Ακόμη σε κίνδυνο οι χελώνες στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο
Δύσκολα άρχισε ο Ιούλιος για τις θαλάσσιες χελώνες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Την Πέμπτη 1 Ιουλίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ειδοποιήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για μία νεκρή θηλυκή Καρέττα με εμφανές χτύπημα προπέλας κοντά στον Άγιο Σώστη.
«Εξετάσαμε τη χελώνα, καταγράψαμε το συμβάν, και το ζώο μεταφέρθηκε στους αμμόλοφους για να γίνει νεκροψία από την νομοκτηνίατρο» μας είπε η Νικολέττα Σιδηροπούλου, υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η χελώνα έφερε μεταλλικό σήμα και είχε καταγραφεί να ωοτοκεί φέτος στα Σεκάνια στις 20 Ιουνίου.
Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 3 Ιουλίου, εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή χελώνα ζωντανή χτυπημένη από προπέλα, σε εμφανώς αδύναμη κατάσταση. Οι ερευνητές/εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το προσωπικό θαλάσσιας φύλαξης του Πάρκου περισυνέλλεξαν το ζώο, το οποίο παρά την βοήθεια της νομοκτηνιάτρου, πολύ σύντομα υπέκυψε.
Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου Θαλάσσιου Πάρκου της Ελλάδας. Ωστόσο, η τήρηση των μέτρων προστασίας στο θαλάσσιο χώρο του Πάρκου, που είναι χαρακτηρισμένος ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, παραμένει ελλιπής και το θέμα έχει επανειλημμένα έρθει στη δημοσιότητα. Το 2019 ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με το MEDASSET και το WWF απεύθυναν έκκληση στις αρχές, ζητώντας την επιβολή προστίμων. Προφανώς το αίτημα αυτό παραμένει ανικανοποίητο και το θέτουμε ξανά και σήμερα. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του 2019 εδώ https://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?mid=6&mid2=17&screen=3&nid=1059.
Αντί για τις σκληρές φωτογραφίες από τις δύο χελώνες που χτυπήθηκαν θανάσιμα, δημοσιεύουμε την τελευταία φωτογραφία (22.6.21) της χελώνας που σκοτώθηκε, που μας διέθεσε ο ερευνητής και μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Κώστας Παπαφιτσώρος. «Είναι τραγικό να έρχονται χελώνες να γεννήσουν στον Λαγανά επί μία ή δύο δεκαετίες και να σκοτωθούν ξαφνικά γιατί κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τους κανόνες του Πάρκου» δήλωσε ο Κώστας, που συμμετείχε για 15η χρονιά στο πρόγραμμα Ζακύνθου φέτος.
Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta στη Ζάκυνθο συνεχίζεται για 38η χρονιά. Οι εθελοντές που παρά την πανδημία, ήρθαν στη Ζάκυνθο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται από τον Μάιο καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και, ενώ κατά κανόνα το πρόγραμμα της Ζακύνθου αυτοχρηματοδοτείται, τις τελευταίες δύο χρονιές λόγω της πανδημίας, έλαβε συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παράλληλα με την καταγραφή των φωλιών, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει αρχίσει επίσης και το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών για τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι δραστηριότητες γίνονται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της περιοχής, στα καραβάκια παρατήρησης χελωνών NEFIS και TUI και στην είσοδο της παραλίας Κρυστάλ από τις 12:00 – 18:00 καθημερινά. Σύντομα θα λειτουργήσει και ο Σταθμός Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει την ανάγκη της εντατικής θαλάσσιας φύλαξης από τον Φορέα Διαχείρισης και της συστηματικής παρουσίας του λιμεναρχείου, ώστε να εντοπίζονται οι παραβάσεις και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και να εξεταστούν τεχνικές λύσεις σχετικά με τις προπέλες στην περιοχή που επιτρέπεται η κίνηση και η αγκυροβόληση σκαφών.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε νεκρές χελώνες φέτος στη Ζάκυνθο.
Πληροφορίες:
ΑΡΧΕΛΩΝ, Νικολέττα Σιδηροπούλου. Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου, τηλ.: 6940454976
Παρακολουθείστε τα νέα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην ιστοσελίδα μας www.archelon.gr και στα social media https://www.facebook.com/archelon.gr/
Τετράμηνη παράταση για το έργο Life Euroturtles με συγχρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ
Στην παραλία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια δόση ελευθερίας
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.