15/06/2023

Ένα Σάββατο διαφορετικό από τα άλλα - Γιορτή της χελώνας 2023

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν διαφορετικό από όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου γιατί υποδέχτηκε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στη Γιορτή της Χελώνας 2023.

Κάνοντας την απαραίτητη ησυχία, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να γνωρίσουν κάποιες από τις θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται στο «νοσοκομείο» της Γλυφάδας, όπως συμβαίνει κάθε άλλη μέρα κατά τις επισκέψιμες ώρες. Ωστόσο, αυτό το Σάββατο ήταν μία ιδιαίτερη μέρα, καθώς στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου διοργανώθηκε η μεγάλη Γιορτή.

giorti-ths-xelwnas.jpg

μπνευση για τη φετινή γιορτή ήταν η χελώνα Έλλα και τα ταξίδια της στη Μεσόγειο θάλασσα. Η Έλλα είχε εντοπιστεί να κάνει τη φωλιά της στην Κυπαρισσία το 2019 από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αφού ολοκλήρωσε την ωοτοκία της, οι ερευνητές τοποθέτησαν με προσοχή ένα δορυφορικό πομπό στο καβούκι της και έτσι κατάφεραν να παρακολουθήσουν τα ταξίδια της για τα επόμενα 2, 5 χρόνια. Αυτά τα ταξίδια μετατράπηκαν σε ένα μεγάλο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Διάσωσης για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας.

giorti-xelwnas.jpg

Ο χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να «χωρέσει» όλες τις χώρες της Μεσογείου από τις οποίες πέρασε η Έλλα αλλά και πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους: Θάψαμε αυγά στην άμμο όπως οι χελώνες Καρέττα, φτιάξαμε τα δικά μας χελωνο-κολλάζ με χρωματιστές μακαρονο-ψηφίδες, στολιστήκαμε με εικόνες του βυθού, χορέψαμε, ρίξαμε το μεγάλο ζάρι για να φτάσουν τα χελωνάκια μας στη θάλασσα, γίναμε διασώστες τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών, τραγουδήσαμε και όλοι μαζί μεταφέραμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης!

hmera-ths-xelwnas-face-painting.jpg

Μας εντυπωσίασαν οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες με την καλή συμπεριφορά τους και τη συνέπειά τους στα παιχνίδια και χαρήκαμε με τον ενθουσιασμό τους όταν, στην μεγάλη τέντα, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο! Συνομιλώντας με τον Δημήτρη Φυτίλη, Υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης, μέσα από τη μεγάλη οθόνη, ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μας έδειξε μία πραγματική φωλιά χελώνας και μας εξήγησε πως οι εθελοντές εντοπίζουν και προστατεύουν τις πολύτιμες φωλιές στις παραλίες.

giorth-ths-xelwnas-kedro-diaswshs.jpg

Και η γιορτή δεν τελείωσε εκεί! Τελικά, την σκηνή ανέλαβε η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» που με τις χειροποίητες στολές τους και με συνοδεία μουσικής μας μετέφεραν στον θαλάσσιο κόσμο τους. Τα παιδιά ντύθηκαν πλάσματα του βυθού, έπαιξαν και τραγούδησαν δυνατά μεταφέροντας το μήνυμα για την προστασία της φύσης.

Μεταξύ των επισκεπτών αναγνωρίσαμε τον Δήμαρχο Γλυφάδας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που υποστηρίζουν το Κέντρο Διάσωσης, καθώς και άτομα από τον Όμιλο CMA CGM, έναν οργανισμό παγκόσμιο παίκτη σε λύσεις θαλάσσης, ξηράς, αέρα και υλικοτεχνικής υποστήριξης, που υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης, καθώς και στις παραλίες ωοτοκίας.

Γιορτή της Χελώνας ήταν μία ευκαιρία να έχουμε κοντά μας παλαιούς και νέους εθελοντές που συμμετείχαν στη διοργάνωση και στελέχωση της γιορτής και μετέδωσαν τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό τους για την προστασία της θάλασσας και της φύσης. «Το Κέντρο Διάσωσης έχει ανάγκη από περισσότερους εθελοντές για τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του. Προσκαλούμε όλους όσους έχουν χρόνο και διάθεση να βοηθήσουν αυτό το καλοκαίρι αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά, να έρθουν σε επαφή μαζί μας τις επόμενες εβδομάδες», εξήγησε η Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ .

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση και στελέχωση της γιορτής και όλους τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, που με τη συμμετοχή τους υποστήριξαν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Θα χαρούμε να σας ξαναδούμε στο Κέντρο Διάσωσης και στις παραλίες ωοτοκίας ή στις επόμενες εκδηλώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Μάθετε περισσότερα για τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!