06/06/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Απρίλιος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-30 Απριλίου 2016.

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 24.

Ο Απρίλιος ήταν ένας πολυάσχολος μήνας στο Κέντρο. Λόγω της εκτός εποχής ζέστης, κατέστη δυνατό να μεταφερθούν πιο νωρίς από την συνηθισμένη περίοδο, οι χελώνες, στις εξωτερικές δεξαμενές . Ευτυχώς αυτό τον μήνα δεν υπήρξαν θάνατοι χελωνών στο Κέντρο, ωστόσο 50 εκθαλασσώσεις χελωνών έχουν αναφερθεί σε όλη την Ελλάδα (αυτός ο μεγάλος αριθμός των αναφορών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ήταν έξω και κοντά στη θάλασσα λόγω του Πάσχα).

Ο καλός καιρός επέτρεψε την απελευθέρωση μιας χελώνας (της «Ρετσίνα» - δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες).

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Ο «Λέων» έφτασε στις 5 Απριλίου από τη Σάμο. Η Caretta (με καβούκι 73 εκατοστά και βάρος 32 κιλά) είχε τραυματισμούς στα μάτια και τη μύτη. Ήταν γεμάτη πεταλίδες και παράσιτα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι είχε και ένα τραυματισμένο πτερύγιο. Είναι αρκετά αδύναμη, ωστόσο της παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Καθαρίστηκε και της χορηγούνται αντιβιοτικά σε σταγόνες, ενώ τρέφεται με σωλήνα. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν θα επιβιώσει ή όχι. Πολλές ευχαριστίες στο Αρχιπέλαγος για τις προσπάθειές τους σε αυτή τη χελώνα.

Η «Ειρήνη» έφτασε στις 24 Απριλίου από τη Σάμο, αδύναμη και με τραυματισμούς στη μύτη και τα μάτια, ενώ ήταν γεμάτη πεταλίδες και τα παράσιτα. Της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σταγόνες, αλλά δυστυχώς πέθανε την επόμενη μέρα. Στην κατάσταση αυτή ενδεχομένως περιήλθε από υποθερμία ή από κατάποση πλαστικού. Ελπίζουμε ότι η νεκροψία που θα διενεργηθεί από την κτηνίατρο θα μας δώσει κάποιες απαντήσεις. Πολλές ευχαριστίες στο Αρχιπέλαγος για τις προσπάθειές τους και σε αυτή τη χελώνα.

Η χελώνα με το όνομα «Καβούρι», (με καβούκι 40 εκατοστά και βάρος 10 κιλά) έφτασε στις 24 Απριλίου από το Καβούρι, μια κοντινή παραλία της Αττικής. Βρέθηκε από ψαράδες με ψαροτούφεκο στα ανοικτά των ακτών και μεταφέρθηκε στο Κέντρο από έναν από τους ανθρώπους που την βρήκε. Είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά που της έβγαινε από το στόμα και παράλληλα είχε ένα μεγάλο τραυματισμό στο πίσω μέρος του καβουκιού της. Από τη στιγμή που η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, η χειρουργική επέμβαση είναι το επόμενο βήμα για να αφαιρεθεί η πετονιά και το αγκίστρι. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που την διέσωσαν.

Απελευθερώσεις

Η "Ρετσίνα", η πράσινη χελώνα που έφτασε στις 4 του Οκτώβρη 2015 από το Βόλο με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και της οποίας η επιβίωση ήταν αβέβαιη, απελευθερώθηκε με βάρκα στον Σαρωνικό στις 28 Απριλίου 2016, και είναι η πρώτη χελώνα που απελευθερώθηκε φέτος. Ευτυχώς, ανάκαμψε γρήγορα (λόγω της μεγάλης προσοχής που έλαβε για να κρατηθεί η πληγή συνεχώς καθαρή και απαλλαγμένη από μικρόβια). Ευχαριστούμε όλους όσους φρόντισαν για αυτή την χελώνα!

