Σωρεία παράνομων παρεμβάσεων οδηγεί σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου – ολιγωρούν οι αρμόδιες αρχές
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς, με αφορμή τη σημερινή ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σωρεία παράνομων παρεμβάσεων εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην προστατευόμενη περιοχή και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Η ολιγωρία που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες αγνοούν τις εκκλήσεις του Φορέα Διαχείρισης για άμεση επέμβαση, δυστυχώς αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Ειδικότερα:
Κοντά στην παραλία του Γέρακα, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, και εντός της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Π2, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία και επομένως δεν μπορεί να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια, κατασκευάστηκαν τους τελευταίους μήνες δύο παράνομα κτίσματα (Φωτ. 1, 2). Από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Ζακύνθου έχουν εδώ και μήνες επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης. Οι δε παραβάτες, προτρέπονται, έμμεσα και με την ίδια την πράξη επιβολής προστίμου, να «τακτοποιήσουν – νομιμοποιήσουν» τα αυθαίρετα, έστω και αν είναι πασιφανές ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.
Μεταξύ των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Γέρακα και Δάφνης, εντός της Περιοχής Προστατευόμενου Τοπίου Φ1, διανοίχθηκε, παράνομα, στα τέλη του 2015, δρόμος, μήκους 1 χλμ. και πλάτους 6 μέτρων (Φωτ. 3). Εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημίας, αλλά οι παράνομες εργασίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με διαπλάτυνση του παράνομου δρόμου σε συγκεκριμένα σημεία (Φωτ. 4).
Στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης Π3, πίσω από τη παραλία Καλαμακίου, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, έγινε στα μέσα Μαρτίου 2018, παρέμβαση με μπουλντόζα, με αποτέλεσμα την καταστροφή της προστατευόμενης βλάστησης των αμμοθινών (Φωτ. 5, 6). Αν και οι αρχές ενημερώθηκαν εγκαίρως και ήδη από την πρώτη μέρα των παράνομων εργασιών, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτοφώρου, με αποτέλεσμα η καταστροφή να συνεχιστεί ανενόχλητα για 3 ημέρες.
Καθ’ όλη τη θερινή περίοδο 2017, στις παραλίες ωοτοκίας Γέρακα, Crystal και Καλαμάκι τοποθετήθηκε πληθώρα επίπλων θαλάσσης, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (στην παραλία του Γέρακα καταγράφηκαν 262 ξαπλώστρες, ενώ το Π.Δ. επιτρέπει έως 120, στις παραλίες Crystal και Καλαμάκι καταγράφηκαν 569 ξαπλώστρες, ενώ το Π.Δ. επιτρέπει έως 300), τα οποία μάλιστα δεν απομακρύνονταν μετά τη δύση του ηλίου, παρεμποδίζοντας έτσι τις θαλάσσιες χελώνες που προσπαθούσαν να ωοτοκήσουν (Φωτ. 7). Οι συναρμόδιες αρχές, αγνοώντας τις σχετικές εκκλήσεις του Φορέα Διαχείρισης για τη σύννομη λειτουργία των επιχειρήσεων, με τις οποίες ο Δήμος Ζακύνθου είχε υπογράψει συμφωνητικά παραχώρησης αιγιαλού, δεν προχώρησαν στις νόμιμες ενέργειες, επικαλούμενες άγνοια της ταυτότητας των υπαιτίων.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET, MΟm και WWF Ελλάς που δραστηριοποιούνται ενεργά στη Ζάκυνθο εδώ και δεκαετίες με γνώμονα την προστασία του φυσικού πλούτου του νησιού, με σχετική επιστολή τους προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εδώ ζητούν την άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών, προς το σκοπό απόδοσης ευθυνών και κυρίως αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, σύμφωνα με όσα ζητά και ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στην προστασία του φυσικού πλούτου των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας & Διατήρησης, ΑΡΧΕΛΩΝ, 6940470194, conservation@archelon.gr
Angela Klauschen, Διευθύντρια, MEDASSET, 210-3640389, angela.klauschen@medasset.org
Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη γραφείου τύπου & δημοσίων σχέσεων, WWF Ελλάς, 210 3311988 (εσωτ. 116), 6947220699
Φωτογραφική τεκμηρίωση:
Φωτ. 1 & 2: Αυθαίρετα κτίσματα κοντά στην παραλία του Γέρακα.
Φωτ. 3 & 4: Διάνοιξη δρόμου μεταξύ των παραλιών Δάφνης και Γέρακα. Οι παράνομες εργασίες το 2015 (αριστερά) και το 2018 (δεξιά)
Φωτ. 5 & 6: Καταστροφή των αμμοθινών στην παραλία Καλαμακίου.
Φωτ. 7: Ίχνος θαλάσσιας χελώνας που εγκατέλειψε την προσπάθεια ωοτοκίας λόγω της μη απομάκρυνσης των επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες (2017).
Αγώνας ταχύτητας από 280 μοτοσικλέτες στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας
Η πρώτη φωλιά της καρέτα στη Ζάκυνθο!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.