιάνος)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!