30/06/2022

Δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο

Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο LIFE EUROTURTLES διάρκειας 5 ετών. «Όλοι στον ΑΡΧΕΛΩΝ- που ήταν ο δικαιούχος του έργου στην Ελλάδα- είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία του, τα αποτελέσματα, την εμπειρία που αποκομίσαμε και τις νέες συνεργασίες που αναπτύχθηκαν» δηλώνει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

draseis-pou-mporoun-na-kanoun-th-diafora-gia-tis-thalassies-xelwnes-sth-mesogeio-prasino_tameio_Life22.jpg

Το έργο LIFE EUROTURTLES εστίασε σε εκείνες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα μέτρα προστασίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη διατήρηση των θαλασσίων χελωνών. Εφαρμόσθηκε σε 6 χώρες (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία), μέσω 9 Δικαιούχων.

Συνεργασία με ψαράδες

draseis-pou-mporoun-na-kanoun-th-diafora-gia-tis-thalassies-xelwnes-sth-mesogeio-Euroturtle_report.jpg

«Στην Ελλάδα ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη κατασκεύασε έναν τηλεσκοπικό «κόφτη» που απελευθερώνει χελώνες παγιδευμένες σε παραγάδια και τον μοιράσαμε σε ενδιαφερόμενους αλιείς» λέει η Ιωάννα Φύτου, περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη του έργου για τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Στην Κύπρο απομακρύνθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας μιας μεγάλης περιοχής, μία σημαντική ποσότητα από «δίχτυα φαντάσματα» τα οποία απειλούσαν τις χελώνες με πνιγμό. Το υλικό αυτό μετατράπηκε σε θερμική ενέργεια.

Διάσωση και προστασία

Με τη χρήση ενός νέου πομπού που κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Σλοβενίας, παρακολουθήθηκαν 61 χελώνες στις μετακινήσεις τους στη θάλασσα. Το ίδιο έγινε με drones σε Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα αλλά και με πτήσεις με ελαφρύ αεροσκάφος στην Αδριατική. Με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δημιουργήθηκαν χρήσιμοι χάρτες για φορείς της κεντρικής διοίκησης στις περισσότερες χώρες.

>Με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, συντάχθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καρέττα που επικυρώθηκε με Υπουργική απόφαση το 2021.

>Τα Κέντρα διάσωσης θαλάσσιων χελωνών σε Κροατία, Κύπρο και Ελλάδα ανακαινίστηκαν με νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ώστε να εξυπηρετήσουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χελωνών που φτάνουν σε αυτά για περίθαλψη. Στην Κύπρο λειτούργησε επίσης μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή διάσωσης. Τέλος διοργανώθηκε ένα κοινό σεμινάριο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα Αττικής για όλους τους εταίρους, σχετικά με την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων περίθαλψης.

Παρακολούθηση νέων παραλίων ωοτοκίας

Ενισχυμένες δράσεις προστασίας των φωλιών πραγματοποιήθηκαν στις 3 χώρες που φιλοξενούν περιοχές ωοτοκίας (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία). Σε Ιταλία και Κύπρο η αναγνώριση των φωλιών βελτιώθηκε και με χρήση drones. Συνολικά κατά τη διάρκεια του προγράμματος προστατεύθηκαν 4419 φωλιές, σε 56 παραλίες ωοτοκίας στις 3 χώρες. Επιπλέον, το έργο προώθησε νέους κανονισμούς για την προστασία 39 παραλιών φωλεοποίησης από ανθρώπινη ενόχληση.

«Διαπιστώσαμε ότι 2 παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα (Κοτύχι, Πρέβεζα) παράγουν κυρίως αρσενικούς νεοσσούς, εύρημα σημαντικό για την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών εν όψη της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η Δάφνη. «Θυμίζουμε ότι το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τις θερμοκρασίες επώασης της φωλιάς και η αύξηση της θερμοκρασίας στις παραλίες ωοτοκίας επιφέρει μείωση των αρσενικών νεοσσών», συμπληρώνει.

Διάδοση και επικοινωνία

Πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσω 279 δημόσιων εκδηλώσεων, 36 συνεδρίων, 157 δελτίων τύπου και των εργαλείων επικοινωνίας που δημιουργήθηκαν, όπως η ιστοσελίδα του έργου, το βίντεο, η έκθεση, το νέο εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά.

Όπως και σε άλλα έργα Life, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε μέρος της συμμετοχής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο LIFE EUROTURTLES. Η Ιωάννα Φύτου παρουσίασε τα συνολικά αποτελέσματα του έργου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια του χρηματοδοτικού μέσου Life που οργανώθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα από το Πράσινο Ταμείο. «Πολλές από τις δράσεις αυτές θα συνεχιστούν στο μέλλον στη Μεσόγειο με τη χρήση του εξοπλισμού και των μέσων που αναπτύχθηκαν» αναφέρει.

Δείτε την τελική έκθεση του έργου ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο info@archelon.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!