Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
04/12/2024

Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης

Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Χθες, 3 Δεκεμβρίου 2024, η Διαρκής Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης ψήφισε υπέρ της υποβάθμισης του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου, μια απόφαση που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από ειδικούς σε θέματα προστασίας της φύσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, που συνυπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση, ενώνουμε τη φωνή μας με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις και διεθνή δίκτυα, θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή, την οποία προκάλεσε η προσπάθεια της ΕΕ να αποδυναμώσει την προστασία του λύκου, αποτελεί ένα σοβαρό ολίσθημα, καθώς στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής λογικής.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζοντας με τη ψήφο τους την αποδυνάμωση της προστασίας του λύκου στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης, αγνόησαν τις εκκλήσεις που έκαναν περισσότερες από 300 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, η Πρωτοβουλία για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι προέτρεπαν σε επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση για την προώθηση της συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται ότι υποστήριξαν αποφάσεις που είχαν πολιτικό κίνητρο.

Στην ΕΕ επιτρέπεται ήδη η υπεύθυνη διαχείριση των πληθυσμών των λύκων, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της θανάτωσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αποδυνάμωση της προστασίας των λύκων με το πρόσχημα των ζημιών στην κτηνοτροφία, μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης που, σύμφωνα με την ClientEarth, ήταν προβληματική και πλέον τελεί υπό διερεύνηση από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή.

Η υποβάθμιση του προστατευτικού καθεστώτος ενέχει τον κίνδυνο να βαθύνει τις κοινωνικές ρήξεις αντί να προάγει εποικοδομητικές λύσεις. Οι πληθυσμοί του λύκου έχουν μόλις και μετά βίας ανακάμψει μετά την εξαφάνισή τους στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης και η αποδυνάμωση της προστασίας τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτή την εύθραυστη ανάκαμψη.

Αντί να αμβλύνει τις εντάσεις, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί δυνητικά να επιδεινώσει την κοινωνική πόλωση και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα εγχειρήματα αποτελεσματικής διαχείρισης των πληθυσμών του λύκου.

Συνυπογράφουν:

  1. ΑΝΙΜΑ

  2. ΑΡΙΩΝ

  3. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

  4. ΑΡΧΕΛΩΝ

  5. Δράση για την Άγρια Ζωή

  6. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

  7. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

  8. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

  9. Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»

  10. Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης

  11. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

  12. ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση

  13. Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης

  14. i-Sea

  15. Greenpeace

  16. MEDASSET

  17. MedINA

  18. Mom

  19. The Green Tank

  20. WWF Ελλάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/04/2026

    Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!

    Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/04/2026

    Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου

    Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο

    Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/04/2026

    Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/04/2026

    Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ

    Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων

    Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2026

    Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας

    Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2026

    Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης

    Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/04/2026

    Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες

    Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/04/2026

    Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025! 

    Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2026

    32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!