Η επιστροφή της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ στη θάλασσα
Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στις ακτές του Ιονίου, κοντά στην Πρέβεζα, τραυματισμένη, με πολλές βαθιές πληγές στο καβούκι και το πλάστρον και πλήρως αποδυναμωμένη.
Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ όπου και παράμεινε επί 12 μήνες σε εντατική θεραπεία. Τα τραύματά της σφραγίζονταν κάθε μέρα για να παραμείνουν στεγνά. Δεκάδες εθελοντών μαζί με το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολήθηκαν με υπομονή και επιμονή μαζί της. Με χαρά σας παρουσιάζουμε την υγιή πλέον «Χρυσάνθη», μία ενήλικη θηλυκή Καρέττα, ηλικίας περίπου 30-40 έτη, με καμπύλο μήκος καβουκιού 77 εκατοστά και βάρος 84 κιλά.
Η Χρυσάνθη επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον, τα νερά της Μεσογείου θάλασσας πριν λίγες μέρες και ξεκίνησε τη νέα της ζωή από την παραλία Μισίρια Ρεθύμνου παρουσία πλήθους κόσμου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έδειξαν τον πρέποντα σεβασμό προς το ζώο και την ομάδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ που ήταν εκεί για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν στην ομαλή έκβαση της εκδήλωσης.
Όλοι μαζί λοιπόν παρακολουθήσαμε για είκοσι λεπτά τη ΧΡΥΣΑΝΘΗ να οδεύει προς την φουρτουνιασμένη θάλασσα. Εθελοντές και επισκέπτες κρατήσαμε την ανάσα μας για μερικά δευτερόλεπτα ωσότου την είδαμε να παίρνει της πρώτη της αναπνοή στην ανοιχτή θάλασσα.
Κάθε φορά που παρακολουθούμε μια απελευθέρωση στον ΑΡΧΕΛΩΝ, τα συναισθήματά μας είναι τα ίδια. Αγωνία και στο τέλος ανακούφιση βλέποντας το κλείσιμο αυτής της αλυσίδας σωτηρίας. Κάθε απελευθέρωση στέλνει ένα μήνυμα στην οικουμένη, ότι ακόμη κι όταν κάτι ελάχιστο, ένα μόνο ζώο της θάλασσας έχει σωθεί με τη βοήθεια ανθρώπων, έχει γίνει κάτι σημαντικό σε σχέση με την καταστροφή που προκαλούμε σαν είδος πάνω στον πλανήτη μας.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στη διάσωση, την περίθαλψη, την αποκατάσταση και την απελευθέρωση της χελώνας αυτής αλλά και όσους παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν μαζί μας αυτό το ξεχωριστό γεγονός.
Με το τέλος της φετινής περιόδου εκκόλαψης να πλησιάζει, σας ενημερώνουμε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να καταγράφει και να προστατεύει κάθε φωλιά και χελωνάκι στις κύριες περιοχές ωοτοκίας στο Ρέθυμνο τα Χανιά και τον Κόλπο της Μεσσαράς, έως ότου βεβαιωθεί πως όλα έχουν πάει προς τη θάλασσα.
Η επιστροφή της ‘Χρυσάνθης» ήταν μία ακόμη δημόσια εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στα πλαίσια του προγράμματος TUI TURTLE AID του TUI Care Foundation, που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
Πληροφορίες:
ΑΡΧΕΛΩΝ, Παξινός Οδυσσέας, Υπεύθυνος Προγράμματος Κρήτης, τηλ. 6937352379, email: archelon.crete@gmail.com
Διπλή απελευθέρωση και τριπλή χαρά, αυτή τη φορά μαζί με τους εταίρους μας στο Life Euroturtles!
Το θύμα ήταν μια θαλάσσια χελώνα την οποία όλοι προσπαθούσαν να δουν και να θαυμάσουν
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025
Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες
Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/08/2025
Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο
Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/08/2025
Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας
Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2025
Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί
Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/08/2025
Μια χελώνα φέρνει την ελπίδα μέσα στη νύχτα της φωτιάς
Μετά από ένα 12ωρο γεμάτο φόβο και αβεβαιότητα, η οικογένεια βρέθηκε μάρτυρας ενός θαύματος της φύσης. «Ήταν κάτι που θύμισε τι είναι σημαντικό. Μέσα στην απόγνωσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε ελπίδα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/08/2025
Μια αλυσίδα ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου
Με επιμονή, υπομονή, φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή φροντίδα, η «Χιονούλα» πέρασε από την κρίσιμη φάση στην ανάρρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2025
ΠΡΟΣΟΧΗ - Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες – δεν είναι κατοικίδια ζώα- Προστατέψτε τις από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ταΐσματος θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους σε παραθαλάσσιες περιοχές, λιμάνια και τουριστικά σημεία. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτή η πρακτική προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις χελώνες και για τους ανθρώπους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/07/2025
Νέος Σταθμός Ενημέρωσης στην Κυπαρισσία για το έργο LIFE MareNatura
Ο νέος Σταθμός βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως τις 21:00
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2025
Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Κρήτη
Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Κόλπου της Μεσσαράς.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2025
Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Πελοπόννησο
Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης και του Λακωνικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/07/2025
Πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε η περίοδος εκκόλαψης του 2025 – Τα πρώτα χελωνάκια στη θάλασσα!
Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2025
Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.