06/06/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Απρίλιος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-30 Απριλίου 2016.

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 24.

Ο Απρίλιος ήταν ένας πολυάσχολος μήνας στο Κέντρο. Λόγω της εκτός εποχής ζέστης, κατέστη δυνατό να μεταφερθούν πιο νωρίς από την συνηθισμένη περίοδο, οι χελώνες, στις εξωτερικές δεξαμενές . Ευτυχώς αυτό τον μήνα δεν υπήρξαν θάνατοι χελωνών στο Κέντρο, ωστόσο 50 εκθαλασσώσεις χελωνών έχουν αναφερθεί σε όλη την Ελλάδα (αυτός ο μεγάλος αριθμός των αναφορών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ήταν έξω και κοντά στη θάλασσα λόγω του Πάσχα).

Ο καλός καιρός επέτρεψε την απελευθέρωση μιας χελώνας (της «Ρετσίνα» - δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες).

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Ο «Λέων» έφτασε στις 5 Απριλίου από τη Σάμο. Η Caretta (με καβούκι 73 εκατοστά και βάρος 32 κιλά) είχε τραυματισμούς στα μάτια και τη μύτη. Ήταν γεμάτη πεταλίδες και παράσιτα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι είχε και ένα τραυματισμένο πτερύγιο. Είναι αρκετά αδύναμη, ωστόσο της παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Καθαρίστηκε και της χορηγούνται αντιβιοτικά σε σταγόνες, ενώ τρέφεται με σωλήνα. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν θα επιβιώσει ή όχι. Πολλές ευχαριστίες στο Αρχιπέλαγος για τις προσπάθειές τους σε αυτή τη χελώνα.

Η «Ειρήνη» έφτασε στις 24 Απριλίου από τη Σάμο, αδύναμη και με τραυματισμούς στη μύτη και τα μάτια, ενώ ήταν γεμάτη πεταλίδες και τα παράσιτα. Της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σταγόνες, αλλά δυστυχώς πέθανε την επόμενη μέρα. Στην κατάσταση αυτή ενδεχομένως περιήλθε από υποθερμία ή από κατάποση πλαστικού. Ελπίζουμε ότι η νεκροψία που θα διενεργηθεί από την κτηνίατρο θα μας δώσει κάποιες απαντήσεις. Πολλές ευχαριστίες στο Αρχιπέλαγος για τις προσπάθειές τους και σε αυτή τη χελώνα.

Η χελώνα με το όνομα «Καβούρι», (με καβούκι 40 εκατοστά και βάρος 10 κιλά) έφτασε στις 24 Απριλίου από το Καβούρι, μια κοντινή παραλία της Αττικής. Βρέθηκε από ψαράδες με ψαροτούφεκο στα ανοικτά των ακτών και μεταφέρθηκε στο Κέντρο από έναν από τους ανθρώπους που την βρήκε. Είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά που της έβγαινε από το στόμα και παράλληλα είχε ένα μεγάλο τραυματισμό στο πίσω μέρος του καβουκιού της. Από τη στιγμή που η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, η χειρουργική επέμβαση είναι το επόμενο βήμα για να αφαιρεθεί η πετονιά και το αγκίστρι. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που την διέσωσαν.

Απελευθερώσεις

Η "Ρετσίνα", η πράσινη χελώνα που έφτασε στις 4 του Οκτώβρη 2015 από το Βόλο με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και της οποίας η επιβίωση ήταν αβέβαιη, απελευθερώθηκε με βάρκα στον Σαρωνικό στις 28 Απριλίου 2016, και είναι η πρώτη χελώνα που απελευθερώθηκε φέτος. Ευτυχώς, ανάκαμψε γρήγορα (λόγω της μεγάλης προσοχής που έλαβε για να κρατηθεί η πληγή συνεχώς καθαρή και απαλλαγμένη από μικρόβια). Ευχαριστούμε όλους όσους φρόντισαν για αυτή την χελώνα!

