16/06/2022

16 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών

16-iouniou-pagkosmia-hmera-thalassiwn-xelwnwn-World_Sea_Turtle_Day22_3.jpg

Πρόκειται για την πρώτη αφίσα για τις θαλάσσιες χελώνες που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μ’ ένα μήνυμα που γίνεται για μια ακόμη φορά επίκαιρο: «Η θαλάσσια χελώνα, το μόνο ζώο που τρώει μεγάλες ποσότητες από τις τσούχτρες που τελευταία έχουν γεμίσει τις ελληνικές θάλασσες κινδυνεύει δυστυχώς να εξαφανιστεί από τον άνθρωπο… Αν λοιπόν συναντήσετε θαλάσσια χελώνα μην την πειράξετε, αλλά αφήστε τη να συνεχίσει τον ωφέλιμο ρόλο της» έγραφε, μεταξύ άλλων, η αφίσα της Γραμματείας Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του τότε Υπουργείου Συντονισμού, στην έκδοση της οποίας συνέβαλαν ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Πιο γρήγορη επώαση λόγω κλιματικής αλλαγής

Ακόμα και αν η περιοδική επανεμφάνιση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες επιβεβαιώνει ότι η φύση και τα οικοσυστήματα συνεχίζουν τον κύκλο τους, υπάρχουν έκδηλες αλλαγές που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση, καθώς σύμφωνα με τις μακροχρόνιες και συστηματικές καταγραφές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε μία από τις πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

16-iouniou-pagkosmia-hmera-thalassiwn-xelwnwn-World_Sea_Turtle_Day22_1.jpg

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση δεδομένων για τις φωλιές της Καρέττα στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου από προηγούμενα χρόνια, έδειξε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε αυτόν τον περιφερειακά σημαντικό πληθυσμό θαλάσσιας χελώνας. Η αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα και στη στεριά λόγω της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν την αναπαραγωγική συμπεριφορά, καθώς τα τελευταία χρόνια, η απόθεση των αυγών και η εκκόλαψή τους ξεκινούν σημαντικά νωρίτερα σε σύγκριση με παλαιότερες χρονιές. Επιπλέον, η διάρκεια της επώασης των αυγών, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την θερμοκρασία της άμμου, μειώνεται με την πάροδο των ετών.

«Μία ανησυχητική επίπτωση της αύξησης της θερμοκρασίας της άμμου είναι ότι ενισχύονται ακόμη πιο πολύ οι αριθμοί των θηλυκών νεοσσών που εκκολάπτονται και μεταβάλλεται η αναλογία των φύλων των νεοσσών σε βάρος των αρσενικών», λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προς το παρόν, η επιτυχία εκκόλαψης και η επιτυχία ανάδυσης των μικρών χελωνών φαίνεται ότι αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες στην άμμο δεν έχουν φθάσει σε κάποιο όριο που θα ήταν θανατηφόρο για τα χελωνάκια.

Τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

Τους 7 ερευνητικούς σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα, πλαισιώνουν κάθε καλοκαίρι εθελοντές που καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας και ενημερώνουν τους επισκέπτες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν . Στις δράσεις συμμετέχουν άνθρωποι άνω των 18 ετών, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν καλή φυσική κατάσταση και αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον. Τα προγράμματα γίνονται στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό κόλπο, την Κορώνη, τον Λακωνικό κόλπο, το Ρεθύμνου, τα Χανιά και τη Μεσσαρά, και διαρκούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου- μέσα Οκτωβρίου. Η ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής είναι 3 εβδομάδες και αιτήσεις γίνονται δεκτές όλη την περίοδο μέσω της ιστοσελίδας του ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr).

16-iouniou-pagkosmia-hmera-thalassiwn-xelwnwn-World_Sea_Turtle_Day22_2.jpg

Οι δράσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών (Γλυφάδα Αττικής)

Μία μικρή ομάδα εθελοντών από όλο τον κόσμο υποστηρίζει το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περίθαλψη των 35 τραυματισμένων χελωνών που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο Κέντρο Διάσωσης στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας. Στις δράσεις του Κέντρου Διάσωσης για την διάσωση και την επιστροφή των ζώων στη θάλασσα, την ενημέρωση των επισκεπτών και των σχολείων συμμετέχουν εθελοντές - κάτοικοι Αττικής.

Ανοιχτή συνάντηση παρουσίασης των εθελοντικών δράσεων διοργανώνεται μεθαύριο το Σάββατο 18 Ιουνίου, στο Κέντρο Διάσωσης, για την οποία είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με email στο info@archelon.gr.

Περίπατος στην παραλία με τους εθελοντές

Για όσους θα βρεθούν φέτος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Ρέθυμνο και στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου (Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη Μεσσηνίας) δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να έχουν μια άμεση και βιωματική εμπειρία των δράσεων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας με μια βόλτα στην παραλία. Πρόκειται για μία περιήγηση 45 λεπτών όπου ένας από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εξηγεί τι συμβαίνει στην παραλία ωοτοκίας. Η περιήγηση γίνεται δωρεάν, κατόπιν ραντεβού.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ www.archelon.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!