15/11/2017

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνει τη δράση του στο Δέλτα του Ευρώτα στα πλαίσια του Life Euroturtles

Το Δέλτα του Ευρώτα, στα βόρεια του Λακωνικού Κόλπου, περιβάλλεται από μεγάλες αμμώδεις παραλίες. Πρόκειται για παρθένες παραλίες, όπου βρίσκονται μόνο λίγα καταφύγια ψαράδων. Η αλιευτική δραστηριότητα δεν είναι πολύ έντονη, και η κύρια δραστηριότητα που βλέπουμε κατά τις έρευνές μας είναι η αλιεία οστρακοειδών από τους ντόπιους. Υπάρχει τουρισμός, αλλά δεν επιβαρύνει την παραλία, όπως συμβαίνει αντίθετα με άλλα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Υπάρχουν ωστόσο κάποια μπιτς μπαρ στα οποία συχνάζουν οι ντόπιοι κατά την θερινή περίοδο αιχμής, καθώς επίσης και μερικά τροχόσπιτα τυχερών τουριστών που κατάφεραν να βρουν αυτό το κρυμμένο μέρος της Πελοποννήσου.

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas1.jpg

Ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι παραλίες αυτές ήταν παραλίες ωοτοκίας για τις καρέτα, αλλά δεν παρακολουθούνταν τα τελευταία 12 χρόνια λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Τώρα μπορούμε να τις παρακολουθούμε και πάλι, χάρη στο πρόγραμμα LIFE Euroturtles.

Στις 18 Ιουνίου ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε συστηματικά την παραλία ωοτοκίας, από τα Τρίνησα ως την Κοκκινιά. Κατά την πρώτη μας έρευνα βρήκαμε ήδη 26 γραμμές από ίχνη και 10 φωλιές, είχαμε δηλαδή ένα ελπιδοφόρο πρώτο πρωινό! Πρόκειται για μια παραλία μήκους 15 χλμ με πολύ μαλακή άμμο, όμορφους αμμόλοφους και ένα υπέροχο δάσος από πίσω. Θα ήταν παράδεισος αν δεν υπήρχαν οι μεγάλες ποσότητες θαλάσσιων σκουπιδιών που μεταφέρονται εκεί με τα ρεύματα. Σε βάζει πράγματι σε σκέψεις το να βλέπεις όλα αυτά τα σκουπίδια σε μια κατά τα άλλα ανέγγιχτη παραλία. Μερικά κομμάτια σκουπιδιών είναι τόσο μεγάλα, που οι χελώνες δε μπορούν να κινηθούν γύρω τους και επιστρέφουν στη θάλασσα χωρίς να γεννήσουν τα αυγά τους. Υπάρχουν βέβαια και φυσικές απειλές. Σε αυτή την περιοχή η βασική απειλή είναι η θήρευση. Έχουμε βρει φωλιές που έχουν δεχθεί επίθεση από σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ακόμα και από χρυσά τσακάλια. Η ποικιλία θηρευτών δίνει μια ιδέα σχετικά με τη βιοποικιλότητα του Δέλτα του Ευρώτα.

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas2.jpg

Κατά τις πρωινές μας έρευνες ψάχναμε για φωλιές, για ίχνη ενήλικων χελωνών και νεοσσών, καθώς και για φωλιές που έχουν δεχτεί επίθεση από θηρευτές. Η δουλειά μας όμως δεν ήταν μόνο η παρατήρηση των φωλιών, αλλά και η καταγραφή των βασικών απειλών για τις χελώνες στην περιοχή καθώς και των εκθαλασσώσεων.

Η σεζόν πλέον έχει τελειώσει, και σύμφωνα με τα αρχικά μας στοιχεία, προστατέψαμε πάνω από 50 φωλιές και καταγράψαμε 5 εκθαλασσώσεις, που όλες αφορούσαν σε νεκρές χελώνες. Η πρώτη ήταν πια σχεδόν σκελετός, επομένως είναι πιθανό να ξεβράστηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι υπόλοιπες 4 όμως είχαν πεθάνει πρόσφατα, άρα σίγουρα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Καμία δεν έφερε εξωτερικά σημάδια τραυματισμού από άνθρωπο, πλαστικό ή μπλεξίματος σε δίχτυα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των εκθαλασσώσεων είναι ότι 2 από αυτές αφορούν σε νεαρές πράσινες θαλασσοχελώνες. Ο Λακωνικός Κόλπος αποτελεί γνωστό σημείο στο οποίο βρίσκουν την τροφή τους, αλλά η γνώση ότι βρίσκονται εκεί ακόμα αποτελεί πολύτιμη πληροφορία. Μιλάμε εδώ για μια περιοχή μοναδική στη Μεσόγειο, καθώς ενήλικες χελώνες καρέτα συμβιώνουν με νεαρές πράσινες θαλασσοχελώνες και μοιράζονται μαζί τους τον ίδιο χώρο. Από πού έρχονται αυτές οι νεαρές χελώνες, καθώς και το που πηγαίνουν αφού τραφούν αποτελεί μυστήριο το οποίο εργαζόμαστε για να λύσουμε.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να ανακαλύψουμε πόσα ακόμα αξιοθαύμαστα πράγματα μας περιμένουν σε αυτήν την περιοχή!

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas3.jpg

Sonia Doblado, Υπεύθυνη Monitoring του Προγράμματος Ευρώτα

Πολυμνία Νεστορίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος ΑΡΧΕΛΩΝ Πελοποννήσου

(μετάφραση: Μπέτη-Μαρία Παγουρδάκη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!