Η Κρήτη καλωσορίζει τους πρώτους νεοσσούς Caretta caretta για το 2017
Η Κρήτη υποδέχεται τα πρώτα χελωνάκια της σεζόν, γεγονός που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της περιόδου εκκόλαψης και φέτος.
Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ με την ομάδα εθελοντών-ερευνητών του εντόπισε τα πρώτα ίχνη νεοσσών το πρωί της 26ης Ιουλίου στην περιοχή του Κομού του κόλπου της Μεσσαράς και στην περιοχή του Γερανίου στον κόλπο των Χανίων και το πρωί της 27ης στην περιοχή Σφακάκι στο Ρέθυμνο.
Τώρα είναι η περίοδος αυτή που αναδεικνύει την όλη προσπάθεια που γίνεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, που συνέβαλαν στην τήρηση των μέτρων που προστατεύουν την θαλάσσια χελώνα και τις παραλίες ωοτοκίας, που αποτελούν ταυτόχρονα και σημαντικές παραλίες αναψυχής για το νησί της Κρήτης.
Με αφορμή την έναρξη της περιόδου εκκόλαψης ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει να υπενθυμίζει την σημαντικότητα της εφαρμογής των διαχειριστικών μέτρων. Επιπλέον συνεχίζει να βρίσκεται ενεργά στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης μοιράζοντας όλη την τεχνογνωσία και βοήθεια σε όλους όσους προτίθενται να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, για την βελτίωση της ποιότητας των παράκτιων πόρων και του οικοσυστήματος που φιλοξενούν και που είναι τόσο σημαντικοί για την ποιότητας της ζωής όλων μας.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα, λόγω της αντανάκλασης του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνειά της. Είναι σημαντικό, επομένως, ο τεχνητός φωτισμός που βρίσκεται στο πίσω μέρος της παραλίας να περιορίζεται στο μέγιστο δυνατό. Επιπλέον σημαντική είναι η αποφυγή παρουσίας κόσμου πάνω στην παραλία ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να μην ποδοπατηθούν οι νεοσσοί.
Καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια επιβιώνουν και φτάνουν σε αναπαραγωγική ηλικία, η προστασία κάθε ενός από αυτά είναι εξαιρετικά σημαντική για την διατήρηση του είδους.
Σε περίπτωση εκκόλαψης κατά τη διάρκεια της μέρας, η θερμότητα του ήλιου μπορεί να τα εξουθενώσει ή και να τα αφυδατώσει. Όποιος, πιθανώς, εντοπίσει χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας παρακαλείται να αποφύγει να τα βρέξει ή να τα μεταφέρει στο νερό. Η πρώτη τους διαδρομή από την φωλιά μέχρι το νερό είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορέσουν να ξαναεπιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν.
Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να δημιουργείται σκίαση, χωρίς να αγγίζονται οι νεοσσοί, μέχρι να φτάσουν στο νερό. Το ίσιωμα και η απομάκρυνση της καυτής άμμου είναι ένας επιπλέον τρόπος βοήθειας ώστε να φτάσουν οι νεοσσοί μόνοι τους και με ασφάλεια στο νερό.
Σε περίπτωση εντοπισμού νεοσσών επικοινωνείτε με τους ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να μεταβούν στο σημείο και να βοηθήσουν για την ασφαλή μετάβαση τους προς το νερό.
Τα μέτρα που αφορούν τα έπιπλα θαλάσσης και την ανάρτηση τους σε σημείο υψηλότερο από το επίπεδο της άμμου χρειάζεται να συνεχίσουν να τηρούνται μέχρι τα μέσα Οκτώβρη που λήγει η περίοδος εκκόλαψης. Το ίδιο ισχύει και για τη μη χρήση βαρέων οχημάτων, την αποφυγή ισιώματος της άμμου και την αποφυγή του πλυσίματος των ομπρελοκαθισμάτων πάνω στην παραλία ωοτοκίας όπως επίσης και της μη διοργάνωσης εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα πραγματοποιήσει δημόσιες εκσκαφές. «Δημόσια εκσκαφή» ονομάζουμε το άνοιγμα κάθε φωλιάς, που γίνεται από εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, όταν προσκαλείται και κοινό. Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα, έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα χελωνάκια έχουν όλα εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα από αυτά πήγαν με επιτυχία στο νερό και πόσα δεν εκκολάφθηκαν και για πιο λόγο. Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό, κάτι που ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους παρατηρητές της δημόσιας εκσκαφής.
Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών όπως κάθε χρόνο θα ανακοινώνεται για την κάθε περιοχή ξεχωριστά και εβδομαδιαία στην ιστοσελίδα των Δήμων καθώς και στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλώντας όσους θέλουν να παρακολουθήσουν αυτή τη μοναδική και ιδιαίτερη διαδικασία.
Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται και στους ενημερωτικούς σταθμούς του Συλλόγου, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, στο παλιό λιμάνι στα Χανιά και στην είσοδο των Ματάλων.
Οι άνθρωποι του Συλλόγου θα σας υποδεχθούν, θα σας ενημερώσουν και θα σας δείξουν πως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία ενός είδους που έχει την ανάγκη μας τώρα κάθε άλλο παρά ποτέ.
Πληροφορίες:
Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη πρoγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ.: 6937352379 fb: ARCHELON Crete, ARCHELON, the official page
Ενθαρρυντική βελτίωση της τήρησης των μέτρων διαχείρισης για την προστασία της Caretta caretta στον κόλπο Ρεθύμνου για το 2017
Tα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τον Κυπαρισσιακό κόλπο!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/07/2025
Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!