Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
22/06/2023

Η ωοτοκία έχει αρχίσει! Μάθε τι μπορείς να κάνεις αν βρεις ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία

Κάθε χρόνο από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου σε ορισμένες παραλίες της Ελλάδας παρατηρούνται θαλάσσιες χελώνες να βγαίνουν από τη θάλασσα τη νύχτα για να ωοτοκήσουν. Οι φωλιές γίνονται με προσοχή μέσα στη ζεστή άμμο και εκεί οι χελώνες κρύβουν τα αυγά τους. Ξαναμπαίνουν στο νερό και πίσω τους στην παραλία έχουν αφήσει χαρακτηριστικά ίχνη, από τα οποία καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει στην τοποθεσία αυτή «δραστηριότητα» ωοτοκίας.

first nests of 2023! (3).png

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες συνεργαζόμενες ομάδες βρίσκονται στις σημαντικότερες παραλίας ωοτοκίας της χώρας καλύπτοντας περισσότερα από 100 χλμ. ακτογραμμής κάθε μέρα, καταγράφοντας και προστατεύοντας περίπου 5000 φωλιές κάθε καλοκαίρι. Δες τις περιοχές αυτές στο χάρτη. Οι χελωνάδες όμως δεν μπορούμε να είμαστε παντού!

«Tο φαινόμενο της “σποραδικής ωοτοκίας” οδηγεί στο να εντοπίζoνται κάποιες φωλιές θαλασσίων χελωνών σε παραλίες που δεν παρατηρείται κάθε χρόνο σημαντική ωοτοκία», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Nομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, που συντονίζει τις καταγραφές αυτές μαζί με την Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων. Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας.

Γιατί υπάρχουν μεμονωμένες σποραδικές φωλιές; Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά ζώα, τα οποία διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε ότι αφορά την αναπαραγωγή τους έχουν παρατηρηθεί δύο ειδών συμπεριφορές. Η μία, η πιο συνηθισμένη, χαρακτηρίζεται από «φιλοπατρία», δηλαδή οι θηλυκές χελώνες επιστρέφουν με την ενηλικίωσή τους στον βιότοπο που έχουν γεννηθεί οι ίδιες, για να κάνουν τις φωλιές τους. Η δεύτερη είναι λιγότερο συχνή και παρατηρείται όταν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, βρεθούν στην ανάγκη να αφήσουν τα αυγά τους σε κάποια άλλη παραλία που βρίσκεται πιο κοντά.

«Ζητάμε τη βοήθεια του κοινού. Οι πληροφορίες που οι πολίτες μας στέλνουν για φωλιές σε άλλες παραλίες είναι σημαντικές. Για να μας δώσεις την πληροφορία σποραδικής ωοτοκίας πρέπει να κατεβάσεις, να συμπληρώσεις και να στείλεις το έντυπο καταγραφής στο rescue.archelon@gmail.com», εξηγεί ο Νίκος Μανίας, εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ και υπεύθυνος καταγραφής της σποραδικής ωοτοκίας. «Ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος της προσπάθειας!» συμπληρώνει.

Αν στην παραλία που μένεις, ή παραθερίζεις φέτος το καλοκαίρι συναντήσεις ίχνη ενήλικης θαλάσσιας χελώνας, φωλιά ή χελωνάκια επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6941 511 511 ή στο rescue.archelon@gmail.com ώστε να λάβεις τις κατάλληλες οδηγίες για το πως μπορείς να βοηθήσεις!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/12/2025

    «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας

    Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/11/2025

    Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις

    Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/11/2025

    Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue

    Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/11/2025

    6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!

    Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Επίσημη Πρεμιέρα για το Ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!