Μια παρουσίαση προγραμμάτων λίγο διαφορετική
Ήταν εκείνη η ξαφνική στιγμή που μια μικρή ομάδα ανθρώπων λέει «κάτι διαφορετικό φέτος, σε ένα ξεχωριστό χώρο, που να φέρει κοντά όχι μόνο τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και εκείνους που επιθυμούν να βαδίσουν έχοντας ως κοινό σκοπό, πράξεις που ωφελούν την κοινωνία και το περιβάλλον»
Επιλέξαμε έτσι να κάνουμε κάτι ζωντανό, φρέσκο και δροσερό για τον κόσμο και για τις θαλάσσιες χελώνες. Και αυτή η απόφαση «απαιτούσε», αντίστοιχα, ένα φρέσκο και δροσερό χώρο να την υποδεχτεί.
Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Καραισκάκη 28, στην καρδιά του Ψυρρή, λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια ως το Impact Hub Athens, έναν πολυχώρο εργασίας, εκδηλώσεων, workshops αλλά κυρίως ως ένα κεντρικό σημείο έλξης νέων ανθρώπων, που εργάζονται με γνώμονα την βιώσιμη αλλαγή στην κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον.
Αυτός ο χώρος, που ταιριάζει απόλυτα με τον σκοπό του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, φιλοξένησε την Δευτέρα που μας πέρασε, την ετήσια παρουσίαση προγραμμάτων του Συλλόγου. Και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά ενθαρρυντική.
Η παρουσίαση έγινε με τρόπο διαδραστικό ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να δουν το έργο του Συλλόγου σε όλες τις περιοχές δραστηριότητας του μέσω οπτικοακουστικού υλικού, απευθείας από τους εκπροσώπους του κάθε πεδίου και όλα αυτά γαρνιρισμένα με ολιγόλεπτα βίντεο φτιαγμένα από τους εθελοντές στα πεδία δράσης. Οι παρουσιάσεις από μόνες τους όμως δεν θα ήταν αρκετές ούτε ολοκληρωμένες χωρίς την παρουσία των ίδιων των εθελοντών.
Κάπως έτσι την εκδήλωση κόσμησαν τα μπλέ μπλουζάκια των εθελοντών που έρχονται από όλες τις ηπείρους του πλανήτη για να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας και τους βιοτόπους της και κάπως έτσι μπερδεύτηκαν αρμονικά με τους επισκέπτες και μοιράστηκαν τις στιγμές τους μαζί τους.
Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά του ζεστού και φιλόξενου Impact Hub Athens, που μας παραχώρησαν έναν από τους ιδιαίτερους χώρους του κτιρίου και ευχόμαστε να συνεχίσουν το τόσο σημαντικό και ξεχωριστό τους έργο γεμάτοι ενέργεια και θετικότητα.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε για μια ακόμη φορά τους εθελοντές του Συλλόγου που από νωρίς βρίσκονταν στον χώρο για να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες, και να πάρουν μέρος σε όλο αυτό μέχρι τέλους, ακούραστοι όπως πάντα και φυσικά ευχαριστούμε και τους επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και που ελπίζουμε αυτό να είναι μόνο η αρχή μιας γνωριμίας που θα κρατήσει χρόνια. Γιατί τελικά απ ότι φαίνεται «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί».
*Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα διαβάστε περισσότερα εδώ και επισκεφτείτε το Impact Hub Athens.
Φωτογραφία: Denys Tsutsayev, Διονύσης Αρβανιτάκης
Νικολοπούλου Αθανασία Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης
Αποκριάτικη Γιορτή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών (3η Μαρίνα Γλυφάδας)
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιανουάριος 2016)?
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.