Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη θεωρία και στην πράξη
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, το MEDASSET και το WWF Ελλάς αναδεικνύουν την ανάγκη να αποκτήσει ο Κυπαρισσιακός Κόλπος θεσμικό πλαίσιο προστασίας, σε συνέχεια των πρόσφατων παραβάσεων στην περιοχή.
Την ίδια μέρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανανέωνε τους προσωρινούς όρους προστασίας του Κυπαρισσιακού, τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta, κι ενώ η ωοτοκία έχει ήδη ξεκινήσει, κάποιοι επέλεξαν συνειδητά και επιδεικτικά να περιφρονήσουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της και να ισοπεδώσουν κυριολεκτικά τους αμμόλοφους του Κυπαρισσιακού κόλπου.
Παραβιάζοντας κατάφωρα την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, στις 23 Μαΐου, με την ανοχή τοπικών αρχών, διεξήχθη παράνομος αγώνας ταχύτητας 280 μοτοσικλετών πάνω στις προστατευόμενες ζώνες των αμμολόφων και της παραλίας ωοτοκίας της Caretta caretta, με αποτέλεσμα να επέλθει σοβαρή υποβάθμιση των θινών και κίνδυνος καταστροφής των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ όσο και της τοπικής κοινωνίας, οι αρχές αστυνόμευσης δεν σταμάτησαν τον αγώνα.
Το απαράδεκτο αυτό γεγονός, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να αποκτήσει η περιοχή οριστικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας (προεδρικό διάταγμα), το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα από όλες τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η Σύμβαση της Βέρνης έχει εκδώσει συστάσεις κατά της χώρας μας.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς, οι οποίοι είχαν απευθύνει σχετικά αιτήματα στο ΥΠΕΝ, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την παράταση της προσωρινής προστασίας της σημαντικότατης αυτής περιοχής. Η νέα απόφαση φανερώνει την πρόθεση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες έκδοσης του προεδρικού διατάγματος της περιοχής που βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα χρονικά περιθώρια ωστόσο είναι στενά μιας και αυτή η ανανέωση της προστασίας ενός έτους είναι η τελευταία δυνατή από τη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής πρέπει η πολιτεία και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Στις 23 Μαΐου 2018 δημοσιεύτηκε επίσης απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου (περιοχές Natura 2000 «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι – Κυπαρισσία) (ΦΕΚ Δ’ 204). Η υπουργική απόφαση παρέχει προσωρινή προστασία μέχρι την έκδοση προεδρικού διατάγματος το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
2. Δείτε την επιστολή των περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET WWF Ελλάς: http://www.wwf.gr/images/pdfs/2018April_ARCHELON_MEDASSET_WWF_LtrYpourgos_Kyparissia.pdf
3. Δείτε την επιστολή του ΦΔ Κοτυχίου-Στροφυλιάς-Κυπαρισσιακού Κόλπου: http://www.wwf.gr/images/pdfs/epistoli_kyparisiakos.pdf
Περισσότερες πληροφορίες:
Γεωργία Καραμπέρου, Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης, Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, 26930 31651, fdks@otenet.gr
Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας & Διατήρησης, ΑΡΧΕΛΩΝ, 6940470194, conservation@archelon.gr
Λουκία Καλαϊτζή, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, MEDASSET, 210-3640389, loukia.kalaitzi@medasset.org
Χρίστη Σωτηρίου, Yπεύθυνη γραφείου τύπου & δημ. σχέσεων, WWF Ελλάς, 210 3311988, c.sotiriou@wwf.gr
Αποθεραπευμένη νεαρή θαλάσσια χελώνα επιστρέφει στα νερά του κόλπου Λαγανά Ζακύνθου
Οι αρχαιότεροι επισκέπτες του Ρεθύμνου εμφανίστηκαν και φέτος!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.