Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
«Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες»
Πες μας λίγα λόγια για σένα. Ποια είσαι;
Γεια σας, με λένε Lea Heinen και είμαι από το Λουξεμβούργο. Είμαι 20 χρονών τώρα και όταν ξεκίνησα το πρόγραμμα εθελοντισμού, ήμουν μόλις 19 ετών. Κάποιοι στην Ελλάδα έλεγαν ότι ήμουν ακόμη παιδί, κάτι που ήταν κάπως αλήθεια.
Πώς κατέληξες στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ;
Μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο, δεν ήξερα πραγματικά τι ήθελα να κάνω στη ζωή, τι ήθελα να σπουδάσω, πού ήθελα να πάω - δεν είχα ιδέα. Επειδή είχα επίσης πολύ άγχος στο τελευταίο μου έτος, έφτασα σε ένα σημείο όπου υποσχέθηκα να φροντίζω τον εαυτό μου και να κάνω πράγματα που μου αρέσουν και να κάνω ένα διάλειμμα από τις σπουδές για ένα έτος. Πρώτα, δούλεψα και ταξίδεψα και τελικά έκανα αίτηση εθελοντισμού στον ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
Γιατί διάλεξες τον ΑΡΧΕΛΩΝ;
Λοιπόν, γιατί όχι; Ανακάλυψα το ότι μπορείς να δουλέψεις με τις θαλάσσιες χελώνες μέσω ενός φίλου και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο. Έκανα κάποια έρευνα και βρήκα μερικά εθελοντικά προγράμματα με ζώα. Ήξερα αμέσως ότι ήθελα να κάνω αίτηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ και το έκανα! Μου άρεσε πολύ ο ιστότοπος και όλες οι πληροφορίες που μου δόθηκαν. Αυτό έκανε την απόφασή μου πιο εύκολη. Ως εθελοντής, λαμβάνεις ολοκληρωμένες πληροφορίες και ως εκ τούτου είσαι καλά προετοιμασμένος για την εμπειρία πριν φτάσεις και αυτό ήταν επίσης ένα πράγμα που με έκανε να χαλαρώσω.
Η εμπειρία ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σου;
Αν και είχα ήδη λάβει πολλές πληροφορίες, δεν ήμουν σίγουρη πώς θα εξελισσόντουσαν τα πράγματα ή αν οι προσδοκίες μου θα ικανοποιούνταν. Ήξερα ότι θα πήγαινα εκεί για τον εαυτό μου, για να ζήσω κάτι νέο, να αντιμετωπίσω προκλήσεις και να βγω από τις «ανέσεις» μου για τρεις μήνες. Όταν σκέφτηκα για πρώτη φορά να συμμετέχω στον ΑΡΧΕΛΩΝ, περίμενα ότι θα τάιζα τις χελώνες και ίσως θα βοηθούσα με θεραπείες. Προσπάθησα επίσης να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή έξω από το Κέντρο Διάσωσης, αν θα έκανα νέους φίλους και αν θα είχα εμπειρίες μαζί τους. Τελικά δεν χρειάστηκε καν να ανησυχώ για αυτό, καθώς αυτό το ιδιαίτερο μέρος συγκεντρώνει τόσο εξαιρετικούς και ευγενικούς ανθρώπους με μεγάλη καρδιά. Δεν περίμενα να πάει τόσο καλά!
Ήδη από την ημέρα της άφιξής μου, όλοι ήταν τόσο φιλόξενοι και ευγενικοί μαζί μου. Έκανα παρέα με όλους, ανάμεσά τους έκανα και μερικούς πολύ καλούς φίλους. Μοιραστήκαμε πολλές όμορφες στιγμές, γελάσαμε μαζί, κλάψαμε και χορέψαμε μαζί. Από τη μια ήταν σκληρή δουλειά, αλλά από την άλλη ήταν τόσο διασκεδαστικό γιατί δουλεύαμε ως ομάδα. Δεν είχα άδικο για το πώς είχα καταλάβει τα καθήκοντα. Ήταν κυρίως καθαρισμός δεξαμενών και χελωνών, προετοιμασία φαγητού, τάισμα χελωνών, ξεναγήσεις και την τελευταία μας εβδομάδα μπορούσαμε ακόμη και να βοηθήσουμε με θεραπείες ή να κάνουμε ενέσεις μόνοι μας. Έτσι, κάθε μέρα ήταν λίγο διαφορετική, κάτι που μου άρεσε. Επίσης, η τοποθεσία είναι τέλεια – μπορείς να πας στην Αθήνα όποτε θέλεις, να επισκεφτείς κάποιο νησί ή να πάρεις το λεωφορείο για κάπου αλλού.
