25/02/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιανουάριος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-31 Ιανουαρίου 2016.

Αν και συνήθως δεν είναι πολλές οι αφίξεις των τραυματισμένων χελωνών κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός από αυτές που υποφέρουν από υποθερμία), αυτό το μήνα οι αφίξεις των χελωνών φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τα βίαια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον πλανήτη.

Χελωνο-ενημέρωση

Ο αριθμός των χελωνών που ήδη θεραπεύτηκαν είναι: 23

Είναι αριθμός πρόκληση για τη φροντίδα των χελωνών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Το κύριο πρόβλημα είναι η διατήρηση του νερού σε όλες τις δεξαμενές στην κατάλληλη θερμοκρασία: Οι χελώνες είναι ψυχρόαιμες, όπως όλα τα ερπετά και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, επομένως επηρεάζονται αρνητικά από το κρύο.

Η «Kasjpy», μια Caretta carretta (με καβούκι 66 εκατοστά και βάρος 32 κιλά), έφτασε από τον Πόρο στις 3 Ιανουαρίου 2016. Αιμορραγούσε από το στόμα, αφού είχε καταπιεί περίπου 20 εκατοστά πετονιά η οποία κρεμόταν μέχρι έξω. Η ακτινογραφία δεν έδειξε κατάποση αγκιστριού, επομένως η κτηνίατρος απαλά προσπάθησε να αφαιρέσει την πετονιά με το χέρι. Περίπου 2,7 εκατοστά αφαιρέθηκαν, αλλά υπάρχει κι άλλη πιο μέσα. Η κατάποση πετονιάς είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους τραυματισμών για μια θαλάσσια χελώνα, διότι μπορεί να βλάψει σοβαρά τα εσωτερικά όργανα και το πεπτικό της σύστημα. Της δίνεται ειδική φαρμακευτική αγωγή με λάδι για να βοηθηθεί έτσι ώστε η πετονιά να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό της, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

Στις 9 Ιανουαρίου 2016 μια τραυματισμένη σοβαρά Caretta carretta έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από το Ναύπλιο. Η χελώνα είχε πέσει θύμα μιας βάναυσης επίθεσης από κάποιον: το σαγόνι της ήταν σπασμένο με εξάρθρωση και είχε ένα βαθύ κόψιμο από μαχαίρι στο κέλυφος της κοιλίας της, ενώ είχε πολλά σπασμένα κομμάτια από μαχαιριές. Επειδή η χελώνα ήταν ακόμα ζωντανή, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης με την ελπίδα ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει ώστε να νιώσει καλύτερα. Δυστυχώς, πέθανε λίγο μετά την άφιξή της. Υπάρχει βίντεο που αναφέρετε σε αυτό το περιστατικό το οποίο γυρίστηκε και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από έναν τοπικό σταθμό ειδήσεων. Μπορείτε να το δείτε στο https://www.youtube.com/watch?v=R9dS5fFkOfw (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές!)

Στις 16 Ιανουαρίου το 2016, την «Νίκη», μια Caretta με καβούκι 21,3 εκατοστά και βάρος 1,5 κιλά, έφερε στο Κέντρο Διάσωσης μια οικογένεια που την βρήκε ξεβρασμένη από το κύμμα στην κοντινή παραλία της Βούλας. Η χελώνα είχε εμφανή τραύματα στο μπροστινό αριστερό πτερύγιο της και στο καβούκι της κοιλίας της, πιθανώς λόγω των προσκρούσεων της στους βράχους από τα κύματα. Η χελώνα φαινόταν να υποφέρει από υποθερμία, και οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι όλα τα πτερύγια της ήταν σπασμένα. Δυστυχώς, δεν έφαγε καθόλου και το μικρό της μέγεθος δεν βοήθησε. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου το 2016.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-Babylon_treatment.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-iasoX_ray.jpg

Στις 21 Ιανουαρίου 2016 μια άλλη χελώνα που βρέθηκε στην ίδια παραλία στο Ναύπλιο, όπως εκείνη η άτυχη που εντοπίστηκε στις 9 Ιανουαρίου, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης. Είχε παρόμοιες βλάβες στο κέλυφος της κοιλίας. Μια μεγάλη, βαθιά μαχαιριά κατά μήκος της κοιλιακής χώρας. Η χελώνα είχε χάσει πολύ αίμα και μερικά από τα εσωτερικά της όργανα έβγαιναν έξω στο σημείο της μαχαιριάς. Μετά την εξέταση της, η κτηνίατρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει για να σωθεί και απεβίωσε το βράδυ στις 22 Ιανουαρίου. Όπως και με την πρώτη χελώνα, αυτό το περιστατικό καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο: http://www.zougla.gr/perivallon/article/nafplio-epixirisi-diasosis-travmatismenis-8alasias-xelonas (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι φωτογραφίες είναι πολύ σοκαριστικές!)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-2016-artemis_treatment.jpg

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν από όλη την Ελλάδα για τη διάσωση, την φροντίδα και την μεταφορά αυτών των χελωνών!

Άλλες Ειδήσεις

Αν έχετε λίγη ώρα από τον ελεύθερο χρόνο σας κάθε εβδομάδα και ενδιαφέρεστε για τον εθελοντισμό και για να βοηθήσετε ώστε να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Γιάννη ή την Πολύμνια στο Κέντρο Διάσωσης και στο νούμερο 6941 511 511. Υπάρχει μια επίσημη ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, η οποία συνεδριάζει τακτικά ώστε να προταθούν λύσεις για βοήθεια, να μιλήσουν για διάφορα θέματα και για τα τεκταινόμενα, ενώ φυσικά δεν λείπει η χαλάρωση και η διασκέδαση.

Γνωρίζετε ότι...

Εκτός όλων των άλλων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες, νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Duke, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA): η ρύπανση γύρω από τα νησιά της Χαβάης που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που οφείλονται σε γεωργικές απορροές, προκαλούν θανατηφόρο όγκων στον απειλούμενο πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, δείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα

http://inhabitat.com/how-humans-could-be-causing-lethal-tumors-on-endangered-sea-turtles/sea-turtles-pollution-caused-tumors/ .

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!