30/06/2022

Δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο

Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο LIFE EUROTURTLES διάρκειας 5 ετών. «Όλοι στον ΑΡΧΕΛΩΝ- που ήταν ο δικαιούχος του έργου στην Ελλάδα- είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία του, τα αποτελέσματα, την εμπειρία που αποκομίσαμε και τις νέες συνεργασίες που αναπτύχθηκαν» δηλώνει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

draseis-pou-mporoun-na-kanoun-th-diafora-gia-tis-thalassies-xelwnes-sth-mesogeio-prasino_tameio_Life22.jpg

Το έργο LIFE EUROTURTLES εστίασε σε εκείνες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα μέτρα προστασίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη διατήρηση των θαλασσίων χελωνών. Εφαρμόσθηκε σε 6 χώρες (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία), μέσω 9 Δικαιούχων.

Συνεργασία με ψαράδες

draseis-pou-mporoun-na-kanoun-th-diafora-gia-tis-thalassies-xelwnes-sth-mesogeio-Euroturtle_report.jpg

«Στην Ελλάδα ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη κατασκεύασε έναν τηλεσκοπικό «κόφτη» που απελευθερώνει χελώνες παγιδευμένες σε παραγάδια και τον μοιράσαμε σε ενδιαφερόμενους αλιείς» λέει η Ιωάννα Φύτου, περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη του έργου για τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Στην Κύπρο απομακρύνθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας μιας μεγάλης περιοχής, μία σημαντική ποσότητα από «δίχτυα φαντάσματα» τα οποία απειλούσαν τις χελώνες με πνιγμό. Το υλικό αυτό μετατράπηκε σε θερμική ενέργεια.

Διάσωση και προστασία

Με τη χρήση ενός νέου πομπού που κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Σλοβενίας, παρακολουθήθηκαν 61 χελώνες στις μετακινήσεις τους στη θάλασσα. Το ίδιο έγινε με drones σε Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα αλλά και με πτήσεις με ελαφρύ αεροσκάφος στην Αδριατική. Με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δημιουργήθηκαν χρήσιμοι χάρτες για φορείς της κεντρικής διοίκησης στις περισσότερες χώρες.

>Με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, συντάχθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καρέττα που επικυρώθηκε με Υπουργική απόφαση το 2021.

>Τα Κέντρα διάσωσης θαλάσσιων χελωνών σε Κροατία, Κύπρο και Ελλάδα ανακαινίστηκαν με νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ώστε να εξυπηρετήσουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χελωνών που φτάνουν σε αυτά για περίθαλψη. Στην Κύπρο λειτούργησε επίσης μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή διάσωσης. Τέλος διοργανώθηκε ένα κοινό σεμινάριο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα Αττικής για όλους τους εταίρους, σχετικά με την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων περίθαλψης.

Παρακολούθηση νέων παραλίων ωοτοκίας

Ενισχυμένες δράσεις προστασίας των φωλιών πραγματοποιήθηκαν στις 3 χώρες που φιλοξενούν περιοχές ωοτοκίας (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία). Σε Ιταλία και Κύπρο η αναγνώριση των φωλιών βελτιώθηκε και με χρήση drones. Συνολικά κατά τη διάρκεια του προγράμματος προστατεύθηκαν 4419 φωλιές, σε 56 παραλίες ωοτοκίας στις 3 χώρες. Επιπλέον, το έργο προώθησε νέους κανονισμούς για την προστασία 39 παραλιών φωλεοποίησης από ανθρώπινη ενόχληση.

«Διαπιστώσαμε ότι 2 παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα (Κοτύχι, Πρέβεζα) παράγουν κυρίως αρσενικούς νεοσσούς, εύρημα σημαντικό για την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών εν όψη της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η Δάφνη. «Θυμίζουμε ότι το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τις θερμοκρασίες επώασης της φωλιάς και η αύξηση της θερμοκρασίας στις παραλίες ωοτοκίας επιφέρει μείωση των αρσενικών νεοσσών», συμπληρώνει.

Διάδοση και επικοινωνία

Πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσω 279 δημόσιων εκδηλώσεων, 36 συνεδρίων, 157 δελτίων τύπου και των εργαλείων επικοινωνίας που δημιουργήθηκαν, όπως η ιστοσελίδα του έργου, το βίντεο, η έκθεση, το νέο εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά.

Όπως και σε άλλα έργα Life, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε μέρος της συμμετοχής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο LIFE EUROTURTLES. Η Ιωάννα Φύτου παρουσίασε τα συνολικά αποτελέσματα του έργου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια του χρηματοδοτικού μέσου Life που οργανώθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα από το Πράσινο Ταμείο. «Πολλές από τις δράσεις αυτές θα συνεχιστούν στο μέλλον στη Μεσόγειο με τη χρήση του εξοπλισμού και των μέσων που αναπτύχθηκαν» αναφέρει.

Δείτε την τελική έκθεση του έργου ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο info@archelon.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!