Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
29/06/2009

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_1.jpg

Οι χελώνες στον Κόλπο Με πρόσκληση της ΕΤΑΝΑΜ (Εταιρία Ανάπτυξης Αμβρακικού), ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα LIFE που μεταξύ άλλων διερευνούσε και την παρουσία των χελωνών στον Κόλπο. Πράγματι στην περίοδο 1999-2003 ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάστηκε στον Κόλπο και μάλιστα χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Με τη βοήθεια ψαράδων πιάνονταν με δίχτυα χελώνες – οι περισσότερες ανήλικες - στις οποίες προσαρμόζονταν ραδιοπομποί καθώς και ακουστικοί πομποί (που μεταδίδουν υποβρυχίως) για να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους μέσα στον Κόλπο. Επίσης τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί που έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης, για να διαπιστωθεί πού πηγαίνουν οι χελώνες όταν βγαίνουν από τον Κόλπο. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες χελώνες παραμένουν στον Κόλπο και μάλιστα καθʼ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπου τρέφονται με τα άφθονα καβούρια, κοχύλια και άλλα ασπόνδυλα που υπάρχουν στον Κόλπο. Επίσης είναι γνωστό ότι μέσα στον Κόλπο δεν υπάρχουν περιοχές ωοτοκίας.

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_2.jpg

Αφού όμως ο Κόλπος δεν διαθέτει παραλίες ωοτοκίας από πού έρχονται οι Καρέττα στον Κόλπο?

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_3.jpg

Προβλήματα με ψαράδες και οστρακοκαλλιεργητές Τα ψάρια δεν αποτελούν κύρια τροφή της Καρέττα. Εξάλλου είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τα πιάσει. Βέβαια, όταν τα βρει πιασμένα σε κάποιο δίχτυ, προσπαθεί να τα φάει και εκεί είναι που έρχεται σε σύγκρουση με τον ψαρά. Που δεν είναι μόνο ότι του τρώει τα πιασμένα ψάρια αλλά – το χειρότερο - μπορεί να του καταστρέψει τα δίχτυα. Αυτό γίνεται γιατί η χελώνα μπλέκεται με το δίχτυ και στην προσπάθειά της να ανεβεί στην επιφάνεια για να αναπνεύσει σκίζει το δίχτυ ή το μπλέκει χειρότερα. Δυστυχώς δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό εκτός από την αποζημίωση των ψαράδων. Κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η πολιτεία και να πάρει τις αποφάσεις της.

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_4.jpg

Επειδή το μπλέξιμο των χελωνών με τα δίχτυα, έχει και αρκετές απώλειες από την πλευρά των χελωνών, ο ΑΡΧΕΛΩΝ δημιούργησε, σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έναν στοιχειώδη Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στην Κόπραινα του Νομού Άρτας. Εκεί μπορεί να τοποθετούνται προσωρινά τραυματισμένες χελώνες, πριν μεταφερθούν στη Γλυφάδα Αττικής όπου βρίσκεται το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_5.jpg

Δημήτρης Μαργαριτούλης

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟ

No 1: Οι χελώνες συλλαμβάνονται με τα χέρια στον Αμβρακικό για να μετρηθούν και να μαρκαριστούν από τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ.

No 2: Αμέσως μετά το μαρκάρισμα και τις μετρήσεις οι χελώνες απελευθερώνονται. Τα στοιχεία που συλλέγονται θα βγάλουν συμπεράσματα για το πλήθος των χελωνών στον Κόλπο και το ρυθμό ανάπτυξής τους.

No 3: Απελευθέρωση χελώνας στον Αμβρακικό Κόλπο μετά την τοποθέτηση δορυφορικού πομπού, προκειμένου να μελετηθούν οι μεταναστεύσεις της.

Νο 4: Η διαδρομή μιας χελώνας από τον Αμβρακικό Κόλπο προς τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου όπως καταγράφηκε από τον δορυφορικό πομπό της. Το πιθανότερο είναι ότι η χελώνα αυτή προέρχονταν από την ανατολική Μεσόγειο, όπου επέστρεψε για να ωοτοκήσει, μετά την ενηλικίωσή της στο πλούσιο τροφικό πεδίο του Αμβρακικού Κόλπου.

No 5: Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εγκαθιστούν το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για θαλάσσιες χελώνες στην Κόπραινα του Αμβρακικού Κόλπου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2026

    32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2026

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός

    Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/01/2026

    Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!

    Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/01/2026

    Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!

    Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/12/2025

    «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας

    Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/11/2025

    Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις

    Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!