Άλλες Ειδήσεις

Στις 8 Απριλίου, ο Νικόλας, ένας εκπαιδευτής καταδύσεων από την Ιεράπετρα της Κρήτης κάλεσε το Κέντρο Διάσωσης ώστε να τους ενημερώσει για μια τραυματισμένη χελώνα που είχε βρεθεί. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο ήταν ορατό στο σαγόνι της. Ο Νικόλας αφαίρεσε το αγκίστρι και αφού πρώτα μίλησε με τον Παύλο Τσάρο τηλεφωνικά, αποφασίστηκε ότι η χελώνα ήταν αρκετά καλά για να απελευθερωθεί αμέσως. Πολλές ευχαριστίες στον Νικόλα για την διάσωση αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2016-Ierapetra.jpg

Στις 2 Απριλίου 2016, η Ελληνική ομάδα Εθελοντών συνέχισε την παράδοση της διακόσμησης λαμπάδων για το Πάσχα. Πολλοί επισκέπτες στο Κέντρο Διάσωσης πήραν λαμπάδες ως ευχαριστήριο για την φροντίδα που πρόσφεραν στις χελώνες.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2016-Easter_candles2016.jpg

Στις 10 Απριλίου 2016, η Γλυφάδα διοργάνωσε ειδική γιορτή, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, στην οποία οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν σε σκυταλοδρομία, ενώ παράλληλα υπήρχε φορητό σταντ πληροφοριών στην πλατεία της πόλης.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2016-Glyfada_run.jpg

Η ετήσια πανεθνική εκδήλωση καθαρισμού “Let’s Do It” (letsdoit.org), πραγματοποιήθηκε φέτος στις 17 Απριλίου 2016. Στην περιοχή της Γλυφάδας, διάφορες τοπικές οργανώσεις έλαβαν μέρος μαζεύοντας σκουπίδια από τη θάλασσα μέχρι τα βουνά, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό της παραλίας κοντά στο Κέντρο Διάσωσης.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aprilios-2016-Beach_cleanup.jpg

Στις 22 Απριλίου 2016, για τον εορτασμό της Ημέρα της Γης, οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης πραγματοποίησαν εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην παραλία της Γλυφάδας. Ένας αριθμός των κατοίκων της περιοχής που χρησιμοποιούσαν την παραλία δίπλα στο Κέντρο, δεν γνώριζαν για την ύπαρξη και την δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ, έτσι η εκστρατεία ήταν αποτελεσματική και άρα επιτυχής.

Όπως και οι λαμπάδες, τα κόκκινα αυγά είναι ένα μέρος της Ελληνικής παράδοσης. Στις 24 Απριλίου 2016, το βάψιμο των κόκκινων αυγών απήλαυσαν όσοι εθελοντές προέρχονται από άλλες χώρες. Η Θεώνη, Υπεύθυνη Εθελοντών, παραχώρησε το σπίτι της, ώστε να συμμετέχουν όλοι σε αυτό.

Γνωρίζετε ότι...

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των παραλιών, η μεγαλύτερη ποσότητα σκουπιδιών που συλλέχθηκε ήταν από πλαστικό, όπως τα καλαμάκια. Είναι προφανές σε όλους ότι η ανακύκλωση των πλαστικών δεν είναι αρκετή. Η καλύτερη λύση είναι η μείωση στη χρήση πλαστικών. Υπάρχουν πολλά άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα στις σελίδες: https://www.kickstarter.com/projects/1240116767/edible-cutlery-the-future-of-eco-friendly-utensils?ref=project_tweet, http://www.bangkokpost.com/news/general/917069/university-develops-leak-proof-food-bowls-from-leaves, http://www.offgridquest.com/green/biodegradable-coffee-cups.

Επίσης, πωλούν ακόμη και καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Για να μάθετε πού μπορείτε να προμηθευτείτε, αναζητήστε τα στο διαδίκτυο.

Ας μην ξεχνάμε τον κίνδυνο που προκαλείται από τα αποτσίγαρα: τα αποτσίγαρα περιέχουν καρκινογόνα χημικά,φυτοφάρμακα και νικοτίνη, καθιστώντας το τσιγάρο την κύρια αιτία θανάτων σε όλο τον κόσμο, παρ' όλα αυτά η ασυλλόγιστη και αδικαιολόγητη αυτή συνήθεια, να πετιούνται τα σβησμένα τσιγάρα κάτω απαριθμεί τρισεκατομμύρια (5,6 τρισεκατομμύρια καταγράφονται) στο παγκόσμιο περιβάλλον κάθε χρόνο. Για το πλήρες άρθρο, δείτε στη σελίδα: http://tobaccocontrol.bmj.com/content/20/Suppl_1/i1.full

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!