ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2017.

«Για να δείτε την αληθινή δύναμη ενός ανθρώπου, αφήστε τον να τρέξει ελεύθερα με τη φύση. Για να δείτε την αληθινή φύση ενός ανθρώπου, αφήστε τον να τρέξει ελεύθερα με τη δύναμη» Άγνωστος

 

Θα ήταν μέγα δώρο διακοπών για τον ΑΡΧΕΛΩΝ εάν δεν υπήρχε καμία άφιξη τραυματισμένων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης το Δεκέμβριο. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές πλήρους απασχόλησης από το εξωτερικό και τους ντόπιους εθελοντές μερικής απασχόλησης για τη βοήθειά τους στη φροντίδα των χελωνών και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης.

 

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Στις 21 Δεκεμβρίου 2017, ο «Νικόλας», μια ενήλικη αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 71εκ. και βάρος 45κιλά, έφτασε από τη Κεφαλονιά με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη δράση. Δυστυχώς τα τραύματα της χελώνας ήταν τόσο βαριά που δε μπόρεσε να φτάσει ζωντανή στο Κέντρο Διάσωσης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς (https://wildlifesense.com) για τη διάσωση και χορήγηση πρώτων βοηθειών σε αυτή τη χελώνα και για τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους με το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2017)?Η «Ζίνα» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 22 Οκτωβρίου 2017 και ήταν η τελευταία αφιχθείσα χελώνα του 2017. Η «Ζίνα» είναι μια μικρή πράσινη χελώνα με μήκος καβουκιού 22,5εκ. και βάρος 1,2κιλά. Ήρθε από τη Κάλυμνο και είχε τραύματα πτερυγίου προκληθέντα από μπλέξιμο με πετονιά. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές γινόταν κάθε τι δυνατόν για να θεραπευτούν τα τραύματά της.

Απελευθερώσεις

Χάρη στο σχετικά ήπιο χειμερινό καιρό, τέσσερις θεραπευμένες χελώνες κατέστη δυνατόν να απελευθερωθούν πίσω στη θάλασσα το Δεκέμβριο.

Η «Μάουα» είχε φτάσει απ’τη Κεφαλονιά στις 9 Αυγούστου 2017. Η χελώνα που είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά είχε διασωθεί από την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από τη παραλία Κακιά Θάλασσα στις 7 Δεκεμβρίου 2017.

Η «Μύρα», μια καρέτα που έφτασε στις 17 Αυγούστου 2017, από τον Αμβρακικό, είχε καταπιεί πετονιά που προεξείχε από την άκρη του εντέρου. Θεραπεύτηκε επιτυχώς και ανάρρωσε. Η «Μύρα» απελευθερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2017 από τη Κακιά Θάλασσα.

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2017)?

Ο «Νίκος» είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Αυγούστου 2017 από τη Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Ευτυχώς, η χελώνα αυτή θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε πίσω στη θάλασσα στις 13 Δεκεμβρίου 2017 από τη παραλία της Κακιάς Θάλασσας.

Η «Joufflu», που είχε διασωθεί από την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς στις 13 Οκτωβρίου 2017, είχε καταπιεί 2 αλιευτικά αγκίστρια και πετονιά. Η χελώνα θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε από παραλία στη κακιά θάλασσα στις 12 Δεκεμβρίου 2017.

 

Άλλα νέα

Όπως συνήθως, το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, εθελοντές πλήρους και μερικής απασχόλησης (που διέκοψαν εκείνη την ώρα τις κανονικές τους εργασίες) έλαβαν μέρος και μπήκαν στο πνεύμα των διακοπών με καλό φαγητό, παιχνίδια, ιστορίες και την ανταλλαγή δώρων του «μυστικού Αϊ Βασίλη».

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2017)?

Ένα προσωπικό σημείωμα

Καθώς τελειώνει ο χρόνος, δε μπορώ να μη κοιτάζω πίσω στο 2017. Ήταν χρονιά μεγάλων αλλαγών στο Κέντρο Διάσωσης. Μερικές αλλαγές ήταν οδυνηρές, πολλές άλλες θετικές και πηγές έμπνευσης. Ίσως δε ταιριάζει να εκφράζω ως εθελόντρια τα συναισθήματά μου στην επίσημη αναφορά, αλλά επειδή το 2017 ήταν εξαιρετική χρονιά βρίσκω ότι πρέπει. Αν δε το γνωρίζαμε πριν, νομίζω ότι όλοι μας μάθαμε με σκληρό τρόπο ότι «το αύριο δεν είναι δεδομένο».

