Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

Περιοχές προγραμμάτων

Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος βρίσκεται στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου και αποτελεί, στο μεγαλύτερο τμήμα του, ένα από τα πλέον αδιατάρακτα παράκτια οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και στην αμμώδη παραλία του, μήκους 44χλμ., αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι συνεχής από τις αρχές της δεκαετίας του '80, πραγματοποιώντας ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών, ενώ οι συστηματικές καταμετρήσεις φωλιών ξεκίνησαν το 1984. Στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, μεταξύ των εκβολών της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό, σε παραλία μήκους 10χλμ. φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 2.200 φωλιές Καρέττα κάθε χρόνο.

Μπορεί κανείς να συναντήσει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και να μάθει περισσότερα αν επισκεφτεί τον Σταθμό Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία Καλό Νερό, στο κάμπινγκ APOLLO και στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγιαννάκη

Δημόσιες εκδηλώσεις: Αναζητείστε δημόσιες εκδηλώσεις που οργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας

Επισκέπτες προσοχή!

Μοιράζεστε αυτήν την παραλία με τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα, που γεννούν τα αυγά τους εδώ κάθε καλοκαίρι. Οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν παγκοσμίως προστατευόμενα είδη. Οι κυριότερες παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στην Πελοπόννησο έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000.

Πώς να φτάσετε στην παραλία χωρίς να εμποδίσετε την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας

 • η πρόσβαση οχημάτων από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς την παραλία γίνεται μόνο από τις υφιστάμενες συγκεκριμένες διόδους. Δεν επιτρέπεται η διάνοιξη άλλων δρόμων.
 • η οδήγηση οχημάτων στην παραλία και στους αμμόλοφους δεν επιτρέπεται.
 • η πρόσβαση των πεζών στην παραλία γίνεται μόνο από τα υπάρχοντα περάσματα. Δεν επιτρέπεται το ποδοπάτημα των αμμοθινών.
 • το ψάρεμα από την ακτή με καλάμι ή άλλο τρόπο, επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη θάλασσα

 • τα σκάφη πρέπει να τηρούν ταχύτητα ίση ή μικρότερη από 6 ναυτικούς κόμβους για να αποφεύγονται συγκρούσεις με χελώνες
 • θυμήσου ότι η θαλάσσια χελώνα ζει ελεύθερη στη φύση – απόφυγε να την ταΐσεις και να την αγγίξεις.

Πώς να χαρείτε την παραλία χωρίς να εμποδίσετε την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας

Όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην παραλία από την ανατολή του ηλίου έως τη δύση του. Όμως ας μην παραμείνετε στην παραλία το βράδυ.

Θυμηθείτε ότι…

 • οι ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να απομακρύνονται κάθε βράδυ από την παραλία.
 • η χρήση φακών ή τεχνητών φώτων, το άναμμα φωτιάς, η διοργάνωση πάρτυ στην παραλία τις βραδινές ώρες πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

 • Οι κλωβοί και τα μεταλλικά πλέγματα προστασίας των φωλιών είναι σημαντικά – παρακαλούμε να δείξετε σεβασμό.
 • Τα μικρά χελωνάκια χρειάζεται να φτάσουν στη θάλασσα μόνα τους – ανέγγιχτα από ανθρώπινο χέρι.
 • Οι παραλίες χρειάζεται να μείνουν καθαρές – παρακαλούμε να παίρνετε μαζί σας τυχόν σκουπίδια σας.
 • Ζητείστε να γίνει σχετική παρουσίαση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ξενοδοχείο ή το κάμπινγκ που μένετε.

Βοηθήστε να μείνουν ήσυχες και σκοτεινές οι παραλίες το βράδυ!

Οι μητέρες χελώνες χρειάζονται ελεύθερο χώρο σε σκοτεινή και ήσυχη παραλία για να βγουν στην ακτή και να γεννήσουν τα αυγά τους. Όταν γεννηθούν τα χελωνάκια πρέπει, να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στο νερό. Αν υπάρχουν τεχνητά φώτα στην παραλία, τα χελωνάκια θα ξεστρατίσουν, θα χαθούν και θα πεθάνουν από τη ζέστη και τα αυτοκίνητα.

Ζητείστε από όλους να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ.

Περισσότεροι από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο μάς βοηθούν να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Το 2022 πάνω από 3.700 φωλιές καταγράφηκαν σε 14,5 χλμ. παραλίας που επιτηρούνται καθημερινά από τους ερευνητές/εθελοντές του προγράμματος.

Ολόκληρος ο Κυπαρισσιακός κόλπος χαρακτηρίστηκε Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 ΦΕΚ Δ 391/03-10-2018, Δ 414/12-10-2018 και περιλαμβάνει τις περιοχές Natura 2000 GR2550005, GR2330005 και την περιοχή GR 2330008.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ιδρύθηκε το 1983, είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών και της ευαισθητοποίησης του κοινού από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο γίνονται με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κρήτη - Χανιά

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κρήτη - Ρέθυμνο

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!