25/02/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιανουάριος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-31 Ιανουαρίου 2016.

Αν και συνήθως δεν είναι πολλές οι αφίξεις των τραυματισμένων χελωνών κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός από αυτές που υποφέρουν από υποθερμία), αυτό το μήνα οι αφίξεις των χελωνών φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τα βίαια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον πλανήτη.

Χελωνο-ενημέρωση

Ο αριθμός των χελωνών που ήδη θεραπεύτηκαν είναι: 23

Είναι αριθμός πρόκληση για τη φροντίδα των χελωνών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Το κύριο πρόβλημα είναι η διατήρηση του νερού σε όλες τις δεξαμενές στην κατάλληλη θερμοκρασία: Οι χελώνες είναι ψυχρόαιμες, όπως όλα τα ερπετά και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, επομένως επηρεάζονται αρνητικά από το κρύο.

Η «Kasjpy», μια Caretta carretta (με καβούκι 66 εκατοστά και βάρος 32 κιλά), έφτασε από τον Πόρο στις 3 Ιανουαρίου 2016. Αιμορραγούσε από το στόμα, αφού είχε καταπιεί περίπου 20 εκατοστά πετονιά η οποία κρεμόταν μέχρι έξω. Η ακτινογραφία δεν έδειξε κατάποση αγκιστριού, επομένως η κτηνίατρος απαλά προσπάθησε να αφαιρέσει την πετονιά με το χέρι. Περίπου 2,7 εκατοστά αφαιρέθηκαν, αλλά υπάρχει κι άλλη πιο μέσα. Η κατάποση πετονιάς είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους τραυματισμών για μια θαλάσσια χελώνα, διότι μπορεί να βλάψει σοβαρά τα εσωτερικά όργανα και το πεπτικό της σύστημα. Της δίνεται ειδική φαρμακευτική αγωγή με λάδι για να βοηθηθεί έτσι ώστε η πετονιά να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό της, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

Στις 9 Ιανουαρίου 2016 μια τραυματισμένη σοβαρά Caretta carretta έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από το Ναύπλιο. Η χελώνα είχε πέσει θύμα μιας βάναυσης επίθεσης από κάποιον: το σαγόνι της ήταν σπασμένο με εξάρθρωση και είχε ένα βαθύ κόψιμο από μαχαίρι στο κέλυφος της κοιλίας της, ενώ είχε πολλά σπασμένα κομμάτια από μαχαιριές. Επειδή η χελώνα ήταν ακόμα ζωντανή, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης με την ελπίδα ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει ώστε να νιώσει καλύτερα. Δυστυχώς, πέθανε λίγο μετά την άφιξή της. Υπάρχει βίντεο που αναφέρετε σε αυτό το περιστατικό το οποίο γυρίστηκε και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από έναν τοπικό σταθμό ειδήσεων. Μπορείτε να το δείτε στο https://www.youtube.com/watch?v=R9dS5fFkOfw (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές!)

Στις 16 Ιανουαρίου το 2016, την «Νίκη», μια Caretta με καβούκι 21,3 εκατοστά και βάρος 1,5 κιλά, έφερε στο Κέντρο Διάσωσης μια οικογένεια που την βρήκε ξεβρασμένη από το κύμμα στην κοντινή παραλία της Βούλας. Η χελώνα είχε εμφανή τραύματα στο μπροστινό αριστερό πτερύγιο της και στο καβούκι της κοιλίας της, πιθανώς λόγω των προσκρούσεων της στους βράχους από τα κύματα. Η χελώνα φαινόταν να υποφέρει από υποθερμία, και οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι όλα τα πτερύγια της ήταν σπασμένα. Δυστυχώς, δεν έφαγε καθόλου και το μικρό της μέγεθος δεν βοήθησε. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου το 2016.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-Babylon_treatment.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-iasoX_ray.jpg

Στις 21 Ιανουαρίου 2016 μια άλλη χελώνα που βρέθηκε στην ίδια παραλία στο Ναύπλιο, όπως εκείνη η άτυχη που εντοπίστηκε στις 9 Ιανουαρίου, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης. Είχε παρόμοιες βλάβες στο κέλυφος της κοιλίας. Μια μεγάλη, βαθιά μαχαιριά κατά μήκος της κοιλιακής χώρας. Η χελώνα είχε χάσει πολύ αίμα και μερικά από τα εσωτερικά της όργανα έβγαιναν έξω στο σημείο της μαχαιριάς. Μετά την εξέταση της, η κτηνίατρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει για να σωθεί και απεβίωσε το βράδυ στις 22 Ιανουαρίου. Όπως και με την πρώτη χελώνα, αυτό το περιστατικό καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο: http://www.zougla.gr/perivallon/article/nafplio-epixirisi-diasosis-travmatismenis-8alasias-xelonas (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι φωτογραφίες είναι πολύ σοκαριστικές!)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-artemis_treatment.jpg

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν από όλη την Ελλάδα για τη διάσωση, την φροντίδα και την μεταφορά αυτών των χελωνών!

Άλλες Ειδήσεις

Αν έχετε λίγη ώρα από τον ελεύθερο χρόνο σας κάθε εβδομάδα και ενδιαφέρεστε για τον εθελοντισμό και για να βοηθήσετε ώστε να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Γιάννη ή την Πολύμνια στο Κέντρο Διάσωσης και στο νούμερο 6941 511 511. Υπάρχει μια επίσημη ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, η οποία συνεδριάζει τακτικά ώστε να προταθούν λύσεις για βοήθεια, να μιλήσουν για διάφορα θέματα και για τα τεκταινόμενα, ενώ φυσικά δεν λείπει η χαλάρωση και η διασκέδαση.

Γνωρίζετε ότι...

Εκτός όλων των άλλων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες, νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Duke, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA): η ρύπανση γύρω από τα νησιά της Χαβάης που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που οφείλονται σε γεωργικές απορροές, προκαλούν θανατηφόρο όγκων στον απειλούμενο πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, δείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα

http://inhabitat.com/how-humans-could-be-causing-lethal-tumors-on-endangered-sea-turtles/sea-turtles-pollution-caused-tumors/ .

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!