15/06/2023

Ένα Σάββατο διαφορετικό από τα άλλα - Γιορτή της χελώνας 2023

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν διαφορετικό από όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου γιατί υποδέχτηκε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στη Γιορτή της Χελώνας 2023.

Κάνοντας την απαραίτητη ησυχία, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να γνωρίσουν κάποιες από τις θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται στο «νοσοκομείο» της Γλυφάδας, όπως συμβαίνει κάθε άλλη μέρα κατά τις επισκέψιμες ώρες. Ωστόσο, αυτό το Σάββατο ήταν μία ιδιαίτερη μέρα, καθώς στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου διοργανώθηκε η μεγάλη Γιορτή.

giorti-ths-xelwnas.jpg

μπνευση για τη φετινή γιορτή ήταν η χελώνα Έλλα και τα ταξίδια της στη Μεσόγειο θάλασσα. Η Έλλα είχε εντοπιστεί να κάνει τη φωλιά της στην Κυπαρισσία το 2019 από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αφού ολοκλήρωσε την ωοτοκία της, οι ερευνητές τοποθέτησαν με προσοχή ένα δορυφορικό πομπό στο καβούκι της και έτσι κατάφεραν να παρακολουθήσουν τα ταξίδια της για τα επόμενα 2, 5 χρόνια. Αυτά τα ταξίδια μετατράπηκαν σε ένα μεγάλο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Διάσωσης για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας.

giorti-xelwnas.jpg

Ο χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να «χωρέσει» όλες τις χώρες της Μεσογείου από τις οποίες πέρασε η Έλλα αλλά και πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους: Θάψαμε αυγά στην άμμο όπως οι χελώνες Καρέττα, φτιάξαμε τα δικά μας χελωνο-κολλάζ με χρωματιστές μακαρονο-ψηφίδες, στολιστήκαμε με εικόνες του βυθού, χορέψαμε, ρίξαμε το μεγάλο ζάρι για να φτάσουν τα χελωνάκια μας στη θάλασσα, γίναμε διασώστες τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών, τραγουδήσαμε και όλοι μαζί μεταφέραμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης!

hmera-ths-xelwnas-face-painting.jpg

Μας εντυπωσίασαν οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες με την καλή συμπεριφορά τους και τη συνέπειά τους στα παιχνίδια και χαρήκαμε με τον ενθουσιασμό τους όταν, στην μεγάλη τέντα, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο! Συνομιλώντας με τον Δημήτρη Φυτίλη, Υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης, μέσα από τη μεγάλη οθόνη, ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μας έδειξε μία πραγματική φωλιά χελώνας και μας εξήγησε πως οι εθελοντές εντοπίζουν και προστατεύουν τις πολύτιμες φωλιές στις παραλίες.

giorth-ths-xelwnas-kedro-diaswshs.jpg

Και η γιορτή δεν τελείωσε εκεί! Τελικά, την σκηνή ανέλαβε η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» που με τις χειροποίητες στολές τους και με συνοδεία μουσικής μας μετέφεραν στον θαλάσσιο κόσμο τους. Τα παιδιά ντύθηκαν πλάσματα του βυθού, έπαιξαν και τραγούδησαν δυνατά μεταφέροντας το μήνυμα για την προστασία της φύσης.

Μεταξύ των επισκεπτών αναγνωρίσαμε τον Δήμαρχο Γλυφάδας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που υποστηρίζουν το Κέντρο Διάσωσης, καθώς και άτομα από τον Όμιλο CMA CGM, έναν οργανισμό παγκόσμιο παίκτη σε λύσεις θαλάσσης, ξηράς, αέρα και υλικοτεχνικής υποστήριξης, που υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης, καθώς και στις παραλίες ωοτοκίας.

Γιορτή της Χελώνας ήταν μία ευκαιρία να έχουμε κοντά μας παλαιούς και νέους εθελοντές που συμμετείχαν στη διοργάνωση και στελέχωση της γιορτής και μετέδωσαν τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό τους για την προστασία της θάλασσας και της φύσης. «Το Κέντρο Διάσωσης έχει ανάγκη από περισσότερους εθελοντές για τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του. Προσκαλούμε όλους όσους έχουν χρόνο και διάθεση να βοηθήσουν αυτό το καλοκαίρι αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά, να έρθουν σε επαφή μαζί μας τις επόμενες εβδομάδες», εξήγησε η Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ .

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση και στελέχωση της γιορτής και όλους τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, που με τη συμμετοχή τους υποστήριξαν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Θα χαρούμε να σας ξαναδούμε στο Κέντρο Διάσωσης και στις παραλίες ωοτοκίας ή στις επόμενες εκδηλώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Μάθετε περισσότερα για τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!