Μαθαίνουμε περισσότερα για τις αρσενικές θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο
Υπάρχουν πολλά μυστήρια γύρω από τις θαλάσσιες χελώνες και τη ζωή τους στη θάλασσα που περιμένουν να λυθούν. Ένα παράδειγμα είναι οι αρσενικές θαλάσσιες χελώνες, που είναι λιγότερο μελετημένες από τις θηλυκές και η συμπεριφορά τους δεν είναι γνωστή. Άραγε ζουν στους ίδιους βιοτόπους με αυτούς των θηλυκών; Σε ποιο βαθμό διαμένουν σε άλλες περιοχές που χρειάζονται προστασία;
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανέλαβε μια νέα πρόκληση πρόσφατα και επικεντρώνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητα του σε αρσενικές χελώνες (ενήλικες και υπο-ενήλικες) βάζοντάς τους δορυφορικούς πομπούς. Έτσι αναμένεται ότι θα εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας σχετικά με την διαβίωση, την άφιξη και την αναχώρηση αρσενικών χελωνών από βιότοπους αναπαραγωγής και τροφής, καθώς και τα πρότυπα μετανάστευσής τους.
Δύο από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο έχουν επιλεγεί για τη διεξαγωγή αυτής της νέας δραστηριότητας: ο βιότοπος αναπαραγωγής του κόλπου της Κυπαρισσίας και ο βιότοπος διατροφής του Αμβρακικού κόλπου. Η αποστολή του 2020 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Αμβρακικό τον περασμένο Οκτώβριο, όπου η ομάδα μας με επικεφαλής τον Alan Rees, μάρκαρε 3 αρσενικές χελώνες. Δορυφορικοί σηματοδότες (δηλαδή ειδικά σχεδιασμένοι πομποί μικρού μεγέθους) προσαρτήθηκαν στο καβούκι των χελωνών και κάθε φορά που αυτές οι χελώνες ανεβαίνουν στην επιφάνεια για αναπνοή, ο πομπός στέλνει ένα σήμα σε έναν δορυφόρο Argos. Τώρα οι ερευνητές μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τις μετακινήσεις της κάθε χελώνας μέχρι το πολύ 2 χρόνια.
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας σημαντικός βιότοπος διατροφής και ανάπτυξης για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαρκάρει και παρακολουθεί τις θαλάσσιες χελώνες από το 2002. Αυτή η μακροπρόθεσμη δράση εκτελείται με εθελοντές και χρησιμοποιεί τη σύλληψη-σήμανση- επανα-σύλληψη χελωνών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαμονή, τη μακροζωία, την ανάπτυξη, τις μεταναστεύσεις και την κατάσταση της υγείας τους όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις με την αλιεία, συμπεριλαμβανομένων των σκόπιμων τραυματισμών. Οι πληροφορίες και οι γνώσεις που προέρχονται από όλους τους τύπους σήμανσης συμβάλλουν στις στρατηγικές για τη διατήρηση των χελωνών και τη μείωση των αρνητικών αλληλεπιδράσεών τους με την αλιεία.
Η δορυφορική σήμανση αρσενικών θαλάσσιων χελωνών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μέρος του έργου «Διατήρηση θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου», που χρηματοδοτείται από το MAVA FOUNDATION για την περίοδο 2020-2022. Στο έργο συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου με διαφορετικές δραστηριότητες.
Σας συναρπάζει αυτή η ιδέα; Μπορείτε κι εσείς να παρακολουθήσετε τις διαδρομές των θαλάσσιων χελωνών με τους δορυφορικούς πομπούς στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.archelon.gr/contents/actions10.php?mid=4&mid2=94
Οι χελώνες που ενώνουν τη Μεσόγειο
Μεγάλη απώλεια μετά από 28 χρόνια ενεργούς αναπαραγωγής
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/07/2025
Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!