Εκατοντάδες άνθρωποι ευχήθηκαν στον «Φίλιππο» Καλό Ταξίδι
Η μικρή καρέττα «Φίλιππος» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης πριν 10 μήνες από την περιοχή του Βόλου. Είχε καταπιεί ένα αγκίστρι. Οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης τον φρόντισαν και έτσι ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί.
Ο υπεύθυνος του Κ.Δ. Παύλος Τσάρος την έφερε στην παραλία του Μαυροβουνίου (Γαλάζια Σημαία) την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στο πρόγραμμα του Λακωνικού κόλπου για να απελευθερωθεί από τους εθελοντές και τα μέλη της ΧελωνοΠαρέας.
Στο πρόγραμμα του Λακωνικού οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύουν τις φωλιές και τα χελωνάκια επί σειρά ετών και η κατασκήνωση βρίσκεται μέσα στο camping MELTEMI. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου γίνεται και η κατασκήνωση της Χελωνοπαρέας που δίνει την δυνατότητα σε παιδιά 10 έως 14 χρόνων να ζήσουν από κοντά και να βιώσουν το εθελοντικό πρόγραμμα προστασίας των Caretta careta. Έτσι η απελευθέρωση πήρε πολύ πιο γιορταστικό χαρακτήρα.
Δίπλα στο κιόσκι του Συλλόγου στήθηκε ειδική τέντα με έκθεση για την βιολογία, τις συνήθειες και τις απειλές των θαλασσίων χελώνών, στήθηκε για τα παιδιά μεγάλο επιδαπέδιο παιχνίδι και συγχρόνως όλα τα παιδιά της παραλίας κλήθηκαν να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια ευαισθητοποίησης για τις θαλάσσιες χελώνες.
Όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κοινού και αφού είχαν μαζευτεί πάνω από 300 άτομα, ο υπεύθυνος του προγράμματος Neil Davis και η εθελόντρια Ντίνα Ζαφείρη έφεραν τον «Φίλιππο» μέχρι την παραλία. Αμέσως και βιαστικά ο «Φίλιππος» έτρεξε προς την θάλασσα και εξαφανίστηκε στα ήρεμα νερά του Λακωνικού κόλπου.
Τα παιδιά της ΧελωνοΠαρέας είχαν ζωγραφίσει ένα μεγάλο αποχαιρετιστήριο πανό και στο τέλος της εκδήλωσης μοίρασαν πάνινες τσάντες στους παριστάμενους προτρέποντάς τους να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες.
Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να μάθουν για τις απειλούμενες αυτές χελώνες και να ευαισθητοποιηθούν. (ΘΜΠ)
Καλό ταξίδι «Φίλιππε»
Μια guest star που μπορεί να ενοχληθεί από τη δημοτικότητά της
Τον Αύγουστο το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα δεν θα δέχεται επισκέπτες
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/10/2024
Προγράμματα Εθελοντισμού 2025: Σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανακοινώνει με χαρά τα Προγράμματα Εθελοντισμού για το 2025. Εάν είσαι παθιασμένος με τη προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμείς να έχεις ένα θετικό αντίκτυπο, σε προσκαλούμε να γίνεις μέλος της αφοσιωμένης ομάδας εθελοντών μας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό Δ.Τ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.