15/06/2023

Ένα Σάββατο διαφορετικό από τα άλλα - Γιορτή της χελώνας 2023

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν διαφορετικό από όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου γιατί υποδέχτηκε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στη Γιορτή της Χελώνας 2023.

Κάνοντας την απαραίτητη ησυχία, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να γνωρίσουν κάποιες από τις θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται στο «νοσοκομείο» της Γλυφάδας, όπως συμβαίνει κάθε άλλη μέρα κατά τις επισκέψιμες ώρες. Ωστόσο, αυτό το Σάββατο ήταν μία ιδιαίτερη μέρα, καθώς στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου διοργανώθηκε η μεγάλη Γιορτή.

giorti-ths-xelwnas.jpg

μπνευση για τη φετινή γιορτή ήταν η χελώνα Έλλα και τα ταξίδια της στη Μεσόγειο θάλασσα. Η Έλλα είχε εντοπιστεί να κάνει τη φωλιά της στην Κυπαρισσία το 2019 από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αφού ολοκλήρωσε την ωοτοκία της, οι ερευνητές τοποθέτησαν με προσοχή ένα δορυφορικό πομπό στο καβούκι της και έτσι κατάφεραν να παρακολουθήσουν τα ταξίδια της για τα επόμενα 2, 5 χρόνια. Αυτά τα ταξίδια μετατράπηκαν σε ένα μεγάλο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Διάσωσης για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας.

giorti-xelwnas.jpg

Ο χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να «χωρέσει» όλες τις χώρες της Μεσογείου από τις οποίες πέρασε η Έλλα αλλά και πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους: Θάψαμε αυγά στην άμμο όπως οι χελώνες Καρέττα, φτιάξαμε τα δικά μας χελωνο-κολλάζ με χρωματιστές μακαρονο-ψηφίδες, στολιστήκαμε με εικόνες του βυθού, χορέψαμε, ρίξαμε το μεγάλο ζάρι για να φτάσουν τα χελωνάκια μας στη θάλασσα, γίναμε διασώστες τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών, τραγουδήσαμε και όλοι μαζί μεταφέραμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης!

hmera-ths-xelwnas-face-painting.jpg

Μας εντυπωσίασαν οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες με την καλή συμπεριφορά τους και τη συνέπειά τους στα παιχνίδια και χαρήκαμε με τον ενθουσιασμό τους όταν, στην μεγάλη τέντα, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο! Συνομιλώντας με τον Δημήτρη Φυτίλη, Υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης, μέσα από τη μεγάλη οθόνη, ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μας έδειξε μία πραγματική φωλιά χελώνας και μας εξήγησε πως οι εθελοντές εντοπίζουν και προστατεύουν τις πολύτιμες φωλιές στις παραλίες.

giorth-ths-xelwnas-kedro-diaswshs.jpg

Και η γιορτή δεν τελείωσε εκεί! Τελικά, την σκηνή ανέλαβε η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» που με τις χειροποίητες στολές τους και με συνοδεία μουσικής μας μετέφεραν στον θαλάσσιο κόσμο τους. Τα παιδιά ντύθηκαν πλάσματα του βυθού, έπαιξαν και τραγούδησαν δυνατά μεταφέροντας το μήνυμα για την προστασία της φύσης.

Μεταξύ των επισκεπτών αναγνωρίσαμε τον Δήμαρχο Γλυφάδας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που υποστηρίζουν το Κέντρο Διάσωσης, καθώς και άτομα από τον Όμιλο CMA CGM, έναν οργανισμό παγκόσμιο παίκτη σε λύσεις θαλάσσης, ξηράς, αέρα και υλικοτεχνικής υποστήριξης, που υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης, καθώς και στις παραλίες ωοτοκίας.

Γιορτή της Χελώνας ήταν μία ευκαιρία να έχουμε κοντά μας παλαιούς και νέους εθελοντές που συμμετείχαν στη διοργάνωση και στελέχωση της γιορτής και μετέδωσαν τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό τους για την προστασία της θάλασσας και της φύσης. «Το Κέντρο Διάσωσης έχει ανάγκη από περισσότερους εθελοντές για τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του. Προσκαλούμε όλους όσους έχουν χρόνο και διάθεση να βοηθήσουν αυτό το καλοκαίρι αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά, να έρθουν σε επαφή μαζί μας τις επόμενες εβδομάδες», εξήγησε η Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ .

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση και στελέχωση της γιορτής και όλους τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, που με τη συμμετοχή τους υποστήριξαν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Θα χαρούμε να σας ξαναδούμε στο Κέντρο Διάσωσης και στις παραλίες ωοτοκίας ή στις επόμενες εκδηλώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Μάθετε περισσότερα για τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!