Άλλες Ειδήσεις

Στις 8 Απριλίου, ο Νικόλας, ένας εκπαιδευτής καταδύσεων από την Ιεράπετρα της Κρήτης κάλεσε το Κέντρο Διάσωσης ώστε να τους ενημερώσει για μια τραυματισμένη χελώνα που είχε βρεθεί. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο ήταν ορατό στο σαγόνι της. Ο Νικόλας αφαίρεσε το αγκίστρι και αφού πρώτα μίλησε με τον Παύλο Τσάρο τηλεφωνικά, αποφασίστηκε ότι η χελώνα ήταν αρκετά καλά για να απελευθερωθεί αμέσως. Πολλές ευχαριστίες στον Νικόλα για την διάσωση αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2016-Ierapetra.jpg

Στις 2 Απριλίου 2016, η Ελληνική ομάδα Εθελοντών συνέχισε την παράδοση της διακόσμησης λαμπάδων για το Πάσχα. Πολλοί επισκέπτες στο Κέντρο Διάσωσης πήραν λαμπάδες ως ευχαριστήριο για την φροντίδα που πρόσφεραν στις χελώνες.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2016-Easter_candles2016.jpg

Στις 10 Απριλίου 2016, η Γλυφάδα διοργάνωσε ειδική γιορτή, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, στην οποία οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν σε σκυταλοδρομία, ενώ παράλληλα υπήρχε φορητό σταντ πληροφοριών στην πλατεία της πόλης.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2016-Glyfada_run.jpg

Η ετήσια πανεθνική εκδήλωση καθαρισμού “Let’s Do It” (letsdoit.org), πραγματοποιήθηκε φέτος στις 17 Απριλίου 2016. Στην περιοχή της Γλυφάδας, διάφορες τοπικές οργανώσεις έλαβαν μέρος μαζεύοντας σκουπίδια από τη θάλασσα μέχρι τα βουνά, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό της παραλίας κοντά στο Κέντρο Διάσωσης.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2016-Beach_cleanup.jpg

Στις 22 Απριλίου 2016, για τον εορτασμό της Ημέρα της Γης, οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης πραγματοποίησαν εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην παραλία της Γλυφάδας. Ένας αριθμός των κατοίκων της περιοχής που χρησιμοποιούσαν την παραλία δίπλα στο Κέντρο, δεν γνώριζαν για την ύπαρξη και την δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ, έτσι η εκστρατεία ήταν αποτελεσματική και άρα επιτυχής.

Όπως και οι λαμπάδες, τα κόκκινα αυγά είναι ένα μέρος της Ελληνικής παράδοσης. Στις 24 Απριλίου 2016, το βάψιμο των κόκκινων αυγών απήλαυσαν όσοι εθελοντές προέρχονται από άλλες χώρες. Η Θεώνη, Υπεύθυνη Εθελοντών, παραχώρησε το σπίτι της, ώστε να συμμετέχουν όλοι σε αυτό.

Γνωρίζετε ότι...

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των παραλιών, η μεγαλύτερη ποσότητα σκουπιδιών που συλλέχθηκε ήταν από πλαστικό, όπως τα καλαμάκια. Είναι προφανές σε όλους ότι η ανακύκλωση των πλαστικών δεν είναι αρκετή. Η καλύτερη λύση είναι η μείωση στη χρήση πλαστικών. Υπάρχουν πολλά άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα στις σελίδες: https://www.kickstarter.com/projects/1240116767/edible-cutlery-the-future-of-eco-friendly-utensils?ref=project_tweet, http://www.bangkokpost.com/news/general/917069/university-develops-leak-proof-food-bowls-from-leaves, http://www.offgridquest.com/green/biodegradable-coffee-cups.

Επίσης, πωλούν ακόμη και καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Για να μάθετε πού μπορείτε να προμηθευτείτε, αναζητήστε τα στο διαδίκτυο.

Ας μην ξεχνάμε τον κίνδυνο που προκαλείται από τα αποτσίγαρα: τα αποτσίγαρα περιέχουν καρκινογόνα χημικά,φυτοφάρμακα και νικοτίνη, καθιστώντας το τσιγάρο την κύρια αιτία θανάτων σε όλο τον κόσμο, παρ' όλα αυτά η ασυλλόγιστη και αδικαιολόγητη αυτή συνήθεια, να πετιούνται τα σβησμένα τσιγάρα κάτω απαριθμεί τρισεκατομμύρια (5,6 τρισεκατομμύρια καταγράφονται) στο παγκόσμιο περιβάλλον κάθε χρόνο. Για το πλήρες άρθρο, δείτε στη σελίδα: http://tobaccocontrol.bmj.com/content/20/Suppl_1/i1.full

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!