Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες την παραλία όχι μόνο ως έναν χώρο για κολύμπι και χαλάρωση για τους ανθρώπους, αλλά και σαν ένα ευαίσθητο οικοσύστημα όπου η φύση και ο άνθρωπος πρέπει να συνυπάρξουν με σεβασμό. Σκέψου ότι στα περίπου 100 χιλιόμετρα παραλιών που παρακολουθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα, λειτουργεί αδιάκοπα όλο το καλοκαίρι ένα φυσικό μαιευτήριο για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta.
Οι θηλυκές χελώνες επιστρέφουν στους κρίσιμους αυτούς χώρους αναπαραγωγής για να γεννήσουν τα αυγά τους στην άμμο, ενώ λίγους μήνες μετά, τα νεογέννητα χελωνάκια ξεκινούν ένα από τα πιο δύσκολα ταξίδια στη φύση: την πορεία τους προς τη θάλασσα. Ο τρόπος που παρεμβαίνουμε για να απομακρύνουμε από την παραλία τα σκουπίδια, μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο για την επόμενη γενιά των χελωνών.

Οι οδηγίες που δίνει εδώ και χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις δημοτικές αρχές και στις παραλιακές επιχειρήσεις για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας επιβεβαιώνονται και από τον πρόσφατο Συνοπτικό Οδηγό Καλών Πρακτικών Καθαρισμού Τμημάτων Αιγιαλού και Παραλίας που εξέδωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο αρμόδιος φορέας για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.

Δες παρακάτω τους απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται:
- Η κρίσιμη περίοδος: Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, οι χελώνες βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν. Δύο μήνες μετά, τα μικρά ξεπροβάλλουν και κάνουν το πρώτο τους ταξίδι προς το κύμα. Σε αυτό το διάστημα, η παρέμβασή μας πρέπει να είναι ελάχιστη.
- Καθαρισμός μόνο με το χέρι: Ξέχνα τα βαριά μηχανήματα και τις τσουγκράνες που οργώνουν την ακτή. Ο σωστός καθαρισμός γίνεται αποκλειστικά με το χέρι. Γιατί όχι μηχανήματα; Η άμμος κρύβει φωλιές. Ένα βαρύ όχημα μπορεί να καταστρέψει τα αυγά ή να συμπιέσει την άμμο τόσο πολύ, που τα χελωνάκια να παγιδευτούν και να μην μπορούν να βγουν στην επιφάνεια.
- Προσοχή στα ίχνη: Ακόμα και το απλό «χτένισμα» της άμμου σβήνει τα σημάδια που βοηθούν τον ΑΡΧΕΛΩΝ να εντοπίσει και να προστατέψει τις φωλιές.
- Τα «ξερά φύκια» είναι η ασπίδα της ακτής: Αυτό που συχνά νομίζουμε ότι είναι βρωμιά είναι στην πραγματικότητα οι θημώνες της Ποσειδωνίας, ένας φυσικός θησαυρός. Βοηθούν στη συγκράτηση της άμμου και στην προστασία από τη διάβρωση. Η απομάκρυνσή τους με μηχανικό τρόπο αφαιρεί ουσιαστικά ένα κομμάτι της φυσικής άμυνας της παραλίας.
- Όχι αποτσίγαρα και σκουπίδια στις ακτές: Με απλές, σωστές πρακτικές μπορούμε να έχουμε καθαρές παραλίες για όλους και ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε ότι η φύση συνεχίζει τον κύκλο της χωρίς εμπόδια.

Βρίσκεσαι στην δυτική Πελοπόννησο; Ανάλαβε δράση!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε προσκαλούμε να συμμετάσχεις στον καθαρισμό παραλίας που διοργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία ωοτοκίας στο Καλό Νερό Μεσσηνίας.
- Παρασκευή 5 Ιουνίου, 18:00
- Σημείο συνάντησης: Σταθμός Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Καλό Νερό (Μπροστά από το ξενοδοχείο Messina Resort)
Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/05/2026
Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2026
Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία
Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/04/2026
Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου
Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2026
Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο
Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/04/2026
Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ
Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων
Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2026
Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας
Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/04/2026
Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες
Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!


