Δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο
Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο LIFE EUROTURTLES διάρκειας 5 ετών. «Όλοι στον ΑΡΧΕΛΩΝ- που ήταν ο δικαιούχος του έργου στην Ελλάδα- είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία του, τα αποτελέσματα, την εμπειρία που αποκομίσαμε και τις νέες συνεργασίες που αναπτύχθηκαν» δηλώνει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το έργο LIFE EUROTURTLES εστίασε σε εκείνες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα μέτρα προστασίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη διατήρηση των θαλασσίων χελωνών. Εφαρμόσθηκε σε 6 χώρες (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία), μέσω 9 Δικαιούχων.
Συνεργασία με ψαράδες

«Στην Ελλάδα ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη κατασκεύασε έναν τηλεσκοπικό «κόφτη» που απελευθερώνει χελώνες παγιδευμένες σε παραγάδια και τον μοιράσαμε σε ενδιαφερόμενους αλιείς» λέει η Ιωάννα Φύτου, περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη του έργου για τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Στην Κύπρο απομακρύνθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας μιας μεγάλης περιοχής, μία σημαντική ποσότητα από «δίχτυα φαντάσματα» τα οποία απειλούσαν τις χελώνες με πνιγμό. Το υλικό αυτό μετατράπηκε σε θερμική ενέργεια.
Διάσωση και προστασία
Με τη χρήση ενός νέου πομπού που κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Σλοβενίας, παρακολουθήθηκαν 61 χελώνες στις μετακινήσεις τους στη θάλασσα. Το ίδιο έγινε με drones σε Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα αλλά και με πτήσεις με ελαφρύ αεροσκάφος στην Αδριατική. Με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δημιουργήθηκαν χρήσιμοι χάρτες για φορείς της κεντρικής διοίκησης στις περισσότερες χώρες.
>Με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, συντάχθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καρέττα που επικυρώθηκε με Υπουργική απόφαση το 2021.
>Τα Κέντρα διάσωσης θαλάσσιων χελωνών σε Κροατία, Κύπρο και Ελλάδα ανακαινίστηκαν με νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ώστε να εξυπηρετήσουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χελωνών που φτάνουν σε αυτά για περίθαλψη. Στην Κύπρο λειτούργησε επίσης μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή διάσωσης. Τέλος διοργανώθηκε ένα κοινό σεμινάριο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα Αττικής για όλους τους εταίρους, σχετικά με την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων περίθαλψης.
Παρακολούθηση νέων παραλίων ωοτοκίας
Ενισχυμένες δράσεις προστασίας των φωλιών πραγματοποιήθηκαν στις 3 χώρες που φιλοξενούν περιοχές ωοτοκίας (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία). Σε Ιταλία και Κύπρο η αναγνώριση των φωλιών βελτιώθηκε και με χρήση drones. Συνολικά κατά τη διάρκεια του προγράμματος προστατεύθηκαν 4419 φωλιές, σε 56 παραλίες ωοτοκίας στις 3 χώρες. Επιπλέον, το έργο προώθησε νέους κανονισμούς για την προστασία 39 παραλιών φωλεοποίησης από ανθρώπινη ενόχληση.
«Διαπιστώσαμε ότι 2 παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα (Κοτύχι, Πρέβεζα) παράγουν κυρίως αρσενικούς νεοσσούς, εύρημα σημαντικό για την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών εν όψη της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η Δάφνη. «Θυμίζουμε ότι το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τις θερμοκρασίες επώασης της φωλιάς και η αύξηση της θερμοκρασίας στις παραλίες ωοτοκίας επιφέρει μείωση των αρσενικών νεοσσών», συμπληρώνει.
Διάδοση και επικοινωνία
Πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσω 279 δημόσιων εκδηλώσεων, 36 συνεδρίων, 157 δελτίων τύπου και των εργαλείων επικοινωνίας που δημιουργήθηκαν, όπως η ιστοσελίδα του έργου, το βίντεο, η έκθεση, το νέο εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά.
Όπως και σε άλλα έργα Life, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε μέρος της συμμετοχής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο LIFE EUROTURTLES. Η Ιωάννα Φύτου παρουσίασε τα συνολικά αποτελέσματα του έργου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια του χρηματοδοτικού μέσου Life που οργανώθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα από το Πράσινο Ταμείο. «Πολλές από τις δράσεις αυτές θα συνεχιστούν στο μέλλον στη Μεσόγειο με τη χρήση του εξοπλισμού και των μέσων που αναπτύχθηκαν» αναφέρει.
Δείτε την τελική έκθεση του έργου ΕΔΩ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο info@archelon.gr.
Προκήρυξη Θέσης Υπεύθυνου Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων
16 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/11/2025
Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/11/2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

