Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
01/10/2019

Διπλή απελευθέρωση και τριπλή χαρά, αυτή τη φορά μαζί με τους εταίρους μας στο Life Euroturtles!

Δυο θηλυκές αποθεραπευμένες θαλάσσιες χελώνες επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον, στη θάλασσα, ύστερα από περίθαλψη περίπου 10 μηνών στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/9/2019 και σηματοδοτεί το ευτυχές αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας διάσωσης και στις δύο περιπτώσεις. Η "Αφροδίτη" βρέθηκε με σκόπιμο τραυματισμό στο κεφάλι στην Ερμιόνη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης. Η "Κατερίνα" βρέθηκε κι εκείνη με σκόπιμο τραυματισμό στο κεφάλι στη Χαλκιδική, επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, όπου έλαβε πρώτες βοήθειες από την καθηγήτρια Α. Κομνηνού στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης για θεραπεία.

diplh-apeleutherwsh-kai-triplh-xara-auth-th-fora-mazi-me-tous-etairous-mas-sto-life-euroturtles-LIFE_release_meeting1.jpg

Έτσι, διπλή απελευθέρωση, αλλά τριπλή χαρά, καθώς όλη η ομάδα του Life-Euroturtles μοιράστηκε μαζί μας αυτό το γεγονός. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση του έργου και συνεργάτες από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Μάλτα βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Γλυφάδα. Το έργο Life-Euroturtles στοχεύει στη βελτίωση των συνδέσεων και της συνέργειας σε βασικά θέματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών μεταξύ 6 χωρών της ΕΕ, οι οποίες συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες χώρες για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Όλοι οι συμμετέχοντες ανυπομονούσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση απελευθέρωσης των δύο χελωνών.

diplh-apeleutherwsh-kai-triplh-xara-auth-th-fora-mazi-me-tous-etairous-mas-sto-life-euroturtles-LIFE_release_meeting2.jpg

"Θεωρούμε εξαιρετικά χρήσιμο να συναντόμαστε και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των κοινά συμφωνημένων δράσεών μας", λέει ο Drasco Holcer από το Κροατικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, συντονιστής του Euroturtles. «Ένας μεγάλος αριθμός χελωνών Καρέττα ωοτοκεί στην Ελλάδα, όμως τρέφονται και περνούν πολύ χρόνο στην Αδριατική Θάλασσα και σε άλλα μέρη της Μεσογείου, μαζί με εμάς και τους ψαράδες μας, οπότε οι κίνδυνοι στη θάλασσα είναι κοινοί", πρόσθεσε. Στη συνάντηση της Γλυφάδας συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιο συγκεκριμένα από το EASME, οι οποίοι επιβλέπουν τα έργα Life.

diplh-apeleutherwsh-kai-triplh-xara-auth-th-fora-mazi-me-tous-etairous-mas-sto-life-euroturtles-LIFE_release_meeting3.jpg

"Είμαστε ευτυχείς που οι εγκαταστάσεις περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των Life Euroturtles έχουν ήδη βοηθήσει πολλά τραυματισμένα ζώα" λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, ωκεανογράφος MSc και συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης.

diplh-apeleutherwsh-kai-triplh-xara-auth-th-fora-mazi-me-tous-etairous-mas-sto-life-euroturtles-LIFE_release_meeting4.jpg

Είναι επίσης γεγονός ότι με τις τελευταίες βελτιώσεις στο Κέντρο Διάσωσης, το προσωπικό και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό αφίξεων θαλάσσιων χελωνών που σκόπιμα τραυματίστηκαν στο κεφάλι. "Αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται πολύ χρόνο για να επιτευχθεί αποκατάσταση. Τον χειμώνα, μέχρι να ολοκληρωθούν κάποιες επεκτάσεις, δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος να δεχτούμε νέα περιστατικά» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, βιολόγος MSc και υπεύθυνη διάσωσης / περίθαλψης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

diplh-apeleutherwsh-kai-triplh-xara-auth-th-fora-mazi-me-tous-etairous-mas-sto-life-euroturtles-LIFE_release_meeting5.jpg

Μετά τα παραπάνω, η τελευταία μας σκέψη είναι μαζί με τις δύο αποθεραπευμένες θαλάσσιες χελώνες που ξεκινούν ένα νέο ταξίδι και τους δεκάδες εθελοντές που τους έδωσαν φροντίδα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους! Καλή τύχη σε όλους σας καθώς και στους εταίρους μας του Life-Euroturtles!

diplh-apeleutherwsh-kai-triplh-xara-auth-th-fora-mazi-me-tous-etairous-mas-sto-life-euroturtles-Euroturtles_logo.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/06/2026

    Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος

    Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2026

    Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση

    Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!