06/07/2021

Ακόμη σε κίνδυνο οι χελώνες στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο

Δύσκολα άρχισε ο Ιούλιος για τις θαλάσσιες χελώνες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Την Πέμπτη 1 Ιουλίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ειδοποιήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για μία νεκρή θηλυκή Καρέττα με εμφανές χτύπημα προπέλας κοντά στον Άγιο Σώστη.

«Εξετάσαμε τη χελώνα, καταγράψαμε το συμβάν, και το ζώο μεταφέρθηκε στους αμμόλοφους για να γίνει νεκροψία από την νομοκτηνίατρο» μας είπε η Νικολέττα Σιδηροπούλου, υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η χελώνα έφερε μεταλλικό σήμα και είχε καταγραφεί να ωοτοκεί φέτος στα Σεκάνια στις 20 Ιουνίου.

Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 3 Ιουλίου, εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή χελώνα ζωντανή χτυπημένη από προπέλα, σε εμφανώς αδύναμη κατάσταση. Οι ερευνητές/εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το προσωπικό θαλάσσιας φύλαξης του Πάρκου περισυνέλλεξαν το ζώο, το οποίο παρά την βοήθεια της νομοκτηνιάτρου, πολύ σύντομα υπέκυψε.

akomh-se-kindyno-oi-xelwnes-ston-kolpo-tou-lagana-sth-zakyntho-turtle_killed_2021.jpg

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου Θαλάσσιου Πάρκου της Ελλάδας. Ωστόσο, η τήρηση των μέτρων προστασίας στο θαλάσσιο χώρο του Πάρκου, που είναι χαρακτηρισμένος ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, παραμένει ελλιπής και το θέμα έχει επανειλημμένα έρθει στη δημοσιότητα. Το 2019 ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με το MEDASSET και το WWF απεύθυναν έκκληση στις αρχές, ζητώντας την επιβολή προστίμων. Προφανώς το αίτημα αυτό παραμένει ανικανοποίητο και το θέτουμε ξανά και σήμερα. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του 2019 εδώ https://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?mid=6&mid2=17&screen=3&nid=1059.

Αντί για τις σκληρές φωτογραφίες από τις δύο χελώνες που χτυπήθηκαν θανάσιμα, δημοσιεύουμε την τελευταία φωτογραφία (22.6.21) της χελώνας που σκοτώθηκε, που μας διέθεσε ο ερευνητής και μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Κώστας Παπαφιτσώρος. «Είναι τραγικό να έρχονται χελώνες να γεννήσουν στον Λαγανά επί μία ή δύο δεκαετίες και να σκοτωθούν ξαφνικά γιατί κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τους κανόνες του Πάρκου» δήλωσε ο Κώστας, που συμμετείχε για 15η χρονιά στο πρόγραμμα Ζακύνθου φέτος.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta στη Ζάκυνθο συνεχίζεται για 38η χρονιά. Οι εθελοντές που παρά την πανδημία, ήρθαν στη Ζάκυνθο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται από τον Μάιο καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και, ενώ κατά κανόνα το πρόγραμμα της Ζακύνθου αυτοχρηματοδοτείται, τις τελευταίες δύο χρονιές λόγω της πανδημίας, έλαβε συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα με την καταγραφή των φωλιών, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει αρχίσει επίσης και το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών για τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι δραστηριότητες γίνονται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της περιοχής, στα καραβάκια παρατήρησης χελωνών NEFIS και TUI και στην είσοδο της παραλίας Κρυστάλ από τις 12:00 – 18:00 καθημερινά. Σύντομα θα λειτουργήσει και ο Σταθμός Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει την ανάγκη της εντατικής θαλάσσιας φύλαξης από τον Φορέα Διαχείρισης και της συστηματικής παρουσίας του λιμεναρχείου, ώστε να εντοπίζονται οι παραβάσεις και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και να εξεταστούν τεχνικές λύσεις σχετικά με τις προπέλες στην περιοχή που επιτρέπεται η κίνηση και η αγκυροβόληση σκαφών.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε νεκρές χελώνες φέτος στη Ζάκυνθο.

Πληροφορίες:

ΑΡΧΕΛΩΝ, Νικολέττα Σιδηροπούλου. Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου, τηλ.: 6940454976

Παρακολουθείστε τα νέα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην ιστοσελίδα μας www.archelon.gr και στα social media https://www.facebook.com/archelon.gr/

https://www.instagram.com/archelon_greece/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!