16/06/2023

Μια ανάσα από το παγκόσμιο ρεκόρ καταγραφής ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας βρίσκεται φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ που γιορτάζει 40 χρόνια δράσης

Έτοιμος να καταγράψει την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ για την πιο μεγάλη περίοδο καταγεγραμμένης ωοτοκίας σε θαλάσσια χελώνα είναι φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ που συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες συνεχούς και οργανωμένης δράσης για τη διάσωση της χελώνας Καρέττα στη χώρα μας.

Η «πρωταθλήτρια» χελώνα με κωδικό Β2494 μαρκαρίστηκε το 1986 στη Ζάκυνθο από τους εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, που έκτοτε κατέγραφαν συστηματικά κάθε φορά την παρουσία της όταν έβγαινε στη στεριά για να γεννήσει. Όταν το καλοκαίρι του 2022 η συγκεκριμένη χελώνα βρέθηκε και πάλι να κάνει φωλιά στη Ζάκυνθο συμπληρώθηκαν 36 χρόνια καταγεγραμμένης αναπαραγωγής της, ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για το είδος, που έχει καταγραφεί για μία χελώνα Καρέττα στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

ARCHELON tagging turtle_Kostas Papafitsoros.JPG

Η επίδοση αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τη μακρόχρονη και αξιόπιστη επιστημονική προσπάθεια του Συλλόγου που παρακολουθεί συστηματικά και καταγράφει σημαντικά στοιχεία για την παρουσία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μακρόβια ζώα, δεν γνωρίζουμε όμως πόσα ακριβώς χρόνια ζουν και πόσα χρόνια είναι αναπαραγωγικά ενεργές. Το μαρκάρισμα είναι μια μέθοδος με την οποία αναγνωρίζονται οι χελώνες που έρχονται για ωοτοκία κάθε χρόνο στις παραλίες μας κι έτσι υπάρχει ένας αξιόπιστος δείκτης μέτρησης.

ARCHELON Rescue Centre_turtle treatment.jpg

Αν η ομάδα των φετινών εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράψει την ίδια χελώνα να κάνει φωλιά για άλλη μια χρονιά σε παραλία του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου, θα έχει καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την μεγάλη σημασία του πληθυσμού που παρακολουθείται συστηματικά στο νησί της Ζακύνθου εδώ και 40 χρόνια.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει το πρόγραμμα μαρκαρίσματος με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών από τις αρχές του 1980 στη Ζάκυνθο και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σε κάθε χελώνα μπαίνουν δύο σήματα (tags), έτσι ώστε σε περίπτωση που καταστραφεί το ένα, να αντικατασταθεί με καινούργιο βάσει του δεύτερου και να μην χαθεί η ταυτότητα της χελώνας. Σε πολλές χελώνες έχει τύχει μέχρι σήμερα να καταστραφούν και τα δύο πλαστικά ή μεταλλικά σήματα και να χαθεί η αρχική ταυτότητα.

Το 2019 η επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ έκανε μια έρευνα στη βάση δεδομένων των σημάτων που είχαν τοποθετηθεί σε χελώνες όλα αυτά τα χρόνια και βρήκε χελώνες να έχουν ωοτοκήσει για πάνω από 20 χρόνια ενώ δύο ήταν «πρωταθλήτριες» με 33 χρόνια αναπαραγωγικής ζωής. Το καλοκαίρι του 2022 μία από τις «πρωταθλήτριες», με κωδικό Β2494, έκανε πάλι φωλιά στη Ζάκυνθο και έτσι συμπλήρωσε 36 χρόνια αναπαραγωγής φθάνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

ARCHELON_nesting turtle_Merlin Potter Adams.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χελώνα Β2494, όπως και αρκετές άλλες στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό και το Ρέθυμνο, έχουν μαρκαριστεί πλέον και με ηλεκτρονικό σήμα (PIT tag) που είναι μόνιμο και έτσι η ταυτότητα της δεν χάνεται.

Ακόμα πιο οργανωμένα και με αμείωτη θέληση τα μέλη και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Ελλάδα και δεκάδες χώρες του εξωτερικού, συνεχίζουν για μια ακόμη χρονιά φέτος το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ρέθυμνο, ελπίζοντας να γίνουν μάρτυρες της κατάρριψης του παγκόσμιου ρεκόρ αναπαραγωγικής διάρκειας, συμβάλλοντας στην διεθνή προσπάθεια για την κατανόηση του κύκλου ζωής της Καρέττα και της προστασίας της.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε όπως παρακάτω.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ - Θάνος Μιχαηλίδης, Υπεύθυνος Προγράμματος Ζακύνθου, zakynth@archelon.gr, τηλ. 6940454976

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ- Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Δυτ. Πελοποννήσου, westpelop@archelon.gr, τηλ. 6932 285817

ΚΡΗΤΗ – Γιώργος Βράμπας –Υπεύθυνος Προγραμμάτων Κρήτης, crete@archelon.gr, τηλ. 6937352379

ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – Αλέξανδρος Καραπλής, Υπεύθυνος Προγράμματος νότιας Πελοποννήσου, southpelop@archelon.gr, τηλ. 6951 009785

ΑΤΤΙΚΗ- ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ – Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης, rc.officer@archelon.gr, τηλ. 210 8982600, 6944 929622

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!