Τι καινούριο έμαθες; Τι ήταν απροσδόκητο;
Έχω μάθει πολλά, είτε σχετικά με τις ίδιες τις χελώνες είτε απλώς για τις διαφορετικές κουλτούρες και συμπεριφορές συνανθρώπων. Κάθε πτυχή της δουλειάς ήταν ενδιαφέρουσα. Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο είναι ότι όλα τα τραύματα στα ζώα προκλήθηκαν από ανθρώπους. Οι κύριοι τραυματισμοί είναι τραυματισμοί στο κεφάλι και στο καβούκι. Σε ορισμένες χελώνες λείπουν τα πτερύγια και ορισμένες έχουν λοίμωξη στους πνεύμονες. Κάποιες έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι τους με σφυριά ή καρφιά και οι τραυματισμοί στο καβούκι προκαλούνται συνήθως από συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη. Ο λόγος για τα πτερύγια που λείπουν είναι συχνά οι πετονιές. Οι πνευμονικές λοιμώξεις προκαλούνται από την κατάποση ενός γάντζου ή από πιθανούς τραυματισμούς στο κεφάλι, έτσι ώστε οι χελώνες δεν βρίσκουν πλέον τον φυσικό τους βιότοπο και μένουν πολύ καιρό σε κρύο νερό. Όταν ήμουν εκεί, είχαμε συνολικά 25 χελώνες, σε δύο από αυτές έλειπε ένα πτερύγιο, πάνω από τις μισές είχαν τραυματισμό στο κεφάλι ή/και στο κέλυφος και μερικές από αυτές είχαν πνευμονικές λοιμώξεις.
Έχω μάθει επίσης ότι μόνο τα θηλυκά βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν τα αυγά τους, διαφορετικά μένουν συνεχώς στη θάλασσα . Βγαίνουν στην παραλία τις νυχτερινές ώρες, αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε στις παραλίες είναι πιο ήσυχα, καθώς υπάρχει κόσμος εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας άλλος λόγος είναι ο ήλιος, που θα τα έκαιγε τις πολύ ζεστές μέρες. Μόλις η χελώνα βγει από το νερό, αρχίζει αμέσως να σκάβει τη φωλιά της, η οποία μπορεί να έχει βάθος 1 μ. Στη συνέχεια γεννά περίπου 115 αυγά. Από αυτά τα αυγά δυστυχώς μόνο περίπου 70 νεοσσοί θα εκκολαφθούν . Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό: πρώτον, μερικοί νεοσσοί είναι πολύ αδύναμοι για να βγουν από το αυγό και δεύτερον , δεν είναι όλα τα αυγά γονιμοποιημένα Τα μικρά χελωνάκια ΄που εκκολάπτονται αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους. Πρώτα είναι οι θηρευτές τους, συνήθως πουλιά που μπορεί να τα πετύχουν μόλις βγούν από τη φωλιά στο δρόμο για τη θάλασσα. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχει και κάτι πιο θλιβερό Τα μωρά χελωνάκια βρίσκουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα ακολουθώντας το φως του φεγγαριού, καθώς έλκονται από την έντονη αντανάκλασή του στην επιφάνεια του νερού.
Σήμερα, με όλα τα μπαρ, τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα κλαμπ κατά μήκος των παραλιών, πολλά από τα μωρά χελωνάκια έλκονται από τα τεχνητά φώτα, μπερδεύονται και πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Πολύ λίγα, μόνο 1 στα χίλια χελωνάκια, μπορούν να φτάσουν στην ενηλικίωση. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές και γι' αυτό πιστεύω ότι η δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ακόμη πιο σημαντική!
Ποιο ήταν το αποκορύφωμα της εμπειρίας σου με τον ΑΡΧΕΛΩΝ; Νομίζω ότι μια από τις πιο όμορφες στιγμές μου ήταν όταν η χελώνα «Μαλεμπί» ξεκίνησε να τρώει όταν την τάιζα. Προσπαθήσαμε πολλές φορές ανεπιτυχώς και ξαφνικά μια μέρα άρχισε να τρώει. Συνέχισα να της κόβω ψάρια γιατί δεν σταματούσε να τρώει! Όταν έφυγα από το Κέντρο Διάσωσης, ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη θάλασσα. Είχα δάκρυα στα μάτια μου βλέποντάς την να κολυμπάει στο βίντεο που μου έστειλαν οι φίλοι μου. Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση του τραυματισμού της και όταν μια χελώνα απελευθερώνεται πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι όντως σώζεις χελώνες. Θα μπορούσα να συνεχίσω να μιλάω ασταμάτητα για τα πράγματα που έμαθα, αλλά αν θέλεις να ζήσεις, τότε πρέπει να πας εκεί . Πίστεψέ με, θα περάσεις υπέροχα! Μάθε πως μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής εδώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2023
Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!
Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!