ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Οι χελώνες στον Κόλπο Με πρόσκληση της ΕΤΑΝΑΜ (Εταιρία Ανάπτυξης Αμβρακικού), ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα LIFE που μεταξύ άλλων διερευνούσε και την παρουσία των χελωνών στον Κόλπο. Πράγματι στην περίοδο 1999-2003 ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάστηκε στον Κόλπο και μάλιστα χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Με τη βοήθεια ψαράδων πιάνονταν με δίχτυα χελώνες – οι περισσότερες ανήλικες - στις οποίες προσαρμόζονταν ραδιοπομποί καθώς και ακουστικοί πομποί (που μεταδίδουν υποβρυχίως) για να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους μέσα στον Κόλπο. Επίσης τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί που έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης, για να διαπιστωθεί πού πηγαίνουν οι χελώνες όταν βγαίνουν από τον Κόλπο. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες χελώνες παραμένουν στον Κόλπο και μάλιστα καθʼ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπου τρέφονται με τα άφθονα καβούρια, κοχύλια και άλλα ασπόνδυλα που υπάρχουν στον Κόλπο. Επίσης είναι γνωστό ότι μέσα στον Κόλπο δεν υπάρχουν περιοχές ωοτοκίας.
Αφού όμως ο Κόλπος δεν διαθέτει παραλίες ωοτοκίας από πού έρχονται οι Καρέττα στον Κόλπο?
Προβλήματα με ψαράδες και οστρακοκαλλιεργητές Τα ψάρια δεν αποτελούν κύρια τροφή της Καρέττα. Εξάλλου είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τα πιάσει. Βέβαια, όταν τα βρει πιασμένα σε κάποιο δίχτυ, προσπαθεί να τα φάει και εκεί είναι που έρχεται σε σύγκρουση με τον ψαρά. Που δεν είναι μόνο ότι του τρώει τα πιασμένα ψάρια αλλά – το χειρότερο - μπορεί να του καταστρέψει τα δίχτυα. Αυτό γίνεται γιατί η χελώνα μπλέκεται με το δίχτυ και στην προσπάθειά της να ανεβεί στην επιφάνεια για να αναπνεύσει σκίζει το δίχτυ ή το μπλέκει χειρότερα. Δυστυχώς δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό εκτός από την αποζημίωση των ψαράδων. Κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η πολιτεία και να πάρει τις αποφάσεις της.
Επειδή το μπλέξιμο των χελωνών με τα δίχτυα, έχει και αρκετές απώλειες από την πλευρά των χελωνών, ο ΑΡΧΕΛΩΝ δημιούργησε, σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έναν στοιχειώδη Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στην Κόπραινα του Νομού Άρτας. Εκεί μπορεί να τοποθετούνται προσωρινά τραυματισμένες χελώνες, πριν μεταφερθούν στη Γλυφάδα Αττικής όπου βρίσκεται το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Δημήτρης Μαργαριτούλης
ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟ
No 1: Οι χελώνες συλλαμβάνονται με τα χέρια στον Αμβρακικό για να μετρηθούν και να μαρκαριστούν από τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ.
No 2: Αμέσως μετά το μαρκάρισμα και τις μετρήσεις οι χελώνες απελευθερώνονται. Τα στοιχεία που συλλέγονται θα βγάλουν συμπεράσματα για το πλήθος των χελωνών στον Κόλπο και το ρυθμό ανάπτυξής τους.
No 3: Απελευθέρωση χελώνας στον Αμβρακικό Κόλπο μετά την τοποθέτηση δορυφορικού πομπού, προκειμένου να μελετηθούν οι μεταναστεύσεις της.
Νο 4: Η διαδρομή μιας χελώνας από τον Αμβρακικό Κόλπο προς τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου όπως καταγράφηκε από τον δορυφορικό πομπό της. Το πιθανότερο είναι ότι η χελώνα αυτή προέρχονταν από την ανατολική Μεσόγειο, όπου επέστρεψε για να ωοτοκήσει, μετά την ενηλικίωσή της στο πλούσιο τροφικό πεδίο του Αμβρακικού Κόλπου.
No 5: Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εγκαθιστούν το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για θαλάσσιες χελώνες στην Κόπραινα του Αμβρακικού Κόλπου.
2 ως 8 Αυγούστου η ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑ κατασκηνώνει στο Μαυροβούνι Γυθείου
Άρχισε η ωοτοκία της Καρέτα και στο Ρέθυμνο Κρήτης!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα