Δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο
Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο LIFE EUROTURTLES διάρκειας 5 ετών. «Όλοι στον ΑΡΧΕΛΩΝ- που ήταν ο δικαιούχος του έργου στην Ελλάδα- είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία του, τα αποτελέσματα, την εμπειρία που αποκομίσαμε και τις νέες συνεργασίες που αναπτύχθηκαν» δηλώνει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Το έργο LIFE EUROTURTLES εστίασε σε εκείνες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα μέτρα προστασίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη διατήρηση των θαλασσίων χελωνών. Εφαρμόσθηκε σε 6 χώρες (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία), μέσω 9 Δικαιούχων.
Συνεργασία με ψαράδες
«Στην Ελλάδα ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη κατασκεύασε έναν τηλεσκοπικό «κόφτη» που απελευθερώνει χελώνες παγιδευμένες σε παραγάδια και τον μοιράσαμε σε ενδιαφερόμενους αλιείς» λέει η Ιωάννα Φύτου, περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη του έργου για τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Στην Κύπρο απομακρύνθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας μιας μεγάλης περιοχής, μία σημαντική ποσότητα από «δίχτυα φαντάσματα» τα οποία απειλούσαν τις χελώνες με πνιγμό. Το υλικό αυτό μετατράπηκε σε θερμική ενέργεια.
Διάσωση και προστασία
Με τη χρήση ενός νέου πομπού που κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Σλοβενίας, παρακολουθήθηκαν 61 χελώνες στις μετακινήσεις τους στη θάλασσα. Το ίδιο έγινε με drones σε Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα αλλά και με πτήσεις με ελαφρύ αεροσκάφος στην Αδριατική. Με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δημιουργήθηκαν χρήσιμοι χάρτες για φορείς της κεντρικής διοίκησης στις περισσότερες χώρες.
>Με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, συντάχθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καρέττα που επικυρώθηκε με Υπουργική απόφαση το 2021.
>Τα Κέντρα διάσωσης θαλάσσιων χελωνών σε Κροατία, Κύπρο και Ελλάδα ανακαινίστηκαν με νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ώστε να εξυπηρετήσουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χελωνών που φτάνουν σε αυτά για περίθαλψη. Στην Κύπρο λειτούργησε επίσης μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή διάσωσης. Τέλος διοργανώθηκε ένα κοινό σεμινάριο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα Αττικής για όλους τους εταίρους, σχετικά με την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων περίθαλψης.
Παρακολούθηση νέων παραλίων ωοτοκίας
Ενισχυμένες δράσεις προστασίας των φωλιών πραγματοποιήθηκαν στις 3 χώρες που φιλοξενούν περιοχές ωοτοκίας (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία). Σε Ιταλία και Κύπρο η αναγνώριση των φωλιών βελτιώθηκε και με χρήση drones. Συνολικά κατά τη διάρκεια του προγράμματος προστατεύθηκαν 4419 φωλιές, σε 56 παραλίες ωοτοκίας στις 3 χώρες. Επιπλέον, το έργο προώθησε νέους κανονισμούς για την προστασία 39 παραλιών φωλεοποίησης από ανθρώπινη ενόχληση.
«Διαπιστώσαμε ότι 2 παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα (Κοτύχι, Πρέβεζα) παράγουν κυρίως αρσενικούς νεοσσούς, εύρημα σημαντικό για την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών εν όψη της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η Δάφνη. «Θυμίζουμε ότι το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τις θερμοκρασίες επώασης της φωλιάς και η αύξηση της θερμοκρασίας στις παραλίες ωοτοκίας επιφέρει μείωση των αρσενικών νεοσσών», συμπληρώνει.
Διάδοση και επικοινωνία
Πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσω 279 δημόσιων εκδηλώσεων, 36 συνεδρίων, 157 δελτίων τύπου και των εργαλείων επικοινωνίας που δημιουργήθηκαν, όπως η ιστοσελίδα του έργου, το βίντεο, η έκθεση, το νέο εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά.
Όπως και σε άλλα έργα Life, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε μέρος της συμμετοχής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο LIFE EUROTURTLES. Η Ιωάννα Φύτου παρουσίασε τα συνολικά αποτελέσματα του έργου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια του χρηματοδοτικού μέσου Life που οργανώθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα από το Πράσινο Ταμείο. «Πολλές από τις δράσεις αυτές θα συνεχιστούν στο μέλλον στη Μεσόγειο με τη χρήση του εξοπλισμού και των μέσων που αναπτύχθηκαν» αναφέρει.
Δείτε την τελική έκθεση του έργου ΕΔΩ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο info@archelon.gr.
Προκήρυξη Θέσης Υπεύθυνου Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων
16 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.