Ξεκίνησε η ωοτοκία της Caretta caretta στον Λακωνικό Κόλπο
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Μαΐου 2016 εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Λακωνικό κόλπο. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στην παραλία του Βαλτάκι.
Το φετινό θερινό πρόγραμμα μελέτης και προστασίας του Λακωνικού Κόλπου ξεκίνησε στις 28 Μαΐου, θα διαρκέσει ως τις 17 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό και παρακολούθηση των φωλιών, προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής. Συγκεκριμένα στην περιοχή του Λακωνικού αναμένεται η συμμετοχή περίπου 150 ατόμων, κυρίως ευαισθητοποιημένων νέων επιστημόνων οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής.

Η σημασία της περιοχής είναι μεγάλη καθώς αποτελεί μία από τις κύριες περιοχές ωοτοκίας της Caretta caretta στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του κόλπου του Λακωνικού και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι προστατεύοντας την θαλάσσια χελώνα, προστατεύουμε το περιβάλλον άρα και τον άνθρωπο! Πετώντας πλαστικές σακούλες δεν βλάπτουμε μόνο την χελώνα αλλά και εμάς τους ίδιους αφού τα απορρίμματα αυτά μέσα από την τροφική αλυσίδα καταλήγουν στον οργανισμό μας! Αν χτίζουμε πάνω στις παραλίες καταστρέφοντας τις αμμοθίνες, δεν μειώνουμε μόνο τον διαθέσιμο χώρο για την ωοτοκία αλλά οδηγούμε τις παραλίες σε μία βραχυπρόθεσμη διάβρωση που θα καταλήξει σε μακροπρόθεσμη εξαφάνιση των αγαπημένων παραλιών μας! Αν αφήνουμε τα αποτσίγαρα στις παραλίες μας τότε αυτά θα καταλήξουν στην θάλασσα και προκαλώντας ρύπανση θα σκοτώσουν τα ψάρια που αποτελούν βασική τροφή μας! Ας προσέχουμε για να έχουμε λοιπόν! Καλό καλοκαίρι με σεβασμό και αγάπη προς ό,τι βρίσκεται δίπλα μας!
Πληροφορίες: Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη Πρoγράμματος Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785
Πόσο καλό προμηνύεται το 2016 για τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης;
Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta «Aquis»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/05/2026
Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2026
Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία
Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/04/2026
Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου
Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2026
Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο
Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/04/2026
Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ
Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων
Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2026
Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας
Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.


