01/08/2023

Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

«Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες»

lea 5.jpg

Πες μας λίγα λόγια για σένα. Ποια είσαι;

Γεια σας, με λένε Lea Heinen και είμαι από το Λουξεμβούργο. Είμαι 20 χρονών τώρα και όταν ξεκίνησα το πρόγραμμα εθελοντισμού, ήμουν μόλις 19 ετών. Κάποιοι στην Ελλάδα έλεγαν ότι ήμουν ακόμη παιδί, κάτι που ήταν κάπως αλήθεια.

Πώς κατέληξες στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ;

Μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο, δεν ήξερα πραγματικά τι ήθελα να κάνω στη ζωή, τι ήθελα να σπουδάσω, πού ήθελα να πάω - δεν είχα ιδέα. Επειδή είχα επίσης πολύ άγχος στο τελευταίο μου έτος, έφτασα σε ένα σημείο όπου υποσχέθηκα να φροντίζω τον εαυτό μου και να κάνω πράγματα που μου αρέσουν και να κάνω ένα διάλειμμα από τις σπουδές για ένα έτος. Πρώτα, δούλεψα και ταξίδεψα και τελικά έκανα αίτηση εθελοντισμού στον ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Γιατί διάλεξες τον ΑΡΧΕΛΩΝ;

Λοιπόν, γιατί όχι; Ανακάλυψα το ότι μπορείς να δουλέψεις με τις θαλάσσιες χελώνες μέσω ενός φίλου και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο. Έκανα κάποια έρευνα και βρήκα μερικά εθελοντικά προγράμματα με ζώα. Ήξερα αμέσως ότι ήθελα να κάνω αίτηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ και το έκανα! Μου άρεσε πολύ ο ιστότοπος και όλες οι πληροφορίες που μου δόθηκαν. Αυτό έκανε την απόφασή μου πιο εύκολη. Ως εθελοντής, λαμβάνεις ολοκληρωμένες πληροφορίες και ως εκ τούτου είσαι καλά προετοιμασμένος για την εμπειρία πριν φτάσεις και αυτό ήταν επίσης ένα πράγμα που με έκανε να χαλαρώσω.

Picture6.jpg

Η εμπειρία ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σου;

Αν και είχα ήδη λάβει πολλές πληροφορίες, δεν ήμουν σίγουρη πώς θα εξελισσόντουσαν τα πράγματα ή αν οι προσδοκίες μου θα ικανοποιούνταν. Ήξερα ότι θα πήγαινα εκεί για τον εαυτό μου, για να ζήσω κάτι νέο, να αντιμετωπίσω προκλήσεις και να βγω από τις «ανέσεις» μου για τρεις μήνες. Όταν σκέφτηκα για πρώτη φορά να συμμετέχω στον ΑΡΧΕΛΩΝ, περίμενα ότι θα τάιζα τις χελώνες και ίσως θα βοηθούσα με θεραπείες. Προσπάθησα επίσης να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή έξω από το Κέντρο Διάσωσης, αν θα έκανα νέους φίλους και αν θα είχα εμπειρίες μαζί τους. Τελικά δεν χρειάστηκε καν να ανησυχώ για αυτό, καθώς αυτό το ιδιαίτερο μέρος συγκεντρώνει τόσο εξαιρετικούς και ευγενικούς ανθρώπους με μεγάλη καρδιά. Δεν περίμενα να πάει τόσο καλά!

Ήδη από την ημέρα της άφιξής μου, όλοι ήταν τόσο φιλόξενοι και ευγενικοί μαζί μου. Έκανα παρέα με όλους, ανάμεσά τους έκανα και μερικούς πολύ καλούς φίλους. Μοιραστήκαμε πολλές όμορφες στιγμές, γελάσαμε μαζί, κλάψαμε και χορέψαμε μαζί. Από τη μια ήταν σκληρή δουλειά, αλλά από την άλλη ήταν τόσο διασκεδαστικό γιατί δουλεύαμε ως ομάδα. Δεν είχα άδικο για το πώς είχα καταλάβει τα καθήκοντα. Ήταν κυρίως καθαρισμός δεξαμενών και χελωνών, προετοιμασία φαγητού, τάισμα χελωνών, ξεναγήσεις και την τελευταία μας εβδομάδα μπορούσαμε ακόμη και να βοηθήσουμε με θεραπείες ή να κάνουμε ενέσεις μόνοι μας. Έτσι, κάθε μέρα ήταν λίγο διαφορετική, κάτι που μου άρεσε. Επίσης, η τοποθεσία είναι τέλεια – μπορείς να πας στην Αθήνα όποτε θέλεις, να επισκεφτείς κάποιο νησί ή να πάρεις το λεωφορείο για κάπου αλλού.

