16 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών
Πρόκειται για την πρώτη αφίσα για τις θαλάσσιες χελώνες που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μ’ ένα μήνυμα που γίνεται για μια ακόμη φορά επίκαιρο: «Η θαλάσσια χελώνα, το μόνο ζώο που τρώει μεγάλες ποσότητες από τις τσούχτρες που τελευταία έχουν γεμίσει τις ελληνικές θάλασσες κινδυνεύει δυστυχώς να εξαφανιστεί από τον άνθρωπο… Αν λοιπόν συναντήσετε θαλάσσια χελώνα μην την πειράξετε, αλλά αφήστε τη να συνεχίσει τον ωφέλιμο ρόλο της» έγραφε, μεταξύ άλλων, η αφίσα της Γραμματείας Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του τότε Υπουργείου Συντονισμού, στην έκδοση της οποίας συνέβαλαν ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
Πιο γρήγορη επώαση λόγω κλιματικής αλλαγής
Ακόμα και αν η περιοδική επανεμφάνιση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες επιβεβαιώνει ότι η φύση και τα οικοσυστήματα συνεχίζουν τον κύκλο τους, υπάρχουν έκδηλες αλλαγές που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση, καθώς σύμφωνα με τις μακροχρόνιες και συστηματικές καταγραφές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε μία από τις πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση δεδομένων για τις φωλιές της Καρέττα στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου από προηγούμενα χρόνια, έδειξε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε αυτόν τον περιφερειακά σημαντικό πληθυσμό θαλάσσιας χελώνας. Η αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα και στη στεριά λόγω της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν την αναπαραγωγική συμπεριφορά, καθώς τα τελευταία χρόνια, η απόθεση των αυγών και η εκκόλαψή τους ξεκινούν σημαντικά νωρίτερα σε σύγκριση με παλαιότερες χρονιές. Επιπλέον, η διάρκεια της επώασης των αυγών, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την θερμοκρασία της άμμου, μειώνεται με την πάροδο των ετών.
«Μία ανησυχητική επίπτωση της αύξησης της θερμοκρασίας της άμμου είναι ότι ενισχύονται ακόμη πιο πολύ οι αριθμοί των θηλυκών νεοσσών που εκκολάπτονται και μεταβάλλεται η αναλογία των φύλων των νεοσσών σε βάρος των αρσενικών», λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προς το παρόν, η επιτυχία εκκόλαψης και η επιτυχία ανάδυσης των μικρών χελωνών φαίνεται ότι αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες στην άμμο δεν έχουν φθάσει σε κάποιο όριο που θα ήταν θανατηφόρο για τα χελωνάκια.
Τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Τους 7 ερευνητικούς σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα, πλαισιώνουν κάθε καλοκαίρι εθελοντές που καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας και ενημερώνουν τους επισκέπτες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν . Στις δράσεις συμμετέχουν άνθρωποι άνω των 18 ετών, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν καλή φυσική κατάσταση και αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον. Τα προγράμματα γίνονται στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό κόλπο, την Κορώνη, τον Λακωνικό κόλπο, το Ρεθύμνου, τα Χανιά και τη Μεσσαρά, και διαρκούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου- μέσα Οκτωβρίου. Η ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής είναι 3 εβδομάδες και αιτήσεις γίνονται δεκτές όλη την περίοδο μέσω της ιστοσελίδας του ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr).
Οι δράσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών (Γλυφάδα Αττικής)
Μία μικρή ομάδα εθελοντών από όλο τον κόσμο υποστηρίζει το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περίθαλψη των 35 τραυματισμένων χελωνών που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο Κέντρο Διάσωσης στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας. Στις δράσεις του Κέντρου Διάσωσης για την διάσωση και την επιστροφή των ζώων στη θάλασσα, την ενημέρωση των επισκεπτών και των σχολείων συμμετέχουν εθελοντές - κάτοικοι Αττικής.
Ανοιχτή συνάντηση παρουσίασης των εθελοντικών δράσεων διοργανώνεται μεθαύριο το Σάββατο 18 Ιουνίου, στο Κέντρο Διάσωσης, για την οποία είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με email στο info@archelon.gr.
Περίπατος στην παραλία με τους εθελοντές
Για όσους θα βρεθούν φέτος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Ρέθυμνο και στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου (Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη Μεσσηνίας) δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να έχουν μια άμεση και βιωματική εμπειρία των δράσεων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας με μια βόλτα στην παραλία. Πρόκειται για μία περιήγηση 45 λεπτών όπου ένας από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εξηγεί τι συμβαίνει στην παραλία ωοτοκίας. Η περιήγηση γίνεται δωρεάν, κατόπιν ραντεβού.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ www.archelon.gr.
Δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο
Τα προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το καλοκαίρι του 2022
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.