Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
06/07/2021

Ακόμη σε κίνδυνο οι χελώνες στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο

Δύσκολα άρχισε ο Ιούλιος για τις θαλάσσιες χελώνες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Την Πέμπτη 1 Ιουλίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ειδοποιήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για μία νεκρή θηλυκή Καρέττα με εμφανές χτύπημα προπέλας κοντά στον Άγιο Σώστη.

«Εξετάσαμε τη χελώνα, καταγράψαμε το συμβάν, και το ζώο μεταφέρθηκε στους αμμόλοφους για να γίνει νεκροψία από την νομοκτηνίατρο» μας είπε η Νικολέττα Σιδηροπούλου, υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η χελώνα έφερε μεταλλικό σήμα και είχε καταγραφεί να ωοτοκεί φέτος στα Σεκάνια στις 20 Ιουνίου.

Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 3 Ιουλίου, εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή χελώνα ζωντανή χτυπημένη από προπέλα, σε εμφανώς αδύναμη κατάσταση. Οι ερευνητές/εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το προσωπικό θαλάσσιας φύλαξης του Πάρκου περισυνέλλεξαν το ζώο, το οποίο παρά την βοήθεια της νομοκτηνιάτρου, πολύ σύντομα υπέκυψε.

akomh-se-kindyno-oi-xelwnes-ston-kolpo-tou-lagana-sth-zakyntho-turtle_killed_2021.jpg

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου Θαλάσσιου Πάρκου της Ελλάδας. Ωστόσο, η τήρηση των μέτρων προστασίας στο θαλάσσιο χώρο του Πάρκου, που είναι χαρακτηρισμένος ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, παραμένει ελλιπής και το θέμα έχει επανειλημμένα έρθει στη δημοσιότητα. Το 2019 ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με το MEDASSET και το WWF απεύθυναν έκκληση στις αρχές, ζητώντας την επιβολή προστίμων. Προφανώς το αίτημα αυτό παραμένει ανικανοποίητο και το θέτουμε ξανά και σήμερα. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του 2019 εδώ https://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?mid=6&mid2=17&screen=3&nid=1059.

Αντί για τις σκληρές φωτογραφίες από τις δύο χελώνες που χτυπήθηκαν θανάσιμα, δημοσιεύουμε την τελευταία φωτογραφία (22.6.21) της χελώνας που σκοτώθηκε, που μας διέθεσε ο ερευνητής και μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Κώστας Παπαφιτσώρος. «Είναι τραγικό να έρχονται χελώνες να γεννήσουν στον Λαγανά επί μία ή δύο δεκαετίες και να σκοτωθούν ξαφνικά γιατί κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τους κανόνες του Πάρκου» δήλωσε ο Κώστας, που συμμετείχε για 15η χρονιά στο πρόγραμμα Ζακύνθου φέτος.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta στη Ζάκυνθο συνεχίζεται για 38η χρονιά. Οι εθελοντές που παρά την πανδημία, ήρθαν στη Ζάκυνθο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται από τον Μάιο καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και, ενώ κατά κανόνα το πρόγραμμα της Ζακύνθου αυτοχρηματοδοτείται, τις τελευταίες δύο χρονιές λόγω της πανδημίας, έλαβε συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα με την καταγραφή των φωλιών, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει αρχίσει επίσης και το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών για τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι δραστηριότητες γίνονται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της περιοχής, στα καραβάκια παρατήρησης χελωνών NEFIS και TUI και στην είσοδο της παραλίας Κρυστάλ από τις 12:00 – 18:00 καθημερινά. Σύντομα θα λειτουργήσει και ο Σταθμός Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει την ανάγκη της εντατικής θαλάσσιας φύλαξης από τον Φορέα Διαχείρισης και της συστηματικής παρουσίας του λιμεναρχείου, ώστε να εντοπίζονται οι παραβάσεις και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και να εξεταστούν τεχνικές λύσεις σχετικά με τις προπέλες στην περιοχή που επιτρέπεται η κίνηση και η αγκυροβόληση σκαφών.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε νεκρές χελώνες φέτος στη Ζάκυνθο.

Πληροφορίες:

ΑΡΧΕΛΩΝ, Νικολέττα Σιδηροπούλου. Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου, τηλ.: 6940454976

Παρακολουθείστε τα νέα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην ιστοσελίδα μας www.archelon.gr και στα social media https://www.facebook.com/archelon.gr/

https://www.instagram.com/archelon_greece/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/06/2026

    Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος

    Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2026

    Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση

    Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/05/2026

    Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation

    Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/05/2026

    Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»

    Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/05/2026

    Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!

    Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2026

    Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό

    Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/05/2026

    Πρόσκληση: Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»

    Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!