23/02/2018

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2017.

«Για να δείτε την αληθινή δύναμη ενός ανθρώπου, αφήστε τον να τρέξει ελεύθερα με τη φύση. Για να δείτε την αληθινή φύση ενός ανθρώπου, αφήστε τον να τρέξει ελεύθερα με τη δύναμη» Άγνωστος

Θα ήταν μέγα δώρο διακοπών για τον ΑΡΧΕΛΩΝ εάν δεν υπήρχε καμία άφιξη τραυματισμένων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης το Δεκέμβριο. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές πλήρους απασχόλησης από το εξωτερικό και τους ντόπιους εθελοντές μερικής απασχόλησης για τη βοήθειά τους στη φροντίδα των χελωνών και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Στις 21 Δεκεμβρίου 2017, ο «Νικόλας», μια ενήλικη αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 71εκ. και βάρος 45κιλά, έφτασε από τη Κεφαλονιά με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη δράση. Δυστυχώς τα τραύματα της χελώνας ήταν τόσο βαριά που δε μπόρεσε να φτάσει ζωντανή στο Κέντρο Διάσωσης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς (https://wildlifesense.com) για τη διάσωση και χορήγηση πρώτων βοηθειών σε αυτή τη χελώνα και για τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους με το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-Zena17.jpg

Απελευθερώσεις

Χάρη στο σχετικά ήπιο χειμερινό καιρό, τέσσερις θεραπευμένες χελώνες κατέστη δυνατόν να απελευθερωθούν πίσω στη θάλασσα το Δεκέμβριο.

Η «Μάουα» είχε φτάσει απ’τη Κεφαλονιά στις 9 Αυγούστου 2017. Η χελώνα που είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά είχε διασωθεί από την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από τη παραλία Κακιά Θάλασσα στις 7 Δεκεμβρίου 2017.

Η «Μύρα», μια καρέτα που έφτασε στις 17 Αυγούστου 2017, από τον Αμβρακικό, είχε καταπιεί πετονιά που προεξείχε από την άκρη του εντέρου. Θεραπεύτηκε επιτυχώς και ανάρρωσε. Η «Μύρα» απελευθερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2017 από τη Κακιά Θάλασσα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-Maua_Myra_Release.jpg

Ο «Νίκος» είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Αυγούστου 2017 από τη Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Ευτυχώς, η χελώνα αυτή θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε πίσω στη θάλασσα στις 13 Δεκεμβρίου 2017 από τη παραλία της Κακιάς Θάλασσας.

Η «Joufflu», που είχε διασωθεί από την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς στις 13 Οκτωβρίου 2017, είχε καταπιεί 2 αλιευτικά αγκίστρια και πετονιά. Η χελώνα θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε από παραλία στη κακιά θάλασσα στις 12 Δεκεμβρίου 2017.

Άλλα νέα

Όπως συνήθως, το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, εθελοντές πλήρους και μερικής απασχόλησης (που διέκοψαν εκείνη την ώρα τις κανονικές τους εργασίες) έλαβαν μέρος και μπήκαν στο πνεύμα των διακοπών με καλό φαγητό, παιχνίδια, ιστορίες και την ανταλλαγή δώρων του «μυστικού Αϊ Βασίλη».

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-xmas_lunch17.jpg

Ένα προσωπικό σημείωμα

Καθώς τελειώνει ο χρόνος, δε μπορώ να μη κοιτάζω πίσω στο 2017. Ήταν χρονιά μεγάλων αλλαγών στο Κέντρο Διάσωσης. Μερικές αλλαγές ήταν οδυνηρές, πολλές άλλες θετικές και πηγές έμπνευσης. Ίσως δε ταιριάζει να εκφράζω ως εθελόντρια τα συναισθήματά μου στην επίσημη αναφορά, αλλά επειδή το 2017 ήταν εξαιρετική χρονιά βρίσκω ότι πρέπει. Αν δε το γνωρίζαμε πριν, νομίζω ότι όλοι μας μάθαμε με σκληρό τρόπο ότι «το αύριο δεν είναι δεδομένο».

Ήταν φανταστικό να δει κανείς πώς όλη η οικογένεια εθελοντών και εργαζομένων του ΑΡΧΕΛΩΝ συσπειρώθηκαν για να κρατήσουν σε κίνηση το Κέντρο Διάσωσης μετά τη ξαφνική καταστροφική απώλεια του πολυαγαπημένου μας Παύλου, και πώς όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ζωντανή την αγάπη και το πάθος του για τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών. Η Ειρήνη Κασιμάτη τα πάει θαυμάσια έχοντας αναλάβει τα καθήκοντα που είχε ο Παύλος και ο Δημήτρης Φυτίλης λειτούργησε επίσης σταθεροποιητικά στο Κέντρο Διάσωσης στις δύσκολες αυτές στιγμές. Υπήρξαν επίσης άλλες διοικητικές αλλαγές στον ΑΡΧΕΛΩΝ που ήταν γλυκόπικρες. Π.Χ. Η Θεώνη, συντονίστρια εθελοντών για τόσο πολλά χρόνια γύρισε από τη άδειά της (χαιρόμαστε για αυτό), αλλά η Χαρά, που την αντικαθιστούσε το τελευταίο χρόνο, έφυγε (λυπόμαστε για αυτό).

Ήταν επίσης εκπληκτικό να δει κανείς πως οι θαλάσσιες χελώνες, παρά τα φοβερά τραύματά τους, παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές και, αντίθετα με τις προβλέψεις, τα καταφέρνουν! Ήταν πηγή έμπνευσης να συναντάει κανείς τους ίδιους τους πολλούς ανθρώπους (ή να ακούει τις αναφορές τους) που βρήκαν τραυματισμένες χελώνες και έκαναν τόσα για να τις σώσουν και να στηρίξουν τη θεραπεία τους. Είναι επίσης χαρά να ξέρουμε ότι πολλές ομάδες σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας κάνουν τόσα για να σώσουν και να θεραπεύσουν άλλα ζώα, τα οικοσυστήματά τους και το περιβάλλον.

Θα ήθελα επίσης προσωπικά να ευχαριστήσω το Διονύση, το συντονιστή της ελληνικής ομάδας εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, για την οργάνωση των εκδηλώσεων για εμάς τους εθελοντές. Οι επισκέψεις σε μουσεία και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες κυρίως αυτός οργανώνει βοηθούν να διατηρηθεί ζωντανή την αίσθηση της «οικογένειας των εθελοντών». Ευχαριστώ επίσης όλους τους ντόπιους που αφήνουν τον ελεύθερο χρόνο τους τα Σαββατοκύριακα για να κάνουν ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωση, τους εθελοντές οδηγούς που ξυπνάνε στη μέση της νύχτας για να παραλάβουν μια τραυματισμένη χελώνα απ΄ το λιμάνι ή τα τερματικά των λεωφορείων, όλους που αναλαμβάνουν διάφορες δουλειές για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στο Κέντρο Διάσωσης, όπως κηπουρική, βάψιμο βαγονιών, επισκευές, ενημέρωση αναφορών εκθαλάσσωσης και τόσες άλλες.

Ευχαριστούμε πολύ

Ευχές σε όλους για ένα ευτυχές, υγιές, πλούσιο, επιτυχές 2018, γεμάτο αγάπη και χαρά!

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Γιώργος Πάρχας)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!