Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
07/12/2022

«Ζωντανές Διαδικτυακές Ξεναγήσεις» στο Κέντρο Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες του ΑΡΧΕΛΩΝ

Πώς είναι άραγε ένα «νοσοκομείο» για θαλάσσιες χελώνες; Τι κάνουν οι εθελοντές για να γίνουν καλά οι τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες των ελληνικών θαλασσών; Ποια είναι η ιστορία τους, οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν και τι μπορούμε να διδαχθούμε από αυτήν για να σώσουμε το περιβάλλον μας;

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δίνει τώρα την ευκαιρία στους μαθητές εκτός Αττικής μέσα από μια πρωτότυπη ζωντανή διαδικτυακή ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα να γνωρίσουν ένα χώρο αφιερωμένο στην περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο μεγαλύτερο Κέντρο Διάσωσης για χελώνες στη Μεσόγειο. Το οποίο παρακολουθούν πάνω από 10.000 μαθητές από σχολεία της Αττικής κάθε χρόνο. Τώρα όμως, με τη «Ζωντανή Διαδικτυακή Ξενάγηση» οι χελώνες του Κέντρου Διάσωσης «ταξιδεύουν» σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

zwntanes-diadiktyakes-ksenaghseis-sto-kentro-diaswshs-gia-tis-thalassies-xelwnes-tou-arxelwn-dt_girl.jpg

Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων Άννα Κοντολέων χρησιμοποιώντας ένα φορητό τάμπλετ με κάμερα και μικρόφωνο, ξεναγεί τους διαδικτυακούς «επισκέπτες» στις δεξαμενές όπου φιλοξενούνται οι χελώνες που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης. Μας συστήνει κάποιες από αυτές και μας λέει την ξεχωριστή τους ιστορία, το πώς έφτασαν εδώ.

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες καθώς και σχολεία, συχνά επιλέγουν να «υιοθετήσουν» μία από τις χελώνες που συναντάνε δια ζώσης ή διαδικτυακά, καλύπτοντας τα έξοδα περίθαλψής της για κάποιες ημέρες. «Με αυτόν τον τρόπο δεν μένουν απλοί παρατηρητές των θαλάσσιων χελωνών αλλά γίνονται σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους!», εξηγεί ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.

Η επιστροφή κάθε χελώνας που έχει αναρρώσει στη θάλασσα, είναι στιγμή μεγάλης συγκίνησης για τους ανθρώπους και τους φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ. Χάρη στη οικονομική υποστήριξη των «υιοθετών» και την επίμονη δουλειά συνεργατών και εθελοντών που περιθάλπουν τα ζώα, 27 θαλάσσιες χελώνες επέστρεψαν υγιείς στο φυσικό τους περιβάλλον από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

zwntanes-diadiktyakes-ksenaghseis-sto-kentro-diaswshs-gia-tis-thalassies-xelwnes-tou-arxelwn-dt_turtle.jpg

Ο Διαγωνισμός Μαθητικής Φωτογραφίας 2023

Όλες οι τάξεις που θα λάβουν μέρος στις διαδικτυακές ξεναγήσεις και θα «υιοθετήσουν» μία χελώνα, μπορούν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό Μαθητικής Φωτογραφίας 2023. Ένα «λούτρινο χελωνάκι» του ΑΡΧΕΛΩΝ θα φθάσει ταχυδρομικά στις τάξεις και οι μαθητές θα το φωτογραφήσουν σε ένα ξεχωριστό σημείο του τόπου τους: μία αγαπημένη παραλία, παραδοσιακή πλατεία, ή ένα άλλο αξιοθέατο της περιοχής τους. Θέλουμε να στείλετε τις φωτογραφίες σας ηλεκτρονικά μαζί με τα στοιχεία της τάξης, το σχολείου, τα ονόματα των φωτογράφων και το όνομα της τοποθεσίας που τραβήχτηκε κάθε φωτογραφία στο awareness@archelon.gr έως 30 Μαρτίου 2023. Ανυπομονούμε να δούμε το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ να ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές τις Ελλάδας μέσω του φωτογραφικού φακού σας.

Πως κλείνονται τα ραντεβού:

Περίοδος Διαδικτυακών Επισκέψεων: 1η Δεκεμβρίου 2022 - 28 Φεβρουαρίου 2023 Ωράριο Διαδικτυακών Επισκέψεων: (Δευτ-Παρ) 08:30-09:30, 10:00-11:00, 11:45-12:45

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κλείσουν διαδικτυακό ραντεβού για την τάξη τους χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων εδώ. Δείτε όλες τις δυνατότητες επίσκεψης στο Κέντρο Διάσωσης εδώ.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τις χελώνες που επέστρεψαν στη θάλασσα φέτος το καλοκαίρι δείτε εδώ.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς: Επικοινωνήστε με την Άννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων, τηλ. 6932 640 949 (ΔΕΥΤ-ΠΑΡ: 13:00-15:00), e-mail: education@archelon.gr

ΑΡΧΕΛΩΝ - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, 3η μαρίνα Γλυφάδας, 166 75 Γλυφάδα Αττικής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025! 

    Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2026

    32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2026

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός

    Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/01/2026

    Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!

    Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/01/2026

    Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!

    Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/12/2025

    «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας

    Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!