15/11/2017

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνει τη δράση του στο Δέλτα του Ευρώτα στα πλαίσια του Life Euroturtles

Το Δέλτα του Ευρώτα, στα βόρεια του Λακωνικού Κόλπου, περιβάλλεται από μεγάλες αμμώδεις παραλίες. Πρόκειται για παρθένες παραλίες, όπου βρίσκονται μόνο λίγα καταφύγια ψαράδων. Η αλιευτική δραστηριότητα δεν είναι πολύ έντονη, και η κύρια δραστηριότητα που βλέπουμε κατά τις έρευνές μας είναι η αλιεία οστρακοειδών από τους ντόπιους. Υπάρχει τουρισμός, αλλά δεν επιβαρύνει την παραλία, όπως συμβαίνει αντίθετα με άλλα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Υπάρχουν ωστόσο κάποια μπιτς μπαρ στα οποία συχνάζουν οι ντόπιοι κατά την θερινή περίοδο αιχμής, καθώς επίσης και μερικά τροχόσπιτα τυχερών τουριστών που κατάφεραν να βρουν αυτό το κρυμμένο μέρος της Πελοποννήσου.

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas1.jpg

Ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι παραλίες αυτές ήταν παραλίες ωοτοκίας για τις καρέτα, αλλά δεν παρακολουθούνταν τα τελευταία 12 χρόνια λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Τώρα μπορούμε να τις παρακολουθούμε και πάλι, χάρη στο πρόγραμμα LIFE Euroturtles.

Στις 18 Ιουνίου ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε συστηματικά την παραλία ωοτοκίας, από τα Τρίνησα ως την Κοκκινιά. Κατά την πρώτη μας έρευνα βρήκαμε ήδη 26 γραμμές από ίχνη και 10 φωλιές, είχαμε δηλαδή ένα ελπιδοφόρο πρώτο πρωινό! Πρόκειται για μια παραλία μήκους 15 χλμ με πολύ μαλακή άμμο, όμορφους αμμόλοφους και ένα υπέροχο δάσος από πίσω. Θα ήταν παράδεισος αν δεν υπήρχαν οι μεγάλες ποσότητες θαλάσσιων σκουπιδιών που μεταφέρονται εκεί με τα ρεύματα. Σε βάζει πράγματι σε σκέψεις το να βλέπεις όλα αυτά τα σκουπίδια σε μια κατά τα άλλα ανέγγιχτη παραλία. Μερικά κομμάτια σκουπιδιών είναι τόσο μεγάλα, που οι χελώνες δε μπορούν να κινηθούν γύρω τους και επιστρέφουν στη θάλασσα χωρίς να γεννήσουν τα αυγά τους. Υπάρχουν βέβαια και φυσικές απειλές. Σε αυτή την περιοχή η βασική απειλή είναι η θήρευση. Έχουμε βρει φωλιές που έχουν δεχθεί επίθεση από σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ακόμα και από χρυσά τσακάλια. Η ποικιλία θηρευτών δίνει μια ιδέα σχετικά με τη βιοποικιλότητα του Δέλτα του Ευρώτα.

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas2.jpg

Κατά τις πρωινές μας έρευνες ψάχναμε για φωλιές, για ίχνη ενήλικων χελωνών και νεοσσών, καθώς και για φωλιές που έχουν δεχτεί επίθεση από θηρευτές. Η δουλειά μας όμως δεν ήταν μόνο η παρατήρηση των φωλιών, αλλά και η καταγραφή των βασικών απειλών για τις χελώνες στην περιοχή καθώς και των εκθαλασσώσεων.

Η σεζόν πλέον έχει τελειώσει, και σύμφωνα με τα αρχικά μας στοιχεία, προστατέψαμε πάνω από 50 φωλιές και καταγράψαμε 5 εκθαλασσώσεις, που όλες αφορούσαν σε νεκρές χελώνες. Η πρώτη ήταν πια σχεδόν σκελετός, επομένως είναι πιθανό να ξεβράστηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι υπόλοιπες 4 όμως είχαν πεθάνει πρόσφατα, άρα σίγουρα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Καμία δεν έφερε εξωτερικά σημάδια τραυματισμού από άνθρωπο, πλαστικό ή μπλεξίματος σε δίχτυα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των εκθαλασσώσεων είναι ότι 2 από αυτές αφορούν σε νεαρές πράσινες θαλασσοχελώνες. Ο Λακωνικός Κόλπος αποτελεί γνωστό σημείο στο οποίο βρίσκουν την τροφή τους, αλλά η γνώση ότι βρίσκονται εκεί ακόμα αποτελεί πολύτιμη πληροφορία. Μιλάμε εδώ για μια περιοχή μοναδική στη Μεσόγειο, καθώς ενήλικες χελώνες καρέτα συμβιώνουν με νεαρές πράσινες θαλασσοχελώνες και μοιράζονται μαζί τους τον ίδιο χώρο. Από πού έρχονται αυτές οι νεαρές χελώνες, καθώς και το που πηγαίνουν αφού τραφούν αποτελεί μυστήριο το οποίο εργαζόμαστε για να λύσουμε.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να ανακαλύψουμε πόσα ακόμα αξιοθαύμαστα πράγματα μας περιμένουν σε αυτήν την περιοχή!

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas3.jpg

Sonia Doblado, Υπεύθυνη Monitoring του Προγράμματος Ευρώτα

Πολυμνία Νεστορίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος ΑΡΧΕΛΩΝ Πελοποννήσου

(μετάφραση: Μπέτη-Μαρία Παγουρδάκη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!