29/06/2009

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_1.jpg

Οι χελώνες στον Κόλπο Με πρόσκληση της ΕΤΑΝΑΜ (Εταιρία Ανάπτυξης Αμβρακικού), ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα LIFE που μεταξύ άλλων διερευνούσε και την παρουσία των χελωνών στον Κόλπο. Πράγματι στην περίοδο 1999-2003 ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάστηκε στον Κόλπο και μάλιστα χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Με τη βοήθεια ψαράδων πιάνονταν με δίχτυα χελώνες – οι περισσότερες ανήλικες - στις οποίες προσαρμόζονταν ραδιοπομποί καθώς και ακουστικοί πομποί (που μεταδίδουν υποβρυχίως) για να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους μέσα στον Κόλπο. Επίσης τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί που έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης, για να διαπιστωθεί πού πηγαίνουν οι χελώνες όταν βγαίνουν από τον Κόλπο. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες χελώνες παραμένουν στον Κόλπο και μάλιστα καθʼ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπου τρέφονται με τα άφθονα καβούρια, κοχύλια και άλλα ασπόνδυλα που υπάρχουν στον Κόλπο. Επίσης είναι γνωστό ότι μέσα στον Κόλπο δεν υπάρχουν περιοχές ωοτοκίας.

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_2.jpg

Αφού όμως ο Κόλπος δεν διαθέτει παραλίες ωοτοκίας από πού έρχονται οι Καρέττα στον Κόλπο?

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_3.jpg

Προβλήματα με ψαράδες και οστρακοκαλλιεργητές Τα ψάρια δεν αποτελούν κύρια τροφή της Καρέττα. Εξάλλου είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τα πιάσει. Βέβαια, όταν τα βρει πιασμένα σε κάποιο δίχτυ, προσπαθεί να τα φάει και εκεί είναι που έρχεται σε σύγκρουση με τον ψαρά. Που δεν είναι μόνο ότι του τρώει τα πιασμένα ψάρια αλλά – το χειρότερο - μπορεί να του καταστρέψει τα δίχτυα. Αυτό γίνεται γιατί η χελώνα μπλέκεται με το δίχτυ και στην προσπάθειά της να ανεβεί στην επιφάνεια για να αναπνεύσει σκίζει το δίχτυ ή το μπλέκει χειρότερα. Δυστυχώς δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό εκτός από την αποζημίωση των ψαράδων. Κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η πολιτεία και να πάρει τις αποφάσεις της.

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_4.jpg

Επειδή το μπλέξιμο των χελωνών με τα δίχτυα, έχει και αρκετές απώλειες από την πλευρά των χελωνών, ο ΑΡΧΕΛΩΝ δημιούργησε, σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έναν στοιχειώδη Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στην Κόπραινα του Νομού Άρτας. Εκεί μπορεί να τοποθετούνται προσωρινά τραυματισμένες χελώνες, πριν μεταφερθούν στη Γλυφάδα Αττικής όπου βρίσκεται το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

oi-thalassies-xelwnes-toy-ambrakikoy-kolpoy-amvra_5.jpg

Δημήτρης Μαργαριτούλης

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟ

No 1: Οι χελώνες συλλαμβάνονται με τα χέρια στον Αμβρακικό για να μετρηθούν και να μαρκαριστούν από τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ.

No 2: Αμέσως μετά το μαρκάρισμα και τις μετρήσεις οι χελώνες απελευθερώνονται. Τα στοιχεία που συλλέγονται θα βγάλουν συμπεράσματα για το πλήθος των χελωνών στον Κόλπο και το ρυθμό ανάπτυξής τους.

No 3: Απελευθέρωση χελώνας στον Αμβρακικό Κόλπο μετά την τοποθέτηση δορυφορικού πομπού, προκειμένου να μελετηθούν οι μεταναστεύσεις της.

Νο 4: Η διαδρομή μιας χελώνας από τον Αμβρακικό Κόλπο προς τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου όπως καταγράφηκε από τον δορυφορικό πομπό της. Το πιθανότερο είναι ότι η χελώνα αυτή προέρχονταν από την ανατολική Μεσόγειο, όπου επέστρεψε για να ωοτοκήσει, μετά την ενηλικίωσή της στο πλούσιο τροφικό πεδίο του Αμβρακικού Κόλπου.

No 5: Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εγκαθιστούν το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για θαλάσσιες χελώνες στην Κόπραινα του Αμβρακικού Κόλπου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!