Τι καινούριο έμαθες; Τι ήταν απροσδόκητο;

Έχω μάθει πολλά, είτε σχετικά με τις ίδιες τις χελώνες είτε απλώς για τις διαφορετικές κουλτούρες και συμπεριφορές συνανθρώπων. Κάθε πτυχή της δουλειάς ήταν ενδιαφέρουσα. Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο είναι ότι όλα τα τραύματα στα ζώα προκλήθηκαν από ανθρώπους. Οι κύριοι τραυματισμοί είναι τραυματισμοί στο κεφάλι και στο καβούκι. Σε ορισμένες χελώνες λείπουν τα πτερύγια και ορισμένες έχουν λοίμωξη στους πνεύμονες. Κάποιες έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι τους με σφυριά ή καρφιά και οι τραυματισμοί στο καβούκι προκαλούνται συνήθως από συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη. Ο λόγος για τα πτερύγια που λείπουν είναι συχνά οι πετονιές. Οι πνευμονικές λοιμώξεις προκαλούνται από την κατάποση ενός γάντζου ή από πιθανούς τραυματισμούς στο κεφάλι, έτσι ώστε οι χελώνες δεν βρίσκουν πλέον τον φυσικό τους βιότοπο και μένουν πολύ καιρό σε κρύο νερό. Όταν ήμουν εκεί, είχαμε συνολικά 25 χελώνες, σε δύο από αυτές έλειπε ένα πτερύγιο, πάνω από τις μισές είχαν τραυματισμό στο κεφάλι ή/και στο κέλυφος και μερικές από αυτές είχαν πνευμονικές λοιμώξεις.

Έχω μάθει επίσης ότι μόνο τα θηλυκά βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν τα αυγά τους, διαφορετικά μένουν συνεχώς στη θάλασσα . Βγαίνουν στην παραλία τις νυχτερινές ώρες, αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε στις παραλίες είναι πιο ήσυχα, καθώς υπάρχει κόσμος εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας άλλος λόγος είναι ο ήλιος, που θα τα έκαιγε τις πολύ ζεστές μέρες. Μόλις η χελώνα βγει από το νερό, αρχίζει αμέσως να σκάβει τη φωλιά της, η οποία μπορεί να έχει βάθος 1 μ. Στη συνέχεια γεννά περίπου 115 αυγά. Από αυτά τα αυγά δυστυχώς μόνο περίπου 70 νεοσσοί θα εκκολαφθούν . Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό: πρώτον, μερικοί νεοσσοί είναι πολύ αδύναμοι για να βγουν από το αυγό και δεύτερον , δεν είναι όλα τα αυγά γονιμοποιημένα Τα μικρά χελωνάκια ΄που εκκολάπτονται αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους. Πρώτα είναι οι θηρευτές τους, συνήθως πουλιά που μπορεί να τα πετύχουν μόλις βγούν από τη φωλιά στο δρόμο για τη θάλασσα. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχει και κάτι πιο θλιβερό Τα μωρά χελωνάκια βρίσκουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα ακολουθώντας το φως του φεγγαριού, καθώς έλκονται από την έντονη αντανάκλασή του στην επιφάνεια του νερού.

Σήμερα, με όλα τα μπαρ, τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα κλαμπ κατά μήκος των παραλιών, πολλά από τα μωρά χελωνάκια έλκονται από τα τεχνητά φώτα, μπερδεύονται και πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Πολύ λίγα, μόνο 1 στα χίλια χελωνάκια, μπορούν να φτάσουν στην ενηλικίωση. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές και γι' αυτό πιστεύω ότι η δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ακόμη πιο σημαντική!

lea 4.jpg

Ποιο ήταν το αποκορύφωμα της εμπειρίας σου με τον ΑΡΧΕΛΩΝ; Νομίζω ότι μια από τις πιο όμορφες στιγμές μου ήταν όταν η χελώνα «Μαλεμπί» ξεκίνησε να τρώει όταν την τάιζα. Προσπαθήσαμε πολλές φορές ανεπιτυχώς και ξαφνικά μια μέρα άρχισε να τρώει. Συνέχισα να της κόβω ψάρια γιατί δεν σταματούσε να τρώει! Όταν έφυγα από το Κέντρο Διάσωσης, ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη θάλασσα. Είχα δάκρυα στα μάτια μου βλέποντάς την να κολυμπάει στο βίντεο που μου έστειλαν οι φίλοι μου. Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση του τραυματισμού της και όταν μια χελώνα απελευθερώνεται πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι όντως σώζεις χελώνες. Θα μπορούσα να συνεχίσω να μιλάω ασταμάτητα για τα πράγματα που έμαθα, αλλά αν θέλεις να ζήσεις, τότε πρέπει να πας εκεί . Πίστεψέ με, θα περάσεις υπέροχα! Μάθε πως μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!