Χελώνες και τουρίστες στα Χανιά: η προστασία σε δράση
Η περιοχή των Χανίων συνδυάζει φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία και αποτελεί σημαντικό διεθνή τουριστικό προορισμό. Ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν στην παραλιακή ζώνη της περιοχής βέβαια, συνεχίζει να συμβαίνει και το καταπληκτικό γεγονός της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα.

Η συστηματική καταγραφή και η προστασία των φωλιών άρχισε το 1990, αφού είχε αρχίσει το πρώτο κύμα τουριστικής ανάπτυξης. Μέσα στην πρώτη δεκαετία διαπιστώθηκε ότι ο αριθμό των φωλιών είχε μειωθεί σημαντικά. Από τότε οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ κάνουν κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν οι λειτουργίες της φύσης στην παραλία, έτσι ώστε να ανακάμψει ο πληθυσμός των χελωνών που αναπαράγεται στα Χανιά.

Απαραίτητη ήταν λοιπόν η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες για την προστασία και διατήρηση κάθε φωλιάς. Περίπου 85 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν από τους εθελοντές /ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε 14 χλμ. παραλίας ωοτοκίας το 2022, παρά την έντονη τουριστική δραστηριότητα στα Χανιά.
Οι Υπεύθυνοι πεδίου που εκπαίδευσαν και συντόνισαν τους εθελοντές ήταν: Grace Mc Farlane και Gracie Rowe (Υπεύθυνοι Προστασίας και Καταγραφής), Grosjean Lucie (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού και Υπεύθυνη Κατασκήνωσης και Εθελοντών), Sheath-Vali-Shariat-Panahi Lily και Ellie Guillonneau (Βοηθός Υπεύθυνου Καταγραφής και Προστασίας) και Lang Fergus (Υπεύθυνος Κατασκήνωσης και Εθελοντών). «Ευχαριστώ πολύ όλους τους Υπευθύνους και τους εθελοντές του φετινού προγράμματος για την προσπάθεια που έγινε φέτος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας», δηλώνει η Λυδία. «Όλοι έδωσαν το 100% του εαυτού τους και είμαι σίγουρη ότι κι αυτοί κάτι κέρδισαν από την εμπειρία τους».

Περίπου 6.607 επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στις δράσεις ενημέρωσης του κοινού: επισκέφθηκαν τον σταθμό ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο παλιό λιμάνι, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία, και συμμετείχαν στις δράσεις που διοργανώθηκαν στην παραλία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, ο Ενημερωτικός Σταθμός έκλεισε για το χειμώνα και πίσω στην Αθήνα, στα γραφεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουν αρχίσει οι αιτήσεις των εθελοντών για το 2023…
Αν ενδιαφέρεσαι να λάβεις μέρος στο πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιας στα Χανιά μάθε περισσότερα εδώ.
Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις το φυλλάδιο με τα προγράμματα του 2023 .
«Ζωντανές Διαδικτυακές Ξεναγήσεις» στο Κέντρο Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες του ΑΡΧΕΛΩΝ
Κορώνη Μεσσηνίας – το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καλούς φίλους
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.


