Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Τα Προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας (Ζάκυνθος, Κυπαρισσιακός Κόλπος, Κορώνη, Λακωνικός Κόλπος, Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών. Περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις παραλίες ωοτοκίας τους.
Οι Υπεύθυνοι Πεδίου (Field Leaders) είναι μια ειδική κατηγορία εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πρόκειται για έμπειρα και ικανά άτομα που επιλέγονται για να ηγηθούν των ομάδων των εθελοντών στις διάφορες δραστηριότητες και να διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα της εργασίας των ερευνητικών ομάδων στο πεδίο. Πρόκειται για απαιτητικά καθήκοντα που όμως παρέχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη και εμπειρία σε όσους επιλεγούν σε αυτό το ρόλο!

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2024 και του 2023 μας μίλησαν για την εμπειρία τους. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένας απίστευτος οργανισμός και όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει στα Προγράμματα θα πρέπει να είναι απίστευτα περήφανοι για τον εαυτό τους για όλη τη σκληρή δουλειά! Είναι το αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο και ανυπομονώ να επιστρέψω του χρόνου!», σχολιάζει ένας από τους υπέυθυνους του περασμένου καλοκαιριού. «Απόλαυσα πολύ τον χρόνο μου ως Υπεύθυνος Πεδίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ και ανυπομονώ πραγματικά να επιστρέψω στο μέλλον!», λέει ένας άλλος.
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
Γιατί να αναλάβω το ρόλο του Υπεύθυνου Πεδίου;
- Πραγματικό αντίκτυπο: Καθοδήγησε και υποστήριξε μια διεθνή ομάδα εθελοντών με μια κοινή αποστολή για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα. Λάβε συμμετοχή στην οργάνωση του Προγράμματος και δες τη δουλειά σου να αποδίδει!
- Ενωμένη ομάδα: Ζήσε και εργάσου μαζί με άλλους εθελοντές σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον ως εμψυχωτής μιας διεθνούς ομάδας. Γίνετε χρήσιμος, μετάδωσε τις γνώσεις σου και δες την ομάδα σου να εξελίσσεται!
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Απόκτησε υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας σε προγράμματα προστασίας/έρευνας και βελτίωσε τις επικοινωνιακές και ηγετικές σου δεξιότητες. Πάρε πρωτοβουλίες, επίλυσε προβλήματα, ανάλαβε ευθύνη!
- Πρακτική εμπειρία: Λάβε ολοκληρωμένη καθοδήγηση και εκπαίδευση, η οποία βασίζεται στις συνεχώς εξελισσόμενες πρακτικές προγραμμάτων που τρέχουν για 40+ χρόνια. Ανάλαβε δράση στην πρώτη γραμμή της προστασίας των θαλασσών!

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου δεν λαμβάνουν μισθό αλλά τους παρέχεται:
- Εκπαίδευση και καθοδήγηση από έμπειρο προσωπικό
- Διαμονή σε κατασκήνωση του Ερευνητικού Σταθμού
- Βασικά έξοδα διατροφής
- Ασφάλιση έναντι ατυχημάτων
- Υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία ως Υπεύθυνοι Πεδίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε άλλα σχετικά προγράμματα είναι δυνατόν να λάβουν πρόσθετα οφέλη.
Διάβασε περισσότερα ΕΔΩ και κάνε αίτηση μέχρι 30 Ιανουαρίου 2025.
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/05/2026
Πρόσκληση: Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2026
Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία
Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/04/2026
Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου
Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2026
Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο
Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.


