25/02/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιανουάριος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-31 Ιανουαρίου 2016.

Αν και συνήθως δεν είναι πολλές οι αφίξεις των τραυματισμένων χελωνών κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός από αυτές που υποφέρουν από υποθερμία), αυτό το μήνα οι αφίξεις των χελωνών φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τα βίαια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον πλανήτη.

Χελωνο-ενημέρωση

Ο αριθμός των χελωνών που ήδη θεραπεύτηκαν είναι: 23

Είναι αριθμός πρόκληση για τη φροντίδα των χελωνών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Το κύριο πρόβλημα είναι η διατήρηση του νερού σε όλες τις δεξαμενές στην κατάλληλη θερμοκρασία: Οι χελώνες είναι ψυχρόαιμες, όπως όλα τα ερπετά και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, επομένως επηρεάζονται αρνητικά από το κρύο.

Η «Kasjpy», μια Caretta carretta (με καβούκι 66 εκατοστά και βάρος 32 κιλά), έφτασε από τον Πόρο στις 3 Ιανουαρίου 2016. Αιμορραγούσε από το στόμα, αφού είχε καταπιεί περίπου 20 εκατοστά πετονιά η οποία κρεμόταν μέχρι έξω. Η ακτινογραφία δεν έδειξε κατάποση αγκιστριού, επομένως η κτηνίατρος απαλά προσπάθησε να αφαιρέσει την πετονιά με το χέρι. Περίπου 2,7 εκατοστά αφαιρέθηκαν, αλλά υπάρχει κι άλλη πιο μέσα. Η κατάποση πετονιάς είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους τραυματισμών για μια θαλάσσια χελώνα, διότι μπορεί να βλάψει σοβαρά τα εσωτερικά όργανα και το πεπτικό της σύστημα. Της δίνεται ειδική φαρμακευτική αγωγή με λάδι για να βοηθηθεί έτσι ώστε η πετονιά να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό της, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

Στις 9 Ιανουαρίου 2016 μια τραυματισμένη σοβαρά Caretta carretta έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από το Ναύπλιο. Η χελώνα είχε πέσει θύμα μιας βάναυσης επίθεσης από κάποιον: το σαγόνι της ήταν σπασμένο με εξάρθρωση και είχε ένα βαθύ κόψιμο από μαχαίρι στο κέλυφος της κοιλίας της, ενώ είχε πολλά σπασμένα κομμάτια από μαχαιριές. Επειδή η χελώνα ήταν ακόμα ζωντανή, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης με την ελπίδα ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει ώστε να νιώσει καλύτερα. Δυστυχώς, πέθανε λίγο μετά την άφιξή της. Υπάρχει βίντεο που αναφέρετε σε αυτό το περιστατικό το οποίο γυρίστηκε και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από έναν τοπικό σταθμό ειδήσεων. Μπορείτε να το δείτε στο https://www.youtube.com/watch?v=R9dS5fFkOfw (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές!)

Στις 16 Ιανουαρίου το 2016, την «Νίκη», μια Caretta με καβούκι 21,3 εκατοστά και βάρος 1,5 κιλά, έφερε στο Κέντρο Διάσωσης μια οικογένεια που την βρήκε ξεβρασμένη από το κύμμα στην κοντινή παραλία της Βούλας. Η χελώνα είχε εμφανή τραύματα στο μπροστινό αριστερό πτερύγιο της και στο καβούκι της κοιλίας της, πιθανώς λόγω των προσκρούσεων της στους βράχους από τα κύματα. Η χελώνα φαινόταν να υποφέρει από υποθερμία, και οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι όλα τα πτερύγια της ήταν σπασμένα. Δυστυχώς, δεν έφαγε καθόλου και το μικρό της μέγεθος δεν βοήθησε. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου το 2016.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-Babylon_treatment.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-iasoX_ray.jpg

Στις 21 Ιανουαρίου 2016 μια άλλη χελώνα που βρέθηκε στην ίδια παραλία στο Ναύπλιο, όπως εκείνη η άτυχη που εντοπίστηκε στις 9 Ιανουαρίου, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης. Είχε παρόμοιες βλάβες στο κέλυφος της κοιλίας. Μια μεγάλη, βαθιά μαχαιριά κατά μήκος της κοιλιακής χώρας. Η χελώνα είχε χάσει πολύ αίμα και μερικά από τα εσωτερικά της όργανα έβγαιναν έξω στο σημείο της μαχαιριάς. Μετά την εξέταση της, η κτηνίατρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει για να σωθεί και απεβίωσε το βράδυ στις 22 Ιανουαρίου. Όπως και με την πρώτη χελώνα, αυτό το περιστατικό καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο: http://www.zougla.gr/perivallon/article/nafplio-epixirisi-diasosis-travmatismenis-8alasias-xelonas (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι φωτογραφίες είναι πολύ σοκαριστικές!)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-artemis_treatment.jpg

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν από όλη την Ελλάδα για τη διάσωση, την φροντίδα και την μεταφορά αυτών των χελωνών!

Άλλες Ειδήσεις

Αν έχετε λίγη ώρα από τον ελεύθερο χρόνο σας κάθε εβδομάδα και ενδιαφέρεστε για τον εθελοντισμό και για να βοηθήσετε ώστε να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Γιάννη ή την Πολύμνια στο Κέντρο Διάσωσης και στο νούμερο 6941 511 511. Υπάρχει μια επίσημη ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, η οποία συνεδριάζει τακτικά ώστε να προταθούν λύσεις για βοήθεια, να μιλήσουν για διάφορα θέματα και για τα τεκταινόμενα, ενώ φυσικά δεν λείπει η χαλάρωση και η διασκέδαση.

Γνωρίζετε ότι...

Εκτός όλων των άλλων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες, νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Duke, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA): η ρύπανση γύρω από τα νησιά της Χαβάης που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που οφείλονται σε γεωργικές απορροές, προκαλούν θανατηφόρο όγκων στον απειλούμενο πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, δείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα

http://inhabitat.com/how-humans-could-be-causing-lethal-tumors-on-endangered-sea-turtles/sea-turtles-pollution-caused-tumors/ .

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!