Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποκτά θεσμικό πλαίσιο προστασίας
Κοινό δελτίο τύπου Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου (περιοχές Natura 2000 - GR 2550005, GR 2330005 και GR 2330008).
Έπειτα από χρόνια κοινών προσπαθειών, δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, τρία πρακτικά επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 32/2015, 175/2017 και 80/2018), μία καταδίκη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ C-504/14, Απόφαση της 10ης Νοεμβρίου 2016) και μια επίσημη Σύσταση για μέτρα προστασίας από τη Σύμβαση της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (case file 2010/5 «Greece: Threats to marine turtles in Thines Kyparissias», Recommendation No. 174), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει ένα μεγάλο βήμα στην προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Αποτελεί σχήμα οξύμωρο πάντως ότι το ΥΠΕΝ προβαίνει στο σημαντικό αυτό βήμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, την ίδια ώρα που υπογράφει σύμβαση για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια έκταση που αγγίζει τα όρια της νέας προστατευόμενης περιοχής, αυξάνοντας τους κινδύνους και την αγωνία για την ουσιαστική προστασία των πολύτιμων οικολογικών χαρακτηριστικών του βιοτόπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Με το εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018, όπως διορθώθηκε από το ΦΕΚ Δ 414/2018), η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο και ένα από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα της Ελλάδας αποκτά οριστική θεσμική θωράκιση και προστασία έναντι σχεδίων εντατικής παράκτιας δόμησης. Σημειώνεται πως έως σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εκδώσει δύο υπουργικές αποφάσεις για την προστασία της περιοχής (Μάιος 2013 και Μάιος 2016), όμως τα μέτρα αυτά είχαν προσωρινή ισχύ.
Ωστόσο η ολοκληρωμένη προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα επιτευχθεί με την έκδοση Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί κατά προτεραιότητα, με την εύρυθμη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου, Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και φυσικά με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων και των κατοίκων, ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παράνομες δραστηριότητες που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή και αφετέρου να καταγραφούν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Κατά την κατάρτιση και υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως: η πλήρης καταγραφή του νόμιμου οδικού δικτύου της προστατευόμενης περιοχής, οι όροι με τους οποίους οι λουόμενοι θα απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό του αιγιαλού χωρίς να παρενοχλούν την θαλάσσια χελώνα κατά τον άκρως ευαίσθητο κύκλο αναπαραγωγής της (ώρες παραμονής στον αιγιαλό, προτεινόμενη ζώνη χρήσης, μη οχλούσα συμπεριφορά), η λειτουργία καντινών στον πυρήνα του βιοτόπου, οι όροι για την αλιεία και οι ρυθμίσεις για τη θήρα ώστε να διασφαλιστεί η ορνιθοπανίδα της περιοχής.
Μια νέα περίοδος ξεκινά για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μια περίοδος προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού πλούτου της περιοχής. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ελπίδα τους ότι το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα δε θα αποτελέσει "κενό γράμμα" αλλά συνοδευόμενο από την άμεση κατάρτιση των διαχειριστικών μέτρων, θα αποτελέσει τη βάση για την πραγματική προστασία της περιοχής και τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα εκφράζουν και την έντονη ανησυχία τους για την, ταυτόχρονη με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, υπογραφή σύμβασης έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή, στα όρια της προστατευόμενης περιοχής.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΑΝΙΜΑ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΑΡΧΕΛΩΝ, Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας & Διατήρησης, 6940470194, conservation@archelon.gr Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης Εταιρία Προστασίας Πρεσπών Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Χριστίνα Κονταξή, Διευθύντρια, 210 8228795, info@medsos.gr Καλλιστώ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Greenpeace MEDASSET, Κωνσταντίνα Ανδρεανίδου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων και πολιτικής, 6940-566073, k.andreanidou@medasset.org MOm WWF Ελλάς, Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, WWF Ελλάς, τηλ: 210 3311988 (εσωτ. 457), c.sotiriou@wwf.gr
Η ετήσια αναφορά για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας»
Πρόσκληση σε δημόσια εκσκαφή φωλιάς Θαλάσσιας Χελώνας στη Ζάκυνθο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό Δ.Τ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.