Ήταν φανταστικό να δει κανείς πώς όλη η οικογένεια εθελοντών και εργαζομένων του ΑΡΧΕΛΩΝ συσπειρώθηκαν για να κρατήσουν σε κίνηση το Κέντρο Διάσωσης μετά τη ξαφνική καταστροφική απώλεια του πολυαγαπημένου μας Παύλου, και πώς όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ζωντανή την αγάπη και το πάθος του για τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών. Η Ειρήνη Κασιμάτη τα πάει θαυμάσια έχοντας αναλάβει τα καθήκοντα που είχε ο Παύλος και ο Δημήτρης Φυτίλης λειτούργησε επίσης σταθεροποιητικά στο Κέντρο Διάσωσης στις δύσκολες αυτές στιγμές. Υπήρξαν επίσης άλλες διοικητικές αλλαγές στον ΑΡΧΕΛΩΝ που ήταν γλυκόπικρες. Π.Χ. Η Θεώνη, συντονίστρια εθελοντών για τόσο πολλά χρόνια γύρισε από τη άδειά της (χαιρόμαστε για αυτό), αλλά η Χαρά, που την αντικαθιστούσε το τελευταίο χρόνο, έφυγε (λυπόμαστε για αυτό).

Ήταν επίσης εκπληκτικό να δει κανείς πως οι θαλάσσιες χελώνες, παρά τα φοβερά τραύματά τους, παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές και, αντίθετα με τις προβλέψεις, τα καταφέρνουν! Ήταν πηγή έμπνευσης να συναντάει κανείς τους ίδιους τους πολλούς ανθρώπους (ή να ακούει τις αναφορές τους) που βρήκαν τραυματισμένες χελώνες και έκαναν τόσα για να τις σώσουν και να στηρίξουν τη θεραπεία τους. Είναι επίσης χαρά να ξέρουμε ότι πολλές ομάδες σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας κάνουν τόσα για να σώσουν και να θεραπεύσουν άλλα ζώα, τα οικοσυστήματά τους και το περιβάλλον.

Θα ήθελα επίσης προσωπικά να ευχαριστήσω το Διονύση, το συντονιστή της ελληνικής ομάδας εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, για την οργάνωση των εκδηλώσεων για εμάς τους εθελοντές. Οι επισκέψεις σε μουσεία και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες κυρίως αυτός οργανώνει βοηθούν να διατηρηθεί ζωντανή την αίσθηση της «οικογένειας των εθελοντών». Ευχαριστώ επίσης όλους τους ντόπιους που αφήνουν τον ελεύθερο χρόνο τους τα Σαββατοκύριακα για να κάνουν ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωση, τους εθελοντές οδηγούς που ξυπνάνε στη μέση της νύχτας για να παραλάβουν μια τραυματισμένη χελώνα απ΄ το λιμάνι ή τα τερματικά των λεωφορείων, όλους που αναλαμβάνουν διάφορες δουλειές για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στο Κέντρο Διάσωσης, όπως κηπουρική, βάψιμο βαγονιών, επισκευές, ενημέρωση αναφορών εκθαλάσσωσης και τόσες άλλες.

Ευχαριστούμε πολύ

  • Όλους τους ανθρώπους, ομάδες διατήρησης ζώων, τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Λιμενική Αστυνομία που βοήθησαν στη διάσωση και φροντίδα αυτών των τραυματισμένων χελωνών
  • Τους αφοσιωμένους ντόπιους εθελοντές που βοηθούν στη συντήρηση του υλικού του Κέντρου Διάσωσης, εγκαταστάσεων, βαγονιών κ.ά.
  • Τους επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης για την υποστήριξη και ενδιαφέρον στη βοήθεια των απειλούμενων θαλάσσιων χελωνών

Ευχές σε όλους για ένα ευτυχές, υγιές, πλούσιο, επιτυχές 2018, γεμάτο αγάπη και χαρά!

 

Joanne Stournara

(μετάφραση: Γιώργος Πάρχας)


 

Navigation